Spojovací materiál.
Spojovací materiál.
Na následující otázku mě přivedla situace kdy jsem mě konečně pohromadě vše pro osazení motorového kombata a zjistil jsem že jediné co mi chybí jsou matičky a podložky pro šroubky kterými bych motor namontoval na motorovou přepážku. Že to bylo v době kdy speciální obchody jsou již zavřené (a nechtělo se mi kvůli pár matičkám putovat přes celou prahu do Šestky) trápil jsem si hlavu kdy by ještě mohli mít takové pidi velikosti. Otázkou tedy je zda pro spojovací materiál jako jsou matičky, podložky, šroubky v našich modelářských pidi velikostech musím vždy jen do modelářské prodejny a nebo lze takové velikosti koupit v krabičce třeba v obi, hoernbachu atd...Poradíte mi ?
-
Curtiss
- Kontaktovat uživatele:
Re: Spojovací materiál.
Pokud zůstaneš u rozměru M3 a nebudeš vyžadovat menší, tak např. v OBI určitě seženeš. Bývá to tam sice dražší, než v obchodě se spojovacím materiálem, ale zase levnější, než v modelářské prodejně.
- blueangel
- Kontaktovat uživatele:
Kupuji matičky od M2 + šrouby od M2 jakekoliv rozměry v Akrosu vše je v nerezu a ceny je to levnějsí než v modeláři a mají super výber
Koupeny matičky, šroubky, i podložky...v hoernbachu..na váhu..
Když si příležitostně koupíš ve speciálce se spojovacím materiálem pár imbusů M1,6, M2, M3, M4, M5, matky, podložky, samojistné matky, tak tím vyřešíš většinu montáží. Šrouby to chce aspoň ve dvou délkách, aby jsi stále nemusel nějakým Dremelem řezat ty nejdelší.
(Rozměry pod M3 jsou většinou jen na objednávku)
(Rozměry pod M3 jsou většinou jen na objednávku)
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
Dremel mám a jak jsem takvý jaký jsem tak ihned když jsem ho dostal od ježury tak jsem nakoupil všechny možné vrtací, brousící a řezací věci..vrtáčky pro zubaře, různé frézky..mám toho tolik co nikdy za svůj život nevyužiju..ale jak fiknout metrický šroub tak abych pak nemusel opravovat závit to fakt nevím..leda ho pak proříznout matičkou...už jsem to spojil a to, že přečnívá o 2 mm šroub ? komu to vadí..tak prostě na protější straně přidám o jeden brok navíc..my rybáři s dovyvažováním problémy nemáme...
Na zkracovaný šroub našroubuju závitové očko (ono podle materiálu šroubu stačí někdy i jen samotná matka), pak šroub na potřebnou délku ufiknu řezacím kotoučkem dremlikem, pilníčkem srazím otřepy případně naznačím náběh a pak očko (nebo matičku) vyšroubuju ven (někdy to lze pouhou rukou bez vratidla nebo klíče) a závit je obnoven zcela bez problému.....
Závitové očko nemám..taky nemám svářečku, kompresor, 3d ploter s laserem...prostě když budu chtít kretší šroubek tak si ho raději koupím hotovej...ale díky za radu jak na to..tohle jsme se učili na škole v dílnách..před 35 lety minimálně...
Závitové očko není potřeba. Šroub normálně přeřízneš (pilkou na železo, Dremelem, atd.) a pak na tom konci vytvoříš tzv. náběh. To není nic jiného, než vzít plochý pilník a zabrousit konec šroubu pod úhlem cca 45 stupňů kolem dokola. Je to hotové během pár vteřin.
zkusím jak to bude třeba..fiknu to diamantovým kolečkem ať je co nejmíň otřepů...
Vidím samý zámečníci.
U řezaného šroubu napřed na šroub našroubuj normální matici. Šroub fikni, matici vytoč klíčem ze šroubu (přes řez to rukou asi nepůjde) a jehlovým pilníkem začisti otřep. Hotovo..
U řezaného šroubu napřed na šroub našroubuj normální matici. Šroub fikni, matici vytoč klíčem ze šroubu (přes řez to rukou asi nepůjde) a jehlovým pilníkem začisti otřep. Hotovo..
-
Curtiss
- Kontaktovat uživatele:
AR1 píše:Vidím samý zámečníci.
No řekl bych, že všechny předchozí rady byly profesně čistší, než ta Tvoje. Dělám nástrojařinu už 20 let, ale abych matku ze šroubu vyšroubovával před začištěním řezu a vytvořením náběhu mě nenapadlo ani v dílnách na základce. Zásadně nejdříve zapilovat a potom vyšroubovat matku!
Je mi vcelku jedno, kde jsi chodil do základky. To co popisuju je běžná praxe u řezání závitu. A nevidím důvod matlat cokoli do závitu, když je tam roztřepený řez. Matice přetáhne otřepy pěkně do roviny a lehce se začistí. Nechápu co by na to tom bylo profesně nečistý. Dokonce ani tý matici se nic nestane.
-
Curtiss
- Kontaktovat uživatele:
No jak myslíš, hádat se nebudu, klidně si to dělej dál podle svýho, ale neprohlašuj to za běžnou praxi, když to není pravda.