Jak postavit první RC loď?

Pokud to plave na vodě, případně se potápí. Rychlíky, remorkery, plachtnice, makety.
Zpráva
Autor
Jan748159263

Jak postavit první RC loď?

#1 Příspěvek od Jan748159263 »

Dobrý den,
uvažuji o stavbě rc lodi, konkrétne mně osobně přišel nejvhodnější typ katamarán, díky jeho stabilitě. Chtěl bych si ji navrhnout a postavit komplet sám, nejspíš z balsy. Jsem v tomto absolutním začátečníkem, ale o modelech a elektronice něco málo vím, ale mám par otázek:

1)Co si myslíte o 4kanalové soupravě 2.4Ghz+přijmač do 1000Kč (není to třeba moc málo...)?

2)Je balsa sama o sobě tolik ohebná, nebo je potřeba ji před nalepením na "kostru" lodě např. namočit?

3) pokud budu mít vysílač,napájený přímač a zapojené servo, (*)tak se bude hýbat (servo) "stejně" jak páčka na vysílači(*),nebo jak se vykloni páčka trochu tak servo na "max"?

4)Chtěl bych ušetřít za baterie a regulátor (pokud bude platit*....*)>
a)zakoupením "normálních" baterii s určítým celkovým napětím, místo dobíjecích b)a místo oficiálního regulátoru servo+obyč. regulátor (15Kč) ovládaný tím servem a tímto regulovat např. "+" z bterie a "-" přímo k motoru
Šlo by to? ("a" a "b")

5) Moc děkuji za jakékoli odpovědi :)
Marena
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak postavit první RC loď?

#2 Příspěvek od Marena »

Ahoj,

no o elektronice, alespoň RC nevíš vůbec nic :-)

1, Ohledně soupravy u lodí na začátek asi moc zkazit nemůžeš. Stačí 2 kanál.

2, S Balsou moc neporadím, ale myslím si, že mokrou balsu ničím nepřilepíš, navíc naboptná a změní rozměry a po vyschnutí by praskla.

3, Servo se bude pohybovat lineárně s ovladačem (pokud nepoužiješ ovladač z hraček za 100kč z Tesca)

4, Nešetři.
A, Normalni baterie jsou slabe, maly vykon, na provoz drahe. Pokud bys to rozhejbal, časový provoz by byl tak desetinový pri srovnatelnem dobijecím packu.
B, pokud jsem to dobre pochopil, ze by jsi pouzil otocny potenciometr a hejbal s nim servem a tim reguloval chod motoru, tak takto to opravdu nefunguje. Princip by "možný" byl, ale ztrátové teplo, které by musel potenciometr odvádět neexistuje. Navíc by spotřeba byla vysoká i při min. otáčkách. A platí to jen u SS motorů.

5, není zač
Flop II, C182, EasyStar, BladeDancer, Tracy-E, Extra EPP, Guppy (ve stavbě), Copter
Jan748159263

#3 Příspěvek od Jan748159263 »

Fakt moc díky-čekal jsem 0odpovědi :)
a Váš odhad min. ceny (poprosím o vypsání např. regulátor 500Kč motor.....)?
a ty 4 kanály jen pro další popřípadné efeky
Děkuji
DAF
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od DAF »

K "regulaci" potenciometrem, v tom púřípadě by bylo vhodnější použít jakýsi reostat, nebo něco podobného, co snese proud v řádech ampér, podle velikosti a typu motoru třeba i několika málo desítek řekněme 10 - 20A). Reostat by snesl i nějakou teplotu. Ovšem bude na něm ztrácet celkem dost výkonu. Tohle se dělao v "dřevních" dobách, kdy získat elektornický regl bylo otázkou vlastní výroby doma podle Amatérského rádia (apod. časopisů).
Pro ovládání stačí pro začátek opravdou dvoukanál. Jinak se dají sehnat stavebnice, kterou jsou v rozsypu a vlastní tvořivosti se pak meze nekladou.
Hitec Aurora 9X
Jan748159263

#5 Příspěvek od Jan748159263 »

Jo to díky ja myslel jen odhadem zakladni ceny ELEKTRONIKY
muj odhad z ruznejch stranek :
souprava 1000, servo 250, motor 200-500, regulator 500 a baterie+nabijecka nvm.
Kdyztak to upravte a doplnte . Alespon vim zas neco vic :)
A moc diky
Marena
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Marena »

V lodích se moc nevyznam. Bude to chtít někoho jiného fundovaného.
Ten ale určitě bude potřebovat znát odhad velikosti, co od toho očekáváš.
Nebo pošli třebas odkaz na nějakej. Určitě jsi se v něčem vzhlídl a budeš se při tvorbě tomu přizpůsobovat.

Od tohoto se bude odvíjet potřebný motor, regulátor, případně chlazení motoru, baterie, servo.
Flop II, C182, EasyStar, BladeDancer, Tracy-E, Extra EPP, Guppy (ve stavbě), Copter
Jan748159263

#7 Příspěvek od Jan748159263 »

Tak moc diky , cekal jsem ze se mnou ztratite trpelivost :)
a asi se zajdu zeptat v nejblizsi dobe do nakeho specializovaneho oobhodu-uz mam typ
a Vy jste zameren na letadla?
bundes
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od bundes »

Jan748159263 píše:Jo to díky ja myslel jen odhadem zakladni ceny ELEKTRONIKY
muj odhad z ruznejch stranek :
souprava 1000, servo 250, motor 200-500, regulator 500 a baterie+nabijecka nvm.
Kdyztak to upravte a doplnte . Alespon vim zas neco vic :)
A moc diky

No to budeš brát slušný servo :D Pokuď to bude nějaká menší loďka, tak ti stačí HXT900 z hobbyking.com za necelou stokorunu... Regl a motor to samý
Letuschopno: Diablotin 8,5 ccm, Mig 7 (EPA kombat)
Jan748159263

#9 Příspěvek od Jan748159263 »

Děkuji za názor,
a Vy by jste celkem odhadl cenu elektroniky na kolik?
(motor,rc souprava,regulator,baterie,nabijecka)
Děkuji
darth.hokro
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od darth.hokro »

tady je to více méně spíš letadla, heliny. Mrkni na http://www.mo-na-ko.cz tam jsou hlavně lodičkáři.

jinak, jak píšou kluci, na ovládání lodě stačí dvoukanál bohatě. Pokud ale pořídíš páčkovou vysílajdu, můžeš použít na ovládání motorku, letecký stejnosměrný regulátor, který stojí mnohem méně než autíčkářský. Pro začátek na pohon stačí nějaký motorek speed 400 + 30A regulátor. Motorek stojí cca 200 kč a regl taky. Možná bych do začátku doporučil nějakou stavebnici, kde najdeš vše potřebné krom elektroniky, jako je lodní hřídel a podobně. Mrkni na stavebnice českého výrobce Vladyka models. http://www.vladykamodels.net/products.php?jazyk=cz

stavěl jsem pro kamarádu ten policejní člun WSP9 a stavba byla velmi rychlá a příjemná. Hlavně vystačíš s minimem nářadí. Jako první model bych se pustil do toho Atolu.
http://darthhokro.rajce.idnes.cz/
Marena
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od Marena »

jj já jsem na letadla.

No chce to opravdu cca rozměry. Rozdíl bude značný u 30cm a 60cm atd, pomalý, rychlý...
Pokud půjde o něco pomalejšího, odhaduju při použití třebas MIG 600 BOAT + regulátor, servo, hřídel okolo tisícovky. Při něčem rychlém to bude určitě o hodně výš. Ale jak jsem psal, to spíš už na někoho jiného.
Jan748159263

#12 Příspěvek od Jan748159263 »

Tak Vám moc děkuju za názory , každopadně letadla jsou hodne dobrý-chtel bych taky všechno :)
Mně tak někdy něco chytne :)
A myslim si ze kdyby mne nekdo prekecal na letadla tak.... no, ale shodnem se že maji letadla a heli nevýhodu v tom že stačí jeden špatný pohyb páčkou a ....... :(
navic jsem zaměřenej dost na hudbu
DAF
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od DAF »

Ten špatný pohyb může být i u lodě. Blbě zajetá zatáčka na rychlosti a nabere to vodu, ani člověk neví jak. Takže o tom zas až tak není. Pravda utopených lodí bude zřejmě méně, než "rozstřelených" letadel. K tomu, aby jich bylo méně (éradel) slouží jednak různé simy, kde člověk klikem na jedno tlačítko model "opraví", jednak se, aspoň do začátku, dají pořídit různé bublinkolety, které vydrží víc, než klasická dřevěná konstrukce. Bublinky navíc ve většině případů bývají opravitelně operativně přímo na place. Ten odkaz na Vladyku není špatný. Nebo je tu JR Models - http://www.jr-models.cz/index.php?&desk ... shop_id=43 , který má pár pěkných konstrukčních kousků, a za docela přijatelné mergle. Jinak stejnosměrný motor vyjde mezi 100 - 200,-Kč (podle typu a výrobce, většinou stačí nějaká 400ka), ceny obousměrných reglů neznám, dají se určo najít na netu. Za sebe bych nedával letecký, umí jen "dopředu" a nemá chlazení, jako lodní, či autařský. Pokud jde o servo, tak to bude odvislé od velikosti, typu a výtlaku modelu. Na obyčjenou loďku určitě něco velikosti HXT 900, na rychlejší, potřeba silnější. Vše chce zkušenost.
Hitec Aurora 9X
2952

#14 Příspěvek od 2952 »

Pro Jan748159263:

Rozumím Tvé touze postavit něco svého, ale radím -nejdřív se rozkoukej a naber nějaké zkušenosti. Jinak to bude hodně trnitá cesta. Doplň si bydliště a dost pravděpodobně se Ti někdo poblíž ozve.
Navštiv modeláře v okolí-udělej si výlet:-) A třeba se to začnou nakonec líbit i letadla :-)
Ale - nikdy nezačínej sám-vím, o čem mluvím :-) H.
Joker
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od Joker »

Zdravím, vyřež něco podobného z polystyrenu, bez těch korb, motor regulátor popř i radio můžeš potom použít i na letadlo. Můžeš s tím po rybníce jezdit i 2 hodiny. :D :D
Přílohy
2011_02280001.JPG
Odpovědět

Zpět na „Lodě“