Epoxy a teplo

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Odpovědět
Zpráva
Autor
cassiopeus
Kontaktovat uživatele:

Epoxy a teplo

#1 Příspěvek od cassiopeus »

Dobrý den,

jakou teplotu vydrží epoxyd? Konkrétně mi jde o to, jestli vydrží teplotu napařovací žehličky naplno.
paveldpavel

#2 Příspěvek od paveldpavel »

Nejlepe vyzkouset na vzorku, kazdy epoxid ma trochu jine fyzikalni vlastnosti. {Sorry, nemam ceskou klavesnici}
sharkcom
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od sharkcom »

Nevim co budes lepit. ale asi by tomu slusel neutralni silikon...
Sbach 2200mm, Piper L4H 2500mm, Hawker huriccane 1950mm, F3K SHARK.
Letiště Cheb, www.rc.hys.cz
Buckeye-Blitz

#4 Příspěvek od Buckeye-Blitz »

Teplota páry by měla být plus-mínus 100 stupňů. Jednou jsem použil epoxy-metal na opravu (zatmelení) podomácku upravovaného karburátoru spalovacího motoru (nejde o etrémně namáhaný spoj) a drží to doposud. Dotaz mi přijde poměrně kuriozní-že by potřeba lepit parní kotel?
Myšlenka,kterou nelze vyjádřit stručně, nezasluhuje, aby byla vůbec vyslovena.
cassiopeus
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od cassiopeus »

Jen oprava žehlícího prkna :)
JMalik

Re: Epoxy a teplo

#6 Příspěvek od JMalik »

cassiopeus píše:Dobrý den,

jakou teplotu vydrží epoxyd? Konkrétně mi jde o to, jestli vydrží teplotu napařovací žehličky naplno.

:lol: ,
Na kompozitová letadla se nedoporučuje imatrikulace v černé barvě, má být šedá, nebo jiná, která měně pohlucuje teplo.
Takže kolik to tak může mít?
(epoxid nad 60°C začíná ztrácet pevnostní kriteria a nad cca 90°C teče tak , že je to naprosto nedefinovatelné.
Bavíme se o laminovacích hmotách a lepidlech bez příměsí kovů a lepidlech s obvyklou teplotní odolností)
FlyBear

#7 Příspěvek od FlyBear »

Měl jsem před časem nějaké epoxydové lepidlo na opravy keramického či skleněného nádobí a podobných věcí.

Pokud si dobře vzpomínám, v návodu byla deklarována dlouhodobá výdrž lepeného spoje do teploty 100°C a krátkodobě až do 130°C. Šlo o to, že spoje musí vydržet zalití vařící vodou. Na opravu žehlícího prkna by to taky mělo stačit.

Bohužel je to už dávno, název nebo typ už si nepamatuju.
Zkuste se poptat někde v odborné drogerii...
Drondys

Re: Epoxy a teplo

#8 Příspěvek od Drondys »

cassiopeus píše:jakou teplotu vydrží epoxyd? Konkrétně mi jde o to, jestli vydrží teplotu napařovací žehličky naplno.

Pokud ti jde o výdrž při teplotách vyšších než je bod varu vody tak na běžný epoxy zapomeň a zvaž použití epoxidu, který je určený na vyšší teploty.

cassiopeus píše:Jen oprava žehlícího prkna.

K tomu by měl z hlediska pevnosti i teploty stačit například Loctite Hysol 9492 (do 180 C) a pokud jde o lepení kovových částí pak se dá použít i levnější lepidlo Permatex vysokoteplotní tekutý kov, které vydrží i daleko vyšší teploty a po vytvrzení má pevnost kovu a dá se i brousit, vrtat atd.
modeland
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od modeland »

epoxid to bez problému vydrží, třeba i 180 stupňů, kdo říká že ne tak o tom moc neví...
Záleží jaký pořídíš a čím to budeš dělat ale třeba LG 112 vydrží po temteraci 180 stupňu, používá se i na výfuky na motorky..., zrovna je budu dělat...
cassiopeus
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od cassiopeus »

No, plán byl, že zředěnou 1200 natřu zvrchu prkno (začalo se drolit) a na to nalepím filc (tak 2-3mm), aby se na tom dobře žehlilo.
JMalik

#11 Příspěvek od JMalik »

cassiopeus píše:No, plán byl, že zředěnou 1200 natřu zvrchu prkno (začalo se drolit) a na to nalepím filc (tak 2-3mm), aby se na tom dobře žehlilo.

1200 to zaručeně nevydrží.
Takový nápad:
Když zvážíš cenu toho epoxidu, své práce, riziko, že to stejně nějak poděláš...... Nebylo by lepší koupit nové prkno? :wink:
cassiopeus
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od cassiopeus »

Teoreticky ano. Prakticky jsem se díval na cenu prken a vychází to (co by žena chtěla) od 1500 nahoru. Tak,kdyby se za 500 podařilo opravit, mám něco na letadélka. Ale čím dál víc to vypadá, že tomu novému prknu nevyhnu :(
JMalik

#13 Příspěvek od JMalik »

cassiopeus píše:Teoreticky ano. Prakticky jsem se díval na cenu prken a vychází to (co by žena chtěla) od 1500 nahoru. Tak,kdyby se za 500 podařilo opravit, mám něco na letadélka. Ale čím dál víc to vypadá, že tomu novému prknu nevyhnu :(

Špatně jsi to pojal.
Když to za 500 opravíš, tak si manželka za ušetřených 1000 (a více) může koupit třeba další šminky, kterých už teď má plnou skříňku. Z toho Ty nebudeš mít nic, zatímco z nového prkna Ti polezou vyžehlené košile. :lol:
Odpovědět

Zpět na „Dílna“