Připojení zvukové signalizace na MJX F-45

Začínáte nebo chcete začít s vrtulníkem.
Zpráva
Autor
countryman

Připojení zvukové signalizace na MJX F-45

#1 Příspěvek od countryman »

Ahoj, už třikrát jsem docela dlouho hledal heli ve vysoké trávě, moc nechybělo a vzdal jsem to. Naposledy mi jí vítr odnesl za baráky snad 300 metrů daleko. Nebýt lidí kteří mě nasměrovali alespoň na okruh průměru 70 metrů byla v pr...i. Rád bych na ní instaloval pípák viz foto ale kam ho zapojit aby nepípal stále. Myslel jsem na konektor pro kameru ale nevím kde sehnat samce. Nebo je i lepší řešení?
Přílohy
Snímek 358.jpg
Drondys

Re: Připojení zvukové signalizace na MJX F-45

#2 Příspěvek od Drondys »

Vůbec nevím co je to na té fotce za pípák. Pokud je to jen samotná sirénka tak je ti celkem na nic. Kup si pípák s elektronikou přímo kompatibilní s běžným RC přijímačem např. viz tento odkaz, který se zapojí přímo na jeden z výstupních kanálů přijímače, který při ztrátě signálu nemá žádné failsafe nastavení tj. ani hold a když ti model odletí a sedne tak prostě vypneš vysílačku a pípák začne automaticky pípat. Samozřejmě za předpokladu, že při nouzovém přistání nebo pádu nedojde k přerušení napájení. Z Hobbykingu tě to vyjde včetně poštovného až do ČR jen cca 120 Kč se vším všudy. Pokud na to spěcháš tak na Aukru třeba viz tento odkaz ho mají za cca 130 Kč + poštovné.
vlkodlak
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od vlkodlak »

Tahle věcička je vyráběna a a u nás k nakoupení nejlevněji asi na Aukru.
Připojuje se mezi přijímač a servo. Přemýšlel sem nad ní taky. Hledal sem zatím jen jednou - ten vítr. A nedal sem pokoj, minulý týden jsem přes noc parkoval na stromě. Protože lítám většinou v zaměstnání, když všichni odejdou a je tam jen vrátný asi by neměl v noci radost. Ráno byla záchranná mise se žebříkem. Jdu lítat - trošku fouká, asi bude bouřka... :D
RadiomasterTX16S, V 911, V 939, V912, Eachine E160
Alimir
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Alimir »

Taky dobrej pípák.
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... duct=14521
Mám ho na přepínači podvozku.
countryman

#5 Příspěvek od countryman »

Drondys píše:Vůbec nevím co je to na té fotce za pípák. Pokud je to jen samotná sirénka tak je ti celkem na nic. Kup si pípák s elektronikou přímo kompatibilní s běžným RC přijímačem např. viz tento odkaz, který se zapojí přímo na jeden z výstupních kanálů přijímače, který při ztrátě signálu nemá žádné failsafe nastavení tj. ani hold a když ti model odletí a sedne tak prostě vypneš vysílačku a pípák začne automaticky pípat. Samozřejmě za předpokladu, že při nouzovém přistání nebo pádu nedojde k přerušení napájení. Z Hobbykingu tě to vyjde včetně poštovného až do ČR jen cca 120 Kč se vším všudy. Pokud na to spěcháš tak na Aukru třeba viz tento odkaz ho mají za cca 130 Kč + poštovné.

OK. to je ono. Na tom Aukru bych to hned koupil, mám tam registraci. Snad to bude pasovat i na serva MJX F-45
Dík
countryman

#6 Příspěvek od countryman »

:( :( Tak pípák už mám je bezva, celkem hlasitý ale má to jeden problém, na F-45 bohužel nefunguje. Probíral jsem se po internetu v čem by mohl bejt kámen úrazu a narazil jsem na tento příspěvek na stránkách Hobby Kinga:
Be AWARE this only works with older PPM coding systems. It does not work with PCM systems or Spectrum 2.4 and therefore probably not with any modern 2.4G system. Basically if your servos 'chatter' when the Tx is turned off you probbaly have a PPM system and it will work. If they stay put or go to a fail safe condition it won't work as it relies on the absence of a clean servo pulse.
Nemáte někdo zkušenost s něčím ověřeným na tomto modelu?
Přílohy
Turnigy.jpg
Drondys

#7 Příspěvek od Drondys »

Podstatné je to jak to má F-45 řešeno z hlediska fail-safe tj. zda nemá tzv. hold apod. Když je zapnutý přijímač spárovaný s vysílačkou a jako první vypneš vysílačku s tím, že model necháš zapnutý v jakém stavu jsou serva na F-45 když se pokusíš s nimi lehce rukou pohnout atažením za páky serv? Jsou motory serv bez napětí tj. bez přídrže a dá se s nimi i když trochu ztuha, ale pohnout s tím, že když s nimi pohneš tak se samy nevracejí nebo serva pevně drží pozici a aktivně záběrem působí odpor a v připadě vychýlení se vracení do zhruba stejné pozice ?
countryman

#8 Příspěvek od countryman »

Drondys píše:Podstatné je to jak to má F-45 řešeno z hlediska fail-safe tj. zda nemá tzv. hold apod. Když je zapnutý přijímač spárovaný s vysílačkou a jako první vypneš vysílačku s tím, že model necháš zapnutý v jakém stavu jsou serva na F-45 když se pokusíš s nimi lehce rukou pohnout atažením za páky serv? Jsou motory serv bez napětí tj. bez přídrže a dá se s nimi i když trochu ztuha, ale pohnout s tím, že když s nimi pohneš tak se samy nevracejí nebo serva pevně drží pozici a aktivně záběrem působí odpor a v připadě vychýlení se vracení do zhruba stejné pozice ?

Když vypnu rádio tak jsou serva stále pod proudem, když na ně lehce tlačím bzučí a je cítit aktivní odpor. Teprve po opojení baterky, jsou povolná a dá se s nimi pohybovat celkem lehce.
Drondys

#9 Příspěvek od Drondys »

countryman píše:Když vypnu rádio tak jsou serva stále pod proudem, když na ně lehce tlačím bzučí a je cítit aktivní odpor. Teprve po opojení baterky, jsou povolná a dá se s nimi pohybovat celkem lehce.

To znamená, že přijímač má patrně failsafe s hold stavem tj. v případě ztráty spojení posílá do serv stále signál k zachování poslední platné pozice před výpadkem. V takovém případě to fungovat nebude, ale na to už jsem upozorňoval hned v mé první odpovědi.

Drondys píše:...se zapojí přímo na jeden z výstupních kanálů přijímače, který při ztrátě signálu nemá žádné failsafe nastavení tj. ani hold...

Když ses tehdy k tomu nezeptal na podrobnější vysvětlení např. ohledně toho co je to hold tak jsem předpokládal, že víš o čem je řeč a že to máš odzkoušené.
countryman

#10 Příspěvek od countryman »

Drondys píše:
countryman píše:Když vypnu rádio tak jsou serva stále pod proudem, když na ně lehce tlačím bzučí a je cítit aktivní odpor. Teprve po opojení baterky, jsou povolná a dá se s nimi pohybovat celkem lehce.

To znamená, že přijímač má patrně failsafe s hold stavem tj. v případě ztráty spojení posílá do serv stále signál k zachování poslední platné pozice před výpadkem. V takovém případě to fungovat nebude, ale na to už jsem upozorňoval hned v mé první odpovědi.

Drondys píše:...se zapojí přímo na jeden z výstupních kanálů přijímače, který při ztrátě signálu nemá žádné failsafe nastavení tj. ani hold...

Když ses tehdy k tomu nezeptal na podrobnější vysvětlení např. ohledně toho co je to hold tak jsem předpokládal, že víš o čem je řeč a že to máš odzkoušené.

Nevadí, nic se neděje. Dám to do šuplíku a třeba se to hodí jindy. F-45 rozhodně není moje poslední heli :D . Kdybys věděl něco konkrétně na F-45, dej vědět.
PS. nechával jsem si to poslat i hlídačem napětí na baterce, ten dělá ještě větší randál. Takže při nejhorším bych to našel podle toho :D :D
Drondys

#11 Příspěvek od Drondys »

countryman píše:Nevadí, nic se neděje. Dám to do šuplíku a třeba se to hodí jindy. F-45 rozhodně není moje poslední heli :D . Kdybys věděl něco konkrétně na F-45, dej vědět. PS. nechával jsem si to poslat i hlídačem napětí na baterce, ten dělá ještě větší randál. Takže při nejhorším bych to našel podle toho :D :D

Když vrťas sedne na zem tak už má jen minimální odběr a může trvat dost dlouho než hlídač napětí aku začne pípat. Zkus se poptat jyrryho přes SZ. On si dělal různé miniaturní časovače do modelů viz tento odkaz, které generovaly různé signály do serv. Třeba by věděl o nějakém zapojení časovače, který by se dal využít s tím pípákem na serva tj., že by ten časovač od zapnutí napájení třeba cca 10 minut simuloval na výstupu signál serva a pak by přestal. Na výstup toho časovače by se připojil jen ten pípák a jakmile by po deseti minutách časovač přestal generovat signál tak by začal pípat.
countryman

#12 Příspěvek od countryman »

Drondys píše:
countryman píše:Nevadí, nic se neděje. Dám to do šuplíku a třeba se to hodí jindy. F-45 rozhodně není moje poslední heli :D . Kdybys věděl něco konkrétně na F-45, dej vědět. PS. nechával jsem si to poslat i hlídačem napětí na baterce, ten dělá ještě větší randál. Takže při nejhorším bych to našel podle toho :D :D

Když vrťas sedne na zem tak už má jen minimální odběr a může trvat dost dlouho než hlídač napětí aku začne pípat. Zkus se poptat jyrryho přes SZ. On si dělal různé miniaturní časovače do modelů viz tento odkaz, které generovaly různé signály do serv. Třeba by věděl o nějakém zapojení časovače, který by se dal využít s tím pípákem na serva tj., že by ten časovač od zapnutí napájení třeba cca 10 minut simuloval na výstupu signál serva a pak by přestal. Na výstup toho časovače by se připojil jen ten pípák a jakmile by po deseti minutách časovač přestal generovat signál tak by začal pípat.

Jj zkusím to. Teď ho otravuju jestli neví ten tranďák.
PS. dnes přijel traktor a letiště mi posekal, takže do otavy mám klid. Teď bych našel i Symu S-107 do minuty. :lol: :lol: :lol:
Drondys

#13 Příspěvek od Drondys »

countryman píše:...jestli neví ten tranďák...

Mrkni do tématu viz tento odkaz už tam máš navržené možnosti.
hub66

#14 Příspěvek od hub66 »

Zdravim,
serva jsou ve stavu failsave tj.stále na ně jde signál.
Hlavní motor je ,mám takový dojem , v případě ztráty signálu dojem bez napetí.
Zkusil bych ten pípák přípojit na výstup pro připravený regulátor pro hlavní motor(pokud máš přestřídákováno tak mezi)
Je to ten volný konektor ,tam jak jsou serva.
Nemám to odskouseno,je to jenom takový nápad.
Taky jsem hledal 3 hodiny v obilí ,už jsem to málem vzdal.Druhý den jsem ciste náhodou nasel po 5 minutách.
neprofik

#15 Příspěvek od neprofik »

hub66 píše:Zdravim,
serva jsou ve stavu failsave tj.stále na ně jde signál.
Hlavní motor je ,mám takový dojem , v případě ztráty signálu dojem bez napetí.
Zkusil bych ten pípák přípojit na výstup pro připravený regulátor pro hlavní motor(pokud máš přestřídákováno tak mezi)
Je to ten volný konektor ,tam jak jsou serva.
Nemám to odskouseno,je to jenom takový nápad.
Taky jsem hledal 3 hodiny v obilí ,už jsem to málem vzdal.Druhý den jsem ciste náhodou nasel po 5 minutách.

Ahoj,
poslední navrhovanou možnost (připojit na předchystaný konektor motoru) potvrzuji, chodí to. Ověřeno už cca 1 měsíc a troje hledání.... (:0) Zdenek
Odpovědět

Zpět na „Heli - začátečník“