Lepidlo na maketu ze dřeva

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Zpráva
Autor
azzzy
Kontaktovat uživatele:

Lepidlo na maketu ze dřeva

#1 Příspěvek od azzzy »

ahoj, potřeboval bych poradit. Jaké je nejlepší lepidlo na lepení překližky a balzy?
Díky.
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Re: Lepidlo na maketu ze dřeva

#2 Příspěvek od TomasC »

Ideální je kombinace více druhů lepidel.

Disperze na pomalé spoje. Epoxid na pevnostní spoje. Sekundové pro jeho rychlost (spíše husté a aktivátor). Kontaktní na kabinu.
pert
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od pert »

Na balzu používám - UHU HART, PONAL EXPRES,
Na překližku - PUREX, EPOXY 1200,
VTjr

#4 Příspěvek od VTjr »

pert píše:Na balzu používám - UHU HART, PONAL EXPRES,
Na překližku - PUREX, EPOXY 1200,

A co Kanagom? To už nikdo nepoužívá? :?:
Kdysi jsem si život bez něj a těch ulepenejch prstů ani nedovedl představit. :lol:
A pořád se prodává. :wink:
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
paplik

#5 Příspěvek od paplik »

já na kanagon stále nedám dopustit :)
VTjr

#6 Příspěvek od VTjr »

paplik píše:já na kanagon stále nedám dopustit :)

Já taky, i proto jsem se ptal :wink:
Podle mých zkušeností například balsový spoj držel lépe kanagomem než epoxidem nebo disperzním herkulesem. Je pravda, že jsem to nijak neměřil, to byl takový pocit a zkušenosti ze zkoumání trosek po haváriích.

Na druhé straně může být moje "láska" ke Kanagomu jen pouhá neinformovanost o tom, že existují jeho podstatně lepší náhrady. Jen já o nich nevím a proto žiji sto let za opicemi. :? Kdo má takové zkušenosti a kdo dovede objektivně porovnat výhody/nevýhody Kanagomu versus jiného modernějšího lepidla, tak ať to sem napíše! Já se opravdu rád poučím. :)
arda1
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od arda1 »

Kluci starej dobrej červenej kanagom smrděl ale lepil. To co je v těch tubách teď prostě lepí mizerně. Radek
ICQ 638556901
Joker
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Joker »

Zdravím, kanagom, dá se zředit acetonem, na pevné spoje dvojí lepení. Hezký den.
arda1
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od arda1 »

Super lepidlo a celkem levný je L510 - ale už se nedělá ale dá se občas ještě někde "zašitý" koupit. Radek
ICQ 638556901
pert
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od pert »

arda1 píše:Kluci starej dobrej červenej kanagom smrděl ale lepil. To co je v těch tubách teď prostě lepí mizerně. Radek

Přesně tak, ještě mám něco ze starší zásoby ale.... tak maximálně na rychlo-opravu protrženého pot.papíru na něčem menším. Jinak to co jsem uvedl výše.
Bartn
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od Bartn »

Na stavbu větroně, kterou jsem před nedávnem začal používám UHU (Bizon) PU MAX. Bizon jsem napsal proto, že při objednání mě došly dvě vzhledově i podle popisu stejná balení ale s jiným názvem. Když jsem pátral proč to tak je dozvěděl jsem se, že nový název je Bizon. Píše se, že je to vysokopevnostní polyuretanové lepidlo. Používám na balzu, překližku i smrkové lišty. Pokusný spoj podle mého je dostatečně pevný. Protože zatím pokračuji pomalu není spotřeba lepidla velká takže nemůžu posoudit eventuelní zdravotní rizika. Byť teploty nejsou nijak vysoké pokouším se maximálně při lepení větrat. Trochu napění, na broušení je dost tvrdé. Po vytvrdnutí mě připomíná epoxy.
Jirka M

#12 Příspěvek od Jirka M »

Zdravím, z těch lepidel, co jste zde vyjmenovali mám kromě kanagomu, všechna (protože jsem asi magor :D ) a ještě nějaká navíc, například, zkoušel jsem a mám i nějaká lepidla Titebond.

Nakonec vše lepím především disperzním lepidlem, používám Soudal 67A, již řadu let a osvědčil se i pro modely letadel, což je pro mě nová disciplína, ještě se nestalo, že by jím něco nešlo slepit, nebo to nedrželo, to opravdu ne. Samozřejmě epoxidová lepidla, lépe řečeno, pryskyřice i ty laminační, lze jimi pohodlně lepit, nejen laminovat.

Konstrukčních PU lepidel, je také spousta, některé jsou vhodné méně, jiné více. Já je používám spíše vyjímečně a když, tak PU MAX Bison (dříve UHU). Ale jako vše, je to o osobních preferencích, zkušenostech a o tom, s čím mě to nejlépe jde.

Mám za to, že je dobře říci, čím lepím, ale nikomu to nemohu vnucovat jako správné a to nejlepší řešení, protože pořád se učíme a nikdy nebudeme vědět vše. Já například vůbec nepoužívám při lepení "klasické konstrukce" vteřinová lepidla, nemám je v tomto případě rád a nevěřím jim, mám proto své důvody (jinak je samozřejmě používám). A přitom se dočítám, že spousta lidí používá k lepení i klasické konstrukce, CA lepidla.

Já už zůstanu u své osvědčené klasiky, ale tady vidíte, že poradit čím lepit, zas tak snadné být nemusí, nejlépe je, když člověk při rozhodování "čím tohle slepit", může vycházet ze svých vlastních (nejlépe mnohaletých) zkušeností.
VTjr

#13 Příspěvek od VTjr »

arda1 píše:Kluci starej dobrej červenej kanagom smrděl ale lepil. To co je v těch tubách teď prostě lepí mizerně. Radek

Ja ten pocit nemám. Před dvema lety jsem po 20leté pauze nemodelaření koupil 3 tuby a opravoval starý balsový drak. Nepozoroval jsem, že by ten kanagom byl jiný než předtím. Balsové spoje drží spolehlivě a taky jsem stejně jako kdysi spolehlivě zalepil prsty :lol: Chybí mi ty plastové zavírací špičaté nástavce, co kdysi vyráběla Modela na ty kanagomové tuby. Ty byly k nezaplacení.
arda1
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od arda1 »

Já nevím - ale když jsem ho kupoval asi před dvěma, třemi lety tak letěl do koše protože se s ním nedalo lepit. Pak jsem sehnal asi 5 bralenek L510 a to bylo jiný kafe. Pamatuju si že starý kanagom když se kapl do vody tak z něj byla taková tenoučká blána- kapka se kakoby rozlila po hladině. Nový mi udělal takovou šušňu a nic. Radek
ICQ 638556901
VTjr

#15 Příspěvek od VTjr »

arda1 píše:Já nevím - ale když jsem ho kupoval asi před dvěma, třemi lety tak letěl do koše protože se s ním nedalo lepit. Pak jsem sehnal asi 5 bralenek L510 a to bylo jiný kafe. Pamatuju si že starý kanagom když se kapl do vody tak z něj byla taková tenoučká blána- kapka se kakoby rozlila po hladině. Nový mi udělal takovou šušňu a nic. Radek

Dost možné je i to, že ty tuby, co jsi koupil byly staré (asi ho v tom krámě měli na skladě delší dobu). To bych tak tipoval na Kanagom, ze kterého se odpaří část ředidla. Plechová tuba i když má neporušený plechový uzávěr v hrdle není zcela hermetická na straně kde je uzavřena falcovaným uzávěrem.
Já totiž taky měl doma jednu takovou 20 let starou, ale doposud nenačatou tubu Kanagomu. Když jsem ji po tolika letech otevřel, tak obsah byl takový hustý gel, kterým pochopitelně už nic lepit nešlo a taky letěl do koše. Ale to, co jsem koupil čerstvé v modelářském obchodě (kde se žádné lepidlo nepřeleží) bylo zcela jiné, prostě takové jak má být.
Odpovědět

Zpět na „Dílna“