Ako vysoko

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Odpovědět
Zpráva
Autor
robotmz

Ako vysoko

#1 Příspěvek od robotmz »

Zdravím.
Dal som to do smetiska, myslím že dobre. Je to pre tých, čo majú nejako "odmeranú výšku".

Akú výšku ste dosiahli?
Ja som skúsil v sobotu podvečer pod bielymi mrakmi max vysoko vyletieť s WH. Boli sme dvaja, takže 4 oči vidia lepšie :lol:
Vždy stúpam od 1,5 min do 2 min, max. som raz dal 2,5 min.
V sobotu som dal 4,5 min. motora, na oblohe bodka semiačko maku :lol:
Odmeraná výška 1077 m 8O
Výškomer meria zrejme dobre, lebo sme lietali aj s Filipom 400 a tam to pekne korešpondovalo so stúpaním, s časom atď.
toto som foťákom nakameroval doma, lebo som ho nemal u seba a chcelo to maličký statív+ makro...
http://www.youtube.com/watch?v=TFUqjadp4cg

ps: inšpiroval som sa tým, že som tu kedysi čítal o easystare 900m a ešte aj o TORE, tiež podobne...
Nakadah
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od Nakadah »

Loni 350m s erem o rozpeti 1,2m. Vys uz sem nevidel jestli leti horizont, stoupa klesa, nebo tak. Proste jen tecka.

Zkuste si vzit nekdo pomocnika s ES, nechat ho odslapat 900m a pak se koukejte co z nej uvidite :D Nak
Abu
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Abu »

Ono to s tema vyskama neni tak uplne jednoznacne. Strasne zalezi na viditelnosti a samozrejme i na kvalite zraku pilota. Sam jsem videl dvoumetrovku v 800m (lital kamarad s Jeti variem), byla to jen tecka, ale pod bilym mrakem vpohode riditelna.

Ja sam lita maximalne do 500-550m, ale kupodivu je celkem jedno jestli to je s 1.7m nebo 3m vetronem, oboji je pak videt stejne blbe (ta trimetrovka je jen o neco vetsi "smouha"). Ale nekdy je tak divne pocasi, ze mam pocit ze uz to skoro nevidim a na zaznamu z vyskomeru je pak nejakych ubohych 280m...

Ale vzdycky pri techhle pokusech si vzpomenu na to, co kdysi psal Petr Sysala (vyrobce vyskomeru Alti) - "Prosimvas, nezkousejte s tim zadne rekordy, spousta kamaradu uz takhle prisla o model" :wink:
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
Milan Nes
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Milan Nes »

bud mas oci jako superman nebo nechapu ja dvoumetrovku mam problem videt na 300 az 400 metru

skoro se mi to az nechce verit ... cim to je mereno ?

4,5 minuty by 1000 metru bylo se stoupanim 3,7 m/s coz je realni ale
nechapu :)
SOVA is YouR CO-pilot
Cesta je mým cílem .......

KLM RC Sovy // KPM Model Kit Kladno
Nakadah
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Nakadah »

Abu si nasazuje brejle s teleskopy - taky uz je mam v planu pro vyskove litani. Blby je ten maly zorny uhel a neda se s tim hrat fotbal :D Nak
robotmz

#6 Příspěvek od robotmz »

- maličká 1 bodka ktorá už nebola čitateľná už bola z toho pri 3-tej minúte stúpania, kde bolo ešte možné sledovať jej trajektóriu, toto už bolo úplne brutal, riadil som to už iba mechanicky, bodka stála takmer na mieste pod bielym mrakom, horšie bolo sklesávanie do výšky aby som nenabral moc rýchlosti, keďže tá sa nedala určiť z tejto výšky, takže tiež iba riadenou vývrtkou...
výhodou bolo že sme ho obidvaja sledovali a bolo to podvečer, kde bolo slnko za mrakmi a nehrozilo že sa ukáže a bol veľký biely mrak....

S výškou je to diskutabilné pokiaľ to niekto neodmeria, lebo filip 400 už bol fakt vysoko a mám dojem že výškomer vykázal niekde medzi 500 - 600 m, presne už si nepamätám, a to mal dvojmetrové krídlo.

V prospech WH hrá veľká hĺbka krídla + tmavá farba a bachratý trup.
S 2m ASW 28 hoci je oveľa väčšie, ale pochybujem že sa dostanem vôbec do 500 m vzhľadom na jeho malú viditeľnosť vo veľkých výškach...

Ešte vkladám dosť veľkú nádej do Tora 900 :lol:

S termickým Filipom 400 a dvojmetrovým krídlom je asi "najpríjemnejšie lietanie" niekde medzi 150 - 400 m. Podľa toho čo som videl...
Abu
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Abu »

Ale houby teleskopy :D
Jen si clovek po par sezonach litani s termickejma vetronema zvykne na to, ze nemusi VIDET, staci kdyz TUSI (ale musi tusit hodne presne, jinak je pruser) 8)
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
robotmz

#8 Příspěvek od robotmz »

Milan Nes píše:bud mas oci jako superman nebo nechapu ja dvoumetrovku mam problem videt na 300 az 400 metru

skoro se mi to az nechce verit ... cim to je mereno ?

4,5 minuty by 1000 metru bylo se stoupanim 3,7 m/s coz je realni ale
nechapu :)

.... vidím "zatiaľ" dobre, očná mi na firemnej prehliadke povedala že vidím ako orol :oops: ... som bol schopný všetko prečítať aj to čo sa už pri takej diaľke nedáva... ale zo srandy sa ma opýtala, tak som odpovedal...
- i keď "dobrý zrak" je relatívny pojem.

Meral som to výškomerom od eagle tree systems a predtým sme lietali vo filipovi 400 tak normálne už bol vysoko jak hrom a ukázalo nejakých 350 m, potom raz cez 500 m to už bolo brutal....

Toto ale nebolo "lietanie" ale iba 1 "let" - teda čo najrýchlejšie hore a čo najrýchlejšie dole, celé to trvalo do 11 minút... a stres jak sviňa.
maroslong
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od maroslong »

Fíha to sa mi ani nechce veriť. Sám mám 550 m s Optimou II, pri zostupe sa mi podarilo zlomiť krídlo hoci Leoš tvrdil že sa to nedá a 300 m s F3K Manta. Tú bol problém dostať dolu, pomohol až neskutočne dlhý zostup vo vývrtke.
robotmz

#10 Příspěvek od robotmz »

S WH lietam už od 4-tý rok, tak si čo-to dovolím, lietal som s ním aj trošku akrobaciu, ale asi rok som už neurobil na ňom ani 1 premet, lebo na to mám TORO...ale hovorím ten zostup bol na tom najhorší a ak by som v tej výške zotrval dhšie kým by sa zmenila obloha, dovidenia....
Milan Nes
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od Milan Nes »

maroslong píše:Fíha to sa mi ani nechce veriť. Sám mám 550 m s Optimou II, pri zostupe sa mi podarilo zlomiť krídlo hoci Leoš tvrdil že sa to nedá a 300 m s F3K Manta. Tú bol problém dostať dolu, pomohol až neskutočne dlhý zostup vo vývrtke.

tak to mne dost prekvapuje, co vim tak vydrzi sestup 200km/h plus a plne pritazeno ale clovek nikdy nevi co ero ma za sebou, jak to mel skryte nacnuty nebo holt spatnej kus,

ja se slimem sem ho doslova zkousel rozlamat a bez sance ale pravda nebyl to sestup z 550 metru ale zase sem ho mel pretizeny o 30%
SOVA is YouR CO-pilot
Cesta je mým cílem .......

KLM RC Sovy // KPM Model Kit Kladno
maroslong
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od maroslong »

No, ono to bolo asi pred 6 - 7 rokmi, skúsenosti boli menšie a ako sa tak matne pamätám tak som to z tej výšky nechtiac rozbehol tak, že nám na moment zmizla, potom sa ozvalo svišťanie a reflex s vydeseným rýchlym pritiahnutím to asi dokončil... Polovica krídla odletela a zvyšok sa chvalabohu roztočil a dopadol do jediného kríka široko ďaleko. Stretol som sa potom s Leošom na modelhobby, priniesol mi nové krídlo s dvojnásobným množstvom uhlia a ja jemu to zlomené. Len kýval hlavou a nechcel uveriť. Možno tam bola nejaká chybička, bohvie.
Nakadah
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od Nakadah »

Vcera sem neco podobneho chtel zkouset s vrtulnikem, ale :

1) vyskomerna sonda nejakym zahadnym zpusobem nezapisovala data do EGT (coz je skoda, chtel sem mit aspon zmerenou stoupavost)
2) vzdycky tak odhadem ve 40m ztratim nervy a jdu radeji dolu :D
3) takze sem zmeril akorat kolik to zere pri viseni a kolik na plnem kolektivu

Nak
Katapult
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od Katapult »

Jo,ten kilometr sa dá.Klidně temu věřím.
Speedy
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od Speedy »

Já jsem byl v kilometru s New Stingem tj. 3m (zapomněl jsem se v předpolí svahu) a naprosto v pohodě bych ještě kus nastoupal při jasným povědomí o poloze. Trochu horší to bylo s hotlinerem 1,9m - 800m. Viděl jsem ho v pohodě, ale měl jsem strach, abych to nepřetáhnul, protože mám těžiště na max vzadu a tím pádem se nesrovnává sám do pomalýho kluzu. Při sestupu jsem ho drsně rozflartroval. Všechny ostatní moje letadla snesou neomezený kolmý sestup.
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“