Jak přefiknout kabel pod proudem

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Zpráva
Autor
Ticcino

Jak přefiknout kabel pod proudem

#1 Příspěvek od Ticcino »

Čau,

jen taková otázka do pléna. Předělávám kuchyň a k digestoři vedl kabel (trojžíla v bužírce), který je stále pod proudem 240V a nejde vypnout. Prostě nevede přes jističe v bytě. Odpojit se mi ho podařilo, ale teď mi visí nad sporákem a plete se tam. Potřeboval bych ho zkrátit a zaizolovat a tím s ním skončit.

No a otázka je, jestli je nějaká finta, jaka to bezpečně přefiknout?

Nabízí se mi několik možností
1. Zajít za správcovou a pokusit se najít jistič. Vypnout ho a fiknout kabel. (nejistý výsledek s hledáním)
2. Zkratovat kabel, vyhodit jistič a pak to v klidu fiknout. (nemám rád jiskry a smrad)
3. Opatrně to odizolovat a drát po drátu to přestřihnout. (nebezpečí proříznutí izolace při práci)
4. Říct kámošovi, aby mi to fiknul, že je to určitě vypnutý.
5. Říct Luke Skywalkerovi, aby mi půjčil světelný meč.

Nějakej jinej tip?
Michal Matějka
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak přefiknout kabel pod proudem

#2 Příspěvek od Michal Matějka »

Já bych tedy určitě začal bodem jedna....................
flubber
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od flubber »

buď v prvním patře nebo v posledním na společné chodbě jsou jističe a časovače pro osvětlení společných prostor a odsávání. Hledej tam.
EPA combat, T-REX 600N, HK500GT
Adam70

#4 Příspěvek od Adam70 »

Já bych použil bod
Jen místo kámoše bych použil tchýni :wink:
Tchyně a uzený .................
xxx
Drondys

#5 Příspěvek od Drondys »

flubber píše:Zajít za správcovou a pokusit se najít jistič. Vypnout ho a fiknout kabel. (nejistý výsledek s hledáním)

Je to tak jak zmínil flubber. Digestoře jsou obvykle napájeny jako společné prostory tj. jističe k tomu napájení jsou mimo byt. Takže doporučuji obrátit se na domovníka a vypnout příslušný jistič pro společné prostory, kterým to je jištěno z rozvodného místa někde v domě. Někdy to bývá v rozvodné skříni třeba ve sklepních prostorách, někdy v poslední patře apod. Myslím, že nejistý výsledek s hledáním by to být neměl, protože už určitě někdy společné prostory někdo vypínal/zapínal takže musí být pro domovníka známé kde jsou k tomu jističe a majitel domu ať už družstvo apod. by k tomu měl mít i dokumentaci.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od jyrry »

zmerim si svuj odpor merakem (leva-prava ruka, suche ruce), pokud mam min jak 2 MOhm, pak doporucuju urcite bod 1) - najde to hned, chodi tam kdyz ji lidi otravuji ze nejde odsavani
pokud si namerim vic jak 2 MOhm, muzu se dat do bodu 3) a kdyby nahodou neco, na 99% vim ze mne to jen silneji zabrni (ja osobne to mam pomerne hodnekrat neumyslne odzkouseno)
pro to 1% plati prakticky stejne upozorneni jako (nejen) tady http://danyk.wz.cz/induk.html
jyrry.webnode.cz
Woita
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Woita »

Zvol bod 6. - tzv. "české řešení" - pokud ti to nejde přes jističe, tedy asi ani přes hodiny, napoj na to celou domácnost. :lol:
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz
AR1
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od AR1 »

Aby byla digestoř na společný elektrice je divný. Společný jsou jen takový ty centrální odsavače, pokud má každý svou vlastní digestoř, musí mít napájení přes byt - spotřeba proudu je individuální, tedy i platba za spotřebovanou el. energii.

Ale koukni se do jádra, mohl by tam být rozvod - krabice - a odpojit to z ní.
http://ar1.rajce.idnes.cz/
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od jyrry »

digestore (sberne "krabice") v kuchynich treba u nas v panelaku maji spolecny odsavaci ventilator na strese. To co vede do bytu je jeden spolecny vodic, "zivy" vodic k tlacitkum v bytech a vodic pro napajeni doutnavek. Rozvadec, casove rele a jistice k cele te srande jsou v poslednim patre.
Pokud to neni od zacatku resene pro individualni ventilatory, je pomerne prasacke tlacit do spolecneho odtahu svym ventilatorem bordel z kuchyne, aby se i mirnym pretlakem ten bordel dostaval do bytu i jinym. Ty zpetne klapky moc netesni a funguji kratce nez se zanesou prachem... Kdo pri zapojovani toho sveho funitka zabezpeci i soucasne spusteni toho spolecneho...?
jyrry.webnode.cz
Hunger

#10 Příspěvek od Hunger »

Za 6 zavolej si cikány, nebo bezdomovce a už nebudeš mít trable s kabely :D.
"Šmirgl to jistí!"
Hunger

#11 Příspěvek od Hunger »

Pokud to budeš štříhat pod proudem, tak se odizoluj gumový rukavice holinky gomuvej koberec vzit si kombinačky s odizolovanou rukojetí a odizolovaný štípakčky rozloučit se s rodinou a šmiknout to...
"Šmirgl to jistí!"
martinre
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od martinre »

Hunger píše:Pokud to budeš štříhat pod proudem, tak se odizoluj gumový rukavice holinky gomuvej koberec vzit si kombinačky s odizolovanou rukojetí a odizolovaný štípakčky rozloučit se s rodinou a šmiknout to...

Nepřeháněj, několikrát jsem štípnul kabel pod proudem a nic z toho co píšeš kromě kvalitních štípaček jsem něměl. Sice mi je to většinou vyrazilo z ruky a vypálil se na nich zub, ale jinak nic. Za to já se vždycky hrozně lekl, protože kamarád vždycky řekl, že je elektrika schozená:)
Hunger

#13 Příspěvek od Hunger »

Jo já s tim taky nemám problém, ale když se člověk bojí, je to spíš na uklidnění kord, když máš za sebou rodinu moc chytrejch lidí :D. Kdyby se nebál, tak sem asi nepíše... Proud je svině nevypočítavá při kontrole rozvaděču a nějaký drobné úpravě jsem nedávno dostal ránu, ze spoda jističe mi koukal jeden kousek lanka, ale můžu si za to sám já to blbě udělal...
"Šmirgl to jistí!"
JMalik

#14 Příspěvek od JMalik »

Ticcino píše:Čau,

jen taková otázka do pléna. Předělávám kuchyň a k digestoři vedl kabel (trojžíla v bužírce), který je stále pod proudem 240V a nejde vypnout. Prostě nevede přes jističe v bytě. Odpojit se mi ho podařilo, ale teď mi visí nad sporákem a plete se tam. Potřeboval bych ho zkrátit a zaizolovat a tím s ním skončit.

No a otázka je, jestli je nějaká finta, jaka to bezpečně přefiknout?

Nabízí se mi několik možností
1. Zajít za správcovou a pokusit se najít jistič. Vypnout ho a fiknout kabel. (nejistý výsledek s hledáním)
2. Zkratovat kabel, vyhodit jistič a pak to v klidu fiknout. (nemám rád jiskry a smrad)
3. Opatrně to odizolovat a drát po drátu to přestřihnout. (nebezpečí proříznutí izolace při práci)
5. Říct Luke Skywalkerovi, aby mi půjčil světelný meč.

Nějakej jinej tip?

Někde je to ještě skutečně tak, že do bytu je přívod ze společně měřených prostor. V Tvém případě digestoř, jinde to byl přívod fáze na vypínač společného odsávání......
Neexistuje, aby jsi měl v bytě jiný přívod el. energie, než to, co máš měřené svým elektroměrem.
Zvol řešení dle bodu 1), ale odpoj to až na tom jističi, zruš ten přívod na digestoř. Pozvi si k tomu nějakého kámoše elektrikáře, nedělej to sám. Požádej ho, ať to trvale odpojí a ucvaká ten kabel na obou stranách tak, aby to nešlo zpětně připojit.
V principu to musí fungovat tak, že až třeba ten svůj útulek podpálíš, tak hasiči vypnou hlavní jistič do bytu ( ten u elektroměru) a byt musí být celý kompletně bez napětí.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
Hunger

#15 Příspěvek od Hunger »

Moment moment přívodní jistič u MaR si můžeš vypnout sám ne? Teda aspoň u nás s tim není problém. A plomby jsou jen na vnitřnosti u MaR, že se nedá bez porušení plomb dostat do vnitřku MaR, ale 3 fázák se dá v pohodě vypnout.
"Šmirgl to jistí!"
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“