DSM2 pro T8FG

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Zpráva
Autor
FlyBear

DSM2 pro T8FG

#1 Příspěvek od FlyBear »

Máte někdo zkušenosti nebo praktické rady, jak například přes kabel učitel/žák připojit k Futabě T8FG nějaký rozumný modul se spektráckým systémem DSM2?

Zajímá mne to jako eventuelní alternativa pro řízení hraček typu Blade mSR apod...
olisoft

Re: DSM2 pro T8FG

#2 Příspěvek od olisoft »

Kolko kanalov od toho pozadujes? Ak ti staci 6 kanalov, tak jednoduche a lacne riesenie je "vykuchat" modul napriklad z hp6dsm z bazara a pouzit konvertor.

Ak potrebujes viac kanalov, tak najskor origo modul od horizonu.
FlyBear

#3 Příspěvek od FlyBear »

Na ty drobné poletuchy je 6 kanálů ví než dost, takže dík za zajímavou inspiraci :)
Ticcino

#4 Příspěvek od Ticcino »

Nevím, jestli moje poznámka nebude mimo mísu, ale nedávno jsem se zabýval myšlenkou propojení učetel-žák mezi Futabou a Spektrem a narazil jsem na problém kanálu plynu, kdy u Spektra je to na jedničce a u Futaby na trojce. Čili obyčejný kabel učitel-žák nebyl použitelnej. Prodávali ale jakýsi kabel s takovou krabičkou, která zajistila prohození těchto dvou kanálů.

Dále jsem se problematikou nezabýval...
GP

#5 Příspěvek od GP »

olisoft píše:Ak potrebujes viac kanalov, tak najskor origo modul od horizonu.

...ten origo mogul se pripoji pres kabel (ucitel/zak), kdyz nema vymenny modul primo na tele? Muzes pro zajimavost poslat nejaky odkaz na takovy modul, ktery by k T8FG takto fungoval? Nejak se v tech modulech ztracim.
FlyBear

#6 Příspěvek od FlyBear »

Ticcino píše:Nevím, jestli moje poznámka nebude mimo mísu...

Není mimo mísu, je to užitečný postřeh.

Ale nemyslím si, že by se kvůli tomu musel shánět nějaký převodník na hardwarové prohození kanálů. Futaba T8FG sice má plyn na trojce jako default, ale uživatelsky to lze v nastavení libovolně prohodit na jakýkoliv jiný kanál. Futaba totiž umožňuje libovolné přiřazení funkcí/kanálů/ovladačů :)

Není tedy vůbec žádný problém mít Futabu s plynem na jedničce.
shake13

#7 Příspěvek od shake13 »

Ja som prerabal Futabu FX 18 na DSM2 podla tohoto:
http://www.markus-meier.ch/rc/Einbauanl ... m_FX18.pdf
Co sa tyka kanalov, nie je potreba nic prehadzovat, vsetko funguje jak ma. Je potrebne len vyrobit invertor signalu, lebo Futaba ma opacnu polaritu signalu ako potrebuje modul DSM2. Funguje to 100%. Lietam s tym lietadla aj heli.
Gaui 100,Rex 450,Prôtos 500,Frenzy TZ 50,Logo 600SE,FX18 DSM2,JR 9 DSM2,
MAX,Rival,BN-2 Islander
gamer007
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od gamer007 »

FlyBeare, jestli dáš do kupy modul na kabelu, tak bych to pak rád obšlehnul. Moc by se mi líbilo napípat do T8 MCPxko, protože řídit to setovkou DSM2 je opruz a nic nenastavim, navíc tam jsou šílený expa otupující středy kniplů...

Edit: nevíte někdo, jestli když bych rozebral tu setovku, jestli by z toho něšlo něco poidobného vyrobit? Setovka je tato - http://www.astramodel.cz/cz/katalog/Spe ... 19819.html
T-rex 600EFL, Prôtos 500, Miniprôtos, Solo Pro 180, Ansmann X2, Beatle110BS
Futaba T8FG,GT3C
MartyCZ

#9 Příspěvek od MartyCZ »

koukni na link (http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=721024), anoncovany olisoftem nahore, procti si to, koukni do te DX4ky, jak to je udelane a treba to pujde. Asi ne uplne snadno, ale jit by to mohlo.
olisoft

#10 Příspěvek od olisoft »

Malo by to ist bez problemov, modul tam bude podla vsetkeho taky ako v tomto prispevku: http://www.rcgroups.com/forums/showpost ... tcount=258
olisoft

#11 Příspěvek od olisoft »

GP: modul je origo na nasadenie, da sa ale spravit "kabloidny. Zapojenie pinov je zname (vid tu), takze treba len doriesit jeden kablik - plus na napajanie.

Inak ten modul sa vola Spektrum DSM2 AIRMOD JR w/AR9000
MartyCZ

#12 Příspěvek od MartyCZ »

tech modulu dela Spectrum vic - treba http://www.astramodel.cz/cz/katalog/Spektrum/Spektrum-DSM2---modul-Air-Futaba-MZ-bez-prijimace-p20136.html. Ty Futabacke krabicky jsou mensi jak JR, uvnitr je to to same (a dost mozna bude Futabacka krabicka i lepe rozumet Futabackemu signalu). Cena je ale ... da se trosku snizit nakupem setu s prijimacem a obratem prijimac prodat :)
FlyBear

#13 Příspěvek od FlyBear »

Hmmm, tenhle ten modul pro Futaba MZ vypadá na první pohled velice nadějně. Vždyť už má přímo na sobě konektor od kabelu učitel/žák a dle obrázků v manuálu se taky do tohoto konektrou z vnější strany MZka připojuje :)

Tedy možná se jedná o hotové instantní řešení, nic by nebylo nutné bastlit. Zbývá prověřit, jestli není zásadní rozdíl mezi tím konektorem na Futabě MZ a na Futabě T8FG.
FlyBear

#14 Příspěvek od FlyBear »

gamer007 píše:FlyBeare, jestli dáš do kupy modul na kabelu, tak bych to pak rád obšlehnul. Moc by se mi líbilo napípat do T8 MCPxko...

Měl jsem mSR a ta setovka k tomu byla nic moc. Teď právě přemýšlím o mCPX a taky se mi nechce to řídit setovkou, takže bych do toho asi šel jedině pokud vyřeším modul na Futabu.

Co říkáš na tu alternativu, kterou zmínil MartyCZ? Hotový modul Futaba MZ od Spectra...
zdzd

#15 Příspěvek od zdzd »

FlyBear píše:Hmmm, tenhle ten modul pro Futaba MZ vypadá na první pohled velice nadějně. Vždyť už má přímo na sobě konektor od kabelu učitel/žák a dle obrázků v manuálu se taky do tohoto konektrou z vnější strany MZka připojuje :)

Tedy možná se jedná o hotové instantní řešení, nic by nebylo nutné bastlit. Zbývá prověřit, jestli není zásadní rozdíl mezi tím konektorem na Futabě MZ a na Futabě T8FG.

Celá řada MZ/FG by ten konektor měla mít úplně stejný.
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“