První Spalovací hornoplošník

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.
Zpráva
Autor
Ján Martinusík

První Spalovací hornoplošník

#1 Příspěvek od Ján Martinusík »

Nazdar, potřeboval bych poradit, jakej hornoploch na spal motor si koupit.
Chtělo by to jen krásnej hornoploch s motorem. Nemáte náhodou někdo?
Víte mi poradit? :D
Swift II na AC motor
E-Větroň ET-Elektra na Mega mini 7E (fakt síla!!!)
Kluzák Tracy (svor), Cessna na AC
Hornet na 300, Blade, Inferno II AC
Pezza

#2 Příspěvek od Pezza »

Ahojky, jak se tak dívám, tak trošičku jsi mě předběhl. I já jsem nedávno začal uvažovat o prvním spalováku a vyhlídl jsem si tainera 40 http://www.hobbyeshop.cz/inshop/scripts/detail.asp?ItemID=5970&Level=34 . Ale ještě jsem nenašel odvahu na konzultaci, jestli náhodou někdo tento model nevlastní a skušenosti se stavbou a provozem. Něco nalítaný mám, ale vesměs jenom větroně. Tak jsem nakonec taky zvědav, jestli nám někdo řekne víc.
egresh

#3 Příspěvek od egresh »

Pôjde o veľmi podobný (podľa mňa úplne totožný) model ako CANARY
O ňom sa tu popísalo veľa. Sám ho mám, je to moje prvé lietadlo, ale pri prvom štarte som ho zlikvidoval (5 sekundový let a pád). Už je opravený, spravil som lyže a čakám na sneh :D :D :D
Pezza

#4 Příspěvek od Pezza »

jj, diskuse jsem taky četl a nejen o Canary, o něm jsem mimochodem taky uvažoval, ale s manželčinou pomocí padla volba právě na toho Trainera 40. Jaký v něm máš motor a serva?
egresh

#5 Příspěvek od egresh »

Motor ASP8,5 zábeh super, štartuje super, ale zanedbaná predletová príprava spôsobila pád (pokles otáčiek po štarte)
Servá mám 4x HS-422
Pezza

#6 Příspěvek od Pezza »

Díky, měl jsem v plánu do toho trainera 40 ASP 7,5, nevím totiž jestli se do něj vleze větší, ale serva jsem si vyhlídl stejný. Dík
egresh

#7 Příspěvek od egresh »

Veľkosť ASP7,5 a 8,5 by mala byť rovnaká, len výfuk 8,5 je predĺžený o stredový diel (ak sa mýlim opravte ma, ale katalógové rozmery sú rovnaké)
kokoumes
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od kokoumes »

Jestli chceš super litavy ero ktery bude na spalovak nebude moc drahy a bude super vypadat doporucuju Cheri3 od kostka model mam ho a jeste nikdy me nezklamal a co toho vydrzi :wink: podiv se sem http://www.rcserver.cz/index.php?option=com_content&task=view&id=51&Itemid=40
Kerberos
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Kerberos »

můj první spalovák : http://www.rcm-pelikan.cz/index.php?kategorie=25&zbozi=90 a lítám s nim do dneška, dotvořil jsem klapky, pumovnici a na sníh lyže. lítá to parádně stabilně, je to pěkně vidět
Vzduchoplavec
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od Vzduchoplavec »

Ja mohu posudit 4 trenery:

1) Canary - s nim jsem sam letal a clanek je zde:
http://www.rcserver.cz/index.php?option=com_content&task=view&id=13&Itemid=40

Velmi dobry pomer cena / vykon. Leta dobre. Vydrzi dost. Na pohled ujde.

2) Excel 2000 - defakto stejna kvalita jako Canary. Nepatrne odlisne tvary a jine zbarveni.

3) Cheri 3 - viz Kokoumesuv prispevek. Ten je mensi a na motor 3.5 ccm. Leta skvele, vypada moc dobre, ale je o neco drazsi.

4) Trainer 60 - take leta bezvadne, ale je o dost vetsi jak Canary ci Excel. Vyzaduje silnejsi pohon (alespon 10ccm) a hure se prevazi v aute. Nicmene leta bajecne a na nauceni je velmi dobry.

V podstate vsechny 4 varianty jsou dobre. Zalezi pouze na financni strance (cena je vsak srovnatelna) a na velikosti, jakou vyzadujes (preprava, misto v byte atd.).
aktor

#11 Příspěvek od aktor »

Dle mého názoru jdi do Canaryho se 7,5 ASP - lítá to dobře, je hodný a výše uvedená kombinace cenově rozumná. Doplnit servy např HS 422 a není moc co řešit.
Zalítaával jsem to dvoum známým a pak to zvládali sami bez problémů. Další výhoda - příďový podvozek - stabilní směr při startech a přistáních.

Jen je nutné dobře upevnit - "zagumičkovat" - křídlo.

Fakt pohodový éro.
Pezza

#12 Příspěvek od Pezza »

Tak ted abych pravdu řekl jsem na váškách. Podle toho, co se tady dočítám, mám dalšího kandidáta na první model se spalovákem, a to Canary. Sice jsem o něm četl na rcserveru, ale nějak pozapoměl. A ted babo rad :lol:
aktor

#13 Příspěvek od aktor »

Baba ti neporadí, ale myslím, že neuděláš chybu, pokud do toho půjdeš. Velmi podobný je EXCEL 2000 a řada dalších "školních" hornoplochů. Doporučuji velikost letadel kolem rozp. 1,5m a motor kolem 7,5 ccm - je to dobře vidět ve vzduchu a je to už rozumně velké za přiměřené ceny.
jesterice
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od jesterice »

Baba Ti vážně neporadí :D Já si pořídila Pipera ale zvažovala jsem Exela

(bacha! větší foto Pipera, omlouvám se ale nemám teď možnost to zmenšit)
http://www.anonymizer.cz/era/p/pages/im ... ge106.html
Pezza

#15 Příspěvek od Pezza »

Ještěrko, šmarja ten je nádhernej. Sledoval jsem , jak jste ho s Romanem zalétávaly, pěknej adrenalín, ale nakonec všechno dobře dopadlo. Chtěl bych se spalovákama začít napřed nějakým cvičným hornoplochem a pak s největší pravděpodobností půjdu do bud právě do tohodle Pipera nebo do Citabrie. Děkuji Ti za tohle nádherný foto
Odpovědět

Zpět na „Letadla - začátečník“