Zákmit serva při zapnutí

Přijímače, serva, regulátory, BEC, palubní napájení, ale i telemetrie
Zpráva
Autor
dj.zig

Zákmit serva při zapnutí

#1 Příspěvek od dj.zig »

Zdravím
Všichni dobře známe zákmit u serva při připojení baterie. Otázka zní: Nechá se to nějak odstranit?

(nebo jak to vyřešit u homo-domo zatahovacího podvozku?)
Díky
frontier
Kontaktovat uživatele:

Re: Zákmit serva při zapnutí

#2 Příspěvek od frontier »

dj.zig píše:Všichni dobře známe zákmit u serva při připojení baterie.

Já to u Futaby 2,4Ghz neznám :wink:
zdendaK

#3 Příspěvek od zdendaK »

Tipuji , že máš DSM2 spektrum.Kolega než na to přišel zničil několik převodů v klapkách na větroni. Odstarnil to tím, že nesmí zapomenout před připojením baterie dát klapky dolů. zkus to samé na podvozku. Mě futaba to taky nedělá. Jinak proč mu zákmitávají serva při připojení BA nevíme.
T-REX 700N/ Goblin 700Spirit ,PROTOS, EXTRA 330L 3W157 futaba FG12 2,4Ghz
Ticcino

#4 Příspěvek od Ticcino »

No, mně to teda tohle taky dělá, ale nikdy jsem nezkoumal souvislosti.
Rádio mám Spektrum DX7 (DSM2)

Nicméně, jak si to tak zpátky všechno vybavuju, tak mi přijde, že po připojení akumulátoru serva najedou do svých nulových poloh. A to trvá až do doby, než se chytne přijímač.

A jak tak nad tím uvažuju, tak by to mohlo mít co do činění s Failsafe. Není signál -> failsafe. Chytne se signál -> páky do poloh co diktuje vysílač.

Řešení je na snadě. Přepínače a páky na vysílači tak, jak je chci mít při failsafe a znovu spárovat přijímač. Nevim, jestli to pomůže, ale mohlo by.
ladaxvx
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od ladaxvx »

dj.zig píše:Zdravím
Všichni dobře známe zákmit u serva při připojení baterie. Otázka zní: Nechá se to nějak odstranit?

Díky

Ahoj. Toto se děje vlastně pouze tehdy, když jako první zapneš RX, teda rádio v éru. Pokud zapneš prvně TX, čili vysílač, nemělo by to nastat, pokud nemáš náhodou některý knipl v krajní poloze, což nebývá. Já lítám na systém DSSS Corona a ten to dělá permanentně. Já ale musím napřed zapnout RX, potom teprve TX. Je to tak v předpise pro Coronu. Jinak se to nechce najít. Ten zákmit je ale tak "měkký", že se mě nikdy nepodařilo převody urvat...Moji kluci doma (zeť, vnuk) mají Assana a ten to nedělá. Tam se ovšem jako první musí zapnout TX. Toť moje postřehy z této problematiky.
LV
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od LV »

Ticcino píše:A jak tak nad tím uvažuju, tak by to mohlo mít co do činění s Failsafe. Není signál -> failsafe. Chytne se signál -> páky do poloh co diktuje vysílač.

Signál je. Pretože ako prvý sa zapína vysielač :wink:
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
Ticcino

#7 Příspěvek od Ticcino »

LV píše:
Ticcino píše:A jak tak nad tím uvažuju, tak by to mohlo mít co do činění s Failsafe. Není signál -> failsafe. Chytne se signál -> páky do poloh co diktuje vysílač.

Signál je. Pretože ako prvý sa zapína vysielač :wink:

Hehe, teď jsi mě dostal :)
Máš pravdu, jako první se pouští vysílač. Čili následující je pouze spekulace.
Vysílač vysílá, přijímač zapnu. Chytne se přijímač hned? Nebo mu to chvíli trvá? Jaký signál jde do té doby do serv?
Já tady u AR7000 čtu:
Pokud se zapne přijímač a není k dispozici signál vysílače, pak kanál plynu nemá žádný výstup, aby se neinicializoval regulátor.
Všechny ostatní kanály jsou nastaveny na jejich failsafe pozici zadanou při párování.
Poznámka: Některá analogová serva mohou trošku driftovat při připojení přijímače, i když není žádný signál. Toto je normální.

Tak teda nevim.

No, každopádně tím znovunapárováním člověk nic nezkazí, že? Já to aspoň vyzkouším. Dělá mi to u Funcuba, kdy klapky při zapnutí sjedou dolů a po pár sekundách vyjedou tam kam mají.
A pak ještě u jednoho letadla, pro změnu na křidélkách.
U ostatních sedmi letadel, tam si nemůžu vybavit, že by mi to takhle blblo.

Faktem ovšem je, že když jsem pároval AR7000 (nyní ve Funcubu), tak jsem ho toho času měl v Betě1400 a na kanálu klapek bylo něco uplně jinýho.
Stejně tak přijímač v Mantě (pozůstatek stíhačky předělaný na samokřídlo s ocasem), byl původně v uplně jiném letadle.
Jen jsem přeprogramoval model. Nepároval jsem to znovu...

Ad velikost "zákmitu", u Funcubu to není zákmit, ale vyloženě nájezd jak prase. Prostě se klapky skoro uplně otevřou, chvíli tam čekají a pak se zase zavřou.
maroslong
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od maroslong »

Zakladateľ vlákna nepíše že používa 2,4GHz, ani či v prípade 35, 40MHz používa PCM, ani typ prijímača... Mne takéto cukanie serv robil ešte na 35MHz taký čínsky päťkorunový prijímač v pokusnom halolete. Samozrejme pri zapnutom vysielači. Ostatné prijímače to nerobili nikdy. Takže si myslím, že je to v prvom rade vec daného prijímača.
zdendaK

#9 Příspěvek od zdendaK »

,,Prostě se klapky skoro uplně otevřou, chvíli tam čekají a pak se zase zavřou.""

No a v této poloze je vždy serval. Jen mu šly nahoru :cry: HS81 na proximě
T-REX 700N/ Goblin 700Spirit ,PROTOS, EXTRA 330L 3W157 futaba FG12 2,4Ghz
arda1
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od arda1 »

Ticcino píše:
Ad velikost "zákmitu", u Funcubu to není zákmit, ale vyloženě nájezd jak prase. Prostě se klapky skoro uplně otevřou, chvíli tam čekají a pak se zase zavřou.

Tak přesně tohle dělá na FC kámošovi DX7 s AR7000 taky- ale jen na jedný klapce- ta najede až nadoraz a teprve za chviličku se vrátí -nepřišli jsme na to proč. Radek
ICQ 638556901
Zba
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od Zba »

ladaxvx píše:
dj.zig píše:Zdravím

Díky

Ahoj. Toto se děje vlastně pouze tehdy, když jako první zapneš RX, teda rádio v éru. Pokud zapneš prvně TX, čili vysílač, nemělo by to nastat, pokud nemáš náhodou některý knipl v krajní poloze, což nebývá. Já lítám na systém DSSS Corona a ten to dělá permanentně. Já ale musím napřed zapnout RX, potom teprve TX. Je to tak v předpise pro Coronu. Jinak se to nechce najít. Ten zákmit je ale tak "měkký", že se mě nikdy nepodařilo převody urvat...Moji kluci doma (zeť, vnuk) mají Assana a ten to nedělá. Tam se ovšem jako první musí zapnout TX. Toť moje postřehy z této problematiky.

Promiň kolego, ale to co jsi napsal je podle mého názoru hloupost.Možná máš pravdu, ale nemyslím si.Podle mého názoru jde o přijímač.Některá éra mi to dělají a některá ne.Vysílač u všeho hitec
frontier
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od frontier »

jasně že je to většinou přijímačem, přesně toto dělal například REX od JETImodel.
Zba
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od Zba »

frontier píše:jasně že je to většinou přijímačem, přesně toto dělal například REX od JETImodel.

Přesně tak.Mě to dělá rex a corona.Hitec nikdy.Ovšem Frsky to dělá jak u kterého přijímače.
Ali

#14 Příspěvek od Ali »

Ahoj
Mě to taky dělá. DX7 a AR7000 ve Funcub. Párování má na to vliv, protože jsem ho několikrát opakovala (po různých změnách nastavení serv) a pohyb serv se pokaždé změnil. Poprvé se hýbalo snad vše.
Problém ale zůstal u křidélek. Ty mám dorovnané na střed pomocí subtrimrů a ty se asi při párování nepočítají. Křidélka si poskočí právě o tu výchylku subtrimrů.

Serva se srovnají do správných poloh přesně ve chvíli kdy se na přijímači rozsvítí kontrolka příjmu povelů z vysílače.
Pokud v průběhu zapnutého přijímače vypnu vysílač, poskočení se neprojeví. Jen u připojení baterie k přijímači.
U serv, která jsou nastavena do středové polohy se poskočení neprojevuje.

Po několika dalších pokusech nastavování a nového párování jsem to vzdala. :?
RC DX7, Graupner MX20, FOX 1800, FUNCUB, B-17, P-51, DC7
Abu
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od Abu »

Zpusobuje to a) prijimac, b) servo (konkretne konstrukce servozesilovace), vetsinou pak kombinace a+b.

Prijimac - ty novejsi s procesorem nabihaji po pripojeni napeti nejakou konecne dlouhou dobu, terba 0.5s, 1s ale nektere i dele. Po tu dobu vetsina z nich nedava do serv zadne servoimpulzy = serva nesjou rizena a nevedi co maji delat.

Serva - pokud po nabehu napajeni nejsou pritomny ridici impulzy, muze to zblbnout servozesilovac (obzvlast pokud je to nejaky ultrajednoduchy obvod) a servo prekmitne do krajni polohy. Nektera serva to delaji, jina ne. Treba kvalitni digitaly se temer nehnou.

Reseni - udelat si zvlast napajeni prijimace a serv a nejdriv zapnout prijimac, pak serva.
Nebo pouzivat takove kombinace Rx a serv, ktere to nedelaji.
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
Odpovědět

Zpět na „Palubní elektronika“