Letové hladiny a létání s modely
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Letové hladiny a létání s modely
Založil jsem tohle vlákno k diskusi o názorech jak a kde létat na území ČR.
Toto vlákno se týká jen létání na přímou viditelnost, ne FPV.
Někteří účastníci "výškového" létání projevili přání to diskutovat v jiných tematech, kde to není vhodné, tak si myslím, že tady se o tom dá pobavit.
Toto vlákno se týká jen létání na přímou viditelnost, ne FPV.
Někteří účastníci "výškového" létání projevili přání to diskutovat v jiných tematech, kde to není vhodné, tak si myslím, že tady se o tom dá pobavit.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
Re: Letové hladiny a létání s modely
Dobré vlákno, JMalík, dovolím si reagovať. Ja lietam max. 18 m od seba ľubovoľným smerom. Ale to preto, že lietam iba upútané modely. Má to veľkú výhodu ohľadne letového priestoru. Ale nemyslím si, že môj názor bude signifikantný pre pripadnú ďalšiu debatu.
Jano Bubeník
ono není moc o čem diskutovat--ted už si nepamatuji ty názvy těch výškových hladin, v každém případě do té první 300m to je bez problému--teda pokud to není třeba vedle mezinárodního letiště, ale v té druhé zoně platí jasné pravidlo--maximálně 300m pod mrakem, což jako modeláři těžko vizualně mužeme odhadnout, takže nad 300m létat s rozumem--paradoxně mě docela překvapilo poté, co jsem pořídil vario, že 300m je docela dost --tak akorát i na 4m maketu pokud létám převážně termiku na svahu a netrpím tím, že pokud se ve stoupáku neudržím, možná vyhniju, při aerovlecích mi naprosto dostačovalo u 3m modelu cca 500-600m, výš jsem už neměl duvod stoupat--teda pokud jde o létání pro zábavu , ale každý jsme jiný.Výškové rekordy okolo 1000m beru jako rekordy , né nic co by bylo podstatné pro možnost provozovat termické větroně, na to 500m stačí v pohodě na běžné 4m makety určitě.
Tak 300 m není bez problému. Zde se setkáš s provozem letadel , letících v režimu VFR - tedy za vidu země. Je tedy na Tobě, aby jsi se vyhnul. Už jsem tady polemizoval s někým, že on se vyhýbat letadlům nebude...Jo-to je pak těžký... Fakt je ten, že lépe uvidí modelář letoun, než naopak.
Letadla... a o modelech ani nemluvě...jsou proti zemi vidět opravdu hodně špatně.
Než nějaká moudrá pravidla a z toho plynoucí omezování modelářů apeluji na použití zdravého rozumu.
Kdo bydlí v blízkosti velkých letišť...nechť se zabývá i tzv CTR...tedy prostorem kolem letiště, kde je nebezpečí střetu s dopravní mašinou velké...
Letadla... a o modelech ani nemluvě...jsou proti zemi vidět opravdu hodně špatně.
Než nějaká moudrá pravidla a z toho plynoucí omezování modelářů apeluji na použití zdravého rozumu.
Kdo bydlí v blízkosti velkých letišť...nechť se zabývá i tzv CTR...tedy prostorem kolem letiště, kde je nebezpečí střetu s dopravní mašinou velké...
2952 píše:Tak 300 m není bez problému.
ono to není bez uplného problému ani u země, klidně mužeš potkat trempa, co si brnká na kytaru a vubec nevěnuje svému okolí pozornost.Myslel jsem to tak, že do těch 300m to máme zatím asi víceméně ofiko.
Tak lítat co nejvýš má snad smysl jen kvůli rekordu nebo natáčení kamerou. Pro normální lítání je to celkem zbytečný. Pokud někdo chce mít z modelu jen tečku, tak ať si pořídi mini letadélko a to bude tečkou i ve 200m. 
Pak druhý důvod může být termika, vejš se mi zdá že se chytá tak nějak líp.
S větroněm 1,5m obvykle lítám max do těch 300(odhadem). S trikoptérou pak né víc jak 100m od sebe.
No ale hlavně to chce sledovat provoz kolem sebe. Velká letadla a helikopotvory jsou obvykle slyšet dost z dálky a nebo i vidět. Jak se něco objeví v kolizním kurzu, tak je lepší vzít to rychle dolu. Radši bych to s modelem zakrtkoval než se srazil s letadlem.
Pak druhý důvod může být termika, vejš se mi zdá že se chytá tak nějak líp.
S větroněm 1,5m obvykle lítám max do těch 300(odhadem). S trikoptérou pak né víc jak 100m od sebe.
No ale hlavně to chce sledovat provoz kolem sebe. Velká letadla a helikopotvory jsou obvykle slyšet dost z dálky a nebo i vidět. Jak se něco objeví v kolizním kurzu, tak je lepší vzít to rychle dolu. Radši bych to s modelem zakrtkoval než se srazil s letadlem.
OPTIC 6 2,4Ghz Assan
Nevím, zda si to pamatuji přesně, ale v neřízených prostorech mohou letadla, ultralighty, paraglajdisté létat minimálně 100m (300ft) nad zemí, nad obydleným prostorem 330m (1000ft), z čehož mi vyšlo, že do 100m nad terénem mohu provozovat modely. Já mám trochu nevýhodu v tom, že často létám u Náměště nad Oslavou zrovna ve výcvikovém prostoru, zde se tedy snažím řídit pravidly jako UL, tj. že v letové dny (jsou vyvěšeny na stránkách základny) většinou nelétám vůbec (vojáci mouhou v těchto prostorách lítat až na 0m, v ostatní dny se snažím neprovozovat výškové rekordy. Jinak obecně platí zásada, že stroj s člověkem na palubě má vždy přednost před modelem.
MC-20HOTT,DS-16,X10S,14SG,S-trino MkII,SpeedFire, Extra 102",MiniCorado,LOGO550SE,Goblin570
Tak minimální výška letu je 150 nad zemí. Tady bys neměl moc provozu potkat...Ale mohou být vyjimky:
Např.: záchranné vrtulníky policie a zdravotníků, případné nácviky nouzových a bezpečnostních přistání . Asi i armáda může dělat cokoli...
Ale při troše ochoty létat jde...
Např.: záchranné vrtulníky policie a zdravotníků, případné nácviky nouzových a bezpečnostních přistání . Asi i armáda může dělat cokoli...
Ale při troše ochoty létat jde...
Tento "problém" z větší části vyřešil L.Keller, který má snahu komunikovat
se příslušnou sekcí ÚCL. Vše názorně publikoval v posledních asi 4 číslech časopisů RCrevue a RCmodely.
se příslušnou sekcí ÚCL. Vše názorně publikoval v posledních asi 4 číslech časopisů RCrevue a RCmodely.
Názorů se sešlo dost.
Takže konkrétní prostor:
Do kolika metrů mohou létat modely v Bubákově?
(Letecká mapa - Nové Strašecí - prostror TMAII, nebo vlastní názory)
Takže konkrétní prostor:
Do kolika metrů mohou létat modely v Bubákově?
(Letecká mapa - Nové Strašecí - prostror TMAII, nebo vlastní názory)
Naposledy upravil(a) JMalik dne pát 11.10.2013 23:01, celkem upraveno 1 x.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
paveld píše:Tento "problém" z větší části vyřešil L.Keller, který má snahu komunikovat
L. Keller komunikuje s ÚCL způsobem, který se mi nezdá ideální.
("Problém" nevyřešil)
Pořád se v řešení a vysvětlení dostal mnohem dále, než se zřejmě dostane toto vlákno.
Že zatím předpisy neodpovídají reálnému provozu modelů a naopak píše L.K. několikrát. Než bude vše dotaženo do konce (bude-li někdy
),
nezbývá, než být při létání slušný a opatrný.
Že zatím předpisy neodpovídají reálnému provozu modelů a naopak píše L.K. několikrát. Než bude vše dotaženo do konce (bude-li někdy
nezbývá, než být při létání slušný a opatrný.
Jak něco začne řešit úřad, porodí zase blbost. A chraň nás pámbu před Unií...Dej volovi lejstro...
ing. Kelnera bych zatím nechal stranou a zkusil bych ty výšky v Bubákově.
Tak do kolika metrů to tam je s modely?
(vlastní názor, .................. nebo letecká mapa ČR)
Tak do kolika metrů to tam je s modely?
(vlastní názor, .................. nebo letecká mapa ČR)
Do 300m AMSL (1000ft)