rád bych postavil hexakoptéru s primárním využitím pro fotografii a video, nosnost celé potvory zhruba 0.7kg-1kg. Obsluha by měla být dvojmužná, pilot, řídící "na oči" a podlke pokynů fotografa, a fotograf, komponující brýlemi a starající se jen o nejlepší záběr
Pročítal jsem ledacos, jsem ve stádiu návrhu - zatím se mi asi nejuvíc líbí hexa trochu větších rozměrů, než je obvyklé, tedy zhruba 800-1000mm (opsaná kružnice přes ramena), těžiště celé soustavy výrazně pod úrovní ramen. Prioritou je stabilita a relativně pomalý pohyb - akrobacie ani sledování aut na silnici se s tím létat nebude, takže nepotřebuju rychlost ani obratnost.
Ramena - buď dural jekt 12x12mm, případně 15x15mm, druhá varianta je jakási příhradovina za tří uhlíkových trubek na každé rameno. Regulátory uloženy na koncích, spolu s motory, chlazení buď tím duralovým ramenem, nebo přímým ofukem. V tom snad problém nebude.
Trup - konstrukce ze sklolaminátových vylehčených, případně uhlíkových desek, třívrstvá - první dvě vrstvy pro mechanické upevnění ramen a uložení řídící elektroniky (samozřejmě vrstvy prostorově svázané "do krabice" pro nějakou torzní tuhost), třetí vrstva pod nimi pro uložení baterií, závěs podvozku a uchycení plošiny pro fotovýbavu.
Mám vymyšlenou dělitelnost na tři díly - dvě části stranové, každá se třemi rameny a třetí část vlastní trup, spolu to bude držet na několika imbusech.
Co se týká rozpočtu - velký není, zatím bychom se rádi vešli do 15k, resp. 20k i s jedněmi brýlemi.
Tak tím je tak zhruba nastíněná koncepce i možnosti a začínám řešit nějaké konkrétnosti
Jakou řídící elektroniku zvolit pro stabilizaci a řízení celé koptéry, jakou řídící elektroniku zvolit pro stabilizaci inerciální plošiny pro fotovýbavu? Rád bych, pokud by to jen trochu šlo, pro koptéru použil gyra plus akcelerometry, porom pro plošinu pravděpodobně pak budou stačit už jen gyra. Elektroniku sice můžu vyrobit a zkusit napsat SW, ale to může stavbu a následné zálety jednak velmi prodloužit, druhak i prodražit při opravách
No a teď - kudy do toho? Předpokládám, že mechaniku zvládnu bez toho, že by byla nějak extrémně těžká, nebo náchylná k rozklepání, spíš vidím problém v té řídící elektronice pro koptéru.
A další, nemalá, drobnost - je hexa to nejlepší? Nebyla by oktokoptéra vhodnější? A zase - čím jí řídit, jak jí osadit... Jestli máte nějaké dobré tipy, tak sem s nimi - většina komerčně dostupných desek je psaná pro tri- nebo quadcopter, pro hexa nebo octo je jich o poznání méně.
Díky za každou inspiraci.
Bit