Vysílače na 2.4GHz

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení

Uvažujete o přechodu na 2.4GHz ?

Anketa končí za pát 01.06.2007 23:38

ANO
8
18%
NE
12
27%
ANO, ale až to bude více rozšířené
20
45%
NE dnešní frekvence 35 a 40MHz jsou "lepší"
4
9%

Celkem hlasů: 44

Zpráva
Autor
Kabriolin
Kontaktovat uživatele:

Vysílače na 2.4GHz

#1 Příspěvek od Kabriolin »

Podle všeho to vypadá na pořádnej zlom.Sice tu ta frekvence už má zastoupení ve vysílačích DX6 a později DX7, ale pořád je to velice málo rozšířená záležitost.Vzhledem k obrovské výhodě "uzamknutí frekvence" po spárování Tx s Rx a z toho co jsem se dočetl je prej možné provozovat najednou až 40 spuštěných RC souprav na své vlastní "uzamčené frekvenci" a rušení nehrozí.Pokud ten systém opravdu funguje jak "píšou", tak už se velice těším až se ho ujme nějaký z renomovaných výrobců.Z jiné diskuze se ke mě dostaly dva produkty od futaby na 2,4GHz akorát stále neznám cenu :?

Obrázek

Obrázek
Naposledy upravil(a) Kabriolin dne pát 18.05.2007 6:57, celkem upraveno 2 x.
pepan

#2 Příspěvek od pepan »

zdravím, na ceny se můžeš podívat se... http://shop.lindinger.at/index.php?cPath=1286_1291
Kabriolin
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Kabriolin »

Díky, ale škoda, že tam nejsou ceny těhle dvou.Tam jsou podle mého co jsem koukal vysílačky nižší nebo střední třídy(DX7).Docela by mě zajímalo co si futaba řekne za 12FG ta už se zdá bejt vypracovanější a ta 7C tam se moc výrobce nerozepsal, ale podle mě to bude spíš střední třída....takže obdoba 6EXAP,Optic,Eclipse...a podobných.
Speedy
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Speedy »

Asi si počkám, až bude víc zkušeností. Vzhledem k tomu, co všechno dokáže ovlivnit bezdrátovej internet, nebo příjem z kamery na týhle frekvenci, zatím nejsem přesvědčenej o úplný dokonalosti tohohle systému. Tím spíš, že tohle pásmo bude brzo "nacpaný k prasknutí".
Kabriolin
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Kabriolin »

Uvidíme časem...ale mohl by bejt aspoň jeden kus v 2.4GHz od každého výrobce...třeba i kdyby měli předělat Eclipse nebo Optica.Škoda, že to nejde vyřešit VF dílem :wink: Každopádně pokud bude fungovat to o "uzamčení frekvence" bude to skvělé.Ale to je podle mého pro mě jediná výhoda.Mohl by sem třeba napsat nějaký šťastný uživatel DX6(7) a podělit se o zkušenosti vždyť se tu ta vysílačka už nějakej ten pátek prodává :roll: Mě by ale šlo o použití do velkých benzínových letadel ne jenom elektry v hale.A jak už jsem říkal dneska stačí chytráka na stejný frekvenci co to prostě jen tak zapne nebo jen blbou náhodu a jdeš k zemi a rychle :? Pokud by ale 2,4GHz bylo vůči tomuhle imunní tak bych to bral všemi deseti :wink:
Speedy
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Speedy »

To zamykání asi fungovat bude, já se trochu bojím "zamrzání" při změnách polohy letadla a současným vlivu dalších signálů. Ale, když se to rozšiřuje, tak se tyhle věci snad podařilo vychytat.
Kabriolin
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Kabriolin »

Zatím jsem na tenhle systém neslyšel ani pro ani proti... :? Já mu fandim snad to bude šlapat! Ta futaba 12FG je moc hezká, ale myslim si že bude dost drahá... ale zase jak DX tak ta nižší futaba 7C mě vzhledem nic neříkají :(
DAF
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od DAF »

Ahoy, tak já před asi měsícem koupil MX 16s! Hmm. Koukal na Pepanův odkaz a je tam (kromě dalšího) Futaba FF-6 T6EXP (Tx + Rx) za velmi slušných 175E. Tedy cena srovnatelná s klasickými např. Optic, MX 12, Cocpit SX atd. S ohledem na deklarovanou bezpečnost (práce na dvou frekvencích současně a výběr silnějšího signálu, 2 přijímače, zámek) je velmi pravděpodobné, že to bude mít skutečně nějakou budoucnost. Vzhledem k mé první větě ale o přechodu zatím neuvažuji, ale také nevylučuji.
Vosy
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Vosy »

Osobní zkušenost nemám žádnou. Taky mě to ale dost zajímá. Přes svou poměrně krátkou "modelářskou éru" jsem už taky zažil dvě vysílačky na stejném kanále zapnuté najednou. :( Naštěstí ani jedna z nich nebyla moje.

Na Točné měj nedávno jeden kluk Veloxe II se 62 ccm Titanem právě s DX7. Byl s 2,4 GHz poprvé ve vzduchu, zalítal si a spokojeně odcházel.
To je ale celý "dřevěný éro". Nemám tušení, co to udělá v laminátovým trupu. Co třeba táhla z drátu nebo uhlíku?

Taky jsem ale slyšel o halovém vrtulníku, který s DX7 zamrzl a točil a točil .. :cry:

Ale jak říkám, jsou to jen zprostředkované zkušenosti. Hodně o přechodu uvažuju, situace u nás na letišti není určitě optimální. Ale ještě počkám až bude více referencí, až budou k mání malé příjmače i do elekter...
Sea Bee, 2T 8,5 ccm
Mustang P51B (LM), Dualsky 2826/12
Accipiter Badius - Night Flyer, osvětlení
Kabriolin
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od Kabriolin »

S veloxem na Točné?A kdy?Nebyl ve zbarvení "Hitec" protože znám (né osobně) jen jednoho člověka co d oveloxe narval titana a to bly Luboš Hort.Já si bohužel na Točné nelajsnu se svým Veloxem jít do vzduchu....né že by to byl okvůli rušení které jsem tam dřív měl s flash 5 na 68 kanále což s QPCM u Eclipse7 naštěstí už je zažehnáno, ale mám takové tušení že bych se horko těžko strefoval do vytyčeného letového prostoru a nebudu rači provokovat :roll: Ale to jsem odbočel... k tvému dotazu Vosy ohledně rušení kov.táhly tak prej je 2,4GHz mimo rušivé frekvence právě kovových táhle co se o sebe třou a podobně(zapalování benzínů atd..) to jsem se aspoň o tomhle systému dočetl.To pokud je také pravda je to jen další plus, ale pořád čekám jestli s ničím příjde i Hitec...Graupner se svojí DX a nyní futaba s řadou 2,4GHz by mohli Hitec donutit něco udělat jen doufám,že to neodflákne jako soft v mém Eclips7(iale HELI se mě netýkal tak si zas tak moc nestěžuju..).
j3nda
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od j3nda »

me se system jako takovy libi, ale vzhledem k tomu, ze wifi spoj v praze uz neudrzim stabilni ani na 400m, moc tomu zatim neduveruji
to pasmo je uz ted neuveritelne precpany a sebelepsi opravne kody na tom nemohou nic zmenit, pokud by se ovsem vyhradila cast pasma pouze pro ovladani modelu, pak by to bylo zajimave
Speedy
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od Speedy »

Při vysílání kamery z letadla na 2,4GHz se při obratech objevují pruhy nebo obraz problikne (ale je to analog). Při propojení dvou počítačů pomocí WiFi 2,4GHz s pendrekama je i na přímou viditelnost někdy problém už kolem 100m. Tak by mě celkem zajímalo, jak to vyřešili.
Kabriolin
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od Kabriolin »

To si taky říkám, že wifi je dosti, ale pokud je to kódované tedy nějak "uzamčené" tak by to snad šlapat mohlo...DX tu je už tak dva roky a pořád nikdo nic :-/
Kabriolin
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od Kabriolin »

Speedy píše:Při vysílání kamery z letadla na 2,4GHz se při obratech objevují pruhy ....
Ale výrobce o tomhle pásmu mluví jenom v superlativech :lol: (jak jinak taky... :wink: ) docela bych už rád taky na téhle diskuzi narazil na užovatele 8O citace prodejce: "Zabezpečení. Každý DSM systém je jednoznačně „spárovaný“ unikátním identifikačním kódem (GUID). Při každém zapnutí vysílače vybaveného DSM technologií dojde k oskenování spektra 79 kanálů pro nalezení volného kanálu. Jakmile je nalezen volný kanál spektra, spárovaný DSM přijímač se stejným GUID se automaticky připojí k vysílači a dojde k uzamknutí volného kanálu. Vzhledem k tomu, že možných GUID je více než 4 bilióny, je fakticky nemožné narušit přenos dat mezi spárovanými DSM moduly jiným signálem v pásmu 2,4 GHz."
Jirka
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od Jirka »

Nejak si neumim predstavit, jak by nejake uzamceni garantovalo dokonalou funkci. Jasne, ze se pak asi nebudou rusit RC soupravy a prijimac nebude reagovat na jiny signal. Otazkou je, jestli se k nemu ten spravny signal dostane. Je jedna vec, jak to vyrobce vyresi s ohledem na legalni wifi atd., ale pak je tu jeste dalsi fakt - alespon v CR - spousta lidi provozuje svoje wi-fi, aniz by premysleli o sile signalu, takze pak prekracuji prislusne limity, maji podomacku udelane anteny atd... toho bych se bal asi nejvic.
Ale zatim to jsou jen spekulace, vsechno ukaze cas...
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“