Čím zaplnit v prknech díry po sucích
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Čím zaplnit v prknech díry po sucích
Na půdě RD dělám zateplení a jako nášlapná vrstva jsou prkna 30 mm. U prken jsou vypadlé rohové suky a potřeboval bych je něčím zaplnit.
Správné řešení odvrtat sukovníkem a vyplnit znám. Je to ale na půdě a nejedná se o obytné prostory a jde mi jen o vyplnění děr aby se tam zbytečně neusazoval binec.
Levné řešení vyplnit to sádrou se sice nabízí, ale není to řešení dlouhodobé. Nevíte někdo o něčem čím (cenově blízkým sádře ale dlouhodobě funkčním) to zatáhnout?
Správné řešení odvrtat sukovníkem a vyplnit znám. Je to ale na půdě a nejedná se o obytné prostory a jde mi jen o vyplnění děr aby se tam zbytečně neusazoval binec.
Levné řešení vyplnit to sádrou se sice nabízí, ale není to řešení dlouhodobé. Nevíte někdo o něčem čím (cenově blízkým sádře ale dlouhodobě funkčním) to zatáhnout?
-
vlk1
- Kontaktovat uživatele:
Re: Čím zaplnit v prknech díry po sucích
Namíchat piliny s tmelem na dřevo nebo se silikonem...
DogFighter,Beach,MiniTitan E325S,JP540,T8FG,
To ano, to je také možné, ale plocha, kterou takto budu doplňovat je víc jak 100m2. A těch vypadlých suků tam bude docela dost. Vím to podle hoblovaných prken.
Měl jsem spíše na mysli něco hotového v nějaké pixli nanesitelného špachlí. Něco lehce zpracovatelného jako např známý OneTime tmel ale s vyšší pevností. Ptal jsem se v Hornbachu a tam mi nabídli nějaký jednosložkový tmel, ale po přečtení návodu byl u něho problém s tloušťkou vrstvy. Podavač nebyl moc informovaný, takže to zkouším zde. Navíc cena vycházela cca 700 na kilo. Což není zrovna málo.
Google sice nabízí spoustu různých tmelů, ale nevyznám se v tom.
Měl jsem spíše na mysli něco hotového v nějaké pixli nanesitelného špachlí. Něco lehce zpracovatelného jako např známý OneTime tmel ale s vyšší pevností. Ptal jsem se v Hornbachu a tam mi nabídli nějaký jednosložkový tmel, ale po přečtení návodu byl u něho problém s tloušťkou vrstvy. Podavač nebyl moc informovaný, takže to zkouším zde. Navíc cena vycházela cca 700 na kilo. Což není zrovna málo.
Google sice nabízí spoustu různých tmelů, ale nevyznám se v tom.
Cokoliv tam napatláš, tak se to bude časem odlupovat. Dřevo je přírodní "kompozit", stále to pracuje.
Neděsil bych se toho sukovníku a vyřezávání. Nejde to tak pomalu a hlavně uděláš to jednou a když to uděláš pořádně, tak se k tomu už nikdy nebudeš vracet.
Neděsil bych se toho sukovníku a vyřezávání. Nejde to tak pomalu a hlavně uděláš to jednou a když to uděláš pořádně, tak se k tomu už nikdy nebudeš vracet.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
- Kuba78
- Kontaktovat uživatele:
A co klasicka modelarska poucka "vterinak resi vse"? 
Quis custodiet ipsos custodes?
Kuba78 píše:A co klasicka modelarska poucka "vterinak resi vse"?
Jak to myslíš?
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
Já myslím, že ten sukovník bude nekvalitnější řešení co do kvality a výdržnosti....
Cokoliv tam napatláš, to se časem vymstí a bude na předělání.... ale bude to asi rychleji hotové a budeš si moc udělat čárku ,,splněno,,
Cokoliv tam napatláš, to se časem vymstí a bude na předělání.... ale bude to asi rychleji hotové a budeš si moc udělat čárku ,,splněno,,
Létám jak umím, ale hlavně pro radost z toho co dělám...
- Kuba78
- Kontaktovat uživatele:
JMalik píše:Jak to myslíš?
pochopitelne ze srandy. ja bych ti asi vyplnil nejakym pasujicim kusem dreva a zalil lepidlem nebo nejakym tmelem na drevo, zalezi na "jio" jak moc se s tim chce patlat a co od toho vsechno ocekava.. jak sem pochopil jsou to nebytove prostory kde neni treba se nejak zynirovat s estetikou. ale ja tomu prd rozumim, mozna zeptat se nejakyho truhlare.
-
ExperimentatorPetr
- Kontaktovat uživatele:
vlk1 píše:Namíchat piliny s tmelem na dřevo nebo se silikonem...
To by šlo taky, nebo lepidlo na dřevo s jemnými pilinami (SOUDAL)
Táta je truhlář tak jsem požádal o radu
Hitec Aurora 9
3DP mini, Loop a další
3DP mini, Loop a další
Známý kdysi koupil nejlevnější akrylový tmel v tubě, vytlačil ho do misky , trochu ho naředil vodou a hodně nastavil pilinani. Vzniklou směsí tmelil špachtlí celou podlahu na půdě.
Jestli to ještě dnes drží už se nezeptám , už tmelí u svatýho Petra.
Jestli to ještě dnes drží už se nezeptám , už tmelí u svatýho Petra.
Všechno na bázi akrylátů a disperzí bude dlouho tvrdnout a seschne se to.
Když plnit piliny do něčeho tak do epoxidu nebo polyesteru. Tam kde byly suky je po okraji vrstvička smůly, na které se nic stejně
neudrží, a musí se to obrousit.
Myslím, že vzít vrchní frézku a sukovníkem udělat stejné díry a vlepit špalky je nejjednodušší a nejrychlejší řešení.
Souhlasím s Malíkem.
Když plnit piliny do něčeho tak do epoxidu nebo polyesteru. Tam kde byly suky je po okraji vrstvička smůly, na které se nic stejně
neudrží, a musí se to obrousit.
Myslím, že vzít vrchní frézku a sukovníkem udělat stejné díry a vlepit špalky je nejjednodušší a nejrychlejší řešení.
Souhlasím s Malíkem.
ten sukovník to vyvrtáva diery ?
- a potom také "polovýrobky sa tam vsadzujú a zabrusujú ?
Úmyslně jsem dal 2 fotky s problémovými suky. Ten malý problém není, ten bych třeba i nějak odvrtal. Větší, z části ztrouchnivělý, má na délku cca 8 cm. A těch rohových suků přes 2 prkna tam bude docela dost. Prkna jsem hobloval vzhledem k užití s co nejmenším odpadem.
Sukovník je určitě řešením, ale jednak sukovníky nemám a za druhé mi jde skutečně spíše o to, aby se tam nedržel zbytečně binec a za rok to nevypadlo. Estetika není prioritou.
Sukovník je určitě řešením, ale jednak sukovníky nemám a za druhé mi jde skutečně spíše o to, aby se tam nedržel zbytečně binec a za rok to nevypadlo. Estetika není prioritou.
robotmz píše:ten sukovník to vyvrtáva diery ?
Sukovník vyvrtá přesnou díru a pak se do ní zarazí špunt stejného průměru, který se těsně nad prknem odřeže a pak se to začistí.
Z toho plyne, že vedle několika sukovníků různých průměrů musíš mít i ty soustružené špunty a vrtat pokud možno kolmou a pevnou frézkou aby sukovník neuhnul. V ruce toho moc neodvrtáš.
Já bych to zaplácnul Purexem smíchaným s pilinama, zaplnit díru do cca 3/4, na to kousek folie a kusem železa zatížit , aby se to nezvedlo.
Purex řeší skoro vše

Purex nekupuj v modelárně, ale v potřebách pro truhláře - větší balení, podstatně nižší cena. Tam se to jmenuje Soudal 66A, nebo podobné.
Přehlédl jsem, že už to radil Ex....Petr.
Purex řeší skoro vše
Purex nekupuj v modelárně, ale v potřebách pro truhláře - větší balení, podstatně nižší cena. Tam se to jmenuje Soudal 66A, nebo podobné.
Přehlédl jsem, že už to radil Ex....Petr.