Náhrada žhavíku benzínovým motorem

Jednou je možná elektrika nahradí, do té doby ale ještě budeme s nimi mít plno problémů. Tady nám třeba někdo poradí.
Odpovědět
Zpráva
Autor
roman_b
Kontaktovat uživatele:

Náhrada žhavíku benzínovým motorem

#1 Příspěvek od roman_b »

Dobrý den,
v mnohých e-shopech je u modelů doporučován žhavík s konkrétním objemem. Poradí mi někdo jak to převádět na objem benzínového motoru? Existují nějaká pravidla jak nahrazovat žhavík benzínovým motorem?
Předem děkuji za všechny odpovědi!
VTjr

Re: Náhrada žhavíku benzínovým motorem

#2 Příspěvek od VTjr »

roman_b píše:Dobrý den,
v mnohých e-shopech je u modelů doporučován žhavík s konkrétním objemem. Poradí mi někdo jak to převádět na objem benzínového motoru? Existují nějaká pravidla jak nahrazovat žhavík benzínovým motorem?

Ono to závisí od mnoha věcí. Ale v zásadě by měl mít 2-taktní benziňák kubaturu 1,3 až 1,5-krát větší než dvoutaktní žhavík. Nebo stejnou jako je doporučený 4-taktní žhavík.
Jenže úplně přesně to neplatí. Větší motory jdou zpravidla na menších otáčkách, mají větší vrtule s lepší účinností. Taky není jedno jaký má ten benziňák pomer vrtání/zdvih. Vysokozdvihový má větší moment a zase je to jinak.
Ono by se to mělo řešit konkrétně a pokud hmotnost motoru dovolí, tak radši větší (plyn se dá vždycky ubrat, že?).
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
AR1
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od AR1 »

roman_b píše:Dobrý den,

Asi nejsou. Protože v kategorii běžných žhavíků 3,5-6,5-8,5 až 15 není benzín. A žhavíky větší než 20ccm se moc nepoužívají, možná 4T, a tam jsou prostě už benzíny.

Jinak srovnání si uděláš lehce sám. Podívej se jak je dotyčný žhavík těžký a jakou používá vrtuli a najdi si podobný v benzínu.
http://ar1.rajce.idnes.cz/
VTjr

#4 Příspěvek od VTjr »

AR1 píše:
Asi nejsou. Protože v kategorii běžných žhavíků 3,5-6,5-8,5 až 15 není benzín. A žhavíky větší než 20ccm se moc nepoužívají, možná 4T, a tam jsou prostě už benzíny.

Jinak srovnání si uděláš lehce sám. Podívej se jak je dotyčný žhavík těžký a jakou používá vrtuli a najdi si podobný v benzínu.

Souhlasím, navíc ani podle údajů o výkonu motorů se to nedá srovnávat. Jednak se jim leckdy (zejména u čínských motorů) nedá věřit a taky opravdu se málokdy podaří v modelu zvolit všechno tak, aby ten motor běžel v režimu nejvyššího výkonu. Čili i to, co se udává u žhavíků většinou nelze dosáhnout, zvlášť pokud je to při velice vysokých otáčkách. A poslední dobou mnozí výrobci výkon benziňáků ani neuvádějí, spíš napíší, že s takovou a takovou vrtulí to točí na zemi tolik a tolik.

Ja bych poradil i takový postup. Najít si v e-šopech několik podobných modelů (koncepcí, rozpětím a hmotností), ale s doporučenou benzínovou motorizací a porovnat s tím druhým co k němu uvádějí jako motorizaci jen ty žhavíky. No a zařídit se podle toho. :wink:
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
mnov

#5 Příspěvek od mnov »

Nějaká univerzální převodní tabulka neexistuje, ale pravidla samozřejmě jsou. Vybereš si model a pak musíš zvážit zda do toho lze nějaký benzínový motor uvažovat. Já jsem se začal o malé benzínové motory také zajímat. Provozuji FlyBaby o hmotnosti 5 kg s motorem Webra 15 ccm (ten se už buhužel nevyrábí). V modelu jsem ho nahradil za ASP 15 ccm a u tohoto stroje není rozdíl výkonu nijak znát. Nedávno jsem osadil motor Saito FG-14B do modelu Beaver DHC-2, kde výrobce doporučuje 2T žhavík 6,5-7,5 ccm. Porovnal jsem výrobcem udávanou hmotnost pro spalovací motor a pro elektropohon a z toho jsem usoudil, že se hmotnosti nemusím bát. Konstrukce modelu je také dostatečně robustní, aby vydržela provoz spalovacího motoru. Nyní je model zalétán a létá naprosto realisticky. Dokonce i těžiště vyšlo přesně bez dovažování. Dále mám ještě z malých benzínů NGH GT-9, ale s tím je trochu problém. Zatím jsem na něj neměl čas, avšak už letěl. :)
Odpovědět

Zpět na „Spalovací motory“