Jak moc volné utažení rotorových listů?
Jak moc volné utažení rotorových listů?
Zdrawíčko
Moc rád bych věděl, jak moc mají být utažené rotorové listy v uložení, jestli spíš volnějc, nebo naopak trochu tužší? Přečetl jsem dost, a toto jsem nikde neobjevil. Podle mě by to mělo být spíš volnějc, aby to odstředivá síla vyrovnala.
Moc rád bych věděl, jak moc mají být utažené rotorové listy v uložení, jestli spíš volnějc, nebo naopak trochu tužší? Přečetl jsem dost, a toto jsem nikde neobjevil. Podle mě by to mělo být spíš volnějc, aby to odstředivá síla vyrovnala.
Phoenix, DX6i, Futaba T8FG, Win-rc 450 DFC, T-REX 550e Fb
Copterky :-)
Copterky :-)
Re: Jak moc volné utažení rotorových listů?
Je taková pomůcka - listy utáhni tak, aby akorát začaly samy padat (nebo naopak ještě tak tak držely), když nakloníš vrťas o 90° a dáš list do vodorovné polohy.
Zenderat píše:Zdrawíčko
V podstatě sis odpověděl sám
Jinak je nutno, aby oba listy byly dotaženy stejně silně, jinak to bude dělat neplechu
Blade msR, mcpx, Trex 250 FBL + DX6i ;Trex 250,Trex 500 FBL + T8FG
cilek píše:Je taková pomůcka - listy utáhni tak, aby akorát začaly samy padat (nebo naopak ještě tak tak držely), když nakloníš vrťas o 90° a dáš list do vodorovné polohy.
Tahle rada je dobrá tak pro nějakou 250ku
Metoda s trhnutím helinou v kolmé ose co radí zablabla je pro menší vrtulníky fajn
Tom
to: baui nejen, že převrátí, ale ještě ti listy udělají pěkný zásek do ocasní trubky
AGILE 7,2/ AGILE 5.5/ DEVIL 420/ T-REX 500PRO-Sportline/ RJX X-TRON 500/ EXTRA 300/ FPV QAV 210/
Já to mám taky tak s tím rozdílem, že listy spadnou už když prstem ťuknu na hlavu rotoru.zablabla píše:Kdosi to taky dělal tak, že listy utahoval natolik, že když pak dal vrtulník do polohy, kdy osa hřídele byla vodorovně, tak listy musely držet a když pak vrtulníkem cuknul prudce nahoru tak musely spadnout.
PS: Spíš mě zajímají listy vrtulky? Mají jít taky volně? Protože žluté na MiniProtosovi jdou docela ztuha i bez dotáhnutí. Tak jestli to zbrousit nebo nechat tak?
Třeba na 130X je mám úplně na volno, že nijak nedrží, ale přepadávají
Blade 130X, FPV Quady QX90, 200, 210, 250, Mini Prôtos FBL Brain
DX7s, Phoenix
DX7s, Phoenix
Na MP jsou vrtulkové listy přirozeně tužší. Já mám i listy hlavního rotoru hodně na pevno, protože dost blbnu s autorotačními manévry za letu a volnější listy se prostě při opadnutí otáček mají tendenci sklopit. Vůbec ničemu to nevadí. Listy nesmí být ani úplně volné, ani úplně na krev dotažené.
Tom
- OPR
- Kontaktovat uživatele:
Tazateli začni tím, co je to za vrtulník. Protože celá tahle komedie, je jinak k ničemu. 
OPR píše:Tazateli začni tím, co je to za vrtulník. Protože celá tahle komedie, je jinak k ničemu.
mCPX
- OPR
- Kontaktovat uživatele:
A to se jako mám dočíst kde????
Vědmo
Pokud jede o toho malýho, listy naprosto volné. Tedy poslední otočení šroubovákem, než začne být cítit odpor.
Pokud jede o toho malýho, listy naprosto volné. Tedy poslední otočení šroubovákem, než začne být cítit odpor.
OPR píše:A to se jako mám dočíst kde????Vědmo
![]()
Tak tak, mrňous je výjimka
Tom
RC vrtulník třídy 450 dle mého nejlepšího mínění dotáhnout tak, aby se listy neměly vůli ve směru jejich naklápění a teoreticky co nejmíň dotažené. Jenže je dobré je trochu tlumit. Takže trochu dotáhnout. Jak je na diskuzi. Co je asi jednoznačné, tak oba stejně.
Agresivnější rozbíhání se dá vyřešit opřením obou listů o závěsy, nevidím důvod, aby se rozumně neroztočily (odzkoušeno).
Čísla: nevím, kolik by se měl rotor točit, aby vrtulník vůbec byl schopen letu. Řekněme, že po přechodu do autorotace se odstanu na 1500 ot/min. Pak 20g list tahá za závěs skoro 10kg, cokoli rychlejšího, tahá víc, takže o nějakém sklápění listů nemůže být řeč. Volnoběžka to pustí....
Pak pokud vrtulník letí, řekněme že nemám zrovna 3D špičku, tak se rotor točí asi tak 2500-2700, síla působení listu na závěs je kolem 30 kg, takže tužší dotažení taky moc nevadí. Zase když se list moc utáhne, při kývání se odírá... možná ... trochu.
U vrtulky bych se držel toho, aby se list nekvedlal, ale šel co nejlehčeji.
Agresivnější rozbíhání se dá vyřešit opřením obou listů o závěsy, nevidím důvod, aby se rozumně neroztočily (odzkoušeno).
Čísla: nevím, kolik by se měl rotor točit, aby vrtulník vůbec byl schopen letu. Řekněme, že po přechodu do autorotace se odstanu na 1500 ot/min. Pak 20g list tahá za závěs skoro 10kg, cokoli rychlejšího, tahá víc, takže o nějakém sklápění listů nemůže být řeč. Volnoběžka to pustí....
Pak pokud vrtulník letí, řekněme že nemám zrovna 3D špičku, tak se rotor točí asi tak 2500-2700, síla působení listu na závěs je kolem 30 kg, takže tužší dotažení taky moc nevadí. Zase když se list moc utáhne, při kývání se odírá... možná ... trochu.
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
ad agresivnější rozbíhání a autorotace: Promiň, ale buď mluvíš z čisté teorie a nebo nevíš, o čem mluvíš
Důvod....
V klasické autorotaci s cílem přistát může dojít a taky běžně dochází k tomu, že to zkazíš, hlavně ze začátku a zvlášť se to týká autorotování malých helin (třídy 450, 500 a menší). Tyhle malé listy prostě nemají kinetickou energii na to, aby ti odpustily špatné řízení. Od toho mají regly a externí governory funkci autorotation bailout - velmi rychlý a agresivní rozběh, do plných otáček jdeš klidně z nuly za 2-3 vteřiny. Tuto funkci spousta lidí používá i pro trénink a zábavu, ne jen jako záchranu. A teď si představ, co ti tohle udělá se zpomalujícím nedotaženým rotorem.
Úplně jiná kapitola jsou autorotace pro zábavu za letu, kdy necháváš záměrně otáčky opadnout do řádů stovek, případně akce typu blade stop. Jakmile v takové situaci roztočíš listy utažené tvou metodou, můžeš si být jistý, že budeš rozbíjet prasátko a kupovat novou helinu
Já bych jen dneska za ty své dvě baterky kupoval kompletních kitů asi pět...
Jinak roztáčet helinu se sklopenými listy mi přijde opravdu jako ujetá myšlenka. Od tlumení tam jsou tlumící gumy, ne nedotažené šrouby.
Důvod....
V klasické autorotaci s cílem přistát může dojít a taky běžně dochází k tomu, že to zkazíš, hlavně ze začátku a zvlášť se to týká autorotování malých helin (třídy 450, 500 a menší). Tyhle malé listy prostě nemají kinetickou energii na to, aby ti odpustily špatné řízení. Od toho mají regly a externí governory funkci autorotation bailout - velmi rychlý a agresivní rozběh, do plných otáček jdeš klidně z nuly za 2-3 vteřiny. Tuto funkci spousta lidí používá i pro trénink a zábavu, ne jen jako záchranu. A teď si představ, co ti tohle udělá se zpomalujícím nedotaženým rotorem.
Úplně jiná kapitola jsou autorotace pro zábavu za letu, kdy necháváš záměrně otáčky opadnout do řádů stovek, případně akce typu blade stop. Jakmile v takové situaci roztočíš listy utažené tvou metodou, můžeš si být jistý, že budeš rozbíjet prasátko a kupovat novou helinu
Jinak roztáčet helinu se sklopenými listy mi přijde opravdu jako ujetá myšlenka. Od tlumení tam jsou tlumící gumy, ne nedotažené šrouby.
Tom
- OPR
- Kontaktovat uživatele:
prikrylm píše:RC vrtulník třídy 450 dle mého nejlepšího mínění dotáhnout tak, aby se listy neměly vůli ve směru jejich naklápění a teoreticky co nejmíň dotažené. Jenže je dobré je trochu tlumit. Takže trochu dotáhnout. Jak je na diskuzi. Co je asi jednoznačné, tak oba stejně.
Vedle, jak ta jedle. Bohužel ale praxe je "trošku" jiná. A pak za druhé, pokud tazately šlo o toho prcka Blade mCPX, jakákoliv dálší debata končí.
Ondro, mCPX som si iba tipol, nech je trochen prdel..