Ovládání motoru z Rx

Pokud to má kola, jezdí po asfaltu nebo v terénu.
Zpráva
Autor
danidani
Kontaktovat uživatele:

Ovládání motoru z Rx

#1 Příspěvek od danidani »

Ahoj,

snažím se předělat auto na dálkové ovládání (http://www.kropi.webz.cz/index_bmwcsl.htm jugoslávská výroba, 80. léta :-)) na RC.

Původní osazení (motor na 3 V, zdroj 2 × 1,5 V baterie velikost D) bych rád zachoval (jen dám AA baterie přímo do auta), řeším ale, jakým způsobem převést signál z RC přijímače (Hobby King GT-2 2.4Ghz Receiver 3Ch) do povelů pro motor (nepotřeboval bych plynulé zrychlování, stačí mi pohyb vpřed a vzad).

Už jsem pochopil, že z přijímače jde ve dvou vodičích napětí a v jednom vodiči povely pro servo, takže na přímo do motoru to nepůjde. Co bych měl tedy mezi motor a přijímač osadit? A půjde použít původní motor?

Moc díky, zdraví

dd

edit: fotka motoru
pecold
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od pecold »

Mezi přijímač a motor je třeba zapojit regulátor, nejlépe obousměrný(vpřed a vzad). Regulátor má výstup pro přijímač (BEC), pro motor a vstup z baterek. Motor by bylo vhodné vyměnit za jiný, na vyšší napětí, obvykle se autíčka jezdí na 6čl. tj. 7,2V. S výběrem motoru by ti asi lépe poradil nějaký autíčkář.
Na řízení směru, by asi také bylo lepší použít vhodné servo.
Zamýšlené napájení 3V, by bylo málo i pro přijímač.
Takže suma sumárum, celá původní elektrointalace ven a osadit znovu, ale to jsi asi slyšet moc nechtěl.
danidani
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od danidani »

Nepotěšil jsi mne, ale začínám se s tím smiřovat.

Zkusil jsem tedy vybrat toto:

- S2445-3200 Brushless Inrunner (3200kv)
- Turnigy TrackStar 18A 1/18th Scale Brushless Car ESC
- Turnigy 500mAh 3S 20C Lipo Pack

Bude to spolu fungovat?
pecold
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od pecold »

Fungovat by to spolu mělo, ale já nejsem autíčkář, takže vhodnost celého pohonu neumím posoudit, odpověděl jsem jen všeobecně, co a jak bude třeba.
Ještě počkej, třeba se někdo kompetentnější ozve.
Nakadah
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Nakadah »

Bude, ale propocitej si prevodove pomery a vzhledem k vyslednym otackam kol i rychlost. Ten motor bude se 3S LiPol tocit nejakych 36-37.000rpm. Tak at z toho neudelas BMW formuli :D mozna by uplne stacil 2S LiPol. Nak
FlyBear

#6 Příspěvek od FlyBear »

Taky nezapomeň na mechanickou stránku věci. Motor a elektronika není vše.

Nějak to musíš zpřevodovat - necháš tam původní převodovku? Vejde se nový motor na místo původního nebo budeš předělávat celou mechaniku?
Pastorek na novém motoru - bude sedět na zuby původních převodů? Je třeba vhodně zvolit. Pokud mechaniku chceš předělávat, tak si musíš navrhnout jak to udělat, jak a k čemu připevnit jednotlivé skupiny, servo, atd...

To všechno si odpověz ještě předtím, než to autíčko definitivně rozebereš :idea:
Aby to nakonec nedopadlo tak, že budeš na kompletně nové chassis tak akorát napasovávat tu starou karoserii :wink:
darth.hokro
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od darth.hokro »

Přestavovat hračku na model je finanční sebevražda. To tě příjde levněji koupit nějaký bazarový TT01 od Tamiye a na to tu karoserii napasovat. Věř ale že ve vitrínce ji bude líp. Rychlejší jízdou ji jen rozflákáš. Napiš když tak rozměry karoserie, rozvor a můžeme nějaký podvozek vybrat. Jinak uvedený motor je vhodný pro auta v měřítku 1:18 až 1:16, prostě prcky :D
http://darthhokro.rajce.idnes.cz/
danidani
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od danidani »

Díky všem za podněty a připomínky.

S těmi otáčkami mne to nenapadlo, četl jsem tu někde o násobení kv počtem voltů baterky, takže mne to mělo napadnout. Pokud to budu realizovat, vezmu 2S.

Co se týče převodovky, chtěl jsem nechat původní, motor jsem rozměrově vybral tak, aby se vešel do původního lože s případnými drobnými úpravami, pastorek také se stejným počtem zubů. Motor ale bude asi mít větší otáčky, než původní, na kterém to nedokážu zjistit.

Co se týče zatáčení, původně tam byl motorek se šnekem a převody, chtěl jsem dát servo a nějak to dobastlit.

No a k přestavbě celkově. Dva důvody: nostalgie :-) a hračka pro děti (aktuálně 3 roky), mělo to být tedy levné a ne moc rychlé (na jezdění po bytě), což obojí teď trochu padá.

Model by měl být (podle údajů z krabice) 1:12, podvozek rozchod 10 cm, rozvor 18 cm.
darth.hokro
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od darth.hokro »

Jaj, tak je to menší než jsem čekal :D to bych viděl tak na podvozek z nějaké zadokolky 1:18 a když tak upravit délku, zkrácením či prodloužením šasí. Nebo nechat původní podvozek, dát tam nějakou plechovku Mig 400 + stejnosměrný regulátor, lipolky 2S + pípák. Servo by mohlo stačit nějaké standartní za pár kaček, pokud se vleze. Každopádně držím palce ať se dílko podaří.
danidani
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od danidani »

Díky za tip, zkusím po bazarech pohledat i tuto variantu a cenově to porovnám. Určitě pošlu info a fotky, jak to dopadlo :-)
darth.hokro
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od darth.hokro »

budem se těšit :)
FlyBear

#12 Příspěvek od FlyBear »

Sakra, to jsem ani netušil, jak rychle to přijde - už se hledá nové chassis pro starou kastli :twisted:

Já jsem kdysi podobnou přestavbu vzdal - mechanická část by byla příliš složitá, přestože veškerý zbytek byl k dispozici po šuplíkách...

Ale tu nostalgii chápu, je to fakt krásné autíčko a vzpomínka na "staré dobré časy" :)

Zkusím dát radu, i když trochu off topic: vykašli se na to :!:
Nechej si to autíčko tak jak je, nanejvejš oprav případné závady. Jednou budeš ukazovat vnukům, že kdysi existovalo dálkové ovládání nevybavené supercomputerem a xGHz rádiem :wink:

Pro děti najdeš skoro v libovolném hračkářství široký výběr různých autíček na vysílačku - a mnohdy za podstatně nižší cenu než plánovaná "přestavba" a naprosto bezpracně (není náhodou přestavba totéž co perestrojka ? - a víte jak to dopadlo :roll: ).
danidani
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od danidani »

Ahoj,

nedbal jsem vašich rad a do přestavby se pustil, byl to takový příjemný úvod do RC světa :) A protože jsem slíbil referovat, jak případná přestavba dopadne, tady to je:

- Většinu dílů jsem koupil na HK, bez RC soupravy a baterek to vyšlo vč. poštovného na 551 Kč.
- Detaily osazení a pár fotek zde: http://rc.martincovi.cz/auto-bmw/
- Auto jezdí příjemně pomalu, na jízdu po bytě bez problémů. Cena přestavby také ucházející, takže oba hlavní cíle splněny :)

dd
Klubas
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od Klubas »

Jednoduše super :) Gratuluju že se ti to povedlo ;)
Multiplex FunCub // Konstrukční větroň // Beta 1400 // Mitshubishi Zero (Hacker) // Flysky TH9X //
darth.hokro
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od darth.hokro »

smekám a tleskám :)
Odpovědět

Zpět na „Auta“