Plyn na TX9

Vše o TURNIGY 9X. Programování, úpravy HW i SW této vysílačky
Zpráva
Autor
stefanff

Plyn na TX9

#1 Příspěvek od stefanff »

Som zaciatocnik, mam vysielač TX9, povodny firmware. Lietadlo Samokridlo.uz mam vsetko nastavene a ,lietali sme celkom v pohode. dnes rano som lietal, "bola rosa", lietadlo som odlozil aj vysielač. Poobede som šiel lietat a pridanim plynu akoby lietadlo malo brzdu na motore pomaly sa rozbieha vrtula. ked po par sekundach cca 11. dostane vrtula na maximum otacok. Ked stiahnem packu na min, motor vypne, ked okamzite pridam plyn na max motor ide s okamzitou reakciou na max otáčky, ale ked pockam cca 7 sekund a znova pridam na max. otačky motor ide zasa pomaly a nabera na otackach s oneskorenim. Vymenil som uz motor, bateriu, prijmac, stale ta ista situacia. Vymazal som nastavenia na vysielaci ELEVON na novo nastavyl a situacia je stale ta ista. Neviem lietat lebo motoru trva kynm naberie otacky, stalo sa to niekomu ?
coro

Re: rychlost na TX9

#2 Příspěvek od coro »

Skontroluj čo posiela vysielač, tým že pichneš namiesto regulátora servo.
Ak to reaguje na knipel spomalene, že by namiesto prechodu pomaly liezlo do výchylky na ktorej už knipel dávno je, tak hľadať nejaké nastavenie alebo radšej prehrať program vysielača za niektorý lepší (Open9x).
Ak servo bude chodiť normálne, čo predpokladám, zabudni aký máš vysielač a hľadaj problém v regulátore - ak sa do reglu dostane vlhko, môže aj komplet vyhorieť na škvarok, ale možno vo výnimočnom prípade aj len nejak posunúť meranie a blbnúť len pri rozbehu..

Teoreticky je ale pomalý prvý rozbeh aj funkcia, ktorá by sa mohla dať zapnúť - a teda možno by sa nejak mohla aj zapnúť nejakou náhodnou chybou. To rovnako v regli ako vo vysielači. Skontroluj ale najprv ten výstup príjmača (servom) aby si vedel kde hľadať.
stefanff

#3 Příspěvek od stefanff »

servo ide v pohode, takze asi odisiel regulator ? Ten nahradny nemam musim objednat..
Zba
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Zba »

stefanff píše:servo ide v pohode, takze asi odisiel regulator ? Ten nahradny nemam musim objednat..

Napis co mas za regl.Podle me jsi si akorat nedopatrenim napipal na reglu pomaly rozebeh motoru.Tj. udelal jsi to nejspis tak, ze jsi mel paku plynu naplno a zapojil baterku v letadle.Pak ti tam zacly pipat melodie a ty jsi ve zmatku stahnul paku dolu. A je preprogramovano :-)
To se stava.Jenom napis co mas za regl, popripade jestli mas manual tak to prenastav.Nic vic bych v tom nehledal.
stefanff

#5 Příspěvek od stefanff »

Zba píše:
stefanff píše:servo ide v pohode, takze asi odisiel regulator ? Ten nahradny nemam musim objednat..

Napis co mas za regl.Podle me jsi si akorat nedopatrenim napipal na reglu pomaly rozebeh motoru.Tj. udelal jsi to nejspis tak, ze jsi mel paku plynu naplno a zapojil baterku v letadle.Pak ti tam zacly pipat melodie a ty jsi ve zmatku stahnul paku dolu. A je preprogramovano :-)
To se stava.Jenom napis co mas za regl, popripade jestli mas manual tak to prenastav.Nic vic bych v tom nehledal.

VAU ano mas pravdu. presne take nieco sa stalo, motor mi hral melodie a vsimol som si ze mam paku plynu hore, stiahjol som ju dole a potom sme v podstate uz isli do auta takze neskusal som lietat az vecer...
stefanff

#6 Příspěvek od stefanff »

regulator je: TURNIGY PLUSH, 18A
manual nemam
Ticcino

#7 Příspěvek od Ticcino »

Manuál se dá stáhnout na hobbykingu prakticky u každého Plush regulátoru.
Ale jednodušší by asi bylo sehnat někoho s programovací kartou. Je to práce na čtvrt minuty.
V těch melodiích, čert aby se vyznal.

Doplň si bydliště a určitě někoho v blízkosti najdeš.
Možná, že by se našlo i nějaké video z pípacího programování na Youtube.
Já to zkoušel programovat jednou... po hodině jsem to vzdal a radši objednal kartu.

Edit: Odkaz na manuál třeba zde: http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... 350X31.pdf

Edit2: Tak jsem koukal na ten manuál a pípací návod je na poslední stránce. Stále platí to, co jsem psal už na začátku... Dřív zešedivíš než se v těch pípáních vyznáš. Sežeň někoho s programovací kartou.
Programovací karta je tahle:
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... _Card.html
TomasTR
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od TomasTR »

Bezpečnost především, nemělo by se stát, že zapínáš letadlo a máš plný plyn!!!! aniž by jsi se toho všiml. Bacha na to, vrtule umí psí kusy.
Moje stroje http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=341
www.rctomas.webnode.cz
stefanff

#9 Příspěvek od stefanff »

Ticcino píše:Manuál se dá stáhnout na hobbykingu prakticky u každého Plush regulátoru.
Ale jednodušší by asi bylo sehnat někoho s programovací kartou. Je to práce na čtvrt minuty.
V těch melodiích, čert aby se vyznal.

Doplň si bydliště a určitě někoho v blízkosti najdeš.
Možná, že by se našlo i nějaké video z pípacího programování na Youtube.
Já to zkoušel programovat jednou... po hodině jsem to vzdal a radši objednal kartu.

Edit: Odkaz na manuál třeba zde: http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... 350X31.pdf

Edit2: Tak jsem koukal na ten manuál a pípací návod je na poslední stránce. Stále platí to, co jsem psal už na začátku... Dřív zešedivíš než se v těch pípáních vyznáš. Sežeň někoho s programovací kartou.
Programovací karta je tahle:
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... _Card.html

Vdaka
stefanff

#10 Příspěvek od stefanff »

TomasTR píše:Bezpečnost především, nemělo by se stát, že zapínáš letadlo a máš plný plyn!!!! aniž by jsi se toho všiml. Bacha na to, vrtule umí psí kusy.

Asi tym pesiel kazdy, ja som tiez spoznal co vrtula dokaze. V tomto pripade zacala pekne hrat ako na svadbe.
krtek2k

Re: Plyn na TX9

#11 Příspěvek od krtek2k »

A používej throttle hold , pokaždý když zapnu model , tak mám zaplou vysílačku s aktivovaným throttle holdem. Jinak bych vůbec model nezapínal. Jednoduchá zásada , která se vyplatí.
Frsky X10S Carbon
Heliny od Mikada, fpv race koptéry a trochu F3K
matlos

#12 Příspěvek od matlos »

TomasTR píše:Bezpečnost především, nemělo by se stát, že zapínáš letadlo a máš plný plyn!!!! aniž by jsi se toho všiml. Bacha na to, vrtule umí psí kusy.

Co umí vrtule? Může mi třeba 12" vrtule na 300W motoru useknout prst? Ptám se vážně, zajímá mne to.
stefanff

#13 Příspěvek od stefanff »

krtek2k píše:A používej throttle hold , pokaždý když zapnu model , tak mám zaplou vysílačku s aktivovaným throttle holdem. Jinak bych vůbec model nezapínal. Jednoduchá zásada , která se vyplatí.

to by som musel vediet co je tenTROTLE HOLD
coro

#14 Příspěvek od coro »

matlos píše:

Co umí vrtule? Může mi třeba 12" vrtule na 300W motoru useknout prst? Ptám se vážně, zajímá mne to.

Samozrejme. Možno pomalšie než nejaká 6-7" poriadne roztočená, ale aj tak ano. Ono to nechutne reže aj zápästia či napríklad nohu, to samozrejme neoddelí komplet .. ale nie je to jedno?
Teda ak je už roztočená. Kým sa netočí, tak by sa mohol rozbeh dať udržať - to je vec momentu, ale zas čím väčšia vrtuľa (menšie KV motora) tým je silnejší.
coro

#15 Příspěvek od coro »

stefanff píše:
krtek2k píše:A používej throttle hold , pokaždý když zapnu model , tak mám zaplou vysílačku s aktivovaným throttle holdem. Jinak bych vůbec model nezapínal. Jednoduchá zásada , která se vyplatí.

to by som musel vediet co je tenTROTLE HOLD

Neviem či to originál firmware toho vysielača vôbec má.
Proste vypínač ktorý kým neprepneš, tak na knipel plynu signálom nereaguje a posiela stále vypnutý motor. Dal som si naň červenú zmrštovačku - po jednom incidente, zatiaľ jedinom - že mi vypadol vysielač z ruky a knipel to presunulo počas toho pádu naplno..

K tomu ešte, aj väčšina vysielačov zapnutie nedovolí, kým plyn nemáš stiahnutý. Ak teda ale nie je vysielač položený zapnutý už dávno.
No a ešte to že slušný regulátor by pri zapnutí mal ignorovať že plyn nie je v nule, a neroztočiť to - záleží od reglu, napr. Turnigy len pípajú (do nastavovania prejdú len keď je lný plyn), ale možno nie každý regl je "slušný".
Potom tu ale zase sú otázky že regl netočí len pípa a že či teda nie je vadný - a to len trim na plyne (=voľnobeh) nie je stiahnutý..
Navyše niektoré regly majú plyn aj obrátene, to je u Futaby štandard (opačne než ostatní). O tom tu bolo nedávno vlákno "Vypínejte baterky". Tam je potom zas prúser zvoliť iný model, čo má iný typ (reverz) reglu..
Odpovědět

Zpět na „Turnigy T9x“