CNC frézování

Pokrok se nedá zastavit. Nástroje řízené pomocí počítače ulehčují výrazně práci. Výroba strojů, příprava podkladů výkresů. I poptávky a nabídky mezi rcmaniaky.
Odpovědět
Zpráva
Autor
ondřej

CNC frézování

#1 Příspěvek od ondřej »

Vážení, mám dotaz na frézování 3mm překližky - topolovky. Kontůry tvaru frézujete postupně v zetu po cca 1mm, nebo rovnou na hloubku. Na 2mm nástroj je optimal kolik otáček?
Zatím jsem obráběl pouze kov, nemám tedy zkušenost se dřevem.
Uhlík jste, už někdo zkoušel obrábět kontůrou?

Dík za odpověď
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

Re: CNC frézování

#2 Příspěvek od JirkaA »

ondřej píše:Vážení, mám dotaz na frézování 3mm překližky - topolovky. Kontůry tvaru frézujete postupně v zetu po cca 1mm, nebo rovnou na hloubku. Na 2mm nástroj je optimal kolik otáček?
Zatím jsem obráběl pouze kov, nemám tedy zkušenost se dřevem.
Uhlík jste, už někdo zkoušel obrábět kontůrou?

Dík za odpověď

Preklizku rovnou na jednu drazku, otacky cca 20000, posuv co to jde, vyzkouset. Uhlik rezu taky ale chce to pomaly posuv cca 200mm/min a ne hladke ostri na freze, chce to frezu na laminat/uhlik se zubatym ostrim, otacky co da vreteno.
OK2WY
chopsondick

#3 Příspěvek od chopsondick »

Doporučuju jet s frézou na plnou hloubku, hlavně z důvodu úspory času a delší životnosti nástroje.
Otáčky zvol podle možností stroje a způsobu chlazení. Nelze říct konkrétní číslo, bez znalosti dalších údajů.
Chopso 7EW, Logo 600, Ballistic
BOMBY
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od jyrry »

Topolovku 3mm rezu i 2 desky na sobe, frezicka 1,2mm nebo 1,4mm s prerusovanym ostrim, tocky 24.000, posuv 720-840mm/min.
Sklotextit 2mm frezicka 1,2mm, tocky stejne, 480mm/min.
Uhlik jsem jeste nedelal - je to o hodne jine?
jyrry.webnode.cz
blesk
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od blesk »

kde berete frézičky? mám nějaké 1,8mm, 6-ti břit s nepřerušovaným ostřím. Jsem jen omezen stopkou do 3,2mm.
paplik

#6 Příspěvek od paplik »

frézku nemám, ale velký výběr fréz je na e-bai. Když člověk dlouho hledá, občas tam najde něco i bez poštovného.
ondřej

#7 Příspěvek od ondřej »

Smartyn34
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Smartyn34 »

blesk píše:kde berete frézičky? mám nějaké 1,8mm, 6-ti břit s nepřerušovaným ostřím. Jsem jen omezen stopkou do 3,2mm.

6 břitů je moc, chce to dvoubřité a větší rychlostí, při malé se ti to bude pálit a brzo stupíš frézu. Já frézuji nejradši průměrem 3mm a na jemnější práci 1.6, ale na tu se musí opatrně
tyci

#9 Příspěvek od tyci »

Uhlík? Maximum otáček a hodně hlaviček do frézy, nadělá do toho šmejd zuby a tupí jak prase. Připrav si vysavač.
Nebyly by na škodu diamanty od proxxonu.
jipav

#10 Příspěvek od jipav »

blesk:
kde berete frézičky?

Třeba tady: http://www.cncshop.cz
Já tam nakupuji docela často i další věci k CNC. Jinak na aukru jsou občas docela dobré nabídky za slušné ceny, ale je třeba hledat.
blesk
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od blesk »

Blázen píše:
blesk píše:kde berete frézičky? mám nějaké 1,8mm, 6-ti břit s nepřerušovaným ostřím. Jsem jen omezen stopkou do 3,2mm.

6 břitů je moc, chce to dvoubřité a větší rychlostí, při malé se ti to bude pálit a brzo stupíš frézu. Já frézuji nejradši průměrem 3mm a na jemnější práci 1.6, ale na tu se musí opatrně

no já vím že je to moc, ale tyto jsem dostal děkuji/kus takže asi tak. Na vřetenu dostanu maximálně cca 30tis. otáček. Dvoubřity se mi taky líbí :-)
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od jyrry »

jyrry.webnode.cz
paplik

#13 Příspěvek od paplik »

hoši, možná je to mimo, ale na kolik vás vyjde takové CNCčko? Vyrábíte jen pro sebe nebo i na zakázku? Stavěli jste si ho sami, nebo někde sehnali už sestavené?
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od jyrry »

Ja to (tu starsi, nova uz je lehce potunena) mam skoro uplne samodomo, jen lamino, tocene a frezovane veci jsou za penize :-) Snazil jsem se udelat vsechno sam nebo na masine na ktere delam. Odhad tak kolem 5000-6000,- Kc bez ridiciho programu (ram, vedeni, zavitovky, krokove motory, drivery, zdroje, vretynko). Ale je to tak trochu zamerne bastl; frezuje to, ale s vyhradama. Nebo obracene - vypada to nic moc ale frezuje to :-)
http://www.jyrry.cbcnet.cz/nc_bastl.htm
jyrry.webnode.cz
paplik

#15 Příspěvek od paplik »

mě by právě ajimalo, na kolik to CNC vyjde se vším všudy, tedy s motorama, eletronikou+ zvlášť, jestli je potřeba ještě nějaký software či karta kromě např. CADu, která s tím bude mluvit.
Odpovědět

Zpět na „CNC dílna“