úprava elektroniky na waterproof

Pokud to má kola, jezdí po asfaltu nebo v terénu.
Zpráva
Autor
darth.hokro
Kontaktovat uživatele:

úprava elektroniky na waterproof

#1 Příspěvek od darth.hokro »

Před zimou se množí neustále diskutované téma: Jak utěsnit elektroniku, pro ježdění ve sněhu. Proto jsem se rozhodl udělat jednoduchý a levný návod jak na to.

Co budeme potřebovat:

Akutol spray:

Obrázek

Jedná se o ochranný plastický obvaz bez zápachu ve spreji

Silikonový tmel pro akvaristy, či s podobnými vlastnostmi.

Obrázek

Nafukovací balónek, či kondom

ObrázekObrázek

Stahovací pásky:

Obrázek

Regulátor vyjmeme z krabičky a plošný spoj nastříkáme Akutolem v několika vrstvách.
Pak jej zpět složíme a spoj důkladně zasilikonujeme. Důkladně silikonujeme hlavně v místech kde vystupují kabely.
Obrázek

Převody serva naplníme vazelínou a plošný spoj taky několikrát nastříkáme Akutolem. Spoje na krabičce serva, zasilikonujeme.

Přijímač vložíme do balónku nebo kondomu a zatáhneme stahovací páskou. Tu samou úpravu můžete použít i na pohonné akupacky. Konektory je vhodné také zasilikonovat v místě pájení. U dutinek jsem tohle nikdy neřešil.

Motor: Klasickým stejnosměrným motorům voda nevadí, stačí po jízdě kapnout trošičku oleje na osičky motoru. Střídavé motory jsou už spíš náchylnější, tak pokud není od výrobce napsáno Waterproof, radši neriskovat :D

------------------------------------------------------------------------------------------------
Profi úprava pomocí tekuté izolační pásky Star Brite. Je stejně osvědčená jako Plastidip.

260120122899.jpg

300120122901.jpg

260120122900.jpg
Naposledy upravil(a) darth.hokro dne čtv 02.02.2012 19:37, celkem upraveno 3 x.
http://darthhokro.rajce.idnes.cz/
Adam70

Re: úprava elektroniky na waterproof

#2 Příspěvek od Adam70 »

ale jo, jen s tím, že serva naplníme vazelínou, bych byl opatrný, vazelína v zimě tuhne a servo má co dělat samo o sobě.
Olej na osičky, taky pozor, olej v "plechovce" dělá celkem bordel :-)

Já jsem dal na RX kondom a ostatní neřeším :wink:
Naposledy upravil(a) Adam70 dne čtv 26.01.2012 16:01, celkem upraveno 1 x.
xxx
ddano007
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od ddano007 »

Za nas menej chapavych otazka: z coho vychadza tvrdenie, ze striedave motory su ciitlivejsie na vodu ako jednosmerne?
A) logika mi hovori, ze js motory maju kefky, ergo potencialny zdroj problemu. Stiedave motory maju vinutia v statore, ergo ziadne kefky, ergo jedine comu moze voda vadit su loziska.
B) do mora mi uz asi styrikrat spadla Su-27ka, dvakrat F15ka a vzdy si to odniesol akurat regulator a raz baterka. Motory, serva, prijimace v pohode, stacilo vyplachnut vodou a nechat ususit ...
X9D & T16Pro & TX16S & nejaké lietadlá, heli a koptéry www.rcmodelytt.sk
arda1
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od arda1 »

Vazelína v servech-pominuli že tam patří silikonová a nikoli na bázi ropných produktů(plasty) co to udělá s poťákem? S tím silikonem bych byl opatrný -není akvaristický "kyselý"? Radek
ICQ 638556901
fiser.modely
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od fiser.modely »

A já když zadělám reg tak se mi přehřívá.
darth.hokro
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od darth.hokro »

Pánové já to takhle provozuji již třetí zimu. Vše funguje jak má.
arda1
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od arda1 »

Jakou vazelínu jsi do serv použil? Radek
ICQ 638556901
darth.hokro
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od darth.hokro »

uplně tu nejlevnější za 40kč :) Savík, Shark, Brama i ten Ansman, fungovali naprosto bezproblémů. Teď mám Traxxas tak jsou už serva ododotěsný od nich, už je neřeším. Ten návod jsem dělal už dávno, jen jsem si na něj teď vzpoměl. Trošku ho překopu :)
ddano007
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od ddano007 »

Proti gustu ziadny disputat, jedine, co na leto do Chorvatska chystam, je zaliat regulatory v stihackach s tekutou gumou ( mam ich predimenzovane, o chladenie sa nebojim). Zvysok elektroniky zvlada kupel v pohode a bateriek mam dost ...
X9D & T16Pro & TX16S & nejaké lietadlá, heli a koptéry www.rcmodelytt.sk
darth.hokro
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od darth.hokro »

u letadel tyhle prasečiny neprovozuji :) jen auta a lodičky
coro

#11 Příspěvek od coro »

Namiesto Akutol spreju, používam Plastik 70 - aspoň 3 vrstvy, a na hydropláne pred prvým letom sezóny (po zime) pre istotu obnoviť jednou vrstvou.
Neviem ako je Akutol nevodivý, Plastik70 má predsa len nejaké špecifikácie (je priamo na to určený). Navyše sa nemusí ani odstraňovať pri letovaní a nebráni napríklad vymeniť káblik.
Akutol mi vždy pri umývaní ruky zlezie - podľa mňa sa vo vode rozpúšťa..

Ale nepoužívam nič ďalšie, mám vyskúšané že dobre zalakovaný príjmač aj s regulátorom fungujú aj ponorené pod vodou.

Problém je s káblikmi k servám, presnejšie s konektormi - tie sa samozrejme nalakovať nesmú a v slanej vode signál niekedy neprejde. Po vybratí z vody to zas fungovalo.

Ďalší problém je s železom motorov - ak zhrdzavie môžu sa plechy vodivo pospájať a možno to potom vyzerá ako medzizávitový skrat (vznikne okruh, je jedno že nie je z medi ale z hrdze..). To som namočil do laminovacieho epoxidu (kvoli viskozite aby sa dostal dnu) - samozrejme odstrojené a bez ložísk. U strieďáku nie je problém lebo sa to ani nemusí vyvažovať (je to stator).

Silikon vraj môže vytvoriť nevodivý povlak, na potenciometri serva by to mohol byť veľký problém. Preto bolo možno dobre že sa použila obyčajná vazelína.. ale čo na to povedia plastové prevody? (môžu sa naleptať?)
darth.hokro
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od darth.hokro »

Ten akutol je braný jako nouzovka a levné řešení. Už pracuji na návodu z Plastidipem, který je přímo určený na zalévání elektroniky.
Woita
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od Woita »

Kdysi jsem se hodně zabýval elektronikou, a byla jedna bezva finta když někomu "chrastil poťák" na rádiu nebo televizi - při přidávání hlasitosti chrastil zvuk. Kápla se stříkačkou přímo do poťáku Diava - to je politura na nábytek, taková olejnatá řídká červená kapalina. Potenciometr byl ihned jako nový a fungoval dlouhodobě O.K., ani po mnoha letech se takto ošetřené potenciometry už neozvaly - ověřeno mnohokrát televizními mechaniky. Možná že by to mohlo být dobré na poťáky v servech? To jsem nezkoušel, napadlo mě to teď při této diskusi. A jelikož je to politura na nábytek, tak by to mělo chránit i proti vodě... Diava se myslím i po těch desetiletích stále prodává (drogerie). V současnosti stavím hydroplán Catalina, takže jsem dobrovolník a do těch serv tu Diavu nastříkám :-)
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz
sramy
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od sramy »

Woita píše:Kdysi jsem se hodně zabýval elektronikou, a byla jedna bezva finta když někomu "chrastil poťák" na rádiu nebo televizi - při přidávání hlasitosti chrastil zvuk. Kápla se stříkačkou přímo do poťáku Diava - to je politura na nábytek, taková olejnatá řídká červená kapalina. Potenciometr byl ihned jako nový a fungoval dlouhodobě O.K., ani po mnoha letech se takto ošetřené potenciometry už neozvaly - ověřeno mnohokrát televizními mechaniky. Možná že by to mohlo být dobré na poťáky v servech? To jsem nezkoušel, napadlo mě to teď při této diskusi. A jelikož je to politura na nábytek, tak by to mělo chránit i proti vodě... Diava se myslím i po těch desetiletích stále prodává (drogerie). V současnosti stavím hydroplán Catalina, takže jsem dobrovolník a do těch serv tu Diavu nastříkám :-)

Můj názor je, že Diava vyčistí potenciometr od oxidace atd. nic víc.
Zakonzervování poťáku nebo zabezpečení proti vodě bude vhodnější rozebrat a potřít plochu jemnou vrstvou silikonové vazelíny.
Je to mnohem pracnější, snad utěsnění serva bude vůbec nejjednoduší metodou podle časopisu RC Revue, kde byl článek na nějakou gumovou barvu, kde se předmět smočí nechá zaschnout, po té je povrch pogumován a vodě odolný.
Q X7S,Bolero,Q10,Rival,Limit,FW190,Flash,SK450,Viking2E,PikePerfect,Bf109,Aladin
www.lmkchotebor.cz
robotmz

#15 Příspěvek od robotmz »

mimochodom a WD 40 nie je vhodný na tieto veci?
Odpovědět

Zpět na „Auta“