Epoxy a teplo
- cassiopeus
- Kontaktovat uživatele:
Epoxy a teplo
Dobrý den,
jakou teplotu vydrží epoxyd? Konkrétně mi jde o to, jestli vydrží teplotu napařovací žehličky naplno.
jakou teplotu vydrží epoxyd? Konkrétně mi jde o to, jestli vydrží teplotu napařovací žehličky naplno.
- paveldpavel
- Buckeye-Blitz
Teplota páry by měla být plus-mínus 100 stupňů. Jednou jsem použil epoxy-metal na opravu (zatmelení) podomácku upravovaného karburátoru spalovacího motoru (nejde o etrémně namáhaný spoj) a drží to doposud. Dotaz mi přijde poměrně kuriozní-že by potřeba lepit parní kotel?
Myšlenka,kterou nelze vyjádřit stručně, nezasluhuje, aby byla vůbec vyslovena.
- cassiopeus
- Kontaktovat uživatele:
Re: Epoxy a teplo
cassiopeus píše:Dobrý den,
Na kompozitová letadla se nedoporučuje imatrikulace v černé barvě, má být šedá, nebo jiná, která měně pohlucuje teplo.
Takže kolik to tak může mít?
(epoxid nad 60°C začíná ztrácet pevnostní kriteria a nad cca 90°C teče tak , že je to naprosto nedefinovatelné.
Bavíme se o laminovacích hmotách a lepidlech bez příměsí kovů a lepidlech s obvyklou teplotní odolností)
Měl jsem před časem nějaké epoxydové lepidlo na opravy keramického či skleněného nádobí a podobných věcí.
Pokud si dobře vzpomínám, v návodu byla deklarována dlouhodobá výdrž lepeného spoje do teploty 100°C a krátkodobě až do 130°C. Šlo o to, že spoje musí vydržet zalití vařící vodou. Na opravu žehlícího prkna by to taky mělo stačit.
Bohužel je to už dávno, název nebo typ už si nepamatuju.
Zkuste se poptat někde v odborné drogerii...
Pokud si dobře vzpomínám, v návodu byla deklarována dlouhodobá výdrž lepeného spoje do teploty 100°C a krátkodobě až do 130°C. Šlo o to, že spoje musí vydržet zalití vařící vodou. Na opravu žehlícího prkna by to taky mělo stačit.
Bohužel je to už dávno, název nebo typ už si nepamatuju.
Zkuste se poptat někde v odborné drogerii...
Re: Epoxy a teplo
cassiopeus píše:jakou teplotu vydrží epoxyd? Konkrétně mi jde o to, jestli vydrží teplotu napařovací žehličky naplno.
Pokud ti jde o výdrž při teplotách vyšších než je bod varu vody tak na běžný epoxy zapomeň a zvaž použití epoxidu, který je určený na vyšší teploty.
cassiopeus píše:Jen oprava žehlícího prkna.
K tomu by měl z hlediska pevnosti i teploty stačit například Loctite Hysol 9492 (do 180 C) a pokud jde o lepení kovových částí pak se dá použít i levnější lepidlo Permatex vysokoteplotní tekutý kov, které vydrží i daleko vyšší teploty a po vytvrzení má pevnost kovu a dá se i brousit, vrtat atd.
- cassiopeus
- Kontaktovat uživatele:
cassiopeus píše:No, plán byl, že zředěnou 1200 natřu zvrchu prkno (začalo se drolit) a na to nalepím filc (tak 2-3mm), aby se na tom dobře žehlilo.
1200 to zaručeně nevydrží.
Takový nápad:
Když zvážíš cenu toho epoxidu, své práce, riziko, že to stejně nějak poděláš...... Nebylo by lepší koupit nové prkno?
- cassiopeus
- Kontaktovat uživatele:
cassiopeus píše:Teoreticky ano. Prakticky jsem se díval na cenu prken a vychází to (co by žena chtěla) od 1500 nahoru. Tak,kdyby se za 500 podařilo opravit, mám něco na letadélka. Ale čím dál víc to vypadá, že tomu novému prknu nevyhnu
Špatně jsi to pojal.
Když to za 500 opravíš, tak si manželka za ušetřených 1000 (a více) může koupit třeba další šminky, kterých už teď má plnou skříňku. Z toho Ty nebudeš mít nic, zatímco z nového prkna Ti polezou vyžehlené košile.