Potřebuji pomoc s výrobou házedla

Modely od vypuštění neřízené. Házedla, gumáky i volné motoráky. Jak soutěžní, tak rekreační
Zpráva
Autor
rczačátečnice

Potřebuji pomoc s výrobou házedla

#1 Příspěvek od rczačátečnice »

Dobrý den,
Na této stránce jsem se zaregistrovala nedávno a v modelářství jsem začátečník :) A zatím chodím lítat s dědovými větroněmi. Svoje první letadlo si přeji na Vánoce. Do té doby si chci vyrobit házedlo z balzy ale nikde na internetu jsem nemohla najít návod a nemám vůbec představu jaký by měl mít tvar aby vůbec letěl :D Budu moc ráda, za každou pomoc.
Děkuji předem za odpověď :D
Lněnička
Kontaktovat uživatele:

Re: Potřebuji pomoc s výrobou házedla

#2 Příspěvek od Lněnička »

Začátečnice,
jak se jmenuješ?
Děda jistě poradí a když náhodou ne, tak to zkusím já.
J.Lněnička
bundes
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od bundes »

Odkud jsi? Doplň si to do profilu a někdo ti určitě rád poradí...
Letuschopno: Diablotin 8,5 ccm, Mig 7 (EPA kombat)
DAF
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od DAF »

A co se podívat k "Rudolfovi" http://www.letadel-modely.cz/. Určitě by se tam pro začátek našlo něco, co bude přepracované a i s návodem. U ptáka Pelikána také mají nějakou tu krabičku s balsovými prkénky na házení - http://www.pelikandaniel.com/?sec=cats&category=197. Pro začátek bych vybíral něco přepracovaného, aby se to určitě podařilo postavit a později také dostat do vzduchu.
P.S. Když si do svého profilu dáš místo, kde se vyskytuje Tvůj děda s modely, a potažmo také ty, určitě se najde sličný modelář, který rukou i radou pomoc nabídne.
Hitec Aurora 9X
bundes
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od bundes »

DAF píše:A co se podívat k "Rudolfovi" http://www.letadel-modely.cz/. Určitě by se tam pro začátek našlo něco, co bude přepracované a i s návodem. U ptáka Pelikána také mají nějakou tu krabičku s balsovými prkénky na házení - http://www.pelikandaniel.com/?sec=cats&category=197. Pro začátek bych vybíral něco přepracovaného, aby se to určitě podařilo postavit a později také dostat do vzduchu.

Tvoje první házedlo snad byl předpracovaný polotovar? Moje rozhodně ne, doporučuji začít od nuly, tj od prkýnek, ne z žádné stavebnice...
veka1
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od veka1 »

rczačátečnice píše:...
Do té doby si chci vyrobit házedlo z balzy ale nikde na internetu jsem nemohla najít návod a nemám vůbec představu jaký by měl mít tvar aby vůbec letěl :D Budu moc ráda, za každou pomoc.

... hm, tak skus prostudovat tyto vlakna,zde na df:

viewtopic.php?f=26&t=56058
viewtopic.php?f=26&t=57953
viewtopic.php?f=26&t=60106
viewtopic.php?f=26&t=31738
viewtopic.php?f=26&t=39482
viewtopic.php?f=26&t=29083
viewtopic.php?f=26&t=34841 .....

....nebo projdi celou sekci volny let :
viewforum.php?f=26

a urcite neco objevis. :)

veka1
Ancistrus01
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Ancistrus01 »

bundes píše:Tvoje první házedlo snad byl předpracovaný polotovar? Moje rozhodně ne, doporučuji začít od nuly, tj od prkýnek, ne z žádné stavebnice...

Naprosto souhlasím! Sám jsem svoje první letadlo (2.5 metrový termičák (upravená Admirál-2)) stavěl z prkýnka (až na žebra křídel, s těmi mi podal pomocnou ruku kolega z klubu a vyřezal na CNC)
2952

#8 Příspěvek od 2952 »

rczačátečnice píše:Dobrý den,
Na této stránce jsem se zaregistrovala nedávno a v modelářství jsem začátečník :) A zatím chodím lítat s dědovými větroněmi. Svoje první letadlo si přeji na Vánoce. Do té doby si chci vyrobit házedlo z balzy ale nikde na internetu jsem nemohla najít návod a nemám vůbec představu jaký by měl mít tvar aby vůbec letěl :D Budu moc ráda, za každou pomoc.

Ahoj..nechceš zadarmo RC soupravu Modela na 35 MHz?...dám ti ji...
HonzaS

#9 Příspěvek od HonzaS »

Ahoj,
lepení prkýnek je taková práce v prachu a výparech z lepidel a laků, co otestuje tvojí trpělivost. Třeba tě bude bavit, třeba ne. Někdo rád staví kytary, někdo na ně rád hraje, asi tak :wink: Jestli někde seženeš stavebnici něčeho jednoduchého třeba od PolenaModels, tak to ber. Měli to super předpracované a lítalo to. Pak to můžeš zkusit postavit znovu celé sama, plánky byly tuším v krabici.

Když ti nepůjde stavět, tak to hlavně nelámej přes koleno. Když tě bude bavit lítat, tak lítej klidně s věcma ze stavebnic. Já svoje první konstrukční křídlo (jakože pořádný, z balzy a tak) postavil po cca 14ti letech modelaření a 9ti letech soutěžního lítání akrobacie. Moc to neřeš a dělej tu část modelařiny, co tě bude bavit.
Vertigo 2m, Extra 330SC, Supertrino F3P (54g)+Lantsov 15", RCFactory Extra 330LT, JETI DS16
bundes
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od bundes »

Ještě mně napadlo, že bych doma někde mohl mít plánek na Kikinu http://media1.webgarden.cz/images/media ... 030042.JPG , jestli budeš chtít, můžu ho oskenovat a poslat...
DAF
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od DAF »

bundes píše:Tvoje první házedlo snad byl předpracovaný polotovar? Moje rozhodně ne, doporučuji začít od nuly, tj od prkýnek, ne z žádné stavebnice...

Kupodivu ano, úplně první létající model se jmenoval Vosa. Starší ročníky jistě pamatují - igelitový pytlík s několika díly z balsy, smrková lišta, několik kusů plastu a gumička, vše za pouhopouhých 8,-Kčs (dřívější zdejší měna pro mladší a neznalé :wink: ). Měl jsem jich mnoho, k tomu asi stejný počet Kolibříků, což byla gumičkou "motorizovaná" verze. Ta stála celých 12,-Kčs. Pak jsem začal stavět různá Pinta, Maraby, Meteory, Picola a další, až jsem se přes účka (už jen podle plánků a dílů vyrobených podle nich) dostal k radiákům. Celé to bylo proloženo také různými házedly, počínaje plánky z Modeláře až po vlastní návrhy. Soutěže s nimi jsem nelétal, ale ty modely létaly, i ty vlastní! Ono možná začít něčím osvědčeným, co se prakticky nedá zkazit a postavené to pak funguje, je podle mě výhodnější, protože to člověka hned neodradí, spíše naopak.
Hitec Aurora 9X
HonzaS

#12 Příspěvek od HonzaS »

Jestli jsi z Prahy, tak ti řeknu, kde se dá dobře začít. Mají tam určitě i nějakou balzu na víc :wink: a plánků i výřezů na házedla tam taky pár najdeš.
Vertigo 2m, Extra 330SC, Supertrino F3P (54g)+Lantsov 15", RCFactory Extra 330LT, JETI DS16
RCStudio
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od RCStudio »

Vsimli jste si ze si vystacite i bez zacatecnice sami ;) At si kopretina vyplni profil a nepusobi jako provokace ;)
Jan Janekx Urbanek
https://www.rcstudio.cz/ - prémiový partner a servis FrSky
veka1
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od veka1 »

janekx píše:Vsimli jste si ze si vystacite i bez zacatecnice sami ;) At si kopretina vyplni profil a nepusobi jako provokace ;)

Když už je ta debata v takovém švungu ... zaregistroali jste, kolik se na našem df založeno různých vláken ( místy celkem fundovaných s množstvím odkazů na detaily, jak konstrukční tak provozní , včetně tréninku) o všech možných házedlech,jak začátečnických tak soutěžních?

Probírali se jak klasické házedla, tak házedla pro kruhový hod, venkovní i halová a taky vystřelovátka.

Misty mi přijde ,že někteří debatéři netuší ,že na tomtoto df máme sekci ,věnovanou Volnému letu. :?

Pak, že nejsou podklady. 8)

veka1
BUBI

#15 Příspěvek od BUBI »

Ľudia sú v podstate dobráci. Ozve sa mladá holka, a všetci by sme najradšej bežali k nej a všemožne jej pomáhali.
:lol: :lol: :lol:
Jano Bubeník
Odpovědět

Zpět na „Volný let“