Turnigy Accucell 8150

Nabíječky, zdroje, přístroje
Zpráva
Autor
Fiškus

Turnigy Accucell 8150

#1 Příspěvek od Fiškus »

Na fórech jsem nenašel nějakou pořádnou recenzi na Accucel 8. Koupil jsem ji nedávno a byl to skok do neznáma. Doufám že vám to pomůže třeba při výběru své nabíječky nebo nejakych problémů. :)

Po rozbalení mě udivily rozměry. S rovnáním s 50W nabíječky je to rozhodně jiná kategorie, ale čemu se také divit když má 150W. Příslušenství je velmi choré oproti původním verzím stejné nabíječky, kde příslušenství obsahovalo daleko více nabíjecích kabelů, ale také i teplotní čidlo, USB kabel pro připojení nabíječky k PC a CD s obslužným softwarem. Tato verze osahuje pouze kabel na jedné straně s celkem kvalitními pozlacenými banánky a na té druhé konektor XT60, který mě teda až tak neoslovil. Kontakty jsou sice pozlacené, ale plast okolo mi připadá křehký. Další dvě redukce z XT60 na kroko-svorky/JST jsou na tom s tímto konektorem (XT60) podobně, a u jednoho se dokonce objevila výrobní vada a plast byl mírně naprasknut, ale konektor zatím drží a asi držet i bude. Toto je veškeré příslušenství jeden základní kabel pro nabíječku a dvě redukce. Kabely vypadají kvalitně a průřezem si myslím, že je to dostačující.

Nabíječka je robustní konstrukce s rozměry 165×125×45. Po delších stranách jsou dva pěkné velké chladiče. Z vrchu je malý větráček, velký dvouřádkový bodový display a pro ovládání 4 tlačítka. Co mě teda udivilo, je skutečnost, že výstupní svorky jsou z levé strany a balanční konektory z druhé. Mne osobně to nevadí, jelikož nabíjecí kabel je dostačujících rozměrů a takto mi to zapadá do kompozice na stole. Ale někomu by to nemuselo vyhovovat. Z levé strany je ještě USB konektor a konektor pro teplotní čidlo. Z pravé strany jsou balanční (servisní) konektory a napájecí kabel, který je opatřen kroko-svorkami, což je podle mě ideální, jelikož kdyby místo krokodýlků tam byli banánky, snižuje se použití v praxi například na letišti při provozu z autobaterie.

Po zapnutí se zobrazí uvítací text Turnigy a nabíječka pípne. Ovládání menu je malinko pomatenější ale s manuálem se to zvládne. Tlačítka jdou krapet z tuha a jsou hlučnější. Větráček se pokud nemusí, netočí, avšak jakmile se během nabíjení/vybíjení roztočí, do konce procesu se točí pořád. Čily zde Číňané udělaly malou chybičku při odlaďování procesoru a ten neovládá větráček neustále, ale pouze jej roztáčí při nejspíš určité teplotě a režimu nabíječky, čily chybí zpomalování. Řešením by mohl být externí regulátor otáček, který bude lineárně řídit otáčky v závislosti na aktuální teplotě. Kdyby byl tichý, tak to neřeším, ale je to takový malý fukar no. Možná lepší by bylo větráček vyměnit za nový, ale je to obtížně sehnatelné zboží. Při nabíjení tří článkové baterie proudem 5A je tělo nabíječky, řekl bych, téměř studené a větráček se mi točí na plno samozřejmně. Opak je tomu při vybíjení maximem. To je prostor okolo loga Turnigy rozpálený tak, že je obtížné na něm udržet ruku (cca 70-80 °C) a větrák fučí neustále i kdyby by byla nabíječka studená. Ale očividně to nabíječce nevadí a ta si vklidu vybíjí dál. Po pravdě pro polovodiče je teda tahle teplota řekl bych limitní, ale není maximální.

Po rozdělání je to typická čínská práce, není to sice zas tak hrozné, ale někde je cín přepálený, jinde je ho zas moc a někde je ho zas málo. Ale očividně to na chod nabíječky vliv nemá. Co mě ale udivuje a rozesmává, jsou výkonové tranzistory. Zřejmě se jedná o FETy a stabilizátory, které jsou umístěny všechny v jedné řadě na horním chladiči. Takže spodní chladič zůstává neosazený a je tu jen k okrase, protože teplo, které se na něj přenese je úplně minimální. Všechny tyto polovodiče jsou k chladiči připevněny nejspíš hliníkovou pásovinkou a na třech místech je tato pásovina přišroubována k chladiči. Přece jenom proč by si dávaly práci s vrtáním a řezáním závitů pro každý výkonový prvek. Aspoň že tam daly tu teplovodivou pastu. A další věc co me dostala je USB. To tam je sice osazené, ale nefunkční. A dokonce je mi jasné proč. Našel jsem zde nekde na fóru fotky stejné nabíječky kde u USB byl řadič. Ten zde vůbec není a tak není divu že PC hlásí chybu hardwaru. Aspoň že to neodpálí PC. Srdcem nabíječky je mikrokontrolér řady ATMega32. Zde přikládám pár fotek vnitřního ústrojí nabíječky. Nechtělo se mi sundávat polovodiče z chladiče, abych se mohl podívat na spodní vrstvu desky a tak jsou fotky jen z vrchu.

Teď něco k používání v praxi. S nabíječkou jsem kamarádem teprve pár dní a tak se ještě neprojevily veškeré případné plus či mínus.

Tím největším mínusem je snad jako u všech těchto levných nabíječek nepřesnost měření napětí a proudu. Na napětí naštěstí výrobce myslel a dá se pomocí jednoduchého úkonu zkalibrovat, avšak co nechápu je, že pokud je jako u mě odchylka větší jak 70mV tak to prostě nezkalibrujete.

Do kalibrace se dostanete takto: nabíječku odpojte od zdroje a stiskněte zároveň tlačítka –DEC a START a držte. Nabíječku připojte a tlačítka stále držte. U textu Turnigy dvakrát pípne. Trvá to asi 5-7 sekund odhadem. Poté se zobrazí v levé horní části displeje +00, v pravé horní naměřené napětí na výstupních svorkách nabíječe. Proto ke konektoru připojte baterku a multimetrem změřte její napětí. Dejte pozor, abyste baterku nezkratly. Měřák by měl být co nejvíce přesný. Na analogovém rafičkovém měřáku budete těžko odčítat desetiny či setiny voltu. Pomocí tlačítek + a – se mění dvouciferné číslo v levé horní části. To nepředstavuje desetiny voltu či jiné jednotky, ale asi nějakou část. Rozsah máte od -20 do +20.

Kalibrace je pro mě zatím záhadou jak to ten nabíječ bere, ale pří své situaci, kdy při nulové kalibraci nabíječka měří 12,47V přičemž na baterii je 12,59V (odchylka 120mV). Tak jsem nastavil +14, což dělá pro nabíječ napětí 12,51V (odchylka se snížila na 80mV). I když je odchylka takto velká, při zkoušení kombinací při balančním nabíjení nabíječ baterku nabije přesně na 4,20V na článek. Podle mě si musí prostě každý tzv. odlaborovat svou kalibraci, protože prostě měření napětí je úplně někde. Odchylka pro balancer je 30mV a bohužel zatím nijak nejde zmenšit, možná rezistory s větší tolerancí.

Proud naštěstí má nabíječka měří poměrně přesně. Při vybíjecím proudu 100mA se z baterky tahalo max 104,7mV, nejméně 104,4mV. Takže rozdíl těch cca 4,5mV je zanedbatelný. Při proudu 3A mi měřák ukazoval 2,99A/2,98A, ale za to možná může i nepřesnost měřáku, ale každopádně s větším proudem stoupá i odchylka.

Při nabíjení nikláčů jsem musel místo základního nastavení delta peaku nastavit 5mV na článek. Těžko říct co má nabíječ nastavené jako default. Pro NiMh nastavujte max 10 mV na článek. Minimálně lze nastavit těch 5mV. Někde jsem se dočetl, že je tato nabíječka na NiMH/Cd téměř nepoužitelná, avšak já s tímto názorem musím nesouhlasit. Nabíječka baterku nabije, když se správně nastaví. Při nastavování delta peaku doporučuji nastavit raději menší než větší hodnotu. Platí že čím větší hodnota tím později obvod nabíjení ukončí. Lepší baterky nedobíjet než přebíjet. Ideální je si u nabíjení udělat graf. Nabíječka v pravidelných intervalech nabíjení přeruší a měří napětí na baterii. Toto napětí si zapíšete a k němu si poznamenáte ještě čas. Pak z toho vytvoříte graf. Ideálně pomocí MS Excelu. Když nabíječ baterii nabíjí, stoupá na ní napětí a jakmile dosáhne své plné kapacity, napětí začne padat a v tom místě musí nabíječ baterii odpojit. O nabíjení se dočtete třeba zde.Zde je příklad takovéto charakteristiky nabíjení.
Obrázek

Velice doporučuji prvně proměřit a zkalibrovat, může se stát, že po nějakém čase by baterie začaly znatelně stárnout vlivem špatného nabíjení. Nabíječka je výkonově určitě dostačující do max 4 či 5, bohužel z 4 či 5 články nemám zkušenost ale výkonově by to mělo stačit, každopádně 3S a 2S to nabije 7A v pohodě. Uživatelsky je také jednoduchá, stačí ji jen zkalibrovat a pak už je pro běžného uživatele výbornou nabíječkou. Já si ji zatím chválí, zezačátku jsem z toho napětí byl nešťastný, ale po několika hodinách zkoušení a kalibrování je to skvělé. Jako má první univerzální výkonná nabíječka za tak málo peněz je to super.
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Re: Turnigy Accucell 8150

#2 Příspěvek od TomasC »

Tak to je velmi solidní popis. Díky.
Fiškus

#3 Příspěvek od Fiškus »

Není zač, jsem si říkal, že stím musím něco udělat. Na netu něco málo je ale tadyk sem popsal své poznatky a splácal toho do hromady víc :)
Nakadah
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Nakadah »

Mel sem tu nabijecku doma pujcenou a musim potvrdit to co se pise v recenzi :) Nepresne mereni napeti a hlavne aspon u me dost nepresne mereny proud. Pri nabijeni na plny proud tam ve skutecnosti obvodem prochvazel o vic nez 0,3A nizsi. Potom samozrejme nesedel vypocet dodaneho naboje do baterie. Nak
Fiškus

#5 Příspěvek od Fiškus »

Myslím že záleží na verzi nabíječe. U mě měření proudu bylo poměrně přesné. Neměl jsem sice k dispozici u vyšších proudů více jak 4 místa digit. Takže tam může být ještě malá odchylka. Já si zatím moc nestěžuji. Měří špatně ale nabíjí přesně a to je podstatné. Je ale přece jenom lepší používat balancer aby si nabíječ pohlídal napětí tam. Tam to měří přesněji :). U nikláčů si myslím že měřit přesně není potřeba. Mluvím o napětí tedy. Protože nabíječ to vypíná při poklesu, né při překročení napětí.
paveld

#6 Příspěvek od paveld »

Tuto nabíječku prý používá pan J. Kroufek (RCrevue) - psal k ní článek do téhož časopisu.
Dost ji vychválil, možná kdyby měl možnost se vyjádřit mimo stránky časopisu - ZDE ....
Fiškus

#7 Příspěvek od Fiškus »

Já osobně bych si rád poslechl skušenosti dalších uživatelů. Já jsem sní spokojenej u LiPol. Teď zrovna nabíjím přijímačovou sadu NiMh 8čl. 1700mAh formátovacím proudem. Je to už druhý cyklus co s touto nabíječkou dělám. Dal jsem proces vybíjení/nabíjení. Vybíjecí proud maximální a nabíjecí 0,1A baterku to nabíjí tak od 8 ráno a ted večer je tam natlačíno 1235 a baterka je zahřátá. Aktuální kapacitu toleruji, vzhledem k stáří sady, ale aby se při takto malém proudu zahřívala. Něco mi říká že to ta nabíječka přebíjí. Přiznám se :D rozumuji a přitom jsem línej udělat ten graf nabíjení, ale asi to napravím. Nechce se mi u toho prosedět celej deň právě :/. předpokládám že to musí každou chvílí odpojit. Delta peak mám nastaven na 5mV na článek a omezovač kapacity na 1350 aby to rači vyplo kdyby selhal Delta peak. Kdo má podobné zkušenosti s tímto nabíječem určitě uvítám radu, či podělení o zkušenosti :)
Fiškus

#8 Příspěvek od Fiškus »

Popřípadně mohl byste někdo prosím tento článek naskenovat? rád bych sem si ho přečetl :)
atlanta

#9 Příspěvek od atlanta »

Pááni, nečekal jsem takový příspěvek.. Čekal jsem informace o odstínu nabíječky po vyndání z krabice a pd..
Velice slušná práce.!!
Nabíječku jsem měl 2 roky, nikdy jsem nekalibroval. Články LiPol jsem nabíjel vždy jen bez balanceru a baterky držely. Nikdy žádný průšvih, nebo katastrofa.
Jen jednou, ale za to nabíječka nemohla, jsem kvůli nedostatku času honem honem nabíjet na letišti "sundal" z nabíječky 4S a abych do tmy stihnul ještě jeden let, dal jsem tam nabíjet baterku do jiného éra.. bez servisáku.. a byl to 3S..
Stihnul jsem ještě odpojit a dát věci na stranu, když "nabobtnala" Hořelo to pěkně, v bytě bych to zažít nechtěl.

TAkže pokud není člověk línej a zapojí vše tak jak má, nabíječka slouží dobře..
Bývr :-) , F9F , Tempest ( ve stavbě )
Fiškus

#10 Příspěvek od Fiškus »

No nabíječka před začátkem nabíjení vždy zkontroluje jestli se shoduje Počet článků nastavených uživatelem a Počet článků připojených k nabíječce. Zkoušel sem jestli to opravdu rozpozná a místo 3 čl. sem tam dal 2 a místo výbuchu se spustil nesnesitelný jekot nabíječky :D. Takže ochranu to má. Takže buď je ta vaše jiné verze SW, nebo ste to musel nejak oblafnout aby to nabíjení spustilo.
atlanta

#11 Příspěvek od atlanta »

nezapojil jsem servisní konektor.. jak říkám, pokud člověk není línej, nebo nezapomene, nabíječka to ohlídá :-))) To byla jen a jen moje chyba.. :D
Bývr :-) , F9F , Tempest ( ve stavbě )
Pepe_Lopez
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od Pepe_Lopez »

Tuhle nabíječku mám už hodně dlouho, nikdy jsem ji nepřeměřoval ani nekalibroval. Asi hodně závisí na verzi a době výroby, mám pocit že nabíjí dobře, resp. já jsem s ní spokojen a na ty moje pokusy sem tam se dostat do vzduchu stačí. A navíc u té mojí to USB funguje, zpočátku jsem ho párkrát i použil, ale teď už ho nezapojuju, navíc s ní nabíjím kde co, od autobaterky až po akumulátor akuvrtačky.
I pád je druh přistání .... když tak o tom přemýšlím ... ... přistál já jsem někdy vůbec normálně?Můj hangárOptic 6 Sport - 40 MHz/50 kanál, Optic 6 - Assan // 40 MHz/50 kanál
arda1
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od arda1 »

TO Fiškus- čím jsi měřil napětí a proudy? Radek
ICQ 638556901
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od jyrry »

atlanta píše:....
Jen jednou, ale za to nabíječka nemohla, jsem kvůli nedostatku času honem honem nabíjet na letišti "sundal" z nabíječky 4S a abych do tmy stihnul ještě jeden let, dal jsem tam nabíjet baterku do jiného éra.. bez servisáku.. a byl to 3S..
......

co to je za nabijec ktery nerozpozna napeti sady 3s a 4s? Kdyby ten 4s byl uplne vybity a 3s uplne nabity, pak se jejich napeti k sobe trochu priblizi, ale jinak...
jyrry.webnode.cz
Fiškus

#15 Příspěvek od Fiškus »

No měřil jsem to multimetrem MASTECH MY68. Není to nic s kalibračním listem, ale ze zkušenosti to měří přesně. Jinak bych mohl nabíječku donést do školy a tam ji ve škole proměřit na pořádných přístrojích, ale jak jsou vybaveni na toto netuším. Myslím si že to tímhle měřákem musí stačit.
Odpovědět

Zpět na „Pozemní elektronika“