Samokřídlo - vliv zmenšení na polohu těžiště
Samokřídlo - vliv zmenšení na polohu těžiště
Rozhodl jsem si postavit zase jednou samokřídlo na takové to domácí polítání. Volba padla na ZAGI Killer. Původní rozpětí 1200mm se mi zdálo velké a proto jsem ho zmenšil o 25% na 900mm. Model jsem stavěl na polohu těžiště 150mm od špičky (v plánku 195-205mm při rozpětí 1220mm). Při záletu jsem zjistil že stroj je absolutně neovladatelný. Přidáním 105g olova jsem nakonec posunul těžiště na hodnotu 128mm a model lítá opravdu velmi pěkně. Budiž to ku pomoci ostatnim, kteří by se rozhodli k podobné akci.
F 104 je můj sen
Re: Samokřídlo - vliv zmenšení na polohu těžiště
Ku pomoci by ostatním bylo, kdyby jsi doporučil aby si to v programu "Těžiště" přepočítali, takhle doporučuješ zkoušet vylučovací metodu a to nemusí každý model přežít. 
No to by bylo hezké, kdyby to bylo tak jednoduché. V programu těžiště od pana Koniga mě vycházelo těžiště na 103-105mm, to bych musel přidat asi čtvrt kila olova.
F 104 je můj sen
Zdravím,
doporučuju tenhle sw na výpočet těžiště http://home.germany.net/100-173822/schwerp.htm
U samokřídla jde o milimetry, tak je zbytečné se trápit experimenty.
Pat
doporučuju tenhle sw na výpočet těžiště http://home.germany.net/100-173822/schwerp.htm
U samokřídla jde o milimetry, tak je zbytečné se trápit experimenty.
Pat
Futaba T14SG
Velox II, Piper clipped w., Bücker 133 Jungmeister, Slow Poke
No Pate, máš pravdu, v tomhle softu to vyšlo přesně jak to mám. Díky
F 104 je můj sen
těch prg. je povícero, já se u Těžiště taky nechytal-nebyl jsem schopný použít onen graf co na mě vykouknul, ale na prg. online ano, např. http://fwcg.3dzone.dk/
Měl bych k tomuto tématu dotaz... Jak mám do programu zahrnout elevony????
Stavím balzové samokřídlo, něco jako Toro 900, elevony nejsou po celé délce odtokovky, zanedbatelně malé také rozhodně nejsou...
Jak se toto řeší???
Stavím balzové samokřídlo, něco jako Toro 900, elevony nejsou po celé délce odtokovky, zanedbatelně malé také rozhodně nejsou...
Jak se toto řeší???
Létám jak umím, ale hlavně pro radost z toho co dělám...
REX píše:Měl bych k tomuto tématu dotaz... Jak mám do programu zahrnout elevony????
Jak se toto řeší???
Elevony jsou samozřejmě součástí křídla. Musí se počítat s kompletní plochou křídla včetně elevonů.
Pat
Futaba T14SG
Nechtěl jsem kvůli malému dotazu zakládat celé vlákno.
Nějak mi zbyl jeden DT750 a rád bych k hexe postavil ještě samokřídlo. Něco už jsem si načetl co a jak a různé postupy, ale pořád nemůžu nikde najít žádný poměr velikosti křídla k výkonu motoru. Rád bych ho spíš používal na FPV takže malá rychlost by nemusela být na škodu. Mám i docela dost 3S 2200mAh tak ty bych tam taky snad nějak zužitkoval. Nikde jsem nenarazil na použití motoru pod 1000kv na samokřídle tak jsem z toho trošku jelen. Prosím tedy o zkušené o nějaký tip či odkaz na stránku nebo tak
Nějak mi zbyl jeden DT750 a rád bych k hexe postavil ještě samokřídlo. Něco už jsem si načetl co a jak a různé postupy, ale pořád nemůžu nikde najít žádný poměr velikosti křídla k výkonu motoru. Rád bych ho spíš používal na FPV takže malá rychlost by nemusela být na škodu. Mám i docela dost 3S 2200mAh tak ty bych tam taky snad nějak zužitkoval. Nikde jsem nenarazil na použití motoru pod 1000kv na samokřídle tak jsem z toho trošku jelen. Prosím tedy o zkušené o nějaký tip či odkaz na stránku nebo tak
Re: Správná velikost samokřídla
Stavať lietadlo na FPV za 500+ EUR k motoru za 10 dolárov, nehnevaj sa, to je šialené. Ten motor je stavaný na prúd do 18A, pri 3S je to okolo 200W, čo zodpovedá penovému lietadlu do jedného metra. Okrem toho je sám neskutočne ťažký... Na trikoptéru ako tak, ale do seriózneho lietadla... Ešte ani to samokrídlo nie je vhodný, je príliš ťažký a samokrídlo má tradične problém s váhou "na zadok". Mám doma tri DT750 rozobrané a je to skutočne dosť mizerný motor. Trošku sa dá vylepšiť výmenou ložísk, ale Hacker, Axi či Scorpion z toho veru nikdy nebude...
Aby som len netrepal - Torro 900 by s tým letieť mohlo, ale budeš musieť vyhryznúť kus z elevonov, aby sa tam vliezla väčšia vrtuľa a rátaj s problémom s ťažiskom príliš vzadu...
Aby som len netrepal - Torro 900 by s tým letieť mohlo, ale budeš musieť vyhryznúť kus z elevonov, aby sa tam vliezla väčšia vrtuľa a rátaj s problémom s ťažiskom príliš vzadu...
Take my love, take my land, take me where I cannot stand
I don't care, I'm still free, you can't take the sky from me...
I don't care, I'm still free, you can't take the sky from me...
Jestli ti pomůže toto : http://air.pelikandaniel.com/?sec=product&id=30454
V sekci ke stažení je dokument " Volba vhodného typu motoru RAY pro váš model " Je to sice RAY,ale ....
Pokud nepomůže tak sorry
V sekci ke stažení je dokument " Volba vhodného typu motoru RAY pro váš model " Je to sice RAY,ale ....
Pokud nepomůže tak sorry
Spektrum DX7s , T-Rex 450 Pro , Swift II
Spektrum DX7s , T-Rex 450 Pro , Swift II
Tak ten motor teda neni moc vhodny. Na samokridlo pokud davas motor dozadu potrebujes jednak idealne lehky motor a vic otacek, at nemusi byt velka vrtule kvuli vyrezum jak jiz bylo zmineno. Na metrove kridlo ti staci 15-200W motor v pohode, na 2metrove tak co ja vim 300-400 a vic. Zalezi jak chces aby to stoupalo a kolik tomu nalozis. Taky u tech vetsich kridel to neni takova divocina jako Toro napr. takze ani neni nutne, aby to bylo premotorovane. Taky si myslim, ze prece neni problem za 15-20 dolaru koupit odpovidajici motor pro odpovidajici kridlo. Kdyz jenom FPV te bude stat stovky dolaru.
E-Maxx, Frsky Taranis, 90 Toro, 150 FPV a 200 SOPTIK a ruzne mikropoletuchy
Jo to jsem potřeboval slyšet 
RimmerCZ Nějakej basic setup FPV jsem schopen zbastlit do $150 a spíš jsem to myslel jenom jako využití válející se elektroniky. Každopádně jasně, koupení motoru je pak už banalita
Jameson: 500+ EUR boha ne. Právě bych potřeboval načíst nějaký zajímavý smysluplný článek o křídlech. K hexe mě nakopnul david se svým rxexplorer.se tak jsem doufal v něco podobného
Všechno týkající se fyziky, klasických problémů a nějakých obecných vlastnostech. DT750 jsem měl rozebranej taky. Ložiska jsem viděl už horší, ale je pravda, že je to pěkně praseckej motor 
Vážně jsem chtěl udělat návrh a vyřezat to z pěny sám. Chci nějaký projektík do prázdnin. Zkoušel jsem už něco simulovat v jednom softu, ale spíš se s tím jenom učím. Moc nevím kde začít s tímhle typem stroje
RimmerCZ Nějakej basic setup FPV jsem schopen zbastlit do $150 a spíš jsem to myslel jenom jako využití válející se elektroniky. Každopádně jasně, koupení motoru je pak už banalita
Jameson: 500+ EUR boha ne. Právě bych potřeboval načíst nějaký zajímavý smysluplný článek o křídlech. K hexe mě nakopnul david se svým rxexplorer.se tak jsem doufal v něco podobného
Vážně jsem chtěl udělat návrh a vyřezat to z pěny sám. Chci nějaký projektík do prázdnin. Zkoušel jsem už něco simulovat v jednom softu, ale spíš se s tím jenom učím. Moc nevím kde začít s tímhle typem stroje
Tak ja jsem stavel a vlastne porad stavim cca 2m samokridlo. Navrh mam od Jardy Lnenicky, zalet super, letelo dobre na prvni odhoz. Akorat na FPV jsou ty 2m mozna moc, blbe se to hazi aji prevazi. Poslu ti ten navrh klidne. Zase kridlo mensi nez metr bude na FPV dost divoke. Mozna by sis ten planek mohl prepocitat na cca 150cm. To by mohlo byt tak akorat, aby to bylo prakticke, nemusel tam byt nejak moc silny motor a uvezt veci kolem FPV by nemel byt problem. 2metry bylo planovane na 1.8kg, ale z toho skogo 600g je baterka 4S 5Ah, velky 600W 3542 motor, 60A regl. Tahle vybava by u tebe mohla byt PODSTATNE slabsi, coz je i celkem pozadovane, protoze premety s tim delat nebudes. Taky dost zalezi, jestli chces kridlo s trupem, nebo vsecko zabudujes do kridel. Trup samotny prida gramy navic. Ja mam trup, protoze jinak bych ho asi nedovazil. Kridlo nema moc velky sip a tak musim davat baterky pred kridlo do trupu.
E-Maxx, Frsky Taranis, 90 Toro, 150 FPV a 200 SOPTIK a ruzne mikropoletuchy
Pánové, když se tu probírá FPV a samokřídla, co je pravdy na tom, že je tam vhodné použít gyroskop na stabilizaci?
10 bublinkoletů, F450 jako TBS Discovery, DX6, vimeo.com/martinkatera