Lepení motoru na TORO
Lepení motoru na TORO
Ahoj, bojuju s upevněním motoru na TORO 900 od telinku. Jedná se o lepení materiálu EPP (takový ten hrubší, co se používá na TORO) a materiál podobý kuprexitu nebo sklolaminátu na který je motor ukotven.
Zkoušel jsem klasické vteřinové lepidlo na EPP, to obstálo nejhůře - cca dva lety
Zkoušel jsem kombinaci purexu na střed a po okrajích vteřiňák, to bylo lepší a chvilku vydrželo cca 14 dní.
Zkoušel jsem samotný Purex, ten vydržel nejdéle..cca měsíc
Spoj je docela namáhaný.. viz video: http://www.youtube.com/watch?v=utPXwshG ... BvEeVbR8Rw
Už mě nenapadá čím to lepit dál. Co 5ti minutový epoxid? Nebo napadají nějaké finty?
Díky
Elek
Zkoušel jsem klasické vteřinové lepidlo na EPP, to obstálo nejhůře - cca dva lety
Zkoušel jsem kombinaci purexu na střed a po okrajích vteřiňák, to bylo lepší a chvilku vydrželo cca 14 dní.
Zkoušel jsem samotný Purex, ten vydržel nejdéle..cca měsíc
Spoj je docela namáhaný.. viz video: http://www.youtube.com/watch?v=utPXwshG ... BvEeVbR8Rw
Už mě nenapadá čím to lepit dál. Co 5ti minutový epoxid? Nebo napadají nějaké finty?
Díky
Elek
Katana MX, Click 3, Toro 900, Scimitar, TBS Discovery, DX9
Re: Lepení motoru na TORO
epoxy....ale dal bych delší
cca +-20min nebo uhu 300, a sklolaminát přejet smirkem,aby nebyl tak hladký a preventivně přelíznout smirkem i ten kousek epp
- galnar
- Kontaktovat uživatele:
klidně i kratší, já to lepil pětiminutovým bez jakékoliv úpravy ploch a drželo to fest. Urvat se mě to nepovedlo i když jsem s tím tenkrát v jednom kuse mlátil o zem. Smirkl tomu ale rozhodně neublíží.
Při znovuoživení jsem tam pak místo plexi použil kus překližky a motor chytnul delšíma šroubama. Ty šly tak 2-3cm do pěny a po zalepení sloužily tak trochu jako ukotvení. To už udržel v pohodě i purex.
Při znovuoživení jsem tam pak místo plexi použil kus překližky a motor chytnul delšíma šroubama. Ty šly tak 2-3cm do pěny a po zalepení sloužily tak trochu jako ukotvení. To už udržel v pohodě i purex.
Ve službě - FunCub, Tiger Trainer (Sp 2t), Lazy Bee (El), Mini Swift a Čmelda (Sp 4t)
Asi dělám něco špatně, ale mám už druhé Toro a na obou jsem motorovou přepážku normálně lepil vteřiňákem. Přepážka drží bez problémů. Většinou když už se vytrhla tak s kusem EPP. Z druhého Tora se mi zatím přepážku vytrhnout nepodařilo ...
P.S.: Toro lítám tak 2-3 sezony pak ho obouchané někomu daruju a postavím si nové
P.S.: Toro lítám tak 2-3 sezony pak ho obouchané někomu daruju a postavím si nové
Fyziku respektuji, ale nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2018/1139 NE = už nelítám
Spíše než epoxy bych to lepil chemoprenem. Ten funguje určitě. Výhoda Chemoprénu je v tom, že to není při lepení třeba fixovat. Namazat obě strany, nechat přischnout a přitlačit. A je to! Epoxy je třeba poctivě fixovat.
Jinak sekundové lepidlo (mám tu bílou flašku z HK, co neleptá polystyrén) funguje také.
Jinak se ale divím, že to odpadává. Motor tlačí do špalku a není důvod pro to aby odpadl.
Jinak sekundové lepidlo (mám tu bílou flašku z HK, co neleptá polystyrén) funguje také.
Jinak se ale divím, že to odpadává. Motor tlačí do špalku a není důvod pro to aby odpadl.
Ahoj a díky za rady. Tak jsem to nakonec slepil tím 5ti minutovým epoxidem, tak uvidíme v pátek, vezmu to na test. 
To Rda1 > Vteřinák jsem tam dával od BSI Super Gold foam safe
Chemopren zkusím, pokud epo zklame. Jen mě trošku štve, že jak se motor za letu utrhl, tak mi vrtule vyzobla do Tora 3 pěkný kousance... je zas co opravovat...
To Rda1 > Vteřinák jsem tam dával od BSI Super Gold foam safe
Chemopren zkusím, pokud epo zklame. Jen mě trošku štve, že jak se motor za letu utrhl, tak mi vrtule vyzobla do Tora 3 pěkný kousance... je zas co opravovat...
Naposledy upravil(a) elektrik dne stř 03.10.2012 21:05, celkem upraveno 1 x.
Ten je dobrej - jinak na EPP můžeš použít defakto jakýkoli - nežere ho žádnej. Radek
ICQ 638556901
No snad zabere ten epoxid. Díky
Toro nemám - ale nepomohlo by zalepení nějakých kolíčků do EPP a následně do té přepážky? Radek
ICQ 638556901
Určitě jo, protože se to spíš trhá nejen od přepážky, ale i s kusy EPP. Buď jak píšeš ty kolíčky, nebo jak zmínil výše galnar tam dát delší štouby přesahující několik centimetrů do EPP
elektrik píše:Určitě jo, protože se to spíš trhá nejen od přepážky, ale i s kusy EPP. Buď jak píšeš ty kolíčky, nebo jak zmínil výše galnar tam dát delší štouby přesahující několik centimetrů do EPP
http://fotoalba.cz/fotky/22894726
Neviem si predstaviť, čo by sa muselo stať, aby to povolilo.....
Lepené purexom v strede a po obvode sekunďákom......
Purex - pevnostné spojenie preglejky a EPP a sekunďák to zafixuje a zabráni to vypeneniu lepidla von.
Kolíky z uhlíku to držia všetko na mieste.
Epoxi a aj sekunďák lepí len na povrchu. Purex zapení do vnútra materialu.
http://lubo111.rajce.idnes.cz
Přilepit, navrtat dirky, vzít párátka, namočit do vteřiňáku a zapíchat ... drží jak židovská víra 
Ja na samokrídlo montujem hliníkový pás 15mmx2mm v dostatočnej dĺžke tak aby okolo motora zovrel krídlo, a na dvoch šouboch krížom cez to krídlo ho stiahnem.
Keby mal byť motor na tom zvonku, stačil by menší kus, ale ostrý ohyb to moc neznáša.
http://www.topgun.sk/downloads/Jozo/blbost/T_motor.JPG
Inak vlepiť nejaký kus materiálu (bambus alebo laminát či uhlík) do krídla nie je zlý nápad.
Lamináty každého druhu treba krátko pred lepením prebrúsiť, inak z nich lepidlo odpadne. Možno zbytok separátoru ale vraj aj nejak oxidujú na vzduchu či čo to je za efekt...
Keby mal byť motor na tom zvonku, stačil by menší kus, ale ostrý ohyb to moc neznáša.
http://www.topgun.sk/downloads/Jozo/blbost/T_motor.JPG
Inak vlepiť nejaký kus materiálu (bambus alebo laminát či uhlík) do krídla nie je zlý nápad.
Lamináty každého druhu treba krátko pred lepením prebrúsiť, inak z nich lepidlo odpadne. Možno zbytok separátoru ale vraj aj nejak oxidujú na vzduchu či čo to je za efekt...
Lepil jsem středně hustým vteřiňákem. Použil jsem kuprexit s naletovanýma M3 matkama vzadu, pro montáž motorového kříže. V pohodě to navíc uneslo mechaniku kovového pantu při pokusech vektorovat tah motoru.