Osvětlení coptery

Rámy pro coptery, závěsy pro kamery a jiná mechanika na coptérách
Zpráva
Autor
rety

Osvětlení coptery

#1 Příspěvek od rety »

Zakladám tohle téma aby se nějak sjednotily informace o osvětlení a různých způsobech označeních kopter. Bylo tu už podobné téma, ale dopadlo tak že tam byl seznam videi z YT kde byli coptery jako v převleku duchové.

Chtěl bych títmto poprosit zkušené lidi aby se podělili o své know-how jak si udělali osvětlení na své stroje.
Jaké LED, typy, pásky nebo katody, jejich umístění , barevnost pro orientaci, napájení, jestli se spínají sami nebo nějaká řídící elektronika.
Děkuji za veškeré info

Já bych chtěl něco na svého X quada. Nejlépe označit přední 2 ramena. Ty jsou čtvercového profilu. Jestli pásky zespodu a z boku těch ramen. Jaké LED, jak to napájíte, nějaké doporučené, atd.
T9x Open9x, Beta 1400 v3, F4F Wildcat PZ, X525 + Crius MultiWii SE, A10 50mm EDF
Himoto Zenit MT
tomiksvoboda

Re: Osvětlení coptery

#2 Příspěvek od tomiksvoboda »

tak mě se nejvíc líbí co umí arducopter,ovládá led tak,že ramena blikají pomaru = disarm,svítí = arm , na zádi ješte gps,pěkné
tmx

#3 Příspěvek od tmx »

dnes bylo na mk.de toto http://vimeo.com/40705000
ledky ma i z boku ramen, coz se mi zda supr

modry ledky jsou prej videt uplne ze vsech barev nejhure
martinre
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od martinre »

tomiksvoboda píše:tak mě se nejvíc líbí co umí arducopter,ovládá led tak,že ramena blikají pomaru = disarm,svítí = arm , na zádi ješte gps,pěkné

Používáš na to modul od Jdrones http://store.jdrones.com/jD_IOBoard_p/jdioboard10.htm nebo máš LED připojený přímo na piny u APM? Já to měl zatím přímo na piny, ale teď mi přišla ta deska, tak to připojím přes ní.
tomiksvoboda

#5 Příspěvek od tomiksvoboda »

já to připojil na desku,ale přes mosfety
rety

#6 Příspěvek od rety »

Sehnal jsem si LED pásky červené a bílé na 12V a přemýšlím jak je umístit aby byli vidět ze všech stran. Na konce konzol nemůžu nebo nevím jak, jsou tam ty přistávací "drápy", takže na ramena. Ty jsou čtvercového průřezu a tak jestli pásek zespodu a nebo z každého boku. Máte už to tak někdo aby to vypadalo a fungovalo dobře? Napájel bych to z hlavní baterie. Přes rozvodnou desku? Nebo je na to nějaký spínač vhodný? A nějaký obyč spínač co by šel na dát na kanál vysílačky?
Dík za rady
T9x Open9x, Beta 1400 v3, F4F Wildcat PZ, X525 + Crius MultiWii SE, A10 50mm EDF
Himoto Zenit MT
gardenroute

#7 Příspěvek od gardenroute »

Tady toho je docela dost, je to Turek, ktery to sam vyrabi a posila po celem svete.
Ptaak 2 (Phantom 4 HDMI Mode) | FS Dominator HD2 | MarcoPolo Locator |
Kajosek
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Kajosek »

rety píše:Sehnal jsem si LED pásky červené a bílé na 12V a přemýšlím jak je umístit aby byli vidět ze všech stran. Na konce konzol nemůžu nebo nevím jak, jsou tam ty přistávací "drápy", takže na ramena. Ty jsou čtvercového průřezu a tak jestli pásek zespodu a nebo z každého boku. Máte už to tak někdo aby to vypadalo a fungovalo dobře? Napájel bych to z hlavní baterie. Přes rozvodnou desku? Nebo je na to nějaký spínač vhodný? A nějaký obyč spínač co by šel na dát na kanál vysílačky?
Dík za rady

napajeni mám z rozvodne desky, přes radiem spinany switch http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=8833

jinak mam led pasky zeapredu az do boku (kolem motoru) ... ty pasky sviti pod uhlem skoro 180°, takže je to videt aj zespodu (stejne vetsinou nebudes litat kolmo nad hlavou)
http://site.hobbypartz.com/pimages/05H100-Quadcopter-Red-RTF-24G/700/05H100-Quadcopter-Red-RTF-24G-5.jpg
1) quadcopter Locust (TBS clone), Cirus AIOP v2
2) original TBS Discovery PRO, Naza V2, Graphene 4S
salamander

#9 Příspěvek od salamander »

Takto to mám urobené , normálne to opriem o stenu alebo strom, ten strom ho môže poslať k zemi ako je na videu , tie ledky už za šera priam žiaria hlavne zelené , poháňam to priamo s baterky.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=0fr59uW8w34[/youtube]
eSITe

#10 Příspěvek od eSITe »

rety píše:Sehnal jsem si LED pásky červené a bílé na 12V a přemýšlím jak je umístit aby byli vidět ze všech stran. Na konce konzol nemůžu nebo nevím jak, jsou tam ty přistávací "drápy", takže na ramena. Ty jsou čtvercového průřezu a tak jestli pásek zespodu a nebo z každého boku. Máte už to tak někdo aby to vypadalo a fungovalo dobře? Napájel bych to z hlavní baterie. Přes rozvodnou desku? Nebo je na to nějaký spínač vhodný? A nějaký obyč spínač co by šel na dát na kanál vysílačky?
Dík za rady

Kde si zohnal tie LED pasy ? :)
salamander

#11 Příspěvek od salamander »

Ja mám 2x80 cm a idem priamo s baterky , svietivosť za tmi je výborná hlavne tie zelené, 100m nad zemou to vypadá nejako zvláštne, to treba vidieť.
Ale, skrátila sa doba letu.
Michal Hvezda

#12 Příspěvek od Michal Hvezda »

salamander píše:Ja mám 2x80 cm a idem priamo s baterky , svietivosť za tmi je výborná hlavne tie zelené, 100m nad zemou to vypadá nejako zvláštne, to treba vidieť.
Ale, skrátila sa doba letu.

o kolik cca ?
rety

#13 Příspěvek od rety »

Himoto Zenit MT
jamesgsf
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od jamesgsf »

Mohl by mne někdo poradit jak zapojit na apm(arducopter) led pásky chtěl bych použít toto http://www.conrad.cz/ohebny-svitici-pasek-s-led-12-v-5cm-3led-modra.k180693?icc=category-carousel-2level&icn=toprate-led-pasky a napojit to přímo na desku jako je toto http://copter.ardupilot.com/wiki/nav-leds/ abych mohl využít řežimů z desky pro signalizaci stavu arm a gps apod bez použití desky jDrones. Co nechápu, je že na led teče bateriie 12v a z desky teče 5V. Lze to zapojit s tím použitím ULN2803 přesně jak je na obrázku nebo je ještě potřeba něco mezi ten ULN2803 a desku. Předpokládám, že z desky jde jen mínus vodič. Nebo je jednodušší zapojení dle víše zmíněných mosfetu (bohužel nevím jaké a jak to zapojit, nejlépe odkaz) nebo odporů. Kdybych chtěl použít výkonové led 3w, tak předpokládám, že bych k nim potřeboval nějkaý driver. Někde jsem vyčetl, že z desky jde jen 500ma a 3w led bere skoro 1A takže z desky to brát asi nejde. Jak na to mohl by někdo udělat obrázek pro blbce, nějaké povědomí o elektro mám ale nejsem odborník? Moc dík za pomoc
Open9x, Ultimate lrs, I like open system :-) on copters.
Kajosek
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od Kajosek »

jamesgsf píše:Mohl by mne někdo poradit jak zapojit na apm(arducopter) led pásky chtěl bych použít toto http://www.conrad.cz/ohebny-svitici-pasek-s-led-12-v-5cm-3led-modra.k180693?icc=category-carousel-2level&icn=toprate-led-pasky a napojit to přímo na desku jako je toto http://copter.ardupilot.com/wiki/nav-leds/ abych mohl využít řežimů z desky pro signalizaci stavu arm a gps apod bez použití desky jDrones. Co nechápu, je že na led teče bateriie 12v a z desky teče 5V. Lze to zapojit s tím použitím ULN2803 přesně jak je na obrázku nebo je ještě potřeba něco mezi ten ULN2803 a desku. Předpokládám, že z desky jde jen mínus vodič. Nebo je jednodušší zapojení dle víše zmíněných mosfetu (bohužel nevím jaké a jak to zapojit, nejlépe odkaz) nebo odporů. Kdybych chtěl použít výkonové led 3w, tak předpokládám, že bych k nim potřeboval nějkaý driver. Někde jsem vyčetl, že z desky jde jen 500ma a 3w led bere skoro 1A takže z desky to brát asi nejde. Jak na to mohl by někdo udělat obrázek pro blbce, nějaké povědomí o elektro mám ale nejsem odborník? Moc dík za pomoc

ahoj ... delal jsem podobnou signalizaci na jinou desku (crius aiop) podle stejneho navodu .. taky přes ten čip, a jelo to

jinak k tomu co nechápeš, tak na to ti řeknu, drž se toho schematu na obrazku ;-) .... protože mezi ULN a desku se nic nedává; z desky sice teče 5V, ale to je jen ovladaci napětí, aby čip fungoval, a posílal na jednotlivé výstupy pro led, v ten pravý čas "-" signál/napětí (+12V si ledky berou z baterky)

nemíchej hrušky s jabkama .... +5V z desky a GND, jsou pro čip ..... a +12V z lipo a GND z baterky, jsou pro LED ..... dohromady to není spojené, kromě přes GND, a to přeci ničemu nevadí ;-)

shrnuto sečteno .... drž se schémat a obrázků v návodě
1) quadcopter Locust (TBS clone), Cirus AIOP v2
2) original TBS Discovery PRO, Naza V2, Graphene 4S
Odpovědět

Zpět na „Coptery - technika“