Zranil Vás někdy model?

Aby těch modelářských kategorií nebylo zbytečně moc. Když se to dotýká modelaření, ale nenašli jste zde specializované fórum. Taková témata vložte sem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Dejfak
Kontaktovat uživatele:

Zranil Vás někdy model?

#1 Příspěvek od Dejfak »

Ahoj, včera jsem dostavěl kamarádovy Pipera 1800mm rozpětí na elektriku.
Dnes se mi doneslo že to dával dohromady jako, zapojil křídla a chtěl to složit na let. Skládal to ještě s někým a zavadil o plyn.
Výsledkem je zlomená vrtule zapíchlá ve zdi pokoj vymalovanej na červený odstín a 17 stehů na ruce.
Musím zaklepat že mě éro nikdy neporanilo.....
Máte nějaký podobný úraz s RC modelem?
Naposledy upravil(a) Dejfak dne sob 21.05.2011 14:53, celkem upraveno 1 x.
Nikdy nikomu nevěř, pak budeš věřit všem stejně....
kroxigor

#2 Příspěvek od kroxigor »

Ano jako začítečník mě taky sekla vrtule, ale nic velkého.
Naučilo mě to používat funkci LOCK na plynu. Nikdy nemanipuluju s modelem pokud nemám zamknutý plyn a už zcela automaticky hned po přistání zamykám plyn.
Pomalu vybírám nové rádio a tato funkce je jedna z nejdůležitějších kterou požaduju u rádia.
Pokud doma něco s modelem dělám pod napětím sundavám vrtuli.
Fyziku respektuji, ale nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2018/1139 NE = už nelítám
hOOrNeT

#3 Příspěvek od hOOrNeT »

mě se jednou podařilo rozlámat svaháka o kamaráda :lol: Trefil jsem ho do nohy za letu. Naštěstí se kamarádovi nic nestalo a dnes se tomu vcelku smějeme
Dejfak
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Dejfak »

Mám to stejně také si dávám pozor a funkce plynu je pro mě také nezbytná.
Nastavil jsem mu to na Dx5 ale jak říkáš dá se sundat vrtule.
Spíš to je o nějakých pravidlech bezpečného chování...
Nikdy nikomu nevěř, pak budeš věřit všem stejně....
holda29
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od holda29 »

Vrtule me uz parkrat pokousala, ale nic dramatickyho. Horsi bylo rozriznuti prstu od odtokovky na Isis, blbe jsem se k eru sehnul a podcenil jsem jaka je to britva. Krve jak z vola a asi dva tydny jsem nemohl hazet.
coro

#6 Příspěvek od coro »

Nikdy som nemal nastavený "lock" na plyne a nestalo sa mi že by sa mi spustil motor. Ale pred pár týždňami som pri pokusoch s novou vysielačkou skúsil zavesiť Tx za popruh a prvý výsledok bolo že sa vplyvom nevyváženia otočil a knipel dal šuchnutím o moje brucho plný plyn - no nevedel som čo skôr chytať..
Tak som na jeden prepínač namrštil červenú zmršťovačku, aby mi bolo jasné o čom je jeho funkcia, a kým sa neprepne (od seba) tak plyn zostáva v nule..
zdzd

#7 Příspěvek od zdzd »

coro píše: a kým sa neprepne (od seba) tak plyn zostáva v nule..

Taky to používám, ale přesně naopak. Plyn se vypíná od sebe, stejně jako se zapíná autorotace u heliny. Pak dokážeš motor při problému odstavit bez jakéhokoliv šmátrání a okamžitě, aniž by jsi musel pustit knipl. Stačí střelit prsteníkem.
zdekar

#8 Příspěvek od zdekar »

Vrtule mě zatím nesekla, jelikož dost využívám funkci lock na plynu. Po zapnutí rádia zamknu plyn a až potom připojím baterku k modelu. Lock vypínám, až když jdu na start. Ihned po přistání ho zas zapnu.

Jednou jsem ale dostal letadlem ze zadu do hlavy (do krku). Naštěstí to bylo jen od Funtica (90g) a šel na přistání. Ale stejně to bylo trochu cítit.
OPTIC 6 2,4Ghz Assan
coro

#9 Příspěvek od coro »

zdzd píše:
coro píše: a kým sa neprepne (od seba) tak plyn zostáva v nule..

Taky to používám, ale přesně naopak. Plyn se vypíná od sebe, stejně jako se zapíná autorotace u heliny. Pak dokážeš motor při problému odstavit bez jakéhokoliv šmátrání a okamžitě, aniž by jsi musel pustit knipl. Stačí střelit prsteníkem.

U heliny je to asi inak, ja som to dal podľa smeru ktorým sa pridáva-uberá plyn normálnym kniplom.

Ale čo je dôležitejšie, je že to nie je "v nule" akože 0% , ale musí to byť -100%.
A treba skontrolovať či je po vypnutí vysielača failsafe na správnu stranu, Futaba to má opačne ako Graupner a občas sa stalo že vypnutím vysielača dal zabudnutý model plný plyn a lovil okolostojacich po letisku.
paveld

#10 Příspěvek od paveld »

Před 30lety jsem si po hodinovém startování jedenapůlky prostrčil dva prsty běžící vrtulí - 10st pod nulou - 17seků dohromady na obou prstech -
jizvy viditelné dodnes. :D
Nakadah
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od Nakadah »

Me akorat vrtule na mericim standu. Trikrat zasek do praveho ukazovaku, jeden az na kost ale nastesti nepretal slachu. I tak trosku omezena hybnost. Nak
zdzd

#12 Příspěvek od zdzd »

coro píše:A treba skontrolovať či je po vypnutí vysielača failsafe na správnu stranu, Futaba to má opačne ako Graupner a občas sa stalo že vypnutím vysielača dal zabudnutý model plný plyn a lovil okolostojacich po letisku.

No, pokud někdo aktivuje FS aniž by nastavil co má udělat, je to mírně řečeno nedbalost.
corsair
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od corsair »

takový rotor z dmychadla, když se točí rozřízne obličej-tvář skrz na skrz ani to není cítit,no už do točícího se edf nekoukám
fiser.modely
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od fiser.modely »

Nakadah píše:Me akorat vrtule na mericim standu. Trikrat zasek do praveho ukazovaku, jeden az na kost ale nastesti nepretal slachu. I tak trosku omezena hybnost. Nak
Jsem na tom stejně jen že mám i šlachy v pr...Nahozeny motor ve stojanu zazvonil tel otočka a palec v pr..(kompletně sešitý)Mot ASP 6,5.
CharlitoCZ
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od CharlitoCZ »

Já zatim úrazy jen při stavění, jednou žhavym 1mm drátem skrz palec (skrze bříško), pak už jen takový ty klasiky který nestojí za řeč.

Šefovi se u mentora roztočila vrtule a měl podelně přeraženej první článek na ukazováčku, kůži jak když loupete banán :D

U elektry mám taky throttle hold, automaticky vypínám po lítání motor a je klid, ale i tak si dávám bacha, spíš se bojim když ladim karbec u žhavíka :D
DJI Phantom 3 Advanced / SIG Smith Miniplane / spousta deproňáků a miniqvéček
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“