Letecká nekázeň
- TomasC
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Letecká nekázeň
V pondělí jsem si povídal s jedním pilotem a řeč přišla i na omezení modelářů. Trošku mě překvapilo, že byl zcela jednoznačně pro vyklizení prostorů od modelů, ULL a podobně.
Nedá se nic dělat, propaganda pracuje.....
Přitom jsem byl svědkem několika "náletů" letadel na modelářské letiště.
Dnes v době, kdy má kde kdo kameru, ať v mobilu nebo na letadle, jsem se rozhodl založit vlákno, kde se budou obdobná videa nebo informace schraňovat.
V žádném případě nechci, aby to bylo vlákno, ze kterého bude čerpat letecká inspekce. Jen prostě podklad, že situace rozhodně není černobílá.
Jedno poměrně nedávné:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=1nJrTk_mZKU[/youtube]
Nedá se nic dělat, propaganda pracuje.....
Přitom jsem byl svědkem několika "náletů" letadel na modelářské letiště.
Dnes v době, kdy má kde kdo kameru, ať v mobilu nebo na letadle, jsem se rozhodl založit vlákno, kde se budou obdobná videa nebo informace schraňovat.
V žádném případě nechci, aby to bylo vlákno, ze kterého bude čerpat letecká inspekce. Jen prostě podklad, že situace rozhodně není černobílá.
Jedno poměrně nedávné:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=1nJrTk_mZKU[/youtube]
Re: Letecká nekázeň
Jen aby se z toho nestal nějaký boj...
Trochu ty piloty letadel chápu, jde jim o kejhák a nám modelářúm jde o prd. Tady za piloty nijak nekopu, sám jsem čistokrevný modelář.
Co jsem viděl, tak symbióza modelářů a piltů letadel na letištích funguje bezvadně, bez rozepří apod. Asi jsem měl zatím štěstí.
Trochu ty piloty letadel chápu, jde jim o kejhák a nám modelářúm jde o prd. Tady za piloty nijak nekopu, sám jsem čistokrevný modelář.
Co jsem viděl, tak symbióza modelářů a piltů letadel na letištích funguje bezvadně, bez rozepří apod. Asi jsem měl zatím štěstí.
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz
http://rc.ludl.cz
..taky bych se v tom neangažoval...jen apeloval na oboustrannou ohleduplnost a selský rozum. A nebo mají piloti mít obdobnou "žalovací stránku" a stěžovat si na modeláře ?...
Létám jak velké, tak modely... lidé-neblbněte
P.S. ....a vůbec nejlepší je "institut jeden pilot povídal"...
Znám "hodně dalších pilotů", kteří nepovídají
Tedy - Tomáši - neřeš to
Máš hezký server 
Létám jak velké, tak modely... lidé-neblbněte
P.S. ....a vůbec nejlepší je "institut jeden pilot povídal"...
Znám "hodně dalších pilotů", kteří nepovídají
Tedy - Tomáši - neřeš to
TomasC píše:..........
Ze kterého modelářského letiště to je?
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
- Buckeye-Blitz
Tak snad kategorický názor jednoho člověka není důvodem k tomu, abychom se navzájem natáčeli a udávali - nebo jo?
Myšlenka,kterou nelze vyjádřit stručně, nezasluhuje, aby byla vůbec vyslovena.
- TomasC
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Není podstatné. Kdybych to chtěl řešit, tak napíšu stížnost na ÚCL. Včetně času a imatrikulace. To udělat nechci.
Jde jen o prostou evidenci incidentů letadel, tak jak to vidí modeláři ze země.
TomasC píše:Není podstatné. Kdybych to chtěl řešit, tak napíšu stížnost na ÚCL. Včetně času a imatrikulace. To udělat nechci.
To je podstatné. Jinak on vyhlásí, že měl nějaký problém, nalétnul si to, aby si prohlédl situaci, zvednul to když viděl, že to není volné...
Víš jaký bude mít efekt to nahlášení na ÚCL? Řeknou, ať si ty letiště zaregistrujeme a pak se tomu bude ostatní letecký provoz vyhýbat. Je doufám jasné, kolik těch registrovaných asi tak bude.
(Rozhodně ho nehodlám obhajovat, pokud neměl přímo s modeláři domluvené, že tam proletí a taky nebudu nikomu radit co se má tady zveřejňovat a co ne)
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
Zakladni rozdeleni prostoru je ... minimalni vyska je 150m .. v pripade ze jsou dole lidi tak 300m .. Predpis ICAO L2. Kdyz letim s 'velkym' tak pod tuto hranici rozhodne nechodim drzim se spise vyse (kdo leta SEP vi proc). A s modely zase nechodim vyse protoze nechci hledat na obloze tecku a premyslet kam ze to vlastne letim. Pokud teda nekdo neletate obri modely.
-
beginner99
Jo , znám , stalo se mi to stejné ,měl jsem ve vzduchu omegu a prd ho hornoploch asi 2 m nad zemi a pak leti dál , ještě že na mě jeden pán zavolal , jinak mám infarkt . Fakt nehezké tohle to .
Pro Tomáš:
Přesně, jak píše Malík...
Nikde není povinnost, že jako pilot musím znát seznam model. letišť. A tak kdykoli se může využít výmluvy, "že dělal nácvik bezpečnostního přistání" a pod., jak píše Jirka.
Neřešme , kde není problém...pojďme se jen chovat všichni slušně. A třeba i z hlediska frekvencí, výkonů, dosahů a FPV...
A jen prostá evidence je vlastně k ničemu a boj mezi lidmi, kteří mají vlastně rádi totéž je hloupost.
Jinak na sebe-velké i malé piloty - upozorníme a soudruzi posranci budou vymýšlet zákazy a příkazy a evidence....a budeme říkat "zlatý komáři" !.....
Přesně, jak píše Malík...
Nikde není povinnost, že jako pilot musím znát seznam model. letišť. A tak kdykoli se může využít výmluvy, "že dělal nácvik bezpečnostního přistání" a pod., jak píše Jirka.
Neřešme , kde není problém...pojďme se jen chovat všichni slušně. A třeba i z hlediska frekvencí, výkonů, dosahů a FPV...
A jen prostá evidence je vlastně k ničemu a boj mezi lidmi, kteří mají vlastně rádi totéž je hloupost.
Jinak na sebe-velké i malé piloty - upozorníme a soudruzi posranci budou vymýšlet zákazy a příkazy a evidence....a budeme říkat "zlatý komáři" !.....
- Bucker131
- Kontaktovat uživatele:
Celé tohle téma bude zajmavé
hlavně když se připojí lidi jako já co se pohybují v provozu obojího. DOmácí klub mám v nově založeném, ale neoficiálně už dlouho provozovaném klubu LMK Častkovice. Létáme s velkými benzínovými modely na stejné dráze jako ULL, i když jejich provoz je minimální. No právě na schůzi jsme to řešili.
Piloti Ull jsou zodpovědní sami za sebe (plus amatérská asociace). Jediné co je omezuje je přistání na cizím pozemku po domluvě s majitelem. Lítat si můžou jak nízko chtěj, až na města, kde jsou většinou zakázané prostory.
Zato všechno krom ULL se řídí předpisy UCL-ICAO. Výška kdekoli při letu minimálně 150m (v tom videu to ani nemusí porušovat s tou 205kou). Celkově však platí, že tyhle letadla mají nějáký společný vy,mezený letový výšky. V dnešní době maji, i když se to nevyžaduje, skoro všechny Noletadla rádio.
No aby sme se vyhýbali karambolům tak snad budem jako aktivní modeláři zapsáni na mapě upozornění ŘLP - NOTAM, aby piloti měli možnost si to ohrožení zjistit. Dále budem mít na letišti pozemní pohyblivou leteckou stanici, na kterou stačí omezený průkaz radiofonisty (žádná láce, je to učení a poslouchání né moc příjemných a zábavných výkladů, pak testy) pro domluvu s letadly.
Stále však platí pravidlo obecné - prvně život pilota, pak model a respektovat to je nutné. Pak už jen záleží na zodpovědnosti chování pilota a modeláře.
Dále je nutné si pamatovat, že pokud lítáte na velkém letišti - třeba i aeroklubovém tak tam letadla mohou lítat nad plochou jak nízko chtěji. Jinde mimo je to bez povolení žádosti na UCL nezákonné a při nahlášení se to řeší pokutou nebo odebráním průkazu.
Piloti Ull jsou zodpovědní sami za sebe (plus amatérská asociace). Jediné co je omezuje je přistání na cizím pozemku po domluvě s majitelem. Lítat si můžou jak nízko chtěj, až na města, kde jsou většinou zakázané prostory.
Zato všechno krom ULL se řídí předpisy UCL-ICAO. Výška kdekoli při letu minimálně 150m (v tom videu to ani nemusí porušovat s tou 205kou). Celkově však platí, že tyhle letadla mají nějáký společný vy,mezený letový výšky. V dnešní době maji, i když se to nevyžaduje, skoro všechny Noletadla rádio.
No aby sme se vyhýbali karambolům tak snad budem jako aktivní modeláři zapsáni na mapě upozornění ŘLP - NOTAM, aby piloti měli možnost si to ohrožení zjistit. Dále budem mít na letišti pozemní pohyblivou leteckou stanici, na kterou stačí omezený průkaz radiofonisty (žádná láce, je to učení a poslouchání né moc příjemných a zábavných výkladů, pak testy) pro domluvu s letadly.
Stále však platí pravidlo obecné - prvně život pilota, pak model a respektovat to je nutné. Pak už jen záleží na zodpovědnosti chování pilota a modeláře.
Dále je nutné si pamatovat, že pokud lítáte na velkém letišti - třeba i aeroklubovém tak tam letadla mohou lítat nad plochou jak nízko chtěji. Jinde mimo je to bez povolení žádosti na UCL nezákonné a při nahlášení se to řeší pokutou nebo odebráním průkazu.
Tenhle průlet Trenéra je ještě v pohodě proti jednomu expertovi v ULL.
Pomáhal jsem na letišti pro modely vytlačit z bahna kolegovi auto. Pan pilot motorového rogalla s gondolou si to namířil přímo na nás klesavým letem a cca 30 metrů před námi to vybíral tak, že podvozkem byl nad střechou vozidla 3-4 metry.
Pomáhal jsem na letišti pro modely vytlačit z bahna kolegovi auto. Pan pilot motorového rogalla s gondolou si to namířil přímo na nás klesavým letem a cca 30 metrů před námi to vybíral tak, že podvozkem byl nad střechou vozidla 3-4 metry.
- petrcorrado
- Kontaktovat uživatele:
tak argument typu, že modelář nic neriskuje protože je na zemi, kdežto pilot sedí v letadle ve vzduchu je tendenční. Opačně platí, že když to ten pilot v tom vzduchu posere tak udělá na zemi rozhodně víc škody a ohrozí víc životů, než model. Tak bych to viděl.... A nemusí to být v důsledku srážky s modelem, kdyby chtěl někdo prudit. Navíc si myslím, že vzduch patří všem..!!!!!!!!! 
therccustomjets.cz
customwings.cz
customwings.cz
Nemyslím, že toto vlákno má za úkol říkat "ale velký letadla na nás taky kašlou". Spíš "velký se ohánějí bezpečností a ohrožením ze strany (NĚKOLIKA nezodpovědných) modelářů a pak NĚKTEŘÍ piloti velkých udělají takovouhle sebevražednou kravinu..."
Aby toho nebylo málo, tak někteří modeláři sami navrhovali, že v případě střetu modelu s pilotovaným provozem má vinu defaultně modelář. To ale není možné (je to jako říct, že vinu za srážky cyklistů s auty mají defaultně cyklisté).
Taky mám pár "veselých" historek z víkendu, kdy účastníci sletu ULL záměrně prolétávali prostorem vyhrazeným pro modeláře. Je mi líto, ale pokud se obě strany nebudou chovat slušně a respektovat se, bude docházet k problémům. Současná snaha je odstranit z cesty modeláře... smutné.
Aby toho nebylo málo, tak někteří modeláři sami navrhovali, že v případě střetu modelu s pilotovaným provozem má vinu defaultně modelář. To ale není možné (je to jako říct, že vinu za srážky cyklistů s auty mají defaultně cyklisté).
Taky mám pár "veselých" historek z víkendu, kdy účastníci sletu ULL záměrně prolétávali prostorem vyhrazeným pro modeláře. Je mi líto, ale pokud se obě strany nebudou chovat slušně a respektovat se, bude docházet k problémům. Současná snaha je odstranit z cesty modeláře... smutné.
Vertigo 2m, Extra 330SC, Supertrino F3P (54g)+Lantsov 15", RCFactory Extra 330LT, JETI DS16
- LittleFalco
Myslim, ze zalozeni takoveho vlakna je dobry napad. Protoze v kazdem z nas je chut se predvadet a bohuzel, debilove jsou mezi nami na obou stranach "barikady"
Zpátky doma, v kopcích :-)