Čím zaplnit v prknech díry po sucích

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Zpráva
Autor
jio

Čím zaplnit v prknech díry po sucích

#1 Příspěvek od jio »

Na půdě RD dělám zateplení a jako nášlapná vrstva jsou prkna 30 mm. U prken jsou vypadlé rohové suky a potřeboval bych je něčím zaplnit.

Správné řešení odvrtat sukovníkem a vyplnit znám. Je to ale na půdě a nejedná se o obytné prostory a jde mi jen o vyplnění děr aby se tam zbytečně neusazoval binec.

Levné řešení vyplnit to sádrou se sice nabízí, ale není to řešení dlouhodobé. Nevíte někdo o něčem čím (cenově blízkým sádře ale dlouhodobě funkčním) to zatáhnout?
Přílohy
DSC02140.jpg
DSC02139.jpg
DSC02138.jpg
vlk1
Kontaktovat uživatele:

Re: Čím zaplnit v prknech díry po sucích

#2 Příspěvek od vlk1 »

Namíchat piliny s tmelem na dřevo nebo se silikonem...
DogFighter,Beach,MiniTitan E325S,JP540,T8FG,
jio

#3 Příspěvek od jio »

To ano, to je také možné, ale plocha, kterou takto budu doplňovat je víc jak 100m2. A těch vypadlých suků tam bude docela dost. Vím to podle hoblovaných prken.

Měl jsem spíše na mysli něco hotového v nějaké pixli nanesitelného špachlí. Něco lehce zpracovatelného jako např známý OneTime tmel ale s vyšší pevností. Ptal jsem se v Hornbachu a tam mi nabídli nějaký jednosložkový tmel, ale po přečtení návodu byl u něho problém s tloušťkou vrstvy. Podavač nebyl moc informovaný, takže to zkouším zde. Navíc cena vycházela cca 700 na kilo. Což není zrovna málo.

Google sice nabízí spoustu různých tmelů, ale nevyznám se v tom.
JMalik

#4 Příspěvek od JMalik »

Cokoliv tam napatláš, tak se to bude časem odlupovat. Dřevo je přírodní "kompozit", stále to pracuje.
Neděsil bych se toho sukovníku a vyřezávání. Nejde to tak pomalu a hlavně uděláš to jednou a když to uděláš pořádně, tak se k tomu už nikdy nebudeš vracet.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
Kuba78
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Kuba78 »

A co klasicka modelarska poucka "vterinak resi vse"? :-)
Quis custodiet ipsos custodes?
JMalik

#6 Příspěvek od JMalik »

Kuba78 píše:A co klasicka modelarska poucka "vterinak resi vse"? :-)

Jak to myslíš?
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
REX

#7 Příspěvek od REX »

Já myslím, že ten sukovník bude nekvalitnější řešení co do kvality a výdržnosti....
Cokoliv tam napatláš, to se časem vymstí a bude na předělání.... ale bude to asi rychleji hotové a budeš si moc udělat čárku ,,splněno,, :twisted:
Létám jak umím, ale hlavně pro radost z toho co dělám...
Kuba78
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Kuba78 »

JMalik píše:Jak to myslíš?

pochopitelne ze srandy. ja bych ti asi vyplnil nejakym pasujicim kusem dreva a zalil lepidlem nebo nejakym tmelem na drevo, zalezi na "jio" jak moc se s tim chce patlat a co od toho vsechno ocekava.. jak sem pochopil jsou to nebytove prostory kde neni treba se nejak zynirovat s estetikou. ale ja tomu prd rozumim, mozna zeptat se nejakyho truhlare.
ExperimentatorPetr
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od ExperimentatorPetr »

vlk1 píše:Namíchat piliny s tmelem na dřevo nebo se silikonem...

To by šlo taky, nebo lepidlo na dřevo s jemnými pilinami (SOUDAL)
Táta je truhlář tak jsem požádal o radu :)
Hitec Aurora 9
3DP mini, Loop a další
STROHUR
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od STROHUR »

Známý kdysi koupil nejlevnější akrylový tmel v tubě, vytlačil ho do misky , trochu ho naředil vodou a hodně nastavil pilinani. Vzniklou směsí tmelil špachtlí celou podlahu na půdě.
Jestli to ještě dnes drží už se nezeptám , už tmelí u svatýho Petra.
dudaj

#11 Příspěvek od dudaj »

Všechno na bázi akrylátů a disperzí bude dlouho tvrdnout a seschne se to.
Když plnit piliny do něčeho tak do epoxidu nebo polyesteru. Tam kde byly suky je po okraji vrstvička smůly, na které se nic stejně
neudrží, a musí se to obrousit.
Myslím, že vzít vrchní frézku a sukovníkem udělat stejné díry a vlepit špalky je nejjednodušší a nejrychlejší řešení.
Souhlasím s Malíkem.
robotmz

#12 Příspěvek od robotmz »

ten sukovník to vyvrtáva diery ?
- a potom také "polovýrobky sa tam vsadzujú a zabrusujú ?
jio

#13 Příspěvek od jio »

Úmyslně jsem dal 2 fotky s problémovými suky. Ten malý problém není, ten bych třeba i nějak odvrtal. Větší, z části ztrouchnivělý, má na délku cca 8 cm. A těch rohových suků přes 2 prkna tam bude docela dost. Prkna jsem hobloval vzhledem k užití s co nejmenším odpadem.

Sukovník je určitě řešením, ale jednak sukovníky nemám a za druhé mi jde skutečně spíše o to, aby se tam nedržel zbytečně binec a za rok to nevypadlo. Estetika není prioritou.
jio

#14 Příspěvek od jio »

robotmz píše:ten sukovník to vyvrtáva diery ?
- a potom také "polovýrobky sa tam vsadzujú a zabrusujú ?

Sukovník vyvrtá přesnou díru a pak se do ní zarazí špunt stejného průměru, který se těsně nad prknem odřeže a pak se to začistí.
Z toho plyne, že vedle několika sukovníků různých průměrů musíš mít i ty soustružené špunty a vrtat pokud možno kolmou a pevnou frézkou aby sukovník neuhnul. V ruce toho moc neodvrtáš.
jag42

#15 Příspěvek od jag42 »

Já bych to zaplácnul Purexem smíchaným s pilinama, zaplnit díru do cca 3/4, na to kousek folie a kusem železa zatížit , aby se to nezvedlo.
Purex řeší skoro vše :wink: :wink:

Purex nekupuj v modelárně, ale v potřebách pro truhláře - větší balení, podstatně nižší cena. Tam se to jmenuje Soudal 66A, nebo podobné.

Přehlédl jsem, že už to radil Ex....Petr. 8)
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“