Nastavení větroně - redukce mixů

Vše o TURNIGY 9X. Programování, úpravy HW i SW této vysílačky
Odpovědět
Zpráva
Autor
mab
Kontaktovat uživatele:

Nastavení větroně - redukce mixů

#1 Příspěvek od mab »

Nastavuji bezmotorového větroně a dostal jsem se na maximum mixů (32?) Věřím, že to půjde zjednodušit. Zkusím to tu vše popsat, snad se najde nějaký šikula, na dost místech otrocky přidávám přes MAX a vůbec. Ono to funguje i teď, ale když chci něco přidat tak nemůžu.

Tři letové režimy dle výrobce 3pol přepínač (normal, termika, rychlost) a pro start na navijáku přes 2 pol přepínač zapnout/vypnout vztlaky (opět dle výrobce).
Na kniplu plynu dopředu/od sebe vše v nule (nebo dle letového režimu) a k sobě plné brzdy (cow)
kanál 1+5 křidélka // kanál 6+7 klapky // kanál 2 výškovka // kanál 4 směrovka

Obrázek

CH1 (pravé křidélko)

1řádek - výchylka nahoru + dolů přes DIFF
2řádek - to samé jako 1ř, jen pro letový režim speed
3řádek - Je to snížení křidélka pro letový režim termik
4řádek - zvednutí křidélka pro režim speed
5řádek - start na navijáku, při sepnutém AIL křidélko dolů
6řádek - na plynové páce mám klapky a tímto se od poloviny dolů přidají (přizvednou) křidélka
CH5 (levé křidélko)
to samé jako CH1
CH2 (výškovka)
1řádek - výchylka při přitažení
2řádek - výchylka při potlačení (tady by šlo asi DIFF jako u křidélek)
3řádek - když plynovou pákou vytahuju klapky, tak se přes uživatelskou křivku přidává výškovka
4řádek - jemné potlačení pro letový režim speed
CH4 (směrovka)
1řádek - výchylka vpravo
2řádek - výchylka vlevo (tady by asi taky šel DIFF na jednom řádku)
3+4 řádek - přimixování směrovky ke křidélkům 1:1
CH6 a CH7 (klapky)
U klapek jsem netrimoval přes LIMITY, ale přímo na prvním řádku. Šlo o to aby byly klapky v rovině při plynové páce nadoraz nahoru a při trimování přes LIMITY pak chodila každá klapka jinak.
1řádek - celá dráha plynové páky pohne klapkou z nuly úplně dolů.
2řádek - při zatáčení křidélky pomáhají klapky, pouze nahoru 5mm letové režimy normal a termik
3řádek - při zatáčení křidélky pomáhají klapky, nahoru 8mm/dolů 6mm, letový režim speed
4řádek - snížení klapky pro letový režim termik
5řádek - zvednutí klapky pro režim speed
6řádek - start na navijáku, při sepnutém AIL klapky dolů
x9d, x-lite pro a pár poletuch
JMalik

Re: Nastavení větroně - redukce mixů

#2 Příspěvek od JMalik »

Létal jsem dřív ty letové režimy podobně jako to máš. Teď se mi zdá lepší mít letový režim termika a rychlost pod jednou volbou a funguje to tak, že na knyplu plynu máš plynule řízenou odtokovku (klapky + křidélka) tak, že kolem polohy knyplu uprostřed je to cca 10% na každou stranu necitlivé na změnu polohy knyplu. Potom knypl od sebe = odtokovka nahoru pro přeskok, knypl dolů odtokovka dolů pro kroužení. Výchylky jsou takové, aby pokryly celý rozsah rychlostí. Na F3káčkách to mám dolů na max pro brzdění. K tomu samozřejmě ty diferenciace, mixy do VOP a SOP, do VOP musíš mít křivkový.
Mám to na jiném TX, neříkám, že je to lepší, nebo horší, píšu ti to proto, že jsem něco na TGY9 kdysi nastavoval a pokud se rozhodneš pro nějaké řešení, tak je škoda práce to od základu měnit, tak to napřed celé promysli. Jinak jsem moc zvědavý, kdo s borců s TGY ti s tímhle pomůže :wink:
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
mhotar

#3 Příspěvek od mhotar »

Ahoj,
neporadím ti sice s nastavením větroně jako takového, ale pár postřehů k redukci mixů bych měl:

(+4%)MAX LR-speed
(-9%)MAX LR-speed Spínač-AIL

by se dalo nahradit jedním mixem se zdrojem (100%)AIL LR-speed a tříbodovou křivkou 4,0,-5

no a pak ty půlky křivek (x>0) a (x<0) sloučit a nadefinovat tříbodovou křivku požadovaných parametrů.

Jestli dobře počítám 6 mixů by mělo zůstat volných.
www.opentx.cz
JMalik

#4 Příspěvek od JMalik »

No, chtěl teda v tomhle něco dolaďovat na louce, na letišti. Mít s sebou ten návod jak to je napsaný kompletně na papíru a i tak se mi zdá možnost to podělat dost vysoká.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
mhotar

#5 Příspěvek od mhotar »

Mně to naopak vyhovuje, z těch pár řádků u každého kanálu je hned jasné co to dělá. Nikomu si ale netroufám radit co má používat. Pro mě má opentx nekonečné možnosti, pro někoho může být bezcenné.
www.opentx.cz
mab
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od mab »

mhotar píše:Ahoj,
neporadím ti sice s nastavením větroně jako takového, ale pár postřehů k redukci mixů bych měl:

(+4%)MAX LR-speed
by se dalo nahradit jedním mixem se zdrojem (100%)AIL LR-speed a tříbodovou křivkou 4,0,-5

Tak tohle se mi nedaří, nezdá se mi že by šlo dát do jednoho mixu dvě různá přepnutí.
Zadání u toho zní:
- při přepnutí 3pol přepínače do polohy LR-speed zvedni křidélko o 1,5mm oproti nulové poloze.
- pokud je sepnutý 2pol přepínač AIL a současně je LR-speed pak sniž křidélko o 2mm oproti nulové poloze
Je to pro start navijákem, při LR-speed + AIL se startuje a po vypnutí AIL můžeš na rychlosti potlačit a vystřelit (třeba dalších 80m rychlostí 19m/s) a pak už přepneš LR-termika, nebo normal a lovíš.

mhotar píše:no a pak ty půlky křivek (x>0) a (x<0) sloučit a nadefinovat tříbodovou křivku požadovaných parametrů.

Jestli dobře počítám 6 mixů by mělo zůstat volných.

JJ ty jsou jasný, mě se třeba víc líbí diff
takže směrovka má místo 4 řádků jen 2
(+100%) Směrovka Dif (38%)
(+100%) Křidélka Letové režimy (normal, termik) Dif (66%)

JMalik píše:No, chtěl teda v tomhle něco dolaďovat na louce, na letišti. Mít s sebou ten návod jak to je napsaný kompletně na papíru a i tak se mi zdá možnost to podělat dost vysoká.

Jako spousta věcí, je to o zvyku, asi bych měl problém s jinou vysílačkou, ale zvykl bych si taky :). Ve vysílačce to vypadá ještě hůř než tady, protože se nepoužívají plné názvy jako v PC, ale zkratky. Proto raději připojím, napípám přes PC, otestuji v simulaci a pak zkouším na modelu.
Přílohy
vystrel.png
mhotar

#7 Příspěvek od mhotar »

Když se na to koukneme:

1. letový režim speed a vypnutý AIL -> je aktivní pouze:
(+4%)MAX LR-speed
------to nám dá +4

2. letový režim speed a zapnutý AIL -> jsou aktivní:
(+4%)MAX LR-speed
-----to nám dá -5

Když tedy uděláme jeden mix
váha=100%, zdroj =AIL , LR= speed , Tříbodová křivka Y=(4,0,-5)

1. letový režim speed a vypnutý AIL ->
100% zdroj=AIL dává -100 a v křivce máš na -100= 4

2. letový režim speed a zapnutý AIL ->
100% zdroj=AIL dává +100 a v křivce máš na +100= -5
www.opentx.cz
longarone63

#8 Příspěvek od longarone63 »

JMalik píše:No, chtěl teda v tomhle něco dolaďovat na louce, na letišti. Mít s sebou ten návod jak to je napsaný kompletně na papíru a i tak se mi zdá možnost to podělat dost vysoká.

Holt za blbost se platí, odjakživa....
mab
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od mab »

JMalik píše:No, chtěl teda v tomhle něco dolaďovat na louce, na letišti.

Doma jsem nastavil nový mix a včera na letišti jen zkontroloval, vše vypadalo správně, ale červík zahlodal a tak jsem na místě přidal do mixu spínač pro aktivaci/deaktivaci. Trvalo to jen pár vteřin.

mhotar píše:Když tedy uděláme jeden mix
váha=100%, zdroj =AIL , LR= speed , Tříbodová křivka Y=(4,0,-5)

1. letový režim speed a vypnutý AIL ->
100% zdroj=AIL dává -100 a v křivce máš na -100= 4

2. letový režim speed a zapnutý AIL ->
100% zdroj=AIL dává +100 a v křivce máš na +100= -5

Funguje to skvěle, díky.
JMalik

#10 Příspěvek od JMalik »

mab píše:Doma jsem nastavil nový mix a včera na letišti jen zkontroloval, vše vypadalo správně, ale červík zahlodal a tak jsem na místě přidal do mixu spínač pro aktivaci/deaktivaci. Trvalo to jen pár vteřin.

Nejsem si jistý, že ty vypínatelné a zapínatelné funkce mixů jsou dobře.
U těchhle strojů by to mělo fungovat tak, že máš komplet všechno na přepínači letových režimů. Na vypínači můžeš mít mix křidélek do směrovky, aby to šlo na přistání vypnout, pokud přistáváš v bočním větru, ale ideálně je to mít na přistání už rozdělené, mix deaktivovaný.
Mezi letovými režimy je zpoždění, aby např. butterfly, nebo klapky nechodili skokově, ale potom už je servo bez prodlevy, např. butterfly reaguje okamžitě na polohu knyplu.
mab
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od mab »

Trefa! byl to mix křidélek do směrovky, který funguje jen v LR normal a termika, ale jak jsem psal nedalo mi to a ještě jsem přihodil spínač.
Další věc co mám na 2pol přepínač, je zap/vyp motoru, když používám motorový trup.

Takže ve výsledku na kniplech S+V // + na plynu Cow(butterfly) // 3pol přep na letové režimy // 2pol na motor nebo start na laně
to je kniply, 1x 3pol a 1x 2pol na kompletní ovládání a přijde mi to intuitivní.
A teď jeden přepínač na mix křidélek do směrovky.

Je to pro mě docela nové a tak okukuju kde se dá, rád se něco nového přiučím. Ještě jsem viděl plyn dolů= klapky nahoru=motor to se mi nelíbí, nebo využití plynového kniplu podle aktuálního letového režimu motor/klapky/půlené a to mi přijde vyloženě nebezpečné.
jimi-m

#12 Příspěvek od jimi-m »

Při takovém množství mixů se vyplatí používat globální proměnné GP a letové režimy LR. Například mám mix na křidélka a klapky a po změně LR na jiný se mi změní i GP, která je nastavena jako ofset mixu. Tím pádem se mi jeden a ten samý mix stará o zakřivení odtokové hrany díky promenne hodnote GP. (LR normál, rychlý, termika)... Atd. Příkladu by bylo moc....
FrSky Taranis X9D+
MPX Xeno, Robbe Arcus Sport, Ariane V6, Topmodel Swish, Durafly Tundra
Odpovědět

Zpět na „Turnigy T9x“