Pomoc při výběru RC modelu auta

Pokud to má kola, jezdí po asfaltu nebo v terénu.
Zpráva
Autor
eman07

Pomoc při výběru RC modelu auta

#1 Příspěvek od eman07 »

zdarec,jsem v tomhle zacatecnik,tak potrebuji rady zkusenejsich.Chci si poridit nejaky model auta do terenu.Zatim netusim vubec jake,ani jestli elektricky nebo spalovaci motor.Moje pozadavky jsou pro zacatek:

melo by neco vydrzet(i nejaky ten skok) a pokud mozno vodeodolne

melo by met silu a trochu i rychlost

nevim jakou znacku,aby se daly lehko sehnat nahradni dily,popripade vylepseni

cena do 6000kc

Tak snad me poradite,diky moc
yarousch
Kontaktovat uživatele:

Re: Pomoc při výběru RC modelu auta

#2 Příspěvek od yarousch »

Neb tvůj finanční limit je vcelku nízký tak si dovolím "poradit" s autíčky firmy Carson. Kdysi jsem měl off-road 1:10 elektro. Pravda, že jsem kupoval jen podvozek a vše ostatní jsem osadil tím co dům dal, ale s podvozkem jsem byl (v rámci možností) spokojen. Řekl bych, že to bylo ideální auto pro začátek. Se spalovákem nemohu radit, ale v dnešní době bych se spíše orientoval elektricky :-) Jednodušší údržba, nesmrdí, nedělá kravál a má to lepší odšťuch ;-)

Zde jsou stránky výrobce http://www.carson-modelsport.com/ a prodejců bude po čechách jistě dostatek. S náhradními díly asi také nebude problém. Vylepšovat půjde jistě také. Kdysi jsem kupoval nová ramena a byl na výběr mezi plastem a hliníkem.

Myslím, že jsem měl předchůdce tohoto modelu: Stormracer

Zrovna toto setové auto nebude např moc voděodolné a tudíž budeš muset udělat jisté úpravy apod. Informace jak na to, zde na diskuzi jistě najdeš.
FlyBear

#3 Příspěvek od FlyBear »

yarousch píše:Myslím, že jsem měl předchůdce tohoto modelu: Stormracer
Zrovna toto setové auto nebude např moc voděodolné a tudíž budeš muset udělat jisté úpravy apod. Informace jak na to, zde na diskuzi jistě najdeš.

Jenže zrovna tohle auto z odkazu není do terénu. Je to bugina na dráhu (byť se ta dráha nazývá off-road :-) ). Nepojede to prakticky ani po trávě.
yarousch
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od yarousch »

FlyBear píše:Jenže zrovna tohle auto z odkazu není do terénu. Je to bugina na dráhu (byť se ta dráha nazývá off-road :-) ). Nepojede to prakticky ani po trávě.

Slovíčko terén je hodně obecné. Možná se vyjádří tazatel jaký terén měl na mysli ;-)
FlyBear

#5 Příspěvek od FlyBear »

Taky si myslím, že dané požadavky jsou za tak nízkou cenu prakticky nesplnitelné.

Shrnul bych to takhle:

1) Pokud ten limit 6kkc je opravdu maximem a pokud opravdu za to chceš pořídit nějaké autíčko, tak ti nezbyde nic jiného, než jít do nějaké levné Číny, jako jsou třeba Himoto. To jsou ale hračky, nic moc to nevydrží, kvalita provedení a materiálů velmi diksutabilní. Zase nemusíš nic moc řešit, není proč...

2) Pokud chceš opravdu model do terénu, který i něco vydrží a dá se dále rozvíjet, pak musíš jít do značek jako například HPI nebo Traxxass. Nebo třeba Tamiya, tam bys mohl vyjít levněji a není vůbec špatná. Nebo nějaký expediční vůz či crowler. Ale cenové relace jsou někde úplně jinde, začínají okolo 10000 za základ a běžně se pohybují v rozmezí +- 20000 Kč. I více.

Taky je pak potřeba si promyslet, do jakého terénu a jakým stylem chceš jezdit. Jsou různé typy pro běžné blbnutí s rychlou jízdou po loukách, pro pomalé šplhání po "sklalách" (crowling) a nebo maketově provedené stroje pro tak zvanou expediční jízdu, kdy jdeš vlastně s autem na procházku třeba po lese nebo po horách.

Na každý styl je vhodný naprosto jiný typ auta.

Protože píšeš, že jsi začátečník a nic o tom nevíš, tak asi ještě nemáš žádnou modelářskou výbavu. Počítej tedy s tím, že kromě auta je potřeba mít:
- baterie
- nabíječku se zdrojem
- alespoň základní nářadí na údržbu a opravy
- nějaké základní náhradní díly jako ložiska, šroubky a opotřebovávané součásti
- mazivo, náplně do tlumičů a do diferenciálu (silikonový olej, silikonová vazelina)

Kromě toho musíš o tom všem něco vědět. Takže základy elektriky, tedy měření napětí a proudu, letování konektorů, vědět něco o bateriích - jejich provozu a nabíjení, no a potom seřizování a údržba auta, včetně údržby a nastavování tlumičů, něco málo k diferenciálu.

Z uvedeného rovněž vyplývá, že výrazně doporučuju držet se elektrického modelu. Se spalovacím jsou další starosti a hlavně už to chce dílnu, protože čistit a udržovat spalováka v obýváku nebo jiném pokoji by ti nemuselo doma projít :mrgreen:
FlyBear

#6 Příspěvek od FlyBear »

yarousch píše:Slovíčko terén je hodně obecné. Možná se vyjádří tazatel jaký terén měl na mysli ;-)

S tím souhlasím. Pro mne osobně je například terénem právě ta louka za barákem nebo neupravené pěšinky v lese, zatímco dráha pro buginy už je specificky upravená věc. Dráha už je taky pro mne spíš o formě soutěžení, nejen blbnutí :D

Ještě bych zdůraznil, že tazatel by si měl tohle vše trochu ujasnit. Stačí si pročíst informace na webech, není to tak složité. I tady na RCmanii se již daná témata důkladně probírala.

Takže doporučuju pročíst tohle fórum i trochu do historie a pokusit se trochu lépe zorientovat v problematice. Pak se už na konkrétnější dotazy bude lépe odpovídat. Takhle obecně položený dotaz vlastně ani nejde zodpovědět v krátkém příspěvku.

Další možnou cestou by bylo navštívit nejbližší klub s autíčkáři a pokecat si ovšem na místě s lidmi, kteří tomu rozumí a můžou i na místě ukázat, co to obnáší.
hates

#7 Příspěvek od hates »

Podle toho co chces je pro tebe nejlepsi Monster truck nebo truggy a to v elektrice. Nenech se odradit ze je to narocne a musis o tom neco vedet. Casem se to naucis. Ja si letos na odreagovani k heli poridil spalovaci Monster Truck od Losi.

S tou cenou bych to videl spise na neco bazaroveho.

Chces aby to bylo alespon trochu vodeodolne tak opravdu elektro. Na spalovaku pokud se ti dostane voda na filtr tak taky muzes znicit motor nehlede na to ze udrzba je i drazsi.

Zameril bych se napriklad na tohle
http://inzerce.modelbazar.cz/inzerat/537214/

nebo lehce priplatit a tohle

http://www.houska-modelar.cz/shop/produ ... ts_id=7355
Kovboj

#8 Příspěvek od Kovboj »

eman07 píše:melo by met silu a trochu i rychlost

Co konkrétně tím myslíš? Ono totiž jestli jsi do teď měl jen "hračky" koupené v hračkářství, tak i ten nejobyčejnější RC model od Himota bude mít daleko větší sílu, rychlost i odolnost než to co jsi do teď řídil ;-)

V téhle ceně bych ti doporučil třeba "ECX Torment Short Course". Je to velká desetina, slušně výkonná, voděodolná, značková 2.4GHz vysílačka, v balení na rozdíl od řady jiných setů slušná nabíječka.
kajman111

#9 Příspěvek od kajman111 »

Proboha jenom ne ten ten šmejd / carson /. Oproti tomu je i Himoto kvalitní značka. Doporučuji ti podívej se po bazaru na Traxas mini e-revo se stříďákem a uvidíš ten hukot. Na vyblbnutí není nic lepšího!!! A ND bez problémů k sehnání. Sám jsem ho měl než mi to nějaká k..va ukradla z auta.
bylo Pluto,Admirál,Mars II,T9X, Toro...MX-20Hott,FuncubXL,Solius,Twinstar,L-13Blaník 2700mm,Samurai
yarousch
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od yarousch »

kajman111 píše:Proboha jenom ne ten ten šmejd / carson /.

Popravdě jsem tuto reakci čekal mnohem dříve! :-D Copak se Ti asi na toto dá odpovědět než "...teď ses odkopal!" :-D :-D
kajman111

#11 Příspěvek od kajman111 »

Taky jsem si ten krám kdysi koupil Mr.Fu a už nikdy!
bylo Pluto,Admirál,Mars II,T9X, Toro...MX-20Hott,FuncubXL,Solius,Twinstar,L-13Blaník 2700mm,Samurai
yarousch
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od yarousch »

Popravdě by bylo lépe se o svých zkušenostech rozhovořit. Tyto rychlé soudy jsou zavádějící a upřímně řečeno k hovnu. Začátečníkovi při výběru moc nepomohou... teda jestli se nehodlá rozhodovat na základě tvých emotivních výlevů...
eman07

#13 Příspěvek od eman07 »

Nikde v okoli tu zadnou drahu nemame,takze bych chtel s tim jezdit po louce,hline,sutoline,proste kolem baraku.Mam garaz,takze bych klidne bral i spalovaka.Otec hrave opravi sekacku,motorovu pilu i starsi auta s karbecem,takze by snad dokazal i RC model.Jinak ale pro zacatek bych do toho nechtel dat vic jak tech 6000kc.Jedine ze bych koupil nejake bazaroveho,ale tam to muze byt risk.Tak nevim tedy zda elektro nebo jak rikate coudaka :) ?

edit:jak poznam On-road od Off-road?
tyhle znacky jsou dobre?
jaky je rozdil mezi stejnomernym a stridavym motorem?Ktery je lepsi?
FlyBear

#14 Příspěvek od FlyBear »

eman07 píše:Nikde v okoli tu zadnou drahu nemame,takze bych chtel s tim jezdit po louce,hline,sutoline,proste kolem baraku.Mam garaz,takze bych klidne bral i spalovaka.Otec hrave opravi sekacku,motorovu pilu i starsi auta s karbecem,takze by snad dokazal i RC model.Jinak ale pro zacatek bych do toho nechtel dat vic jak tech 6000kc.Jedine ze bych koupil nejake bazaroveho,ale tam to muze byt risk.Tak nevim tedy zda elektro nebo jak rikate coudaka :) ?

Spalováka nebrat, když chces voděodolného teréňáka, zvlášť, je-li určen na blbnutí kolem baráku. Vem si elektriku. Bazaru se bát nemusíš, pokud si to před nákupem prohlédneš - nejlépe tedy osobní odběr a buď to budeš znát nebo nebo vezmeš s sebou znalého kamaráda.

eman07 píše:edit:jak poznam On-road od Off-road?
tyhle znacky jsou dobre?
jaky je rozdil mezi stejnomernym a stridavym motorem?Ktery je lepsi?

Tady vidím dost zásadní problém. Pokud jsou tyhle otázky myšleny vážně a pokud si navíc seřizování a údržbu svého modelu fakt představuješ stylem "on to snad otec zvládne", pak bych poradil jedině to, že se musíš nejdřív hodně učit - nevyhazuj oknem ani těch 6000 na něco, čemu vůbec nerozumíš a možná ani rozumnět nechceš. Kup si levné Himoto, zablbni si, odlož a nechej plavat... :mrgreen:

Ale jestli chceš, informací je tu dost a dají se celkem rychle a v pohodě zvládnout. Jen tomu věnovat aspoň trochu svého času - fakt už je tu všechno základní dobře popsané :wink: Sakra, aspoň poznat on-road od off-roadu bys mohl, né :?:
Elfew
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od Elfew »

Pokud to ma byt 6tisic vcetne baterek, nabijecky, prijimace a vysilace tak to je nerealne...
Odpovědět

Zpět na „Auta“