Pomoc s výběrem RC auta

Pokud to má kola, jezdí po asfaltu nebo v terénu.
Zpráva
Autor
h4Wk

Pomoc s výběrem RC auta

#1 Příspěvek od h4Wk »

Zdravím, psal jsem před pár dny a měl jsem pár otázek ohledně jednoho podvozku, ale bohužel nikdo nereagoval tak bych se chtěl zeptat co by jste si vybrali do začátku Vy ? Na výběr mám dvě auta od firmy LRP a nevím které by mi více vyhovovalo...Mé požadavky jsou že budu jezdit na trávě menším terénu...skoky moc praktikovat nebudu...takže nevím co z těchto dvou bude vhodnější :

http://www.lestrmodels.cz/zbozi/modely- ... rtr-2-4ghz

nebo

Děkuji za každou odpověď
FlyBear

Re: Pomoc s výběrem RC auta

#2 Příspěvek od FlyBear »

Buggy je do takového prostředí zcela nevhodná, nízkým podvozkem ti bude o trávu drhnout a brzdit.

Na ježdění po trávě a v obecném terénu, jako například louka apod, je tedy vhodnější truck, ale na blbnutí po venku (mimo offroadové soutěžní dráhy) by byl možná ještě lepší monster truck :)

Co se týká vhodného výběru a konkrétních autíček, tak to už tu bylo popsáno a zodpovězeno. Pročti si tady ostatní vlákna s podobným tématem, sekce Auta je nová a není toho tedy zas tak moc. Najdeš však i tak spoustu velmi užitečných rad - myslím, že i tvé předchozí dotazy tam budou zodpovězeny :wink:
h4Wk

#3 Příspěvek od h4Wk »

Ok díky za rady ješte to tu omrknu...:)
martys

#4 Příspěvek od martys »

jsem koupil synkovi na uceni, podvozek se jeví jako velmi dobrý, trávou projede bez problémů a vůbec mě prostupnost překvapila, i skoky se vcelku slušně dají, dostupnost ND je zajištěna, a radio na to že je setové taky dobrý - vůbec za tu cenu mě to jako celek pozitivně překvapilo.

Nicmémě setový batery pack jsem ani nezkoušel a hned tam vrazil jednu ze svých lipolek, motor jsem vyměnil za starou dobrou plechovku MIG 500 za 250 Kč o a musel jsem následně koupit i nový regl, ten setový se s lipo přeříval a vypínal, měl více jak 100C. Ještě to vypadá na instalaci chladiče na motor, s tou lipo to dokáže pelášit dost dlouho, no a nějakých 90C plus se mi uz nelíbí, i když MIG 500 snese dost.

Koupil jsem to na doporučení kamaráda a ten s tím jezdí tak jak to koupil, tzn. se setovou elektronikou a Nimh bateriema a problémy nemá.
VBC Racing, Sanwa, Team Orion
h4Wk

#5 Příspěvek od h4Wk »

Super ! Děkuji moc za tuto odpověď moc jsi mi pomohl :)
Liška Pepa

#6 Příspěvek od Liška Pepa »

Ahoj. Pokud chceš vědět víc tak si to pročti tady http://rcauta.net/forum/index.php?name=Forums . Je tam toho dost.
martys

#7 Příspěvek od martys »

..doplnuji....nez jsem stacil dát na motor chladic, kluci mi ho uvařili :) takze, pozor na lipo, bude to chtít hlídat čas jizdy i s chladičem........definitivni řešení pro lipo bude nejspíš nějaký střídavý combo set 21T, víc bych nedával, podvozek by to už nemusel unést.

ALE pro rekreační ježdění SUPER
scarabeus

#8 Příspěvek od scarabeus »

Problem neni v LiPo, ale ve spravnem zprevodovani. Nehazej to na LiPo :-)
martys

#9 Příspěvek od martys »

ale je, převody to vylepší ale nevyřeší
scarabeus

#10 Příspěvek od scarabeus »

Pokud je od zacatku spatne zvolen motor, nedivim se.

Problem NENI v LiPo. Nemuze byt. LiPo slouzi, nic nekonaji. Pouze ti daji stavu, jakou jsou schopny dodat. Pokud tam das motor, ktery se nema jak chladit nebo je moc tezky prevod a nebo je to zkratka moc velka raketa, tak je snad jasne, ze se bude prehrivat.

Stridak neni spasny, ale 21T je rozumna volba, podvozek by to mohl zkousnout. V tomhle pripade by ti to mohlo pomoct, ale je nutne opet kontrolovat teplotu, rozumny prevod.
martys

#11 Příspěvek od martys »

opravdu se mýlíš, ta elektronika není na takový odběr prostě stavěná. Setové Nimhy takové proudy nepustí, ale ty lipa co mám z onroadu 60C to dají a navíc ta doba ježdění se dramaticky prodlouží, no a když to mladej drtí 15 minut na plno a dělá blbosti, uvaří to.

MIG si prostě bral maximum co mu regl dovolil, ten jel tudíž taky na max a v plné parádě a dlouho a všechno bez chlazení. Převody měnit nebudu, nemá to cenu, autíčko má přijemnou dynamiku, podvozek to snáší, chce to jen relevantní pohon.
FlyBear

#12 Příspěvek od FlyBear »

martys píše:Setové Nimhy takové proudy nepustí...

V tomhle máš pochopitelně pravdu, čistě technicky. Slabé NiMH ti vlastně plní funkci přídavného omezovače :) Ovšem pokud bys měl správně navržený pohon, pak bys takový omezovač nepotřeboval.

Od zdroje se běžně požaduje, aby bez remcání dodal takový proud, o jaký si "odběratel" řekne. V tomto případě si pohon (odběratel :) ) říká o nějaký proud, který mu LiPo v pohodě dodají. To ale přece není chyba LiPo - to je naopak jejich dobrá vlastnost.

martys píše: ...prostě bral maximum co mu regl dovolil....

Regl je něco jako ventil na potrubí. Reguluje průtok od zdroje k odběrateli. Není jeho úkolem toto nějak omezovat, naopak, čím "silnější" regl, tím lépe zvládá svou roli a tím méně se hřeje. Na plný plyn prostě regl má pustit ze zdroje proud, o který si pohon řekne.

Správně dimenzovaný regl má tedy o něco větší proudovou zatížitelnost než je maximální možný odběr motoru.

martys píše:Převody měnit nebudu, nemá to cenu, autíčko má přijemnou dynamiku, podvozek to snáší, chce to jen relevantní pohon.

Toto je protimluv - převody jsou nedílnou součástí pohonu. Takže co je to pak podle tebe ten relevantní pohon :?:

Obávám se, že pravdu má scarabeus :twisted:
Relevantní pohon je totiž pro danou aplikaci vhodná kombinace motoru a převodů .

Správný postup (zjednodušeně):
1. Určíš si, jak má auto jezdit, jak rychle, jakým stylem, s jakou dynamikou a jak dlouho.
2. Podle toho si navrhneš potřebný pohon, tedy převody a k nim motor.
3. Tím ti prakticky vyjde výkon motoru a tím taky jaký proud při jakém napětí potřebuješ.
4. Podle toho zvolíš patřičný regl a zdroje (baterky).

V bodech 3 a 4 samozřejmě dáváš raději rezervy...

Pokud nemáš pohon správně navržený, může se pochopitelně motor začít přehřívat. To ale není chyba zdrojů ani chyba reglu, to je chyba pohonu, protože to ten motor zcela zjevně neutáhne. Potřebuješ proto buď změnit převody nebo dát výkonnější motor nebo obojí (eventuelně v některých případech nasadit dodatečné chlazení).

Pokud to vyřešíš tím, že tam dáš jen slabou baterku, tak to od přehřívání motoru samozřejmě může pomoct.
To ale není správné systémové řešení - to je jen ošizení, taková berlička...

Ale to asi nevadí, někomu prostě berličky stačí, i tak to s nima třeba jezdí pěkně :)
scarabeus

#13 Příspěvek od scarabeus »

FlyBear - diky ti, jsem rad, ze i nekdo jiny se to snazi martys vysvetlit/osvetlit jak to je.

Snad mu tvuj prispevek pomuze. Stale si myslim, ze jde o nepochopeni logiky jak to v aute chodi.
Nakadah
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od Nakadah »

Doporucil bych Hormann HT3 TK-11 8) je to sice trosicku vetsi investice, ale vydrzi to asi tak dozivotne. Pak uz zbyva jenom prechod na zavodni buginy 1:1 :D Videl sem to minuly tyden jezdit na draze a parada. Nak
martys

#15 Příspěvek od martys »

bylo by lepší se vrátit na začátek, vyjadřoval jsem se k tomuto a popisoval své zkušenosti, tak jak autor vlákna žádal:

rozebírat jak to chodí v RC autě by bylo na knížku a ve všem co tu bylo napsáno je kus pravdy, ALE není to tak krásně černobílé, i když by to bylo krásné.
Odpovědět

Zpět na „Auta“