Letoxit nebo L285?
Letoxit nebo L285?
Zdar,
mám v úmyslu trochu poexperimentovat s různými materiály, prosycenými pryskyřicí, (nejen) jako vrchní vrstvu na depron (papír, vlies, sklo a podobně), ale protože jsem laminováním nepolíbený, nevím kterou z pryskyřic. Zdají se mi velmi podobné i podle technických listů, drobný klad Letoxitu je cena.
Preferuju co největší tekutost, rozumnou dobu zpracovatelnosti, s pevností a tvrdostí povrchu by asi neměl být problém ani v jednom případě. Tak kterou, poradíte?
Díky.
Bit
mám v úmyslu trochu poexperimentovat s různými materiály, prosycenými pryskyřicí, (nejen) jako vrchní vrstvu na depron (papír, vlies, sklo a podobně), ale protože jsem laminováním nepolíbený, nevím kterou z pryskyřic. Zdají se mi velmi podobné i podle technických listů, drobný klad Letoxitu je cena.
Preferuju co největší tekutost, rozumnou dobu zpracovatelnosti, s pevností a tvrdostí povrchu by asi neměl být problém ani v jednom případě. Tak kterou, poradíte?
Díky.
Bit
Startuji čím dál častěji, ale počet přistání, po kterých se letadlo nedá odnést v jedné igelitce, se i nadále limitně blíží nule...
-
Abu
- Kontaktovat uživatele:
Re: Letoxit nebo L285?
Tu kterou jednodusseji koupis.
Ja pouzivam L285, protoze jsem ho koupil flasku u Vanoucha. Mozna je trochu drazsi, ale funguje bezvadne.
S Letoxitem jsem zatim nedelal, ale vsichni si ho chvali, takze myslim ze na normalni amaterske pouziti bude zcela vyhovujici.
Ja pouzivam L285, protoze jsem ho koupil flasku u Vanoucha. Mozna je trochu drazsi, ale funguje bezvadne.
S Letoxitem jsem zatim nedelal, ale vsichni si ho chvali, takze myslim ze na normalni amaterske pouziti bude zcela vyhovujici.
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
delal sem s obema ... subjektivne je pro mne lepsi 285
ale co se tyka smradu pokud nemuzes vetrat nebo ses nejakej haklivejsi tak letoxit
ale co se tyka smradu pokud nemuzes vetrat nebo ses nejakej haklivejsi tak letoxit
SOVA is YouR CO-pilot
Cesta je mým cílem .......
KLM RC Sovy // KPM Model Kit Kladno
Cesta je mým cílem .......
KLM RC Sovy // KPM Model Kit Kladno
Aha, smrad je docela zajímavý kriterium, to jsem vůbec o úvahy nevzal. Vzhledem k tomu, že to občas asi budu patlat nejen v dílně, ale z prostorových důvodů i po bytě, tak tedy asi Letoxit.
Tedy - co to znamená "subjektivně lepší L285"? Já nechci dělat fullcarbon obludy (tedy chtěl bych, ale neumím to a učit se to asi zatím nebudu), ale spíš fakt jen tu a tam něco přelíznout zvenku, maximálně nějaké drobnosti do negativní formy.
Další otázka je smáčivost - vzhledem k tomu, že tím chci zkusit zakydávat různé materiály (někdo ty slepé uličky projít musí
), tak by mne zajímalo i jak je to ochotné zatéct i do něčeho jiného, než je sklo.
Tedy - co to znamená "subjektivně lepší L285"? Já nechci dělat fullcarbon obludy (tedy chtěl bych, ale neumím to a učit se to asi zatím nebudu), ale spíš fakt jen tu a tam něco přelíznout zvenku, maximálně nějaké drobnosti do negativní formy.
Další otázka je smáčivost - vzhledem k tomu, že tím chci zkusit zakydávat různé materiály (někdo ty slepé uličky projít musí
Startuji čím dál častěji, ale počet přistání, po kterých se letadlo nedá odnést v jedné igelitce, se i nadále limitně blíží nule...
Používam Letoxit PR-102M (a mám dobrý pocit že M znemaná" pre modelárov")...
a som nadmieru spokojný. Viskozitu ani zmáčavosť či čo to, samozrejme merať neviem, ale subjektívne je to redšie než voda a robí sa mi s tým super. A hlavne sa mi nikdy nestalo že by nevytvrdol, občas som lajdák a odlejem pomer len tak od oka.. To samozrejme ale nikomu neradím, riskuje veľký problém..
L285 som nechcel a nekupoval kvoli môjmu omylu, kúpil som "niečo" od Havla čo bolo označené "L", akože laminovací priskyřice L a tužidlo L, a piekol som to v šporáku lebo to tri dni bolo lepkavé... A dlho som si myslel že to bola L285, čo našťastie nebola pravda... ale blbý pocit zostal.
Asi ako v tom vtipe:
- Fero, vieš že tú peňaženku čo sme včera hľadali keď si odišiel, sme dnes našli?
- ???
- No, nič, len aby si vedel, že ten blbý pocit už zostal..
a som nadmieru spokojný. Viskozitu ani zmáčavosť či čo to, samozrejme merať neviem, ale subjektívne je to redšie než voda a robí sa mi s tým super. A hlavne sa mi nikdy nestalo že by nevytvrdol, občas som lajdák a odlejem pomer len tak od oka.. To samozrejme ale nikomu neradím, riskuje veľký problém..
L285 som nechcel a nekupoval kvoli môjmu omylu, kúpil som "niečo" od Havla čo bolo označené "L", akože laminovací priskyřice L a tužidlo L, a piekol som to v šporáku lebo to tri dni bolo lepkavé... A dlho som si myslel že to bola L285, čo našťastie nebola pravda... ale blbý pocit zostal.
Asi ako v tom vtipe:
- Fero, vieš že tú peňaženku čo sme včera hľadali keď si odišiel, sme dnes našli?
- ???
- No, nič, len aby si vedel, že ten blbý pocit už zostal..
No poměr složek od oka bych neriskoval -stačí váha nebo i obyč stříkačka za pár kaček. L285 je kvalitní pryskyřice (špičková) a používám i Letoxit a s oběma jsem nadmíru spokojený. Radek
ICQ 638556901
Pro modelářské účely, jednoznačně Letoxit PR-102M, vždyť, to je pro modelařinu přímo určeno a zkušenosti nejen moje, jsou pouze pozitivní, cena je celkem slušná. L 285, je profi materiál s atestem pro "ultralajty", dá se koupit za slušnej peníz u Havla, nebo Skolila, na modelařinu trochu zbytečný luxus, ale proti gustu.........
- madyr
- Kontaktovat uživatele:
L285 spokojenost.Zápach jsem nezaregistroval.jako lakoš toho moc necejtím
ale doma žádny řeči.L285 prosákne 0,6 dýhou.Broušení po 48h uplně super
Díky všem, tak se asi opravdu přikloním k tomu Letoxitu.
Jirka M píše:Pro modelářské účely, jednoznačně Letoxit PR-102M, vždyť, to je pro modelařinu přímo určeno a zkušenosti nejen moje, jsou pouze pozitivní, cena je celkem slušná. L 285, je profi materiál s atestem pro "ultralajty", dá se koupit za slušnej peníz u Havla, nebo Skolila, na modelařinu trochu zbytečný luxus, ale proti gustu.........
Pozerám ceny v Tatramodel...... Letoxit 200+80 gr 10,45E
L285 200+80gr 10.60E
O cene to teda nieje.
S letoxitom som nerobil, ale s 285kou nieje problém....
280 gr je hafooo materialu, teda pokiaľ to rozotieraš po skle a nekúpeš sa v tom.....
http://lubo111.rajce.idnes.cz
lubo1 píše:Pozerám ceny v Tatramodel...... Letoxit 200+80 gr 10,45E
L285 200+80gr 10.60E
O cene to teda nieje.
280 gr je hafooo materialu, teda pokiaľ to rozotieraš po skle a nekúpeš sa v tom.....
Tak u nás je to trochu jinak, cena je rozdílná docela dost:
Houška - L285, 200+80g, cena 275Kč
http://www.houska-modelar.cz/shop/catalog/product_info.php?cPath=1303_1332_197&products_id=7448
Pecka - Letoxit, cena 180Kč
http://www.peckamodel.cz/produkt/lepidla-tmely-barvy-laky/ostatni-chemie/810312220-letoxit
Píšu o techhle dvou, protože je mám poměrně blízko od sebe a dobře dopravně dosažitelné.
- maroslong
- Kontaktovat uživatele:
Letoxit som mal kedysi dávno a fungoval. Posledné dva roky používam dosť intenzívne L285 so všetkými možnými druhmi tkanín, v špeci prípadoch aj na spevnenie balzy atď. a určite pri ňom ostanem pokiaľ sa neobjaví niečo ešte lepšie. Nie je veľmi citlivý na pomer zložiek, dá sa použiť s rôznymi tužidlami aj ich mixami a získať tým čas spracovateľnosti na mieru, nikdy ma nesklamal, dokonca ani so starým zosopľovatelým tužidlom H285 ktoré už aj zmenilo farbu, používajú to všetci mne známi výrobcovia modelov, má to letecké certifikáty, výsledné vlastnosti sa dajú očakávane a opakovane ovplyvniť teplotou pri vytvrdzovaní, proste je to top trieda a aj tak funguje. Letoxit je ale dosť podobný vlastnosťami aj viskozitou a neváhal by som ho v prípade núdze o 285 použiť. Cenové rozdiely a vlastne ani ceny neviem a pravdu povediac ma ani nezaujímajú, nekupujem to na desiatky ani stovky litrov... Takže za mňa L285.
Pozerám ceny v Tatramodel...... Letoxit 200+80 gr 10,45E
L285 200+80gr 10.60E
O cene to teda nieje.
280 gr je hafooo materialu, teda pokiaľ to rozotieraš po skle a nekúpeš sa v tom.....[/quote]
To je cena za balné
L285 200+80gr 10.60E
O cene to teda nieje.
280 gr je hafooo materialu, teda pokiaľ to rozotieraš po skle a nekúpeš sa v tom.....[/quote]
To je cena za balné
Joba píše:To je cena za balné
Je otázne, či je to ten istý Letoxit.... neviem.
2 kg L285 mi vydržala viac ako 10 rokov a to som minimálne tretinu až polovicu rozdal....
Z 2 ml L285 nalepíš minimálne 0,5m - 1m rowingu ..... Pokiaľ sa naučíš rozrábať minimum živice (ja dávkujem po 0,02ml) tak pre vlastnú potrebu cenu riešiť nemusíš .... za sekunďák utratíš podstatne viac ....
Največšia strata je v tom, čo ostane v kelímku. Pre malé plochy rozrábam vo vrchnáku z PETky. Prirobiť pár ml je otázkou povedzme 30 sek. dávkovanie, 30 sek. miešanie..... Používam 5 ml striekačku na živicu a 2 ml striekačku na tužidlo.... a máš pomer 100/40
Dosť veľkú časť odsaješ z povrchu odsávacou vrstvou.....
Tento rok mi akosi došlo všetko, tak som kupoval 285ku, tkaniny, rowingy, strhávačku a aj igelity na vakuovanie... Tá 285ka bola relatívne najmenšia položka.
Len tak na okraj - tie igelity od Havla sú fakt dobré - oplatilo sa.
Keď som začínal bola len 285ka - mám ju odskúšanú, tak nemám dôvod meniť....
Ale predpokladám, že Letoxit bude len "generikum" 285ky znížený o "patentové" poplatky
http://lubo111.rajce.idnes.cz
- RiMr
- Kontaktovat uživatele:
Letoxit nebo L285?
"...se zelím, nebo se šípkovou?!"
Já používám L285, ale i levnější "havlořice" a když jsem teď nedávno dělal u někoho s nějakou starou Epoxy, tak jsem u toho hořce zaplakal... Práce s L285, ale třeba i s LH160 je oproti době a materiálům nedávno minulým neskonale luxusní a pohodlná...
Takže za mě se zelím... Teda s L285!
"...se zelím, nebo se šípkovou?!"
Já používám L285, ale i levnější "havlořice" a když jsem teď nedávno dělal u někoho s nějakou starou Epoxy, tak jsem u toho hořce zaplakal... Práce s L285, ale třeba i s LH160 je oproti době a materiálům nedávno minulým neskonale luxusní a pohodlná...
Takže za mě se zelím... Teda s L285!