Rada s maketou větroně
Rada s maketou větroně
čau kluci, mám na vás zkušenější prosbu. Uvažuju na jaře,létě si obohatit sbírku nějakou maketou větroňa. Koukal jsem po Discus 2a 3,7m ale jak sem se tady všude dočetl moc ho nechválíte. Ani ho vlastně moc lidí tady nemá a nevím proč je k němu taková žášť. Ještě alternativa je Ventus 2cx, ten je ale už 4,5m ale má klapky oproti brzdám Discuse, což asi je velká výhoda(?)Oba modely sou od Topmodelucz. ASW-čka taky hodně popliváváte. Já už v tom mám takovej hokej, že nevím co dál. Chtěl bych ho spíš na plachtění a takový to pošušnňáňíčko. Ale. Byl by to můj první model takých rozměrů a peněz to zrovna není málo. Přemýšlel sem ještě o dodělání motoru do modelu, ale myslím že pak už to není to pravý. Byl bych rád za každý popichnutí jakým směrem se dát.
Jinak mám delta křídlo strykera,wildhawka a foxe1,8m takže nějakejch pár letovejch hodin mám, ale jak říkám ne na tak velkým.
Moc díky
Jinak mám delta křídlo strykera,wildhawka a foxe1,8m takže nějakejch pár letovejch hodin mám, ale jak říkám ne na tak velkým.
Moc díky
- fiser.modely
- Kontaktovat uživatele:
Re: Rada s maketou větroně
Já zase pokukuji po Blaniku o roz 4-4,5m.Ale ta cena. 
No na toho sem se taky koukal, ale jak říkáš ta cena je hodně vysoká a pak stím na prbním letu jebnůt o zem by bylo nemilé 
- JirkaA
- Kontaktovat uživatele:
podle toho s čím lítáš bych si dovolil doporučit na chvíli ještě nějakej méně bolestivej konstrukční mezistupeň. Ty makety obvykle nebývají úplně nejhodnější éra a byla by škoda to rozmastit...
OK2WY
Moravský kras? to sme sousedi. Já su z Blanska. Budu rád za nějaký tip. Vím že maketa je skok dopředu, ale su takovej dobyvatel 
Když postavíš nějakého Kranicha, Blaníka, ..... tak to bude dobře létat i dvoumetrové.
Jak to budou brusy typu ASW,ASH, Nimbus......, tak bych si vybíral něco kolem 4m.
Kdybych stavěl ETU, tak aspoň sedmimetrovou, jinak to nepoletí adekvátně k vloženému úsilí.
Hlavním důvodem je Re těch štíhlých křídel při dané velikosti.
Při volbě těchhle brusů nastane další problém, který dost souvisí s cenou. Ideální je kompozitové křídlo do negativních forem, protože se dá udržet potřebná přesnost profilů a pevnost při těch malých tloušťkách profilů. Od toho se pak odvíjí ty cenové rakety kompozitových čtyř, pěti a více metrovek.
Kompromisem je laminátový trup a polyšové křídlo potažené dýhou, nebo balsou. I tak to vyžaduje slušně to pilotovat, nenechat to hlavně upadnout nízko do vývrtky. No a nakonec: Je dobré si vybírat takový stroj, že pokud s tím fláknu na totálku, tak jsem schopný to příští týden koupit znovu , přendat vybavení a zase létat. Jak to bude v pozici, že případná rána zastaví mé další modelářské poletování na rok, tak s tím fláknu tutově, protože to budu tak sichrovat až to podělám.
Jak to budou brusy typu ASW,ASH, Nimbus......, tak bych si vybíral něco kolem 4m.
Kdybych stavěl ETU, tak aspoň sedmimetrovou, jinak to nepoletí adekvátně k vloženému úsilí.
Hlavním důvodem je Re těch štíhlých křídel při dané velikosti.
Při volbě těchhle brusů nastane další problém, který dost souvisí s cenou. Ideální je kompozitové křídlo do negativních forem, protože se dá udržet potřebná přesnost profilů a pevnost při těch malých tloušťkách profilů. Od toho se pak odvíjí ty cenové rakety kompozitových čtyř, pěti a více metrovek.
Kompromisem je laminátový trup a polyšové křídlo potažené dýhou, nebo balsou. I tak to vyžaduje slušně to pilotovat, nenechat to hlavně upadnout nízko do vývrtky. No a nakonec: Je dobré si vybírat takový stroj, že pokud s tím fláknu na totálku, tak jsem schopný to příští týden koupit znovu , přendat vybavení a zase létat. Jak to bude v pozici, že případná rána zastaví mé další modelářské poletování na rok, tak s tím fláknu tutově, protože to budu tak sichrovat až to podělám.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
- JirkaA
- Kontaktovat uživatele:
mimas píše:Moravský kras? to sme sousedi. Já su z Blanska. Budu rád za nějaký tip. Vím že maketa je skok dopředu, ale su takovej dobyvatel
Já su z Březiny, domovský letiště Babice. Jestli chceš fakt do velkých maket, načerpej moudrosti od kluků z Petrovic, Tonda Mašnégl a spol. Tam je šance i na vlečnou. Eventuelně na něj seženu i kontakt od kolegy z klubu..
Dobyvatelství je pěkná věc, ale evoluce vyjde většinou levněji
OK2WY
díky za pěknej popis,ale moc mě toho neřekl. Stavět to určitě nechcu. Nemám potřebný vybavení a tolik času a neznám to. Ten laminoš s dýhou je možnost asi nejpravděpodobnější. Docela sem byl přesvědčenej pro toho Discuse, ale teď už nevím vůbec nic
To ani nevím že v Petrovicích někdo líce. Myslel sem jen že tam sou velký letadla. Nevím že tam někdo něco má a to tam mám příbuzný a chodím tam s klukama na lyže s padákem:D
To ani nevím že v Petrovicích někdo líce. Myslel sem jen že tam sou velký letadla. Nevím že tam někdo něco má a to tam mám příbuzný a chodím tam s klukama na lyže s padákem:D
- kocour
- Kontaktovat uživatele:
Ty ASW a podobné bych ani nepomlouval, jen jsem už asi párkrát napsal, že s nimi lítat neumím. Musí se držet na rychlosti v zatáčce. Ten vztlak na křídle v zatáčce musí být tak vysoký, aby překonal nejen váhu, ale i složku od odstředivé síly, která se k tíze přičítá a tak je přetažení velmi snadné, zvlášť když je Re malé, zejména na koncích křídla. Mně se podařilo s ASW 28 i Pilatusem B4 párkrát spadnout do vývrtky. Řešení jsou větší negativy, turbulátor na koncích křídla a hlavně držet model na rychlosti. Já jsem nakonec zjistil, že si nejlíp zalítám s menší polomaketou historického větroně 2,5 - 3m, s motorem ve špičce, vlastnoručně postavenou. Dá se to hodit (ne moc zdatný pomocník nebo i sám), baterky mi stačí na 4-5 minut chodu motoru a celková doba letu bývá 20 - 35 minut, i bez velkého plachtění. Ta orchidej je pěkná věc, ale za několikanásobné peníze, na rovině je vlečná nutná a slušný svah taky nemám za rohem. To Malik: Tahle ETA má rozpětí 3m, má trochu menší štíhlost (asi 30) a v rukách stavitele lítá krásně, což jsem několikrát viděl při společném lítání. http://kocour111.rajce.idnes.cz/Rajce_s ... 04_012.jpg http://kocour111.rajce.idnes.cz/Rajce_s ... 04_015.jpg Tohle jsou větroně, se kterými lítám nejraději já: http://kocour111.rajce.idnes.cz/Polydor ... 200002.jpg http://kocour111.rajce.idnes.cz/Asiago_ ... CN6358.jpg
Lítám blbě, ale rád http://www.kocour111.rajce.idnes.cz
I ta třímetrová Eta je nádherná. Ale přeci jen to není ta fantastická štíhlost:
http://www.dailymotion.com/video/x2s14v_passage-du-planeur-eta_extreme
http://www.dailymotion.com/video/x2s14v_passage-du-planeur-eta_extreme
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
JMalik píše: No a nakonec: Je dobré si vybírat takový stroj, že pokud s tím fláknu na totálku, tak jsem schopný to příští týden koupit znovu , přendat vybavení a zase létat. Jak to bude v pozici, že případná rána zastaví mé další modelářské poletování na rok, tak s tím fláknu tutově, protože to budu tak sichrovat až to podělám.
řídím se tím už hodně dlouho,já se jistím ještě tím,že pokud mě ten model krátce po záletu vezme a sedne mi,pořídím jak to trochu jde zálohově ještě jednoho podobného,ono řešit a osazovat nový model v sezoně pak jednoho naprdne
bejt po totálce naprdlej je normální,to jde ustát,ale pokud je člověk zoufalý,to muže modelařinu i otrávit.
Jinak vzhledem k tomu s čím si zatím létal bych v tvém případě ještě se 4m maketou počkal.zaplatíš za každou chybu,létá to dobře pouze pokud ty chyby už moc neděláš a to chce mezistupen,pomlátit něco levnějšího,trefit se ale do dobře létající makety není moc jednoduché a ty pády po křídle a nutnost držet rychlost jdou ruku v ruce s plošným zatížením,těžké větroně létají dobře pouze v rukou zkušených modelářu ,osobně se snažím váhou spíš šetřit,naložit to ve větru závažím jde vždy.Ono i u té 4m se každý gramík dole hodí zejména při startu z ruky, pokud jde o odhoz na svahu pouze do termického závanu.
ještě muj názor ohledně brzd,nebo klapek a motoru.
pokud porovnávám své dva podobné modely Asw ,ten s klapkami přistává na podstatně menší rychlosti-buterfly,plachtí a jde podrovnat před dosednutím,u druhého modelu,kde jsou křidélka a brzdící štíty je to přistání na podstatně větší rychlosti-model pouze rychle opadává,pokud chci přistát jemně-neplácnout s tím o zem,musím v poslední fázi brzdy zasunout a pomalu vytrácet rychlost plachtěním těsně nad zemí,to klapkové přistání mi přijde pohodovější.
jak s motorem se musíš rozhodnout sám,pokud máš vlekaře,není co řešit,pokud plánuješ svah a mužeš se řídit pouze povětrnostními vlivy-kdy odkud a kolik fouká,bez ohledu na to,jestli je pondělí až neděle,taky to pujde,pokud se však musí to správné počasí trefit do víkendu,určitě se motor hodí,zvlášt pokud by místo pohonu bylo stejně v čumáku olovo,cpát do větroně ale celou pohonnou jednotku jako navýšení váhy-pokud stačí dovážení čumáku pár gramy olova bych asi motor v první fázi nedával,pouze si na něj nechal v čumáku místo a rozhodnul se až po záletu.
už se těším až budeme řešit zatahovací podvozek
pokud porovnávám své dva podobné modely Asw ,ten s klapkami přistává na podstatně menší rychlosti-buterfly,plachtí a jde podrovnat před dosednutím,u druhého modelu,kde jsou křidélka a brzdící štíty je to přistání na podstatně větší rychlosti-model pouze rychle opadává,pokud chci přistát jemně-neplácnout s tím o zem,musím v poslední fázi brzdy zasunout a pomalu vytrácet rychlost plachtěním těsně nad zemí,to klapkové přistání mi přijde pohodovější.
jak s motorem se musíš rozhodnout sám,pokud máš vlekaře,není co řešit,pokud plánuješ svah a mužeš se řídit pouze povětrnostními vlivy-kdy odkud a kolik fouká,bez ohledu na to,jestli je pondělí až neděle,taky to pujde,pokud se však musí to správné počasí trefit do víkendu,určitě se motor hodí,zvlášt pokud by místo pohonu bylo stejně v čumáku olovo,cpát do větroně ale celou pohonnou jednotku jako navýšení váhy-pokud stačí dovážení čumáku pár gramy olova bych asi motor v první fázi nedával,pouze si na něj nechal v čumáku místo a rozhodnul se až po záletu.
už se těším až budeme řešit zatahovací podvozek
pepin píše:ještě muj názor ohledně brzd,nebo klapek a motoru.
pokud porovnávám své dva podobné modely Asw ,ten s klapkami přistává na podstatně menší rychlosti-buterfly,plachtí a jde podrovnat před dosednutím,u druhého modelu,kde jsou křidélka a brzdící štíty je to přistání na podstatně větší rychlosti-model pouze rychle opadává,pokud chci přistát jemně-neplácnout s tím o zem,musím v poslední fázi brzdy zasunout a pomalu vytrácet rychlost plachtěním těsně nad zemí,to klapkové přistání mi přijde pohodovější....
To je normální stav
Popíšu Ti to na příkladu velkého větroně, protože tam se každá chyba znásobí.
-je možné sestupovat velmi strmě na klapkách a plně vysunutých brzdách ale pro méně zkušeného pilota je to dost děsivý pocit jak to pikuje strmě čumákem do země a musí se dost přesně podrovnat. Jak podrovnáš vysoko, tak to nepřivedeš postupně pomalu těsně nad zem na pádovku, protože to šíleně brzdí a rychle to vytrácí rychlost. Když podrovnáš o něco později, tak máš v nose hlínu
- druhá možnost. Máš zase klapky na přistávací konfiguraci, brzdami řídíš sestup, ale v padesáti metrech je necháš na 50% , vyvážíš trimem výškovku a do brzd už nesaháš. Věnuješ se podélným řízením jenom výškovce. V okamžiku dosednutí otevřeš brzdy naplno, aby jsi nevyplaval nahoru, nebo to neodskočilo.
- no a poslední možnost. Zase tam máš ty přistávací klapky, brdami ale řídíš plynule sestup přesně na práh dráhy (v tomto případě brzdy nahrazují plyn u motoráku). Musíš stále korigovat výškovkou plynule změnu polohy brzd. Když to dosedne, zase otevřeš ty brzdy naplno. Zase když u toho bude Vidloš, tak se něčeho vyděsí a zamanipuluje nepřiměřeně s výškovkou. Výsledkem bývá většinou vysoký odskok s následnou ránou.
Pokud budeš mít jen brzdy a křidélka, nemůžeš žádným způsobem zvýšit vztlak na snižující se rychlosti. Bude to jen brzdit a klesat. Takže můžeš jít na plných brzdách až na zem, ale musíš pečlivěji hlídat ten úhel sestupu, protože je to celé rychlejší.
jo,je to jak píšeš,já byl právě zmlsanej-zvyklej z přistávání Buterfly -křidélka klapky a první přistání s modelem-křidélka brzdy bylo sakra překvápko
Ono je právě nepříjemné,že pokud tam tu brzdu musím nechat i během dosednutí,má model jedoucí po zemi ještě vysokou rychlost-musí mít,pokud nemělo být přistání žuchnutí a nesmí se pak zapomenout udržovat náklon,já tam mám na kole brzdu,tak to vcelku jde,ale bez brzdy by pěkně a dlouho šupajdil a né všude je anglický trávník,abych nechytl koncem křídla o nějaký trs trávy,což je na rychlosti nepříjemné,zatím se mi to nestalo,ale ta hrozba tam je a u buterfly to odpadá,ale nijak nervní už z toho nejsem,foxe jsem objednal také jen s křidélky a brzdícími štíty,klapky mi tam přišli zbytečné,stejně s tím nebudu žudlat termiku a zase to jde s těmi štíty opravdu lépe propadnout výšku a nevyplavat po podrovnání,prostě to padá pořád a pokud není potřeba jančit kuli krátké přistávačce,stačí je chvilku zatáhnout,pak je to jak do mechu,ale přijde mi to složitější-taky s tím mám podstatně méně napřistáváno a né vždy to jde na svahu proti větru-většinou nikdy 
To mimas:
Ber to tak, makety orchideí (proporce nezměněny)o rozpětí 3m poletí, ale vzhledem k váze, to není nic moc, 4m poletí o dost lépe, ale zase je tu váha a stres... 5m letí nesrovnatelně oproti 3m, o dost větší setrvačnost, dynamika. 6m je už paráda, kluz je velice dobrý, citlivost na termiku paráda. No a třeba 8m éro to už je autobus letí a letí, musíš tlačit abys přistál, nechce se mu na zem. Osobně mám váhu spíše v trupu(v těžišti), křídla lehká, pak je éro i stabilnějšía ovladatelnější...U všech platí: nepadnout do vývrtky vlivem návyků z řízení ůčelových větroňů(f3j, nebo žbrblinkových), neutahovat(neubrzďovat) příliš zatáčky, myslet kam poletíš o zatáčku dopředu a hlavně neblbnout, všechno pěkně s rozmyslem.
Takhle jsem třeba létal s mým 6m DG1000 na svahu.
http://www.youtube.com/watch?v=FYSo4yCQC3M
ZZ
Ber to tak, makety orchideí (proporce nezměněny)o rozpětí 3m poletí, ale vzhledem k váze, to není nic moc, 4m poletí o dost lépe, ale zase je tu váha a stres... 5m letí nesrovnatelně oproti 3m, o dost větší setrvačnost, dynamika. 6m je už paráda, kluz je velice dobrý, citlivost na termiku paráda. No a třeba 8m éro to už je autobus letí a letí, musíš tlačit abys přistál, nechce se mu na zem. Osobně mám váhu spíše v trupu(v těžišti), křídla lehká, pak je éro i stabilnějšía ovladatelnější...U všech platí: nepadnout do vývrtky vlivem návyků z řízení ůčelových větroňů(f3j, nebo žbrblinkových), neutahovat(neubrzďovat) příliš zatáčky, myslet kam poletíš o zatáčku dopředu a hlavně neblbnout, všechno pěkně s rozmyslem.
Takhle jsem třeba létal s mým 6m DG1000 na svahu.
http://www.youtube.com/watch?v=FYSo4yCQC3M
ZZ
www.rckozmodrom.com