Na velikosti (modelu) nezáleží - smrťák v Německu

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Zpráva
Autor
kocour
Kontaktovat uživatele:

Na velikosti (modelu) nezáleží - smrťák v Německu

#1 Příspěvek od kocour »

http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1799578 Šlo o větroň asi 2,4 m a 2 kg. Byla by zajímavá statistika, jak velké modely mají na svědomí takovéhle příhody. Vsadím se, že nejvíc bude od těch prostředních, taky proto, že o obrech se sice hodně píše, ale co do počtu jsou jen velmi malé procento létajících modelů.
Lítám blbě, ale rád http://www.kocour111.rajce.idnes.cz
BOSS8
Kontaktovat uživatele:

Re: Na velikosti (modelu) nezáleží - smrťák v Německu

#2 Příspěvek od BOSS8 »

To je smutná náhoda , nehody se stávají kdekoliv . V modelařině je smrťák spíš atrakcí - po které se budou vozit aktivní pitomečci a budou ji používat jako argument pro různá omezení nebo zákazy.

Jak píšou na RCG tohle se může stát i při golfu.
Rádio a nabíječ = základ modeláře .
tomashr

#3 Příspěvek od tomashr »

Reálná statistika je nemožná - a to je štěstí, příčina je v tom, že je těch případů tak málo, že to zkrátka není statisticky významné.

Obecně ale lze říct, že abys někoho zabil větroněm 2kg, tak kromě "trefy" do něj musí nastat i mimořádná smůla. V podstatě jen zásah špicí do hlavy, uhlíkovou náběžkou ve velké rychlosti na krk atd., jiné nárazy mohou reálně způsobit úraz (viz třeba ne tak dávno MS F3B v Brně), ale už to není o úmrtí či trvalých následcích.
Naproti tomu při pádu obra 20kg na člověka je "kritický poloměr" daleko větší a v extrému může jeden pád odnést i více lidí najednou (už se stalo).

Vcelku bych řekl, že to co jsem zachytil je s tímto mým odhadem v souladu - opravdu ty "střední" modely mají zřejmě na svědomí většinu menších úrazů (což je dáno tím, že je jich nejvíce), nicméně u těch velmi vážných či dokonce smrtelných incidentů už jde procento "obrů" rychle nahoru.

Opakuji ale, že skutečně asi neexistuje žádná dost průkazná statistika a je dobře, že to je způsobeno celkově ne až tak velký počtem podobných událostí...
JardaRůžička

#4 Příspěvek od JardaRůžička »

Nepodceňoval bych hledisko zaregistrování nebezpečí. Podle mne je dost dobře možné, že si člověk spíš nevšimne tiše a rychle se přibližujícího větroně než relativně pomalejšího obřího modelu se zvukovým doprovodem.
BOSS8
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od BOSS8 »

Podle mě je to prostě blbá náhoda , který se stejně nedá nijak předejít .
Je to stejný jako tvrdit že mě určitě nikdy nezabije blesk , nebo nepřejede auto - protože jsem opatrnej.
Prostě někdy se sejde několik okolností současně ... a průšvih je na světě.
Rádio a nabíječ = základ modeláře .
kocour
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od kocour »

Spíš si myslím, že bezpečnostní pravidla by měla platit vždy a všude. Tady jde asi nejvíc o dodržení letového a přistávacího prostoru, prostého čumilů. A když se v něm někdo cizí motá a nedá si říct, tak to radši zabalit. U toho golfu by se taky neměl v tom prostoru, kam se odpaluje, nikdo plést. Podobný průšvih se stal (dokonce v ČR) i v atletice - probodnutí ulítnutým oštěpem. Přiznávám, že se mi podařilo s 1,7 kg elekrovětroněm trefit do mé vlastní hlavy. Namířeno jsem měl dobře, ale vítr s érem poněkud zamával.
Kovboj

#7 Příspěvek od Kovboj »

kocour píše:http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1799578 Šlo o větroň asi 2,4 m a 2 kg. Byla by zajímavá statistika, jak velké modely mají na svědomí takovéhle příhody.

Teoreticky může zabít i obyčejná papírová vlašťovka. Stačí se hodně nešikovně říznout o papír a můžeš vykrvácet...
tomashr

#8 Příspěvek od tomashr »

Kovboj píše:
kocour píše:http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1799578 Šlo o větroň asi 2,4 m a 2 kg. Byla by zajímavá statistika, jak velké modely mají na svědomí takovéhle příhody.

Teoreticky může zabít i obyčejná papírová vlašťovka. Stačí se hodně nešikovně říznout o papír a můžeš vykrvácet...

Trochu vážněji - vlaštovka tě může zabít snad jen nepřímo nějakým leknutím, kdy tě raní mrtvice. Jinak ale to říznutí je čistě otázka poskytnutí pomoci a zcela jistě se o papír nezraníš tolik, aby tě to samo o sobě vážně ohrozilo. To samé nějaký 300g EPP slowflyer, tam si fakt neumím představit situaci, aby způsobil poranění s následkem smrti (uvažuji aspoň o minimálně reálné kombinaci a neřeším teď nepřímé věci typu autonehody proto, že se modelu lekneš).

K tomu abys utrpěl skutečně tak vážné zranění, aby bylo přímou příčinou smrti to přeci jen vyžaduje jistou "průbojnost". Těžko odhadnout exaktně, ale každopádně toto riziko s velikostí a rychlostí modelu roste. Třeba u kilového EPP pořád chce opravdu vážný úraz zcela extrémní porci smůly, naproti tomu stejně těžký kompozitový pyloňák v plné rychlosti už bude rizikový při náruzu v podstatě kamkoli...
kocour
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od kocour »

Obraťme raději list. Jen jsem chtěl upozornit, že nebezpečný může být jakýkoli model.
amos.yk
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od amos.yk »

no spíš bych to pojal jako právě varování pro přihlížející diváky....nebo jen návštěvníky jakehokoliv modelářskeho letiště.......když se létá........mněl by návštěvník nebo osoby pohybující se na letišti sledovat model stejně jako modelář pilot.......lehce se to píše....ale huř převádí do praxe.......taky jsme měli kolizi EPP větroně s 10 letým klukem.......nevyšlo přistání.........lehká chyba pilota........náraz do zad a kluk měl vyražený dech........prostě žádná hitparáda..... :?
JMalik

#12 Příspěvek od JMalik »

MaPaCZE píše:http://AAAeronoviny.cz/2013/01/02/modelare-neceka-nic-dobreho-cia-strasi-s-teroristy/

Jak to souvisí se zprávou, kterou sem dal Kocour?
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
MaPaCZE

#13 Příspěvek od MaPaCZE »

JMalik píše:Jak to souvisí se zprávou, kterou sem dal Kocour?
Víc než si zatím myslíš.
Teorie na téma jak moc malý model může zabíjet nejsou teď moc dobré téma pro webová fóra, protože nevíš, kdo všechno je čte.
zdzd

#14 Příspěvek od zdzd »

MaPaCZE píše:http://AAAeronoviny.cz/2013/01/02/modelare-neceka-nic-dobreho-cia-strasi-s-teroristy/

Pavel Mácha. Extrémně profláknutá existence.
Bucker131
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od Bucker131 »

heleďtese fakt jde jen o to bejt v nesprávnej okamžik v tu nesprávnou chvíli. Stále se však držim toho že se porušují i základní pravidla... Bezpečnost při lítání, pohyb osob na ploše, ohraničení a varování kolem letiště, a pak je tu ještě debilita některých modelářu...

Byl jsem svědkem toho jak borec lítá s 3m katánou od krilla po dvou dvanáctkách. Nebudu nikoho práskat ale pánové, přesto že mi pivo taky chutná, opravdu?

Sám se musim pochlubit modelářskym zraněnim, graficky taky pokud dovolíte...
tohle mi udělalo elektro APC 14x7 na 700w motoru. Bylo to na zemi a za střízliva... důvod?
nechtěne přeprogramovanej regulátor a zároveň vlastní debilita... - stál jsem před koncem křídla modelu a ten se mi obtočil kolem nohy...

No sice nejsem holka a je to jen lejtko, ale stejně... Něco mě to naučilo, nikdy nekoupim neověřenej neznačkovej regulátor nad 20A a nikdy už si nestoupnu před křídlo modelu bez toho aby ho někdo držel...

Jinak i v hale se kámošovi při mém svědectví podařilo seknout nejmenovaného člověka 30w motorem do tváře a udělat 5mm hlubokej zásek...

Obrázek
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“