Spoutaný ZoomZoom

Krása letu v kruhu či na polokouli má něco do sebe. jak spalováky, tak elektro. Od cvičných modeů přes UŠ až po F2B. Samozřejmě včetně maket.
Odpovědět
Zpráva
Autor
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Spoutaný ZoomZoom

#1 Příspěvek od TomasC »

Po dlouhé době jsem se rozhodl postavit upoutaný model. (článek publikován na rcmanii 24.10. 2006)

WireZoomZoom (WZZ) je upravená stavebnice modelu ZoomZoom od firmy Hacker model production inc. z materiálu EPP. Model jsem vyhrál na Hacker Indoor Open a stavebnice ležela bez užitku doma.

Originální trup je zkrácen v přední části (těžší motor a absence serv v ocasní části), křídlo je v podstatě bez úprav, VOP je vyříznuta nová, větší. Konstrukce VOP je zachována, jen je vyměněna páka VOP, kde je i nastavovací díl 1/2 lustrsvorky.

Téčko má rozměr 100mm. ;-) Ve středním otvoru téčka je ložisko s flanší pro hřídel průměru 3mm. Osou je imbus M3x25 zakončený samojistnou maticí. Díky ložisku je možné dotažení "na krev" a tím i minimum vůlí. Uložení téčka vede skrz trup, kde je na vnější straně zajištěno svislým hliníkovým drátem, který vede přes boční výztuhy trupu.

Všechny páky jsou vyřezány z laminátu 1,5mm. Klasické ovládání VOP z páky klapek není použito, neboť táhlo téčko-klapky není kolmé a nepodařilo se mi tento jev zcela odstranit náklonem páky klapek. Proto je VOP ovládána od téčka přímo. Táhlo VOP je z uhlíku 2mm. Uprostřed je podepřeno centimetrovým kouskem trubičky od bovdenu proti rozkmitání.

Poloviny klapek jsou, díky přímé otočné hraně, pevně spojeny uhlíkovou trubkou 5x0,5. Závěs je s citem obroušem pro lehčí pohyb klapek.

Úchyty lanek na konci křídla jsem na radu Romana posunul poněkud (5mm) dozadu pro větší vyosení modelu. Těžiště je 5mm před hliníkovými dráty.

Srdcem modelu je regulátor JeTi Spin 44 v modu Heli constant RPM (3D), který ovládá http://www.rcmodely.sk/zobrazclanok.php?id=245 Timer od Igora Burgera. Po zapnutí spínače regulátoru následuje po 10 sekundách plynulý rozběh motoru a po určeném čase timer stáhne plyn regulátoru na 0. Vzhledem k přesnosti doby vypnutí, lze ohlásit přistání předem.;-) S nastavením regulátoru budu ještě experimentovat, model ještě dostatečně nebrzdí v sestupném letu.

Za zmínku stojí následky přitažení v letu na zádech. Chybějící kousky EPP jsem nedokázal identifikovat a vrátit na původní místo.

Pohon modelu je složen z "nádrže" 3S1P 2,2Ah/20C lipol akumulátorů nejspíše od firmy YT. Motor je HVP ROXY 200W s kv=918otáč/V a doporučeným proudem do 25A o hmotnosti 90g. Příruba motoru je přišroubována na tři dlouhé šrouby M3 (50mm), jenž navazují na hliníkové výztužení trupu. To umožňuje libovolně ladit vyosení motoru. Z obou boků je přes vše přilepeno vyztužení z laminátu 0,8mm.

Na hřídeli motoru je unašeč MPJ, kde je dosedací plocha osoustružena v délce 2mm na průměr 8mm, což zastává funkci středícího kroužku pro vrtule APC. V tomto případě vrtule APC E 10x7. Zapletení vodiču nemá žádný důvod, snad kromě lepšího ohybu.

Uchycení akumulátorů je na vnější straně trupu. K trupu je akumulátor přichycen 3M zipem a proti smyku zajištěn obyčejným suchým zipem.

To co potřebuje vylepšit je podvozek. Větší kola (pro start z trávy) a celkové zvýšení pevnosti. To chci ještě promyslet.

Uffff. Pokud jsem na něco zapoměl, dejte vědět. Pokud má někdo o čemkoliv i jen náznak pochybností či vidí nějaký problém, budu moc rád za každy tip, jak vyladit tento Upoutaný Školní model do vrcholné formy.

Rozhodně vyzývám následovníky k akci, je to dost zábavné a vlastně relativně nové.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=-a-1SGTc4BE&feature=player_embedded[/youtube]
Přílohy
teziste.jpg
tecko.jpg
srdceb.jpg
pohon.jpg
pakavop.jpg
wzzn.jpg
Odpovědět

Zpět na „Upoutané modely“