Problem s HK-190

Začínáte nebo chcete začít s vrtulníkem.
Zpráva
Autor
skiner

Problem s HK-190

#1 Příspěvek od skiner »

Dnes mi prisiel z HK tento vrtulnicek. Chvilu som ho skusal, ale po chvili som zistil ze mi nefunguje jedno servo.
Tak som dal dole kabinku a uvidel som odletovany jeden drotik.
Ked som si s lupou prezeral PCB, tak som si vsimol prerusenu jednu cesticku, ktoru pravdepodobne mal nahradit ten odpojeny kablik.
Bol by som rad, keby mi niekto kto vlastni tento maly vrtulnik poradil, popr. sa pozrel na ten plosny spoj ako to vypada u neho.
Pripajam aj foto. Vdaka

http://imageshack.us/f/26/p10207421600x1200.jpg/
Fakir

Re: Problem s HK-190

#2 Příspěvek od Fakir »

Fuuuj, to jsou prasata! :D Teda s továrními opravami vadných PCB jsem se setkal už hodněkrát, ale tohle je fakt drsný. :)

Ačkoliv je to neobvyklý, tak tvůj HK 190 má úplně identickou desku, jako můj koaxiálek HK 136, lišit se bude tedy nejspíš jenom programem v MCU. No a co tak koukám na tu svojí, tak první noha vpravo na tom větším obvodu (D1667) má jít skutečně na R9. To by mělo jít celkem snadno opravit, ale chce to pevnou ruku a dobrou mikropáječku. S trafopáječkou bych se k něčemu takovýmu radši vůbec nepřibližoval... :D

Edit: aha, tak úplně identický ty desky nejsou, liší se regulátor (pravá horní čtvrtina), ten tam máš zdá se silnější. Ale zbytek desky je stejnej.
skiner

#3 Příspěvek od skiner »

Uz som to opravil. Ten kablik je nahrada toho poskodeneho spoja.
Servo uz reaguje a vrtas lieta. Holt mam na takeho veci smolu. Uvidim co povie kamos. Objednali sme si dva, ale este si nebol pre neho na postu.
Inak som si k nemu doobjednal aj 3ks 160mah nano-tech baterky ale jedna sa mi pri nabijani nafukla a mierne sa hriala. Ked som stlacil na nej ten obal, tak povolil ten zvar na boku a ten plyn vyfucal z nej a stale vyteka taka smradlava tekutina.
Asi by nebolo rozumne ju dalej pouzivat. Alebo ?
zz
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od zz »

Myslíš, že dobré nechat bojovníka bojovat, když mu z břicha tečou střeva? :wink:
www.rckozmodrom.com
Fakir

#5 Příspěvek od Fakir »

Já takhle hnedka ze začátku taky upekl malej Nanotech. Přebitím se nafoukl a propálila se v něm dírka (fakt to voní po jahodách :D). Baterku jsem v tomto okamžiku vyhodnotil jako zničenou (ačkoliv technicky vzato ještě fungovala) a bez pardonu šla na pár dní do slanýho nálevu.

Pokud k tomu máš ten malej USB nabíječ (já ho u HK 136 měl), tak doporučuju ustřihnout ten USB konektor s elektronikou a obloukem hodit do koše. Na zbytek kabelu připájet banánky a použít s nějakou nabíječkou, která je schopná aspoň uhlídat max. 4,2 V. Jinak tím budeš ty baterky ničit furt.

Jinak tyhle baterky doporučuju kupovat na eBayi. Najdeš tam i pakly po pěti, nebo deseti kusech, a je to buď uvnitř EU, nebo z USA, ale pod limitem pro DPH, takže cajk.
skiner

#6 Příspěvek od skiner »

zz píše:Myslíš, že dobré nechat bojovníka bojovat, když mu z břicha tečou střeva? :wink:

Otazka by bola, ci by to do buducna prezil a bojoval dalej alebo umrel :D...Baterka sa uz likviduje, nebudem riskovat...
Mimochodom som na nej nameral 4,5V, to asi nebude normalne.
corona

#7 Příspěvek od corona »

skiner píše:...som na nej nameral 4,5V, to asi nebude normalne.
Nad 4,22 V se tam nesmí objevit.
Pozor, aby nebyl vadnej dobíječ....
skiner

#8 Příspěvek od skiner »

Fakir píše:Já takhle hnedka ze začátku taky upekl malej Nanotech. Přebitím se nafoukl a propálila se v něm dírka (fakt to voní po jahodách :D). Baterku jsem v tomto okamžiku vyhodnotil jako zničenou (ačkoliv technicky vzato ještě fungovala) a bez pardonu šla na pár dní do slanýho nálevu.

Pokud k tomu máš ten malej USB nabíječ (já ho u HK 136 měl), tak doporučuju ustřihnout ten USB konektor s elektronikou a obloukem hodit do koše. Na zbytek kabelu připájet banánky a použít s nějakou nabíječkou, která je schopná aspoň uhlídat max. 4,2 V. Jinak tím budeš ty baterky ničit furt.

Jinak tyhle baterky doporučuju kupovat na eBayi. Najdeš tam i pakly po pěti, nebo deseti kusech, a je to buď uvnitř EU, nebo z USA, ale pod limitem pro DPH, takže cajk.

Baterka uz podstupuje kuru v slanej vode.
Mam ten usb nabijac. Origo baterku nabilo v pohode na 4,2V, tak netusim v com je problem.
Len ta nano bola nafuknuta uz po vybaleni. Dalsie dve vypadaju v pohode, uvidim ako sa budu spravat na nabijacke.
Inak mam nabijacku od Robbe Power peak Compact 6S EQ ale ta myslim jednoclanky nenabija.
Fakir

#9 Příspěvek od Fakir »

Jo, já měl taky jeden Nanotech (ze dvou doobjednaných z HK) nafouklej, ale ten funguje spolehlivě doteď. Druhej nafouklej nebyl, ale nepřežil první nabíjení. Hned poté jsem USB nabíječku vyhodil a udělal si redukci na Robbe Power Peak I4. :) Mám dohromady 6 baterek (5x 160 mAh Nanotech + jedna originální) a nabíjím je všechny paralelně tímhle: http://www.hyperion.hk/dn/g3lipo/lgum6p.htm .

skiner píše:Inak mam nabijacku od Robbe Power peak Compact 6S EQ ale ta myslim jednoclanky nenabija.

Mrkni do specifikace... podle toho, co jsem našel letmým pohledem na gůgl, tak by měla jednočlánky umět bez problémů.
DavidB
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od DavidB »

...už se to tu řešilo, ten USB nabíječ co je k tomu, funguje jen s originální baterkou! Taky jsem takhle uvařil dva nanotechy než jsem na to přišel a objednal si originální baterky.
skiner

#11 Příspěvek od skiner »

DavidB píše:...už se to tu řešilo, ten USB nabíječ co je k tomu, funguje jen s originální baterkou! Taky jsem takhle uvařil dva nanotechy než jsem na to přišel a objednal si originální baterky.

Kde si objednaval ?
skiner

#12 Příspěvek od skiner »

Fakir píše:Jo, já měl taky jeden Nanotech (ze dvou doobjednaných z HK) nafouklej, ale ten funguje spolehlivě doteď. Druhej nafouklej nebyl, ale nepřežil první nabíjení. Hned poté jsem USB nabíječku vyhodil a udělal si redukci na Robbe Power Peak I4. :) Mám dohromady 6 baterek (5x 160 mAh Nanotech + jedna originální) a nabíjím je všechny paralelně tímhle: http://www.hyperion.hk/dn/g3lipo/lgum6p.htm .

skiner píše:Inak mam nabijacku od Robbe Power peak Compact 6S EQ ale ta myslim jednoclanky nenabija.

Mrkni do specifikace... podle toho, co jsem našel letmým pohledem na gůgl, tak by měla jednočlánky umět bez problémů.

Ano, nasiel som to, nabija. Minimalne prudom 100mA co by bolo v pohode myslim. Nemam tu nabijacku az tak moc prestudovanu. Skoda ze som to nevedel skorej, skoda baterky, ale tak co uz.
Asi odrezem ten USB a dam bananiky, inu cestu zatial nevidim.
Fakir

#13 Příspěvek od Fakir »

DavidB píše:...už se to tu řešilo, ten USB nabíječ co je k tomu, funguje jen s originální baterkou! Taky jsem takhle uvařil dva nanotechy než jsem na to přišel a objednal si originální baterky.

To mi přijde jako obrácená logika, muset si kupovat horší baterky, aby fungovaly se špatným nabíječem. :) Ten USB nabíječ obsahuje diodu, asi dva kondíky, čtyři odpory a tranzistor. Ultra-primitivní řešení s odpovídající kvalitou. Nebylo by lepší si nechat Nanotechy a nabíjet je nějakým trochu lepším nabíječem?
Fakir

#14 Příspěvek od Fakir »

skiner píše:Ano, nasiel som to, nabija. Minimalne prudom 100mA co by bolo v pohode myslim. Nemam tu nabijacku az tak moc prestudovanu. Skoda ze som to nevedel skorej, skoda baterky, ale tak co uz.
Asi odrezem ten USB a dam bananiky, inu cestu zatial nevidim.

To už je život. :) Já na to taky přišel až po první nehodě. :)

Já jich teď nabíjím vždycky 6 paralelně (5x 160 mAh a 1x 150 mAh), což je dohromady 950 mAh, takže tím proháním 1 A a je to akorát. Pokud nabíjím míň, než všech 6 článků společně, tak podle toho snížím i nabíjecí proud.
skiner

#15 Příspěvek od skiner »

Fakir píše:To už je život. :) Já na to taky přišel až po první nehodě. :)

Tak netusil som, ze by boli taketo problemy. Bral som to ako samozrejmost. Bolo mi len divne ze sa nejak dlho nabija a trosku hreje a nafukuje.
Nastastie to nestoji vela, a nejake euro ma nezrujnuje.
Ja uz nieco vymyslim :)
Odpovědět

Zpět na „Heli - začátečník“