Elapor od Multiplexu versus EPP

Sem můžete psát své zkušenosti se stavebnicemi konkrétních modelů.
Zpráva
Autor
MirMin

Elapor od Multiplexu versus EPP

#1 Příspěvek od MirMin »

Ahoj, nějak s nemůžu zorientovat v tom, čím lepit stavebnice z elaporu od Multiplexu. Kdo mi poradí? Je to stejné jako EPP, tzn., že ho vteřiňák poleptá, nebo se to lepí běžně i obyčejným vteřiňákem?
Kdo s tím má zkušenosti.
Chci si slepit Easy Glidera a furt laboruju nad tím, čím to lípnout. V každém model shopu mají nějaký nezaručený názor, nicméně na Purexu se shodli všichni, ale tak chytrý jsme taky.
Purexem jsem se nikdy nenaučil lepit tak, abych pak neměl ušpiněné a vypěněné kdeco, a EG je přeci jen bílá záležitost.
Díky za rady
MM
MirMin
Kamil
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od Kamil »

Elapor sa dobre lepí obyčajným sekunďákom (nie styro), alebo väčšie plochy purexom. Epoxyd vraj elapor dobre nezlepí.
Kovboj

Re: Elapor od Multiplexu versus EPP

#3 Příspěvek od Kovboj »

MirMin píše:Ahoj, nějak s nemůžu zorientovat v tom, čím lepit stavebnice z elaporu od Multiplexu. Kdo mi poradí? Je to stejné jako EPP, tzn., že ho vteřiňák poleptá, nebo se to lepí běžně i obyčejným vteřiňákem?
Kdo s tím má zkušenosti.
Chci si slepit Easy Glidera a furt laboruju nad tím, čím to lípnout. V každém model shopu mají nějaký nezaručený názor, nicméně na Purexu se shodli všichni, ale tak chytrý jsme taky.
Purexem jsem se nikdy nenaučil lepit tak, abych pak neměl ušpiněné a vypěněné kdeco, a EG je přeci jen bílá záležitost.
Díky za rady
MM

Slepit Purexem a okamžitě po aplikaci lepidla přelepit papírovou lepící páskou. Po zaschnutí odlepit a je to - čistý pevný spoj.
Vosy
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Vosy »

Lepil jsem Skycat a při jeho "stavbě" jsem pokusničil:
Vtěřiňák - slušné ale při namáhaném spoji se odlepí
5" Epoxy - dobré na velké plochy ale také se spoje při bouračce rozpadnou (tenhle moment je možná pozitivní 8) )

Absolutně nejlepší výsledky jsem měl s klasickou tavící (aranžovací) pistolí! Lepený spoj ti nikdy nepraskne. Vždycky letadlo "přetrhneš" na jiném, než lepeném místě.

Elapor je takový jakoby mastný, vteřiňák ani epoxyd nechytnou na povrchu zcela 100%. Pomůže zdrsnění lepených ploch brusným papírem aby se lepidlo dostalo "pod kůži".

Tavící pistole je super. Problémem může být trochu větší hmotnost "lepidla", musí se s ní opatrně. Taky pro lepení větších ploch není vhodná - než dojedeš na konec, začátek ti může zatuhnout a budeš odřezávat. Chce to hodně nahřát pistoli (15 minut a více) a pracovat dost rychle.
Sea Bee, 2T 8,5 ccm
Mustang P51B (LM), Dualsky 2826/12
Accipiter Badius - Night Flyer, osvětlení
okapes

#5 Příspěvek od okapes »

1. I v návodu na stavbu easy glidera je napsáno, že je ho dobré lepit i vteřiňákem - pokud je stavitel dostatečně rychlý a zkušený.
2. Lepil jsem ho v minulosti jako své první letadlo vteřiňákem a nebyl problém - drží to výborně a pokud se trefí rovně a nezkrouceně trup, létá naprosto super - ideální e-větroň pro začátek.
Vosy
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Vosy »

EG není žádná divočina, takže vtěřiňák (po zdrsnění lepených ploch) bude stačit. Já jsem SkyCat od počátku plánoval na spalovák, proto jsem se maximálně snažil lepit tou pistolí.
Namáhané spoje lepené epoxydem se mi na něm čas od času začnou rozpadávat, takže do těch škvír postupně při opravách tlačím lepidlo z pistole. Pak už se to nehne.
S 5,3 ccm je z něj docela stíhačka 8)

Schválně si zkus někde na malém kousku kde to nebude vidět (uvnitř trupu) kápnout vedle sebe kapku epoxydu, vteřiňáku a z tavící pistole. uvidíš ten rozdíl.
Vťeřiňák i epoxyd oddloubneš pinzetou, lepidlo z tavící pistole vytrhneš i s kouskem elaporu. 8)
Sea Bee, 2T 8,5 ccm
Mustang P51B (LM), Dualsky 2826/12
Accipiter Badius - Night Flyer, osvětlení
Jerey

#7 Příspěvek od Jerey »

Ja jsem to lepil bud purexem, nebo vterinakem .. prvni model od Multiplexu jsem lepil Purexem , spoje nebyly prilis esteticke , ovsem drzelo to. Nicmene to byl muj prvni model letadla, takze na estetice az tak nezalezelo :D
Dalsi modely uz jsem lepil vterinakem ke vsi spokojenosti, snad jen aktivator bych pouzival mene nez doporucuji v navodu, nejlepe vubec , resp. zastriknout az po slicovani obou dilu. Tavnou pistoli na zalepeni serv ano , nejakych mensich dilu snad ano .. jinak vrele nedoporucuji.
Čop
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Čop »

Vteřiňák. Jednoznačně funguje...
Spíš lítač než stavěč...
Avenger
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Avenger »

Velké části jako poloviny trupu, ocasní plochy a komůrky pro trubku v křídlech jsem lepil purexem. Bowdeny po stranách trupu jsem zalil vteřiňákem. Všechno drží fest a ani jedno se nedá sloupnout. Ten purex je žlutej, takže kolem lepeného spoje udělá nažloutlý povrch (propění i několik mm do povrchu materiálu). Vyřešil jsem to tak, že jsem lepené spoje přetřel bílým latexem a není to vidět. Stejně mám zelený spodek trupu jak přistávám do trávy 8)

Vteřiňákem jsem si to netroufnul lepit, protože jsem se obával že to nestihnu.
Duplexák nehádá :!: Duplexák ví :!:
-----------------------------------------------
EGE, Mugi, FunJET, Atak, Benji, Tamahawk II, Rondo, Traxxas REVO, Graupner Taifun, MC-24 Gold, JETI Duplex, MVVS
Dan

#10 Příspěvek od Dan »

Ja jsem na MiniMaga pouzil tento postup: lepene plochy jemne zdrsnit smirglem a natrit purexem - ale ne az uplne k okrajum. Prilozit k sobe, zkontrolovat polohu a kdyz vsechno sedi jak ma, tak sparu zvenku prejet vterinakem a striknout aktivatorem. Purex potom nema moznot vypenit ven. Takhle jsem slepil poloviny trupu, zalepil ocasni plochy a par dalsich spoju. Tento postup ale neni muj vynalez, poradili mi to u Pecky ve Zlatnicke. Mensi dily jsem lepil podle navodu pomoci bezneho vterinaku a aktivatoru. Jde to rychle a prace pekne odsejpa. Ale na trup bych si jenom s vterinakem netroufl - je to moc rychly a neni cesty zpet :wink: A serva jsem zalepil tavnou pistoli - to jde taky dobre.
Kubik777

#11 Příspěvek od Kubik777 »

MirMin píše: Je to stejné jako EPP, tzn., že ho vteřiňák poleptá, nebo se to lepí běžně i obyčejným vteřiňákem?

V kazdem pripade je to stejne jako EPP a to obyc vterinak NENALEPTA. Myslim ze "elapor" je pouze vypenene EPP do formy cily ve slozeni zadny rozdil neni (nebo jen mirne)
wroum

#12 Příspěvek od wroum »

Kubik777 píše:
MirMin píše: Je to stejné jako EPP, tzn., že ho vteřiňák poleptá, nebo se to lepí běžně i obyčejným vteřiňákem?

V kazdem pripade je to stejne jako EPP a to obyc vterinak NENALEPTA. Myslim ze "elapor" je pouze vypenene EPP do formy cily ve slozeni zadny rozdil neni (nebo jen mirne)

bude to hodne podobny, ale stejny to prej neni (dle diskuze na mojehobby). Elapor prej hori zelene a EPP nikoliv :D :D :D
Kubik777

#13 Příspěvek od Kubik777 »

wroum píše:
Kubik777 píše:

bude to hodne podobny, ale stejny to prej neni (dle diskuze na mojehobby). Elapor prej hori zelene a EPP nikoliv :D :D :D

Tak fajn tak je k elaporu pridana jeste nejaka chemicka "sracka" ale vliv na lepeni to nema. Co pouzijes na EPP muzes pouzit i na elapor. :-)
wroum

#14 Příspěvek od wroum »

Kubik777 píše:
wroum píše:
Kubik777 píše:

Tak fajn tak je k elaporu pridana jeste nejaka chemicka "sracka" ale vliv na lepeni to nema. Co pouzijes na EPP muzes pouzit i na elapor. :-)

jo jasne, to mela byt spis jen vtipna poznamka na kterou sem si ted vzpomel - na mojehobby me tenhle argument rozdilnosti dost pobavil. podle me to je +/- totez :D
pajikxxx
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od pajikxxx »

v lednu jsem koupil Acromastra od Multiplexu a lepil jsem ho normálně sekunďákem, když se to lepí s aktivátorem, tak to je krása, dám to k sobě a za chvilku můžu lepit další kousek, jenom křídla, který jsou slepený ze dvou půlek, tak jsem je lepil purexem, protože to byla docela velká plocha ke slepení, ale trup jsem vzal taky normálně sekunďákem
Odpovědět

Zpět na „Stavebnice“