Blaník

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Odpovědět
Zpráva
Autor
MirekZ

Blaník

#1 Příspěvek od MirekZ »

Ahoj, jestli tady jste někdo od velkých letadel - jak to vypadá s provozem L13 J Blaník? Viděl jsem fotky z Retroplane, kde skutečný Blaník létal.

M.
blesk
Kontaktovat uživatele:

Re: Blaník

#2 Příspěvek od blesk »

Můžou lítat je akrobaty a těch je málo :-( označení L-13 Blaník AC

add: ještě můžou lítat i normální když si je necháš za těžké prachy zkontrolovat
BOSS8
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od BOSS8 »

Pokud vím tak lítat můžou - když projdou "nějakou technickou kontrolou v německu " , prej to ale stojí strašnej ranec. Jedná se snad o únavový rentgen nosníků nebo co . Už je to delší doba co jsem to četl takže si moc nevzpomínám o co přesně go.
Ale zřejmě si tak jako tak někdo namastí kapsu .
Rádio a nabíječ = základ modeláře .
Spikyair
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Spikyair »

Je to rentgen nosníku, tzn. roznýtovat křídlo a zase postavit. CCA 400 000 kč. A za to už je pomalu nový...
Jsi druhý, prohráls... http://www.rc.hys.cz/
Graupner MC-15, Alien fm. Svor, Piper L4
Libor_M

#5 Příspěvek od Libor_M »

Mohou lítat jen L-23 Blaník a L-13A, které měly od výroby již zesílený nosník křídla. L-13A jsou vlastně kusy z posledních výrobních sérií. Dále můžou lítat speciální akrobatické L-13AC. To jsou vlastně nejnovější Blaníky s kabinou z L-23 a křídlem s menším rozpětím. Všechny ostatní létat nemohou, nebo jen s kontrolou nosníku a následnou úpravou u schválené firmy (Německo). Úprava je ale velice nákladná, takže se asi moc nevyplatí (cca 300 tis Kč).
MirekZ

#6 Příspěvek od MirekZ »

Děkuju za odpovědi. Díval jsem se po pilotních školách, kde nabízí průkaz na větroně a moc jsem jich nenašel.

Mirek
Libor_M

#7 Příspěvek od Libor_M »

Nedívej se na pilotní školy, ale hledej po aeroklubech. Vyhlédni si nějaký v tvém dosahu a tam se ptej. Většinou přes zimu začíná teorie a od jara se lítá.
Výcvik bývá téměř v každém aeroklubu. Zavolej jim nebo napiš, určitě ti poradí.
ZIPP
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od ZIPP »

Pokud má dotyčný aeroklub dvoumístný cvičný kluzák, není problém si udělat pilotní průkaz.
Nemusíš vše vědět, ale musíš vědět, kde na vše najdeš odpověď.
Choze
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Choze »

blesk píše:Můžou lítat je akrobaty a těch je málo :-( označení L-13 Blaník AC

add: ještě můžou lítat i normální když si je necháš za těžké prachy zkontrolovat

Létat zakázali pouze L13. Ještě existují verze L13a, které létat můžou.
Potom teda ještě zmiňované L13 AC
Bucker131
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od Bucker131 »

Tak panove abych to cele zhrnul... Pro ty co v tom maji bordel...

Dva rakušáci si z RUSKA přitáhli nějákého plecháče, který ležel někde ve stodole a na jehož sedadlech snášelzy slepice vejce. Neměl žádné papíry, žádnou minulost ale byl odhadem zadarmo. Tak nějak ho složili do letuschopnýho stavu a rozhodli se ve dvojím obsazením po pořádné večeři zkoušet jak to akrobatí. No a co se nestalo...
Laminátoví Lobby německých a rakouských firem zatlačila na úřady a konkurenci, aby se zbavila starších dosluhujcích laminátových brusů v jejich zemích, protože dvoumístné laminátý koupili všichni, co doteď lítali na starých dobrých blanících. Krátko nato si nechala jedna nejmenovaná německá firma patentovat v podstatě jediný možný způsob ověřování blaníkovkých nosníků a tudíž za to může vybírat prachy jaký chce. Pro ně to bude částečná výhra, protože se jim dostane dost zisku (aviatici s láskou k blaníkům si to zaplatí). Pak ti chudší aeroklubáci nebudou mít na čem lítat a sou takřka v pr****. Němčouři se zbavili starých laminátů a teď budou svým bohatčím létajcím spoluobčanům prodávat nové a těžit z toho.

Prostě celá ta věc je svinstvo prorostlý prachama mezi pár lidma a jsou tim ovlivněný skoro všechny aerokluby v ČŘ díký popularitě Blaníků. Já si teď budu dělat piloťák a na Ka-7 místo Blaníka :x
midiborec

#11 Příspěvek od midiborec »

Taky chci začit v zimě s pilotnim vycvikem na větroně v Prostějově. Tento měsic si dám jeden let s kamarádem tak už se těším. Minule me po pul hodině honění termiky bylo tak zle že se to nedalo vydržet... :D No ale letali jsme hodinu
HITEC, TRAXXAS, ALIGN, RC FACTORY
Bucker131
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od Bucker131 »

midiborec píše:Taky chci začit v zimě s pilotnim vycvikem na větroně v Prostějově. Tento měsic si dám jeden let s kamarádem tak už se těším. Minule me po pul hodině honění termiky bylo tak zle že se to nedalo vydržet... :D No ale letali jsme hodinu

Nikomu to neřikejm, ale já si s tátou asi před 3ma rokama lítal na Blaníkovi termiku po hodinách. On mi to na dost dlouho pujčoval a docela mi to šlo. Teď holt budu poslouchat praskání překližkových křídel na Ka-7. A nrbude mě školit instruktor - rodinný příslušník :lol:
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“