Truhlářství

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Zpráva
Autor
Bozha

Truhlářství

#1 Příspěvek od Bozha »

Páni, neprovozujete někdo v Praze a okolí truhlářství? Zcela upřímně nevím kam se vrtnout, potřeboval bych pásovou bruskou obrousit jistý velký (ca 70x40 cm) bazmek slepený z prken a vrstev překližky.

Hoblíkem to vzít nemůžu, předchozí majitel v něm nechal zalomenou spoustu 3mm vrutů, mrcasil jsem se s jejich vyndaváním asi hodinu, abych jich vybobroval jenom pár :? Je to naprosto jednorázová akce, odhadem hodina práce ve vaší dílně. Budu vděčný za každou pomoc.
2952

Re: Truhlářství

#2 Příspěvek od 2952 »

..myslíš, že vruty nezničí brusný pás?...já bych se toho obával...
Bozha

#3 Příspěvek od Bozha »

To nevím - hoblík zničí ovšem zcela jistě. Samozřejmě je možné, že kdo je truhlář ví jak je dostat ven, respektive má jiné nástroje. Proto to nechci dělat kutilsky a hledám člověka co se práci se dřevem vyzná a má vybavení...
OrDa

#4 Příspěvek od OrDa »

Obávám se, že ty vruty budou koukat dál a jen to zničí brusný pás.
Nebylo by jednodušší hodit na to nějakou laťovku?
kope
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od kope »

Nevím, kolik těch vrutů tam v tom je, ale nepomohlo by je nejdříve vytahat něčím jako je na přiloženém odkazu a pak teprve brousit?

http://eshop.naradi-libus.cz/naradi-lib ... -sada-6-ks
Wind Dragon slow 2,4 GHz byl první...
Bozha

#6 Příspěvek od Bozha »

Chlapi, moc vám děkuju za rady, ale vážně bych radši navštívil někoho kdo má truhlářskou dílnu, ukázal mu co a jak, třeba to dopadne tak, že bychom se domluvili na výrobě celého nového bazmeku, nevím.

Co vím jistě, že doma na koleně bez zásadního poškození ať už bazmeku nebo mě dostupných nástrojů neudělám to co chci udělat. Jenže nikoho v okolí neznám - tchán už dílnu nemá - proto se ptám zde...

Vrutů je tam zalomených cca 12, včera jsem sondoval neodymovým magnetem, ty svině nejsou pořádně vidět... a co umí laťovka, to netuším, ten stroj neznám :(
robotmz

#7 Příspěvek od robotmz »

oni mysleli na tie vruty sa vykašľať a na vrch dať novú drevenú latu a až tej dať povrchovú úpravu.
Bozha

#8 Příspěvek od Bozha »

Jo aha, no to ne, materiál z celého bazmeku potřebuju dost ubrat, ne přidat :D a hlavně, je to plocha zakřivená minimálně ve dvou rozměrech, IMHO by se tam cokoliv přikližovalo blbě.
2952

#9 Příspěvek od 2952 »

:-) no možná, kdyby jsi tomu neříkal bazmek a pojmenoval to, třeba by ti někdo poradil, jak to opravit či zrekonstruovat :-) A 12 šroubů?...to není tolik...vytahat a bolesti zakytovat :-)
Bozha

#10 Příspěvek od Bozha »

Tomu jsem se chtěl vyhnout, s tématem to moc nesouvisí a ještě by jste se mi třeba smáli :D a hlavně pořád nevím, čí dílnu bych mohl s uctivou prosbou navštívit.

Nicméně: http://poppynka.rajce.idnes.cz/Dobyvani ... G_9731.jpg - ten okrový štít s černým svislým pruhem. Výška ca 70 cm, šířka asi 40 cm. Tloušťka cca 1 cm. Celý korpus je na kulaté formě slepený z prkýnek a přeplátovaný jednou vrstvou překližky shora, jednou zdola. Celé je to potažené surovou kůží (to je to co žvejkají psi...). Předchozí majitel tam měl na vruty plechové lemování, prasárna non plus ultra.

Kůži jsem teď sejmul (přijde tam nová) a chtěl bych ten štít v dolní partii podél hran ztenčit (jakoby v ploše srazit...), abych trochu snížil váhu (není žádná prdel s tím smysluplně mávat, když vám někdo chce ublížit). Měl bych to hoblíkem hotové za půl hodiny, ale brání mi ty podělané vruty, které jsou zalomené z obou stran (každý plechový lem byl šroubován nezávisle). Takže pokud je nevyndám opravdu všechny a z obou stran, bez toho abych výrazně poškodil dřevo okolo, můžu na hoblík zapomenout. Nebo (a to je esence mého původního dotazu), odbrousit část povrchu bez ohledu na vruty - to že tam zůstanou jejich zbytky mi nevadí. Pár vrutů jsem vyndal tak, že jsem opatrně odsekal dřevo okolo a za uvolněný kousek je vyšrouboval, ale víc do toho sahat nechci; čím víc budu muset tmelit, tím hůř. Ořezat, naklížit nové (prohnuté) hrany a pak teprve brousit mi přijde jako drbání levou nohou za pravým uchem, už jenom proto, že ta surová kůže má při schnutí velkou sílu a dokáže rozlámat lepený spoj jako nic.

Snad je teď jasnější proč mi rady jak vyndat vruty apod. nepomůžou. Potřebuju se stavit u někoho kdo si to osahá a klidně se mu třeba nějak revanšovat, to už nehraje roli.
2952

#11 Příspěvek od 2952 »

Tak když tam budeš dávat nový potah, tak by snad nebyl problém "poškodit" povrch odstraněním šroubů?...A co místo hoblíku použít rozbrusku?...měl jsem takový kotouč, co byl určený na broušení ale řezal i hřebíky...
Bozha

#12 Příspěvek od Bozha »

Mhm, to není vůbec špatný nápad! Koukám že truhláři už vymřeli, tak proč ne, nakonec.

Ok, najde se tedy dobrá duše která mě pustí k sobě do dílny, abych tam řádil s rozbrušovačkou? :D
walter2

#13 Příspěvek od walter2 »

Mám zkušennost, že pásová bruska bere i vruty (je třeba počítat s tím, že se občas rozřízne smirkový pás a vyměnit ho). Např. toto: http://www.mall.cz/pasove-brusky/?gclid ... 3godsVUAqg

Dokonce můžes odbrušovat pouze okolo vrutů a až bude vrut vystupovat nad povrch (společně s malým kusem překližky okolo něj), tak ho můžeš zkusit okolí odsekat starým dlátem a vrut vytočit nebo vzít rozbruskou.

Dle mého názoru nehledáš truhláře, protože každý truhlář (který se tím živí) mě zatím s opravami (obvzlášť kusů s hřebíky nebo i zbytky barev) zatím vyhnal nebo si řekl částku, která mu pokryje zničené nářadí a nemalý čas, které tyto opravy seberou. Pokud se do toho nechystáš pustit sám, tak hledáš spíš kutila s dílnou.
Bozha

#14 Příspěvek od Bozha »

No jo no, jenže další varianta byla si u nějakého truhláře si nechat udělat korpus nový... Proto hledám člověka co jednak modelaří a chodí sem, a jednak dělá truhlařinu...

Samozřejmě znám lidi, co tyhle korpusy dělají vyloženě historicky (tzn. zhruba středověkou výrobní metodou), mám ale svoje důvody, proč touhle cestou nejít. Hotový v žádném případě kupovat nechci, protože to jsou v drtivé většině tzv. 'ojeby', dokonce z plechu :roll:
STROHUR
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od STROHUR »

Kamarád truhlář ,/ dělá i tesařinu / brousí staré trámy tímto.http://www.naradi-vesely.cz/cs/eshop/na ... zr100.html
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“