samokridlo vs. el. letadlo

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.
Zpráva
Autor
fandaulicnik

samokridlo vs. el. letadlo

#1 Příspěvek od fandaulicnik »

Ahoj jsem zacatecnik mam simulator a na nem litam se samokridlem moc mi to snim nejde a tak je to i ve skutecnosti. Pak litam na simulatoru s elek.letadlem a snim mi to jde vcelku dobre (yak 30). Vcem je chyba? trenuju vcelku pravdelne. Diky za radu
2952

Re: samokridlo vs. el. letadlo

#2 Příspěvek od 2952 »

Samokřídlo je možná ve skutečnosti trochu hůř "čitelné" ve vzduchu, ale není to problém. Chce to ale mít už letadlo v ruce a nelétat na hranici viditelnosti...
Mám samokřídlo celé bílé a pohoda :-)
Naposledy upravil(a) 2952 dne úte 18.09.2012 7:15, celkem upraveno 1 x.
Honza Kucera

#3 Příspěvek od Honza Kucera »

Přesně tak, ani já nevidím žádný problém v ovladatelnosti, i když jsem začátečník. Jako první éro jsem si pořídil EasyStara (od RiMra), s kterým stále létám a o pár týdnů později jsem pořídil i Toro 900. Popravdě, obojí se mi ovládá v podstatě stejně dobře. Easy star létá "sám" a samokřídlo vyžaduje pouze trochu více obezřetnosti, pokud se létá pod větším plynem, aby to člověk někam nezapíchl :-) Já osobně bych viděl problém v seřízení, hlavně u samokřídla je důležité mít správně nastavené výchylky elevonů a mít dobře nastavené těžiště. Jinak je to bez problému :-)
cilek

#4 Příspěvek od cilek »

Já bych to osobně u těchto houboletů nepřeháněl s tím tréninkem na simulátoru. Naučit se základy, zvládnout směry a potom šup do vzduchu. :wink:
mikymik
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od mikymik »

Přesně tak! Samokřídlo snese hodně ve vzduchu, ale hlavně i při kontaktu se zemí. Úplně lituju, že jsem s ním nezačínal. Ušetřil bych asi 3,85 ml lepidla, nový motor, karbonové vzpěry a spoustu času stráveného hledáním trosek.
TERAZKY
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od TERAZKY »

Nepíšeš aké máš samokrídlo. Mal som mini swift a mám swift i maxi swift a všetky lietajú perfektne. Ten najmenší bol akurát horšie čitateľný.

Ak máš niečo overené v praxi - doporučujem f. telink, alebo ms composit,tak ak to nelieta máš to určite skrútené, nevyvážené, alebo blbo nastavená výchilky.

Daj si to niekomu skontrolovať a nastaviť. TÝM BY SOM ZAčAL.
... čo purex spojil, človek nerozdeľuj...
coro

#7 Příspěvek od coro »

Jemu to ale, pokiaľ som to dobre pochopil, nejde so samokrídlom ani na simulátore.
Keď mu to ide s Yak 30, to je asi myslené ako akrobat, mal by som podozrenie že to dojí na minimálke až možno napoli v harrieri, tak to nepadá, a v tom sime nebude ako samokrídlo nejaké guličkové Toro čo sa dá "dojiť na minimálke" takmer rovnako..
Na naučenie sa držať rýchlosť, čo je pre lietanie možno aj to najpodstatnejšie, by si mal zvoliť nejakú trochu mrchu a učiť sa (a ak si myslí že samokrídla sú horšie tak hociakú polomaketu ale nie akrobat), a učiť sa nepadnúť = nespomaliť model pod minimálnu rýchlosť, a ani blízko tej minimálky nerobiť prudké pohyby..
2952

#8 Příspěvek od 2952 »

fandaulicnik píše:Ahoj jsem zacatecnik mam simulator a na nem litam se samokridlem moc mi to snim nejde a tak je to i ve skutecnosti. Pak litam na simulatoru s elek.letadlem a snim mi to jde vcelku dobre (yak 30). Vcem je chyba? trenuju vcelku pravdelne. Diky za radu

Možná bych se zeptal: Co znamená " moc mi to nejde?..."
Co ti to dělá?....
paveld

#9 Příspěvek od paveld »

Samokřídlo, proč ne. :D
Výhody : - snadné skladování a přeprava
- odolnost a opravitelnost
- obratnost
- nízká cena
Nevýhody: - silně omezený výběr letových prvků
- až na vyjímky absence směrovky.
jardah62

#10 Příspěvek od jardah62 »

cilek píše:Já bych to osobně u těchto houboletů nepřeháněl s tím tréninkem na simulátoru. Naučit se základy, zvládnout směry a potom šup do vzduchu. :wink:

Sim nikdy nebude naprosto přesně to, co reál. Vítr, poryvy, termika a charakteristiky konkrétních modelů se dokáží reálu hodně přiblížit ale jemné doladění těchto parametrů modelářský elév nedokáže, protože neví, k čemu se má simulátor blížit.
Na táboře jsem měl hocha, který venku neměl problém poletovat s akro modelem, vždy při nejistotě nebo problému namířil čenich nahoru a přidal plyn. Zvládal např. výkruty do kruhu. S Easystarem se mu několikrát povedlo při přistání se sesypat, protože tady to, co měl naučené, nefungovalo. Dodržení minimální rychlosti za každých okolností je prostě letecký základ.
Doporučil bych na simu model, který má výkon motoru takový, že model stoupá maximálně 30°(žádné visení na vrtuli) a dřít přistávání s dlouhým nasazením na finále, prostě dlouhým letem těsně nad minimální rychlostí. Přistávání stylem zatočím, bouchnu s tím a jsem na zemi je k ničemu.
Jardah
paplik

#11 Příspěvek od paplik »

já si teď pořídil swifta a je to parádička na vyblbnutí :), na simu to prostě není ono. Jen mám zatím ještě proglém ho pouštět sám, protože ho ještě neumím hodit. Samokřídlo jsem pořídil, abych se naučil na rychlý let. Sice přistání jdou ještě kostrbaté, protože samokřídlo nemá tak super klouzavost jako větroň. :)
Naposledy upravil(a) paplik dne úte 18.09.2012 15:36, celkem upraveno 1 x.
johny107

#12 Příspěvek od johny107 »

Ja mam tiez swift II ako prve lietadlo a nikdy som nelutoval a je to super aj co do ucenia, je velmi odolne a neni s nim ani ziadna nuda jak s tymi zacatocnickymi predrazenymi setmi..
Za to v akej cene predavaju tie sety si kupim T9x, swift II napriklad, striedavy motor,Turnigy plush 18A serva ,APC vrtulu a kvalitnu nabijacku accucell6 a kvalitnu lipolku a nie nejake nicd clanky ci co to k tomu davaju..Swift II je ozaj na perfekne vyblbnutie lepsie ako quadcoptera v mojom pripade.
Ked ne vietor,tak s copterou lietat radsej nejde ale so swiftom ako by ani ziadny vietor nebol..Uplne v pohodicke si leti aj za silnejsieho vetra.A je aj velmi dobre citatelne vo vzduchu..
Lietam v poho v 150m vyske..nad barakmi..
A co sa tyka hodu,tak sa mi svedcilo ho chytit ukazovakom a prostrednikom za plastove loze motora a palcom si podopriet kridlo..Takto ho v poho dokazem udrzat v rovine a este ho pekne aj hodim..samozrejme bez spusteneho motora..Po odhodeni ma dostatocnu rychlost a zapinam motor..
Tu sa mi podarilo natocit : http://www.youtube.com/watch?v=foSbw4YEVuU
Alebo sem jak som ho riesil ja pre nocne lety : http://nahraj.to/ip/89.173.164.196
Hunger

#13 Příspěvek od Hunger »

Já samokřídlo beru za konec křídla, otočím spodkem nahoru, pustím motor a silně hodím. Samokřídlo se otočí o 180° a pokračuje rovně. Nebo ho hodím za křídlo normálně s motorem, ale to se otočí o 90°a jde mi v nožáku. Ne že by mi to vadilo, ale ten obrat o 180° bez zásahu do kniplů se mi prostě líbí a nikdo kolem nechápe jak to dělám :D.
"Šmirgl to jistí!"
mikymik
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od mikymik »

Taky nechápu, jak to děláš :D
Hunger

#15 Příspěvek od Hunger »

Kdyžtak sem dám video, ten obrat je zajímavý ten model se nepřetočí, ale udělá jakomy přemet na místě :D.
"Šmirgl to jistí!"
Odpovědět

Zpět na „Letadla - začátečník“