Elektronika po havarii
Elektronika po havarii
Jednou to muselo prijit a tak se mi podarilo zalet modelu ukoncit stremhlavym letem z cca 150m. po te, co jsme vyhrabal zbytky ze zeme tak si lamu hlavu nad nasledujicim:
1) prijimaci verit nebudu, i kdyz chodi. Krabicka je na kasi, nebudu trnout, jestli je nekde praskly tistak a vypadne mi signal
2) motor - tam kdyz prekontroluju magnety a vymenim osicku - je tam nejake riziko pokud bude fungovat? Jsem schopen vyloucit ze je nekde pretrzene vinuti?
3) z sesti serv na testeru nefunguje jedno. Da se tem peti verit (hs 65 mg a hb)? Je sance je otestovat tak abych riziko ze jsou nejaka nacata minimalizoval?
1) prijimaci verit nebudu, i kdyz chodi. Krabicka je na kasi, nebudu trnout, jestli je nekde praskly tistak a vypadne mi signal
2) motor - tam kdyz prekontroluju magnety a vymenim osicku - je tam nejake riziko pokud bude fungovat? Jsem schopen vyloucit ze je nekde pretrzene vinuti?
3) z sesti serv na testeru nefunguje jedno. Da se tem peti verit (hs 65 mg a hb)? Je sance je otestovat tak abych riziko ze jsou nejaka nacata minimalizoval?
1/ co to je za system ? tak si ho nech do nejakyho EPP paku ...
tak to resim ja pravda u assanu sem je hazel do kose,
u fasstu musim zaklepat karambol jeste nebyl
2/ vinuti holt musis prohlidnout ... je to neco co lita na prijimacovky nebo regl s becem ?
3/ hele serva bych rozebral a prohlidnul, jestli nemaj skryte prevody v loji dal bych je na tester na chvili a nevidim duvod je vyhodit,
to jedno co nejede, nasel si pricinu ?
4/ co bylo pricinou ze 150 do zeme ? nebyla to vada eletroinstalace ? nebo toho serva kousleho ?
tak to resim ja pravda u assanu sem je hazel do kose,
u fasstu musim zaklepat karambol jeste nebyl
2/ vinuti holt musis prohlidnout ... je to neco co lita na prijimacovky nebo regl s becem ?
3/ hele serva bych rozebral a prohlidnul, jestli nemaj skryte prevody v loji dal bych je na tester na chvili a nevidim duvod je vyhodit,
to jedno co nejede, nasel si pricinu ?
4/ co bylo pricinou ze 150 do zeme ? nebyla to vada eletroinstalace ? nebo toho serva kousleho ?
SOVA is YouR CO-pilot
Cesta je mým cílem .......
KLM RC Sovy // KPM Model Kit Kladno
-
Abu
- Kontaktovat uživatele:
Proboha, nerikej ze Etalon, NEEEE
Jinak jak uz psal Milan, prohlidnout vinuti ocima (lupou), serva rozebrat a taky prohlidnout a pak nechat 15 minut behat na testeru....
Dnes byl nejaky proklety den, Vzduchoplavec spadnul s FPV Betou, najednou neridil, nastesti skody nejsou fatalni (spis bylo stesti ze to nasel, dopadlo to dost daleko od letiste).
Jinak jak uz psal Milan, prohlidnout vinuti ocima (lupou), serva rozebrat a taky prohlidnout a pak nechat 15 minut behat na testeru....
Dnes byl nejaky proklety den, Vzduchoplavec spadnul s FPV Betou, najednou neridil, nastesti skody nejsou fatalni (spis bylo stesti ze to nasel, dopadlo to dost daleko od letiste).
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
je tak etalona to by byla skoda ...jinak i zlomeny kridlo de opravit ...
viz tady nekde vlakno s mym prvnim IONem
ale holt dan za modelarinu
nekdy se nedari, za lonskej rok sem mel dva crashe, v jednom tejdnu a obe dve totalky ... F3K ... ale holt clovek musi jit dal ... jinak nic ... proste smula no
(jednou technika, jednou sem zakop na poli pri odhodu ...)
viz tady nekde vlakno s mym prvnim IONem
ale holt dan za modelarinu
(jednou technika, jednou sem zakop na poli pri odhodu ...)
SOVA is YouR CO-pilot
Byl to divny den a bylo to etalon.
Na louce nas bylo pet a ucet byl jedna totalka (moje), dve hure opravitelne havarie jedna dobre opravitelna havarie a jedno letadlo na strome.
Duvod havarie byl patrne konstrukcni, kdy jsem mel nedostatecne tuhy nahon na vyskovku.
Etalon letel nadherne, motorizace myslim podarena (diky abu). Problem nastal s dive testem - kdy jsem etalona rozjel k zemi ve 150m, ze ktereho jsem ho nevybral - bu nereagoval (respektive reagoval minimalne) na vyskovku. Ted me napada, ze jsem mel zkusit aspon vytahnout brzdy nebo cokoliv, ale nevim.
Ucet cca 12kKc, pokud rozbeham toho axika.
Neco takoveho se mi jeste nestalo. Uz jsem mel par havarii - ale nikdy totalku a nikdy tak hezkeho letadla...
Na louce nas bylo pet a ucet byl jedna totalka (moje), dve hure opravitelne havarie jedna dobre opravitelna havarie a jedno letadlo na strome.
Duvod havarie byl patrne konstrukcni, kdy jsem mel nedostatecne tuhy nahon na vyskovku.
Etalon letel nadherne, motorizace myslim podarena (diky abu). Problem nastal s dive testem - kdy jsem etalona rozjel k zemi ve 150m, ze ktereho jsem ho nevybral - bu nereagoval (respektive reagoval minimalne) na vyskovku. Ted me napada, ze jsem mel zkusit aspon vytahnout brzdy nebo cokoliv, ale nevim.
Ucet cca 12kKc, pokud rozbeham toho axika.
Neco takoveho se mi jeste nestalo. Uz jsem mel par havarii - ale nikdy totalku a nikdy tak hezkeho letadla...
Naposledy upravil(a) Genagen dne pon 11.07.2011 11:11, celkem upraveno 1 x.
Milan Nes píše:1/ co to je za system ? tak si ho nech do nejakyho EPP paku ...
Ar 7000. Mozna ho do nejakyho epp park flyera necham. uvidim.
Milan Nes píše:2/ vinuti holt musis prohlidnout ... je to neco co lita na prijimacovky nebo regl s becem ?
Napajeni bylo pres regl (CC50)
Milan Nes píše:4/ co bylo pricinou ze 150 do zeme ? nebyla to vada eletroinstalace ? nebo toho serva kousleho ?
Kousle bylo v kridylku.
Jinak byla to opravdu totalka. Z kridel jsem zachranil kridylka a klapky (jednu budu muset opravit) a pokoutne je namontuju na myho depronaka, kde si mi vlastni idiocii (nechal jsem letadlo pres noc na terase a balzova odtokovka se mi patrne vlhkem pokroutila) pokroutila odtokovka.
njn to je mi lito, vypada to na ten nahon + jak rika Abu tak opravdu nekdy byva problem s tou trubkou, ale Leosovi bych veril, ja mel velkyho Watta (bude to ta sama trubka) a sestupy v pohode
jinak add vytazeni brzd, popravde tohle zmakne v krizovce profik,
normalni clovek vytuhne kdyz vidi jak mu to pikuje do zeme, znam z vlastni zkusenosti ... takze to neves hlavu
je to velka skoda ale holt clovek musi jit dal, neboj taky sem mel chut loni se na cely f3K vykaslat
clovek to musi brat tak ze i tech 15k je proste to samy jako kdyz manzelka // pritelkyne blbe zaparkuje na nakupaku
v horsim pripade kdyz se to povede nam :-d
jinak bych se podival i na to umrely servo, mozna jen se vytrh kabel,
neni problem napajet a pripadne alespon do peny pouzit treba na smerovku ...
jinak add vytazeni brzd, popravde tohle zmakne v krizovce profik,
normalni clovek vytuhne kdyz vidi jak mu to pikuje do zeme, znam z vlastni zkusenosti ... takze to neves hlavu
je to velka skoda ale holt clovek musi jit dal, neboj taky sem mel chut loni se na cely f3K vykaslat
v horsim pripade kdyz se to povede nam :-d
jinak bych se podival i na to umrely servo, mozna jen se vytrh kabel,
neni problem napajet a pripadne alespon do peny pouzit treba na smerovku ...
SOVA is YouR CO-pilot
Co se týká motorů místo prohlédnutí doporučuji proměření. Stačí běžný měřič izolačního odporu, měřící napětí 250V. Pokud se při nárazu sekl nějaký drátek o nosné "železo" dá se to takto zjistit.
Dají se takto proměřit i motory u serv (odpojené)
A pro test serv je nejlepší mikrokrokování pokud jej tester umožňuje. Jedete celou dráhu serva, trvá to pár minut, sledujete zvuk a odběr. Pokud bude v některém místě mechanická chyba projeví se.
PS: Funkční havarované elektronice můžete "věřit" stejně jako nové. Nikdy nevíte který automat udělal ve výrobě chybu a kdy se projeví.
Dají se takto proměřit i motory u serv (odpojené)
A pro test serv je nejlepší mikrokrokování pokud jej tester umožňuje. Jedete celou dráhu serva, trvá to pár minut, sledujete zvuk a odběr. Pokud bude v některém místě mechanická chyba projeví se.
PS: Funkční havarované elektronice můžete "věřit" stejně jako nové. Nikdy nevíte který automat udělal ve výrobě chybu a kdy se projeví.
Re: Elektronika po havarii
Genagen píše:...........
No, blahopřeju.
S tou elektronikou to ber tak, jak to dělají v případě rány s mixerama. Prostě nemůžeš vyměnit preventivně všechno. Prohlédni to a co chodí použij dál.
U motoru je asi největší nebezpečí mezizávitový zkrat, protože ten nezjistíš, navíc se to může projevit až po čase. Ale ani tohle bych neviděl nějak dramaticky. Prostě to pořádně prohlédni, pokud nezjistíš namáčknuté vinutí, tak tomu na 99% nic nebude.
Až budu mít chvíli čas, tak sem dám video ze soboty, jak David rozjel 3m větroň do střemhlavu, ve flutteru to urvalo obě křidélka od serv, povyjelo křídlo na spojovací planžetě tak, že se vyvlékly zadní pomocné čepy a celé to chytilo nádherného "kolibříka" = Davidův sestupový režim kdy křídlo mávalo na té planžetě a měnilo to tak 20x za vteřinu úhel náběhu a ještě obě poloviny kmitaly frekvencí tak 10x za vteřinu dopředu a dozadu. Nádhera