Nafukování LiPolek
- kocour
- Kontaktovat uživatele:
Nafukování LiPolek
Vím, že se o tom tady i na MH psalo, ale nepodařilo se mi skoro nic vyhledat. Mám 2články LiPo Hyperion 5 Ah asi 2 roky. Používám nabiječ Schulze next 6.30-5, který má vestavěný balancér. Už brzy, po několika cyklech, se začaly baterky nafukovat. Nabíjím proudem 3 A, tedy míň než 1xC. Nabít jdou normálně, teď má každá asi 30 - 40 cyklů. Používám je v elektrovětroni, kde dávají 25 - 30 A. Jednou jsem je dal do serie ve větším větroni (Pilatus asi 3,4 kg), kde dávaly asi 65 A. S tím jsem potom po jediném letu přestal. U jedné z těch baterek se mi podařilo kontakty o sebe škrtnout, ale potom šly normálně nabít a nepozoroval jsem žádný úbytek kapacity proti té druhé, kde se mi to škrtnutí nestalo. Co s tím ? Vyhodit nebo se to dá používat dál ?
Naposledy upravil(a) kocour dne ned 27.03.2011 23:21, celkem upraveno 1 x.
Lítám blbě, ale rád http://www.kocour111.rajce.idnes.cz
Napätie treba overiť druhým merákom, aspoň orientačne hociakým aj lacným. Aj keď v takom prípade netreba jeho meranie ako hodnotu, ale len na porovnanie s meraním niečoho iného.
Skontrolovať veci som si zvykol ako prvú vec vždy po kúpe, a potom občas pre kontrolu hockedy.. najlepšie hneď pri novom nabíjači odsledovať priebeh nabíjania, na najstarších - najhorších lipolkách čo človek má.
Aj u špičkových nabíjačov, veď jednak i mistr tesař sa někdy utne, jednak nabíjače zažívajú trochu iné stresy pri nosení na letisko a používaní vonku ako merací prístroj v labáku, a navyše to teoreticky môže rozhodiť aj kmitajúci napájací zdroj pred tým nabíjačom.. a navyše problém nemusí byť len v nabíjači ale aj v prípojných kábloch.
Lebo Hyperion lipolky by sa nafukovať asi nemali..
Ale nenapísal si že to sú G3, a predchádzajúce typy asi neboli tak výnimočné?
Skontrolovať veci som si zvykol ako prvú vec vždy po kúpe, a potom občas pre kontrolu hockedy.. najlepšie hneď pri novom nabíjači odsledovať priebeh nabíjania, na najstarších - najhorších lipolkách čo človek má.
Aj u špičkových nabíjačov, veď jednak i mistr tesař sa někdy utne, jednak nabíjače zažívajú trochu iné stresy pri nosení na letisko a používaní vonku ako merací prístroj v labáku, a navyše to teoreticky môže rozhodiť aj kmitajúci napájací zdroj pred tým nabíjačom.. a navyše problém nemusí byť len v nabíjači ale aj v prípojných kábloch.
Lebo Hyperion lipolky by sa nafukovať asi nemali..
Ale nenapísal si že to sú G3, a predchádzajúce typy asi neboli tak výnimočné?
- kubadera
- Kontaktovat uživatele:
Jak moc je to nafouknutí? Taky to řeším u svých baterek, 2S 1300 z HK (Flightmax). Hned po pár cyklech se jakoby trošku "natlakovaly", není to nijak extrémní, prostě jen ta smršťovačka co články obepíná má cca 1 mm "polštářek" který se dá lehce promáčknout a je pak cítit jakoby se tlak "přeléval" do jiné části baterky kde jí nemačkám. Je pravda že je vozím zavřené ve vydlabané dutině v epp větroni, ale odběr z nich není snad velký, mám tam regl 18A a pohybuju se kolem 14A max. V pohodě s tím lítám i nabíjím, mám nabíječku Hyperion, takže snad to nebude nic krtitického...
- kocour
- Kontaktovat uživatele:
Jaký je v nabíječi soft, nevím, nerozumím tomu. Balancer je součástí nabiječe. Zdá se , že vše normálně funguje, na displeji se ukazuje i průběh nabíjení (vybíjení), vypadá pravděpodobně. Obvykle nabíjím doma z Graupnerova spínaného zdroje 10 A, na letišti z gelového aku 26 Ah jen výjimečně. Ostatní aku (LiFe,NiCd , NiMh) to nabíjí i vybíjí normálně. Napětí, které hlásí nabíječ, jsem zatím nekontroloval, udělám. Nafouknutí je asi 1-1,5 mm.
kubadera píše:Jak moc je to nafouknutí? Taky to řeším u svých baterek, 2S 1300 z HK (Flightmax). Hned po pár cyklech se jakoby trošku "natlakovaly", není to nijak extrémní, prostě jen ta smršťovačka co články obepíná má cca 1 mm "polštářek" který se dá lehce promáčknout a je pak cítit jakoby se tlak "přeléval" do jiné části baterky kde jí nemačkám. Je pravda že je vozím zavřené ve vydlabané dutině v epp větroni, ale odběr z nich není snad velký, mám tam regl 18A a pohybuju se kolem 14A max. V pohodě s tím lítám i nabíjím, mám nabíječku Hyperion, takže snad to nebude nic krtitického...
To je normální, dělají mi to všechny Lipolky včetně Nanotech.
kocour píše:Jaký je v nabíječi soft, nevím, nerozumím tomu.
po připojení nabíječe na zdroj, se ti zobrazí na úvodní obrazovce verze softwaru, (bude tam napsáno V 1.xx ) tak se na to podívej, je to dost důležité!
další věc, jak máš udělaný bal. kablík, možností u tohoto nabíječe je více ale počítám že to připojuješ na ten pravý univerzální konektor.
Mám jeden pack taky "nafukovací" (3S1500, tuším, že Rhino, další dva packy ze stejné série jsou OK), za letu se ohřeje a mírně nafounkne, po vystydnutí splaskne (ani nafouknutí, ani teplota nebyly nijak kritické, baterka byla spíš jen o chlup teplejší než ruka). Provozoval jsem ho v tomhle stavu tak zhruba rok.
Pak jsme šli létat v zimě, na zemi bylo k mínus deseti, když jsem dal tenhle pack do letadla, tak to bylo všechno OK do té doby, než jsem zhruba v polovině odlétaného motorového času dal plnej a chtěl nastoupat. Následovalo vysazení celé elektroniky, restart přijímače a "pozdní sběr" uprostřed pole.
Tenhle pack už mi do EGEho s AXI, beroucím ve špičkách k 20A, nesmí, v jiném letadle s menším odběrem (cca 10A) se nenafukuje a chová se katolicky.
Pak jsme šli létat v zimě, na zemi bylo k mínus deseti, když jsem dal tenhle pack do letadla, tak to bylo všechno OK do té doby, než jsem zhruba v polovině odlétaného motorového času dal plnej a chtěl nastoupat. Následovalo vysazení celé elektroniky, restart přijímače a "pozdní sběr" uprostřed pole.
Tenhle pack už mi do EGEho s AXI, beroucím ve špičkách k 20A, nesmí, v jiném letadle s menším odběrem (cca 10A) se nenafukuje a chová se katolicky.
Startuji čím dál častěji, ale počet přistání, po kterých se letadlo nedá odnést v jedné igelitce, se i nadále limitně blíží nule...
2x Turnigy 3S 30C 1500mAh - nafoukle po rekneme 20ti cyklech bez pretezovani. To stejne 2x Turnigy 3S 30C 1800mAh. Zippy Flightmax 4S 2200mAh 30C - nafoukla po 10ti cyklech, po roce nepouzivani a skladovani zmekla tak, ze pri 20A zatezi pada napeti pod 14V.
Rhino 3S 1850mAh 40C tvrdy jako cihla, az do asi 50teho cyklu kdy sem je trosku moc vybil pod limit - ted uz jeden clanek zacina nafukovat. Zippy-H 3S 2100mAh - vic nez rok a pul stare, jen asi 30 cyklu ale porad tvrde jako cihla.
Zbyva mi vyzkouset Onanotechy z hobbycity, aktualne je pro me favorit Rhino rada 40/5C - bohuzel vyber z kapacit neni dostatecny. Nak
Rhino 3S 1850mAh 40C tvrdy jako cihla, az do asi 50teho cyklu kdy sem je trosku moc vybil pod limit - ted uz jeden clanek zacina nafukovat. Zippy-H 3S 2100mAh - vic nez rok a pul stare, jen asi 30 cyklu ale porad tvrde jako cihla.
Zbyva mi vyzkouset Onanotechy z hobbycity, aktualne je pro me favorit Rhino rada 40/5C - bohuzel vyber z kapacit neni dostatecny. Nak
- kocour
- Kontaktovat uživatele:
Myslím, že jsou tady 2 podotázky: 1. Zda je něco špatně v nabíječi -hardware, software, nebo v balančním konektoru (balancer je uvnitř nabiječe Schulze)? 2. Co s baterkami, které se už nafoukly? K 1. podotázce - nabíječ Schulze mám asi 2 roky, vypadá, že vše pracuje jak má - displej ukazuje grafem průběh, ukazuje, který článek se zrovna balancuje atd. Pro mně je asi jediná možnost stáhnout jinou verzi softwaru. Dále zkusit, zda napětí na displeji je shodné s tím, co naměřím jiným měřákem. Ke 2. podotázce- nejsem sám, komu se baterky nafukují. Zatím nikdo nenapsal, že se musí vyhodit.Zatím jsem snížil nabíjecí proud na míň než 1C. Zatím žádný článek neodchází. Neždímám je moc - tak 5-7C a po přistání jsou jen vlažné.Takže je budu při nabíjení hlídat (což dělám vždycky) a asi odpojím nabíjení sám, než vypne nabíječ automaticky.
Prúd nemá pri nabíjaní Lipol čo sú stavané na 20C vybíjanie a pri lete na pol plynu tam pulzuje aspoň 10C oboma smermi, veľký význam. Znesú to v pohode, ak nestúpa teplota tak znesú určite aj 3C a to aj tie čínske (ak stúpa teplota tak je to o teplote a nie prúde)
Nafúknutie je prejavom rozpadu elektródy - malo by znamenať hlboké vybitie alebo prekročenie napätia počas (hocikedy, nejde len o koncové napätie čo zostane po vypnutí!) nabíjania..
Ak je to len troška, netreba robiť paniku. Trošku zmäknuté a nafúknuté je veľký rozdiel - prifúknuté yutongy, po vybití 4s sady na 0,1V na článok a oživení pomalým nabitím, mám už dlho a nič strašného to zrejme neznamená, navyše niektoré čínske lipolky sa prifukovali bežne zrejme z dôvodu nedokonalej čistoty použitého materiálu...
Používať ďalej.
Dodržovať základnú bezpečnosť napríklad ako je skladovanie tak aby nevyhorel barák keby im preskočilo - ale to platí všeobecne aj pre nenafúknuté.
Nafúknutie je prejavom rozpadu elektródy - malo by znamenať hlboké vybitie alebo prekročenie napätia počas (hocikedy, nejde len o koncové napätie čo zostane po vypnutí!) nabíjania..
Ak je to len troška, netreba robiť paniku. Trošku zmäknuté a nafúknuté je veľký rozdiel - prifúknuté yutongy, po vybití 4s sady na 0,1V na článok a oživení pomalým nabitím, mám už dlho a nič strašného to zrejme neznamená, navyše niektoré čínske lipolky sa prifukovali bežne zrejme z dôvodu nedokonalej čistoty použitého materiálu...
Používať ďalej.
Dodržovať základnú bezpečnosť napríklad ako je skladovanie tak aby nevyhorel barák keby im preskočilo - ale to platí všeobecne aj pre nenafúknuté.
- kocour
- Kontaktovat uživatele:
Coro: Díky za slova útěchy. Ty Hyperiony byly moje první Lipolky, předtím jsem lítal na NiCd, které po letech poztrácely kapacitu, na Nimh, které opravdu moc nevydržely a na LiFe, které podle nabíječky mají jeden pack asi 1,8 Ah a druhý asi 1,2 Ah, místo proklamovaných 2,3 Ah. Slyšel jsem radu, že na špatný kus se dá narazit u drahé i levné značky. Ještě by mě zajímalo, co považuješ za bezpečné skladování ? Napadá mě starý velký hrnec na balkonu s betonovou podlahou.