Quad si bere cca 20A při plném plynu.Přemýšlím i o hardcase verzi, protože jsem jednu lipolku při přistání zničil.Samozřejmě mám v plánu to i řešit ložem pro baterii z cuprexidu i vespod ,aby byla chráněna proti poškození.Dík za tipy, které jistě pomůžou i ostatním
jaká Li-polka pro quadrocopter/multicopter obecně
jaká Li-polka pro quadrocopter/multicopter obecně
Ahoj, tak nějak mi začínají dodělávat moje staré lipolky 3s 2200mAh ,které jsem létal v letadlech a nyní v quadrocopteru.Ale letový čas se snižuje na cca 4 minuty.Budu tedy potřebovat nové aku.Jaké používáte hodnoty mAh a C vy?
Quad si bere cca 20A při plném plynu.Přemýšlím i o hardcase verzi, protože jsem jednu lipolku při přistání zničil.Samozřejmě mám v plánu to i řešit ložem pro baterii z cuprexidu i vespod ,aby byla chráněna proti poškození.Dík za tipy, které jistě pomůžou i ostatním
Re: jaká Li-polka pro quadrocopter/multicopter obecně
Nazdar,tie 4 min dolu mozu byt sposobene aj zimou..Alebo ich mas uz take makke?
To co mas za prditko ked len 20A:) Moj ma odber na maximalke okolo 60A a tie baterky su v pohode a lietavam s 2200mAh 3S 20C turnigy.Nepodbil si ich?Teraz som si objednal dva kusy tychto bateriek,maju ich na HK cez swarm za cenu 4,27USD. Pri 2ks ma vysla jedna 7,2 Eur.Neni o com.Budem ich pouzivat aj v maxiswiftovi,no ten este nie je dokonceny.
To co mas za prditko ked len 20A:) Moj ma odber na maximalke okolo 60A a tie baterky su v pohode a lietavam s 2200mAh 3S 20C turnigy.Nepodbil si ich?Teraz som si objednal dva kusy tychto bateriek,maju ich na HK cez swarm za cenu 4,27USD. Pri 2ks ma vysla jedna 7,2 Eur.Neni o com.Budem ich pouzivat aj v maxiswiftovi,no ten este nie je dokonceny.
johny107 píše:CyCo píše:...Quad si bere cca 20A při plném plynu...
...To co mas za prditko ked len 20A...
Pokud je to ten co má uveden na RC Albu viz tento odkaz s motory viz tento odkaz a vrtulemi 10x6 tak to se mi nezdá, že by to při plném plynu bralo jen 20A. Otázkou je jestli si to spíš neplete s odběrem při visu tj. tam by to mohlo být v závislosti na zátěži okolo těch 20A, ale to není na plný plyn.
no meril jsem to na zemi pri plnym plynu.copter jsem drzel rukou na zemi.jeste to zmerim znovu.
Je klidně možné, že to skutečně bere jenom 20A. v případě, že má baterka vysoký vnitřní odpor. Pak už prostě vyšší proud nedá.
CyCo, do takového copteru jak máš v albu nepotřebuješ žádnou supr baterku. Krátce to letí proto, že je baterka před smrtí. Už je měkká a má malou využitelnou kapacitu. S novou to bude mnohem lepší. Já v podobných strojích v pohodě používám 3s2200 a 20C.
Troll píše:Je klidně možné, že to skutečně bere jenom 20A. v případě, že má baterka vysoký vnitřní odpor. Pak už prostě vyšší proud nedá.
Pokud by lipolka měla tak vysoký vnitřní odpor tak by se to při přidání plynu projevilo větším poklesem napětí a při plném plynu by to mohlo způsobit úplný výpadek pokud by napětí kleslo příliš nízko tedy pokud to nehlídá nějaká elektronika v tom quadu, která by tomu bránila.
Otázkou tedy je jak se ta konkrétní lipolka chová z hlediska napětí při přidání plynu naplno a jestli to v tom quadu neomezují třeba samotné régly díky poklesům napětí té lipolky po zvýšení plynu nad určitou mez.
Neviem cim si meral prud pri max plyne..S beznym merakom to isto neodmeras.
Skus pri tom merani prudu resp aj bez merania urobit meranie voltov na baterke..
Inak tie vrtule 10x6,mal som ich osobna skusenost zrali viac prudu pri vise ako ked som tam dal 10x4,5 resp. 10x4,7 APC. Po vymene tych vrtul co mas aj ty za tie s mensim stupanim sa zvysil cas visu o 1,5-2 minuty!! To by bolo prve,co by som riesil.
A keby si tam dal na ne 1000KV motory,tak by bol inak zivy ten copter..Tie 800 sa hodia tak na 11 palcove vrtule..Resp vyskusaj 11 palcove.Tie z HK su celkom fan oproti 10 palcovym.Tie su jedna hruza.
Skus pri tom merani prudu resp aj bez merania urobit meranie voltov na baterke..
Inak tie vrtule 10x6,mal som ich osobna skusenost zrali viac prudu pri vise ako ked som tam dal 10x4,5 resp. 10x4,7 APC. Po vymene tych vrtul co mas aj ty za tie s mensim stupanim sa zvysil cas visu o 1,5-2 minuty!! To by bolo prve,co by som riesil.
A keby si tam dal na ne 1000KV motory,tak by bol inak zivy ten copter..Tie 800 sa hodia tak na 11 palcove vrtule..Resp vyskusaj 11 palcove.Tie z HK su celkom fan oproti 10 palcovym.Tie su jedna hruza.
Drondys píše:Pokud by lipolka měla tak vysoký vnitřní odpor tak by se to při přidání plynu projevilo větším poklesem napětí a při plném plynu by to mohlo způsobit úplný výpadek pokud by napětí kleslo příliš nízko tedy pokud to nehlídá nějaká elektronika v tom quadu, která by tomu bránila.
Otázkou tedy je jak se ta konkrétní lipolka chová z hlediska napětí při přidání plynu naplno a jestli to v tom quadu neomezují třeba samotné régly díky poklesům napětí té lipolky po zvýšení plynu nad určitou mez.
Drondysi, Ty jsi tu baterku měřil že přesně víš co kam klesá a co dá anebo nedá? I když jsou Tvoje příspěvky často velice přínosné, občas věci zbytečně komplikuješ. Stav ( právě taková velikost ) vnitřního odporu kdy baterka dá právě jenom 20A s danou zátěží a více ne, je reálná věc, nic co by bylo třeba tady nějak zvlášť řešit anebo rozpitvávat.Dokonce to netřeba ani měřit, vždyť to skoro neletí a to je zcela jasný fakt. I bez měření. Nic neobvyklého a pro jenom trochu zkušenější modeláře běžná věc. Jaképak mudrování.A žádné otázky tady nejsou, baterku vyhodit, koupit novou. Protože se s ní nedá nic jiného udělat.
merim modelarskym wattmetrem ceske vyroby HiBox s proudovou sondou 100A, napeti, proud, prikon.Vrtule 10*4,5 uz mam nachystane jen je vyvazit a vymenit.Jinak ridici deska je crius mwc se, musim aktualizovat data na RCalbum.
udelam patricne zmeny - vrtule,cerstve nabita baterka a opet to zmerim.Jinak s deskou jsem spokojen, litam jen zatim na gyra.V supliku mam tu desku s diplejem z HK, a motory dt750,ram x666.
kolegove aby se to nejak nezvrtlo.Vadnou baterku urcit dovedu,ale ja tu nechtel vubec resit proc litam jen 4 minuty.Primarne jsem se spise ptal jakou lipol pouzivate na coptery vy.Tak trochu jsem neco pohledal na RC albumu.Ale jen pro spravna data ten odber zmerim s novou a prave nabitou baterkou. 
Tak mne sa na coptery osvedcili klasika turnigy 3S 2200mAh 20C..Vychadzaju najlepsie cenovo..
Davat tam nejaku 2600 ci co je podla mna hlupost,iba ak by ti zavadzala nevyuzita v supliku.
Jednak postovne uz 10USD a ta malinka kapacita navyse a cena je hned skoro dvojnasobna oproti 2200.Mal som aj velke baterky 4000 zippy a turnigy 5000 a obe mi posli do 9 mesiacov..
Este mam doma 5000 zippy 20C,nejak casto na nu nelietam,snazim sa o nu pecovat jak vo vaticke.
Tak som zvedavy,kolko vydrzi..
Inak s tou 2200 baterkou je copter velmi zivy az moc zivy pri hmotnosti 860g uz aj s tou baterkou..
Ak by som chcel vyssiu kapacitu,tak pouzijem bud tu 5000 alebo zapojim tieto 2200 paralelne dokopy a mam z nich 4400 za cenu 14,2 Eur..Tolko som za ne teraz zaplati cez swarm na HK vratane posty.
Aj ich vydrz sa mi celkom pozdava.
Davat tam nejaku 2600 ci co je podla mna hlupost,iba ak by ti zavadzala nevyuzita v supliku.
Jednak postovne uz 10USD a ta malinka kapacita navyse a cena je hned skoro dvojnasobna oproti 2200.Mal som aj velke baterky 4000 zippy a turnigy 5000 a obe mi posli do 9 mesiacov..
Este mam doma 5000 zippy 20C,nejak casto na nu nelietam,snazim sa o nu pecovat jak vo vaticke.
Tak som zvedavy,kolko vydrzi..
Inak s tou 2200 baterkou je copter velmi zivy az moc zivy pri hmotnosti 860g uz aj s tou baterkou..
Ak by som chcel vyssiu kapacitu,tak pouzijem bud tu 5000 alebo zapojim tieto 2200 paralelne dokopy a mam z nich 4400 za cenu 14,2 Eur..Tolko som za ne teraz zaplati cez swarm na HK vratane posty.
Aj ich vydrz sa mi celkom pozdava.
Troll píše:Stav ( právě taková velikost ) vnitřního odporu kdy baterka dá právě jenom 20A s danou zátěží a více ne, je reálná věc, nic co by bylo třeba tady nějak zvlášť řešit anebo rozpitvávat.
To co zmiňuješ je nepravděpodobné bez výrazného poklesu napětí už z principu ohmova zákona. Při napětí cca 12V a proudu cca 20A je celkový odpor v obvodu cca 0,6 ohmů. Pokud není zprasená instalace tj. nějaké extra velké přechoďáky třeba při použití nějakých ne zrovna dobrých konektorů apod. pak by více než polovina (odhadem až dvě třetiny nebo dokonce i více) z toho odporu měl být vnitřní odpor v lipolce. Jenže pokud by byl tak velký odpor skutečně v lipolce pak by v obvodu došlo k rozdělení napětí na odporech a na svorkách lipolky by byl patrný velký úbytek napětí tj. z těch cca 12V by na silových svorkách lipolky byla jen polovina (cca 6V) až jedna třetina napětí (cca 4V) nebo i méně a při podobných poklesech napětí už by nejspíš kolabovala elektronika. Takže pokud lipolka má takto extrémně vysoký vnitřní odpor je nepravděpodobné, že by se to neprojevilo výrazným poklesem napětí za provozu při odběru proudu. A to nemluvě o tom, že při tak extrémně vysokém vnitřním odporu by se většina energie v rámci obvodu měnila uvnitř lipolky na teplo.
Tím chci naznačit, že to omezení odběru proudu může signalizovat i nějaký problém v instalaci a nemusí to být jen problém lipolky. I když se to výměnou lipolky za novou třeba zlepší nebral bych to na lehkou váhu a důkladně bych zkontroloval přechoďáky v instalaci.
Neviem ako vy ale ja pri lete s copterama resp s cim kolvek pouzivam telemetricky prijimac a pekne vidim volty pohonnej baterie pocas letu a zaroven aj viem posudit ze v akom stave je baterka .
johny107 píše:Neviem ako vy ale ja pri lete s copterama resp s cim kolvek pouzivam telemetricky prijimac a pekne vidim volty pohonnej baterie pocas letu a zaroven aj viem posudit ze v akom stave je baterka.
Pokud se jedná o kopter co má CyCo uveden na RC Albu viz tento odkaz tak tam je z prvního obrázku patrné, že v něm zřejmě používá starší přijímač FrSky V8FR a ten neposkytuje telemetrii tj. musel by vyměnit přijímač (podle popisu v úvodním příspěvku má telemetrický modul DJT s Flysky TH9x) a pokud nemá telemetrii integrovanou ve vysílačce pak by si ji tam buď musel integrovat a nebo pro zobrazení navíc dokoupit LCD FLD-02.
jj telemetrii mam ale za letu spis koukam na copter, prechodaky nevyrabim pajim doma i v praci pres 20 let.jedinej konektor mezi regly a baterkou je jeden XT60 na baterce.maximalne power board odleptanej mnou by mohl mit problem s prenosem vetsich proudu, ale to by spis shorel.