Jaka kridla na vetron? Mam neznamy trup a ocasni plochy

Název je dostatečně samovysvětlující...
Zpráva
Autor
Miondir

Jaka kridla na vetron? Mam neznamy trup a ocasni plochy

#1 Příspěvek od Miondir »

Zdravim, pred par dny mi spadl z oblohy, zrejme po poruse serva, muj dosud prvni RC vetron a zbyly mi pouze trisky, tak resim co dal.
Lezi mi tu doma uz par let laminatovy trup neznameho vetrone a ocasni plochy potazene folii, tak jsem premyslel, ze bych to konecne dal nejak dohromady, ale vubec nevim od ceho se odpichnout, jaka zvolit kridla, jestli koupit hotova nebo postavit..
Chtel bych urcite bezmotor, mam naletano vetsinu na svahu pri slabsim vetru s vetronem 1,6m, jen smerovka a vyskovka a pak neco v simulatorech se vsim moznym :).

tady prikladam fotky trupu
je dlouhy 120, vyska smerovky je 24 a sirka vyskovky 80
trup 1
trup 2
trup 3

Nevim ani zda to ma vubec smysl dodelavat nejaka kridla nebo se na to mam vykaslat a radsi udelat nebo koupit cele letadlo, ta vyskovka mi prijde hrozne obrovska. Penez momentalne neni nazbyt, takze bych se rad drzel ekonomicky setrnych reseni, tak pokud nekdo mate nejake napady co s tim, budu rad. :)[/img]
JMalik

#2 Příspěvek od JMalik »

Tohle určitě má cenu dodělat, ale zatím to odlož na později.
Teď by to chtělo pořídit si něco takového jako je Easy Glider apod. Prostě nějaký odolnější kuličkolet co dobře létá.
Miondir

#3 Příspěvek od Miondir »

to jsem si taky rikal, ze bych radsi jeste neco mezi tim a zrejme to tak i dopadne, ale i tak bych rad poresil ty kridla, abych vedel co z toho vubec muze byt za letadlo a pripadne na tom zacal delat nekdy, od trupu do vzduchu je jeste daleko :]
kocour
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od kocour »

Ten trup je elegantní, k tomu křídlo 2,5 - 3 m. Raději jednoduché V a křidélka (brzdy ne, bylo by to těžké, dá se brzdit vyklápěním křidélek nahoru). Pokud je to začátečnický model, tak třeba jen řízení S+V a křídlo s ušima. Něco jako byla kdysi Aquila Lee Renauda - to byl vítěz 1. mistrovství světa F3B v r. 1977. V časopisech (i našich) vyšla řada klonů tohoto větroně. Dalo by se udělat i křídlo s klapkami atd, ale pro začátečníka to je zbytečné.
Lítám blbě, ale rád http://www.kocour111.rajce.idnes.cz
bitovod

#5 Příspěvek od bitovod »

Ten trup je krásnej, nechal bych si ho na později a teď koupil Easy Glidera. Na svahu se s ním i bez motoru vyřádíš a rozložit ho na prvočinitele už dá hodně práce. A když, tak stačí vteřinovka a náhradní převody do serva.

I když - to co jsem napsal, platí spíš pro letadlo na učení, jestli máš už něco odlétáno, pak je to jinak - podívej se třeba k azero.cz (i když to jsou spíš termici), nebo ke Svobodovi (lsmodel.wz.cz) a tam už by sis vybrat mohl.
Startuji čím dál častěji, ale počet přistání, po kterých se letadlo nedá odnést v jedné igelitce, se i nadále limitně blíží nule...
rbiciste
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od rbiciste »

Zdravím,
Z mého pohledu existují asi čtyři varianty:
1) ekonomická EPP, koupit výřezy od LM (http://www.lm-modelshop.cz/product.php?id_product=70) a slepit z nich ušaté křídlo a vyztužit uhlíkovým páskem nastojato z vrchu a zespodu.

2) ekonomická EPP plus - koupit náhradní křídla jako náhradní díl např. k EasyGlider (http://www.rcm-pelikan.cz/index.php?sec=product&id=2223) nebo jiné podobně EPP dvoumetrovce.

3) ideál - koupit křídla jako náhradní k některé dvoumetrovce z materiálu polystyren+dýha, např. Reichard Mefisto (http://www.reichard.cz/eshop/product_info.php?cPath=28_229_231&products_id=2001) nebo něco od LS.

4) stavím rád a hodně - koupit výřezy a postavit si křídla sám. V dubnovém RC Modely vyšel plánek na větroň Champion od pana Walka (http://www.rcmodely.cz/RCM_4_11_clanek08.htm) s nabídkou výřezů žeber apod.
Záleží jaké s tím máš plány a kolik je peněz.
S pozdravem,
Radovan
Milan Nes
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Milan Nes »

hele ten trup je doopravdy prenadhernej, moc se mi libi takhle elegantni trup sem dlouho nevidel, byla by skoda ho znicit nebo zazdit,

hlavne v zacatku vyladit teziste bez pomoci, nastaveni, vychylky ...
atp navic tohle nebude uplne skolni ero ...

volil bych cestu jistoty a to koupi EG a tohle peclive schovat na skrin, za rok
si to postavis a budes mit neco unikatniho na co bude radost koukat
SOVA is YouR CO-pilot
Cesta je mým cílem .......

KLM RC Sovy // KPM Model Kit Kladno
lubo1
Kontaktovat uživatele:

Re: Jaka kridla na vetron? Mam neznamy trup a ocasni plochy

#8 Příspěvek od lubo1 »

Miondir píše:

Ja by som išiel do stavby. Limitujúcim faktorom je centroplán na trupe. Krídla by mali nadvezovať na trup...
- Takže bude treba zistiť, čo to je za profil a použiť rovnaký aj s hlbkou krídla...
- Alebo postaviť krídlo s iným profilom a nebude to sedieť ...
- Alebo upraviť trup....
http://lubo111.rajce.idnes.cz
Miondir

#9 Příspěvek od Miondir »

diky za komenty, me se trup taky moc libi, lezi mi doma cca 10 let od jednoho souseda, co uz skoncil s modelarenim.

add navrhy jinych vetronu atp, dekuji za inspiraci, po vetsine jmenovanych jsem se dival a zrejme do nejakeho pujdu, presto bych ted rad konstruktivni debatou vyresil co za kridla k tomuto..

to rbiciste>
1) krkolomne a v dusledku stejne penez jako kridla na EG
2 a 3) neco takoveho me napadlo jako prvni, ale nevim jak vybrat spravna kridla, 2m se mi zdalo malo, trochu prace a laborovani by asi bylo s pridelanim, cena cca 700-1000 za EPP, 1500-2500 za konstrukcni, videl jsem i neco na modelbazaru co by se mozna dalo pouzit a za par penez
4) drive jsem stavel, asi bych se toho nebal, nejspis by to vyslo nejlevneji i kdyz nemam predstavu kolik, nejaky material jeste doma mam, ale opet problem vybrat spravna kridla.

to lubo1>upravovat trup bych nechtel, kdyz uz bych to stavel, vybral bych alespon podobny profil, kdyz bych nenasel stejny, ale vubec nevim jak zjistit jaky profil to ma a kde vzit plany na kridla s takovym profilem

foto profilu
hloubka je 240 a vyska 22

podle me to asi "nejak poleti" s leccims co se na to pridela, ale kdyz uz to budu delat, tak bych rad, aby to vypadalo a "letelo poradne"
penize jsou pro me momentalne celkem limitujici, takze se klonim ke stavbe pripadne koupi vyrezu ci necem bazarovem.
rbiciste
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od rbiciste »

Miondir píše:4) drive jsem stavel, asi bych se toho nebal, nejspis by to vyslo nejlevneji i kdyz nemam predstavu kolik, nejaky material jeste doma mam, ale opet problem vybrat spravna kridla.

podle me to asi "nejak poleti" s leccims co se na to pridela, ale kdyz uz to budu delat, tak bych rad, aby to vypadalo a "letelo poradne"
penize jsou pro me momentalne celkem limitujici, takze se klonim ke stavbe pripadne koupi vyrezu ci necem bazarovem.

Já bych se spíš ptal na jaké je to použití a podle toho volil profil a hloubku křídla. Rád bych opravil mylnou představu, že postavit je to levnější. Pokud si člověk sečte materiál, sem tam nějaké to nářadí, tak se většinou dostane hodně nad cenu vyráběných modelů nebo komponent alespoň v mém případě.
Radovan
P.S. Koukám na aukro a tohle vypadá celkem podobně: http://aukro.cz/obrovky-vetron-jen-osobni-prevzeti-od-korunky-i1629595368.html#gallery
Miondir

#11 Příspěvek od Miondir »

to rbiciste> nejcastejsi pouziti by asi bylo jak jsem letal doted, tzn svah mirny vitr, termika, obcas starty na snure, ale nejsem v tomto moc vyprofilovany zatim, takze asi takovy univerzalni

s tou cenou to jsem netusil, stavel jsem nejvic pred patnacti lety a vetsinu materialu jsem dostal v modelarskem krouzku, takze jsem mel asi zkreslenou predtavu

ten na aukru vypada opravdu dost podobne, zkusim napsat aspon o nejake rozmery
MirekZ

#12 Příspěvek od MirekZ »

Profil odhaduji na Eppler E 387

M.
PEO
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od PEO »

kocour píše:Ten trup je elegantní, k tomu křídlo 2,5 - 3 m. Raději jednoduché V a křidélka (brzdy ne, bylo by to těžké, dá se brzdit vyklápěním křidélek nahoru). Pokud je to začátečnický model, tak třeba jen řízení S+V a křídlo s ušima. Něco jako byla kdysi Aquila Lee Renauda - to byl vítěz 1. mistrovství světa F3B v r. 1977. V časopisech (i našich) vyšla řada klonů tohoto větroně. Dalo by se udělat i křídlo s klapkami atd, ale pro začátečníka to je zbytečné.

Souhlasím,mám Aquilu Speed a lítá a vypadá fakt nádherně :wink:
Dej blbci funkci,on vymyslí lejstro!!!
http://www.peomodel.websnadno.cz/
Miondir

Re: Profil

#14 Příspěvek od Miondir »

MirekZ píše:Profil odhaduji na Eppler E 387

M.

diky, vygooglil jsem to tady a zkusil v gimpu jen tak na rychlo pristelovat a vypada to, ze to bude ono nebo hodne podobne prilozeni
kocour
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od kocour »

Já bych udělal rozpětí tak 2,8 m, do poloviny stejnou hloubku, ve zbytku zúžení tak na 150 mm, v zúžené části křidélka tak 50 mm š., negativy tak 5 - 7 mm a nějak umělecky vytvarovat konce. Vzepětí "V" tak 3-4 stupně. Nemělo by to být těžké, tak jen torzní skříň k hlavnímu nosníku, žebra po 50 mm, páskovaná. Zatížení (jen křídlo) udržet tak kolem 35 g/dm2. Odkaz na něco podobného: http://kocour111.rajce.idnes.cz/Rajce_s ... 07_023.jpg Tohle jsem postavil asi před 25 lety, stále se toho nemůžu zbavit.
Lítám blbě, ale rád http://www.kocour111.rajce.idnes.cz
Odpovědět

Zpět na „Větroně“