Přijímačové AKU
Přijímačové AKU
Záměrně otevírám znovu toto téma - a to sice jaké přijímačové AKU třeba do rekreačního svahového větroně se 4 standardními servy nebo do motoráku se žhavíkem s 5 standardními servy? Pečlivě jsem pročetl všechna vlákna tomuto tématu věnovaná a zpravidla diskuse končily s tím, že NiMH (třeba oblíbené ENELOPY) jsou nevhodné kvůli velkému vnitřnímu odporu. Jenomže doporučované NiCd z trhu prakticky mizí - poslední větší nabídku má JINO, u všech prodejců převládají právě zde odsuzované paky NiMH v mnoha různých verzích. Jsou tedy NiMH opravdu tak nevhodné?
Re: Přijímačové AKU
Lietam 3 roky na prijímačovky z bielych Eneloopov AA 2000 v troch modeloch, dva z nich sú spaľováky so štandard servami (1300 a 1600mm rozpätie), tam mám 5-článkové sady, vetroň 2,7m 6x servo so 4-článkom a nikdy som žiadny problém nezaznamenal. A to ani v zime pri teplotách okolo mínus 5 st., kedy boli modely na snehu 3-4 hodiny. Do takýchto modelov by som nič iné nehľadal.
Ahoj,
mohu se připojit. Spalovák 1,6m se dvěma standardními a dvěma mini servy, 4x AA Enelopy. Žádný problém v létě ani při mínus 5-7°C.
Pro budoucí modely budu uvažovat o komponentech na dvoučlánek LiPol (přímač i serva). Pokusím se tedy překočit stádium používání stabilizátorů.
Pat
mohu se připojit. Spalovák 1,6m se dvěma standardními a dvěma mini servy, 4x AA Enelopy. Žádný problém v létě ani při mínus 5-7°C.
Pro budoucí modely budu uvažovat o komponentech na dvoučlánek LiPol (přímač i serva). Pokusím se tedy překočit stádium používání stabilizátorů.
Pat
Futaba T14SG
Velox II, Piper clipped w., Bücker 133 Jungmeister, Slow Poke
Velox II, Piper clipped w., Bücker 133 Jungmeister, Slow Poke
sviznik píše:... že NiMH (třeba oblíbené ENELOPY) jsou nevhodné kvůli velkému vnitřnímu odporu....
Dobrá blbost.
Používám k plné spokojenosti u spalováků enelopy nimh už 2roky. J.
Vzlétnout můžeš,ale přistát musíš.
steno1883 píše:sviznik píše:... že NiMH (třeba oblíbené ENELOPY) jsou nevhodné kvůli velkému vnitřnímu odporu....
Dobrá blbost.
Ve starších vláknech na toto téma takový názor bohužel převládá a spoustu diskutujících přímo varuje před NiMH s tím, že při větším odběru serv na nich může napětí výrazně padat a způsobit výpadky přijímače. Proto jsem to tu otevřel znovu, abych zjistil, jestli se zkušenosti časem někam posunuly...
- BambiSpP
- Kontaktovat uživatele:
Dej tam toto a máš klid nebo větší kapacitu http://www.peckamodel.cz/produkt/rc-mod ... ah-5c-flat
Futaba T8FG/ABSOLUTION/Rytmus mini VH model/Excel 2000+Asp 7,5/Easy star II
Pokud to máš do nově koncipovaného stroje, kde ještě nemáš serva, tak v případě, že nemáš k dispozici BEC regulátoru (a to u spalováku, nebo čistého větroně nemáš), tak je technicky nejčistší a nejvhodnější řešení použít HV serva.
Pokud je to do něčeho, kde už serva jsou, nebo nechceš použít ty HV, tak máš možnost dát přijímačovky z NiCd ( ještě je seženeš, na vhodné typy tady najdeš doporučení).
Můžeš dát externí BEC + 2s lipol. (To mám já tam, kde nejsou HV serva).
Můžeš tam dát 2s LiFe, pokud to vydrží serva (většinou to vydrží).
Eneloopy bych radši nedával. V TX jsou super, v RX už na to pár ran bylo, zvlášť pokud je tam víc serv.
Určitě se vyhni ostatním NiMh, zvlášť těm tužkám s kapacitou nad 2000mAh.
Pokud je to do něčeho, kde už serva jsou, nebo nechceš použít ty HV, tak máš možnost dát přijímačovky z NiCd ( ještě je seženeš, na vhodné typy tady najdeš doporučení).
Můžeš dát externí BEC + 2s lipol. (To mám já tam, kde nejsou HV serva).
Můžeš tam dát 2s LiFe, pokud to vydrží serva (většinou to vydrží).
Eneloopy bych radši nedával. V TX jsou super, v RX už na to pár ran bylo, zvlášť pokud je tam víc serv.
Určitě se vyhni ostatním NiMh, zvlášť těm tužkám s kapacitou nad 2000mAh.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
- StanleyT28
- Kontaktovat uživatele:
Používám asi tři sezony tohle http://www.pelikandaniel.com/?sec=product&id=38340 , v letadlech se spalovákem do 1,5 m. Zatím v pohodě, do většího půjdou NiCd.
No já podobný problém nyní řeším do 4m větroně, 8 serv (4xstandard, 4x mini). Taky jsem s hrůzou zjistil jak klasika mizí. Ale oni mizí i A123 (2300).....
Jantar 3,5m,Biglift 2,8m 80ccm,ASW28 4m,Staudacher O.S.-20ccm, Solius MPX
Souhlasím s JMalikem. LiFe Hyperion třebars 1450. Používám jak v jednom tak v druhém éru a v pohodě.
Stork8 (3,82m),Maxi Swift(1,4m) /Futaba T18 SZ /Nabíječ CELLPRO POWERLAB 8/
Používám 4čl. z těchto Ni-Mh 1,2/1300 2/3 A X Cell, kapacita je dostačující, výhodou je menší hmotnost a rozměr. Používají je i F3Béčkaři, což je myslím nejlepší vizitka...
Hmmmm, zajímavá cena. Jak dlouho ti vydrží na jedno nastoupání, jak dlouho s tím blbneš v termice? Já s těma hyperionama prakticky několik hodin.
Stork8 (3,82m),Maxi Swift(1,4m) /Futaba T18 SZ /Nabíječ CELLPRO POWERLAB 8/
PetrD píše:Používám 4čl. z těchto Ni-Mh 1,2/1300 2/3 A X Cell, kapacita je dostačující, výhodou je menší hmotnost a rozměr. Používají je i F3Béčkaři, což je myslím nejlepší vizitka...
To, že se určitý čudl používá soutěžně ještě neznamená, že to bude vhodné pro normální rekreační provoz.
V tomto konkrétním případě v soutěžním nasazení nemáš problém, protože létáš velmi často.
Potom to ale dáš do letadla se kterým jdeš občas, případně to nabiješ a za 14 dnů si vzpomeneš jít létat.
Pokud by to bylo v létě, tak by jsi mohl být dost nemile překvapený, že to najednou vykleklo tak rychle, když jsi to před dvěma týdny nabil naplno.
Dobře si prohlédni ten graf pro samovybíjení v závislosti na teplotě (poslední graf na 1. stránce) a představ si, že v létě je třeba přes 30°C.http://www.jino.cz/userfiles/Materialovy%20list%20X-Cell%201600.pdf
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
Kovaco: Na 6-ti servovém větroni asi 2 hodiny ve vzduchu, nabito ca. 900mAh, víc jsem nezkoušel.
JMalik: Jsem stará škola, takže samozřejmě před létáním nabíjím... při 1,3A je to za chvilku
JMalik: Jsem stará škola, takže samozřejmě před létáním nabíjím... při 1,3A je to za chvilku