RC souprava

Pravidla fóra
Než položíte dotaz, jaký vysílač koupit, tak pročtěte zde již napsané, ať se témata neopakují.
Do názvu tématu uveďte, které vysílače zvažujete.
Myslete na to, že výběr vysílače je otázkou osobních preferencí!!!
Zpráva
Autor
bak65

RC souprava

#1 Příspěvek od bak65 »

Zdravím, roky se zabývám házedly a gumáčky. Běhání za Woomerama je super na fyzičku, nicméně možnost model ovládat, mě láká.
Surfuji na netu jak na to, informace jsou, potíž je v tom, že je jich mnoho a mám v tom zmatek.
Například v úplných základech jako je mode 1-2-3-4. Ano, vím co to znamená, jsou tabulky, mode1 je spíše v Evropě, mode2 vládne USA...
Moje představa byla, že onen knipl na vysílači, je potenciometr přes který se přenese signál (povel) do přijímače v letadle, ten dá povel servu: budu se točit doleva - budu se točit doprava.
Tak 1 otázka: Proč nemohu např. levou páčkou ovládat cokoli v letadle? Domníval jsem se, že záleží na tom, k čemu příslušné servo přířadím - k výškovce, směrovce atd. Asi to není jen tak, když se na to klade takový důraz.
Otázka 2: Představuji si RC soupravu co nejjednodušší, čím jednodušší tím lépe na moje pochopení a seznámení. V zásadě bych chtěl na letadle ovládat 3 věci, výšku, směr, motor. Asi bych začal s motorizovaným větroněm, kluzákem. Vůbec se nebráním použitému, třeba i s dnešního pohledu zastaralému zařízení.
Přirovnám to mobilnímu telefonu, ano dotykový telefon je IN ale já mám stejně raději klasiku, tak jako tak s tím pouze telefonuji a posílám SMS, těch dalších X funkcí co to umí, jsem nikdy nepoužil.
Děkuji.
Woita
Kontaktovat uživatele:

Re: RC souprava

#2 Příspěvek od Woita »

Otázka č. 1:
Ano, máš pravdu, každým ovládacím prvkem na vysílačce můžeš ovládat cokoliv si usmyslíš, záleží kam připojíš to servo od příslušného kanálu na přijímači. Takže: Levou páčkou můžeš ovládat cokoliv v letadle.

Otázka č. 2:
Nevím vlastně na co se ptáš. Jestli na to, zdali můžeš použít jakoukoliv, co nejjednodušší soupravu, tak asi můžeš. Je to ale jako s autem: Jako první auto si můžeš pořídit velmi levné, staré auto, které tě taky sveze, ale bude se ti sním jezdit hůře než s nějakým solidním, které bude mít posilovač, klimatizaci, navigaci. Když si jako první auto pořídíš Oltcita z vrakoviště, tak sice také pojedeš, ale budeš st trápit. Nicméně z domu na nákup do nejbližšího obchodu tě tak doveze, ale na zahraniční dovolenou bys s ním nejel.
Na nejobyčejnějšího větroně (nebo tomu můžeme říkat cvičný elektrolet) ti bude velmi obyčejná souprava stačit, zalítáš si taky, a na to seznámení jak říkáš to vyhoví. Kdyby ses potom začal hlouběji věnovat RC lítání, tak bude nutné pořídit si "lepší" soupravu.

Ještě k těm módům: Páčka plynu se od ostatních liší tím, že není aretovaná ve středu, ale drží v jakékoliv poloze. Takže když pořizuješ jednoduchou vysílačku, kde se nedá nastavit aretace kterékoliv osy, vyber si rovnou takovou, která bude mít plyn na správné straně (na té, kterou chceš).
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz
ddano007
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od ddano007 »

Zaujimave otazky :D
1, Mozes ovladat cokolvek, pokial to programove vybavenie vysielacky, pripadne tvoje zapojenie, dovoli. Niektore vysielacky to maju napevno, niekde sa s tym mozes pohrat.
2, Vacsinou sa to v nasich koncinach chape tak, ze na lietadla je vhodnejsi mod1, na heliny mod2. Uprimne povedane, aky mod pouzit je vec zvyku. zalezi na tebe. Ja lietam mod2 na fsetko.
Prejdi si tuna forum o vysielackach a spravis si trochu obraz. Za seba by som ako lacne radio na zaciatok doporucil Turnigy9x + nahrat do toho Open9x. Treba to radio poriadne skontrolovat - predsa len, je to cina za par korun - ale v spojeni s Open9x ti (nielen) na zaciatok spravi dobru sluzbu a hlavne v Open9x si mozes nastavit (skoro) vsetko.
X9D & T16Pro & TX16S & nejaké lietadlá, heli a koptéry www.rcmodelytt.sk
bak65

#4 Příspěvek od bak65 »

Tak to je přesně to, proč jsem se s dotazem obrátil na odborníky. Nechci koupit Olcita ( jsem automechanik, tak tady přesně vím, o čem je řeč). Takže když akceptuji toto trefné definování, potřebuji např. starší Oktávku, 1.6, bez klima, bez el oken a pod. Ta pakliže bude v pořádku, po pečlivém majiteli, bude schopná odvést i na tu zahraniční dovolenou. :)
Pročítání o RC mi jako laikovi nic nepřineslo, zrovna tak jako nic nepřinese laikovi debata na autoforu, kde se řeší čipování řídící jednotky TDI.
Tak spíše čekám, kup si tuhle vysílačku, k tomu tenhle přijímač, tyhle serva, tenhle motor, tyhle akumulátory.
Letadla upřednostňuji funkční, nikdy mě nelákalo stavět v gumáčcích makety a pod.
Takže letadlo pakliže ho budu stavět od prkýnka, nebude muset mít zakryté táhla a pod. Spíše něco jednoduchého na stavbu, bo počítám s haváriemi. A nechci ty začátky řešit nerozbitným čínským setem.
Například, ta aretace páčky ve středové poloze je vnímána za tak samozřejmou, že se v těchto odborných diskuzí neřeší. A pro mě je to nová, významná informace.
PS: Nic proti Číně, i to HP z kterého nyní píší, je Čína a vše je OK :)
mykoc

#5 Příspěvek od mykoc »

Zajdi za leteckými modeláři v okolí a rádi Ti názorně ukážou co a jak . Proč programovatelnou !!! Každopádně vysílačku programovatelnou např Eclipse je levná a splnuje současné základní požadavky . Na vysílači neštři .
ddano007
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od ddano007 »

Nuz... ak mozem parafrazovat, tvoja otazka znie: ktore auto je pre mna najlepsie. Ak ako mechanikovi je ti jasne, ze kolko ludi, tolko nazorov a hlavne kazda liska svoj chvost chvali :D
Ono vsetky prestrelky na tomto fore vznikaju po otazkach: Ktora je najlepsia vysielacka/ helina/ akrobat ... na svete?
Osobne by som ti doporucil:
1, kedze si s vysielajdou este nelietal - skus najst niekoho, kto by ta pustil na simulator, aby si si vyskusal, aky mod ti bude vyhovovat. Na mnohych vysieldach sa to sice da prehodit, ale nie na vsetkych.
2, ujasni si, ci chces nieco RTF - to jest komplet model + vysielajdu ( co by som skor nedoporucoval), alebo si zaobstaras zvlast vysielacku a zvlast model ( kedze modelarcis, tak to bude asi lepsia cesta). No a potom z toho vypadne aj druha otazka: Ake ero by bolo pre mna najvhodnejsie na zaciatok?
X9D & T16Pro & TX16S & nejaké lietadlá, heli a koptéry www.rcmodelytt.sk
Asek
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Asek »

Konkrétní typ rádia ani letadla ti asi nikdo soudný neporadí, protože ví, že by tu vznikla nekonečná bitva nezi příznivci značek :lol: . Ideální by bylo, kdybys ve svém okolí našel někoho, kdo RC už lítá. Poradit přímo "na place" je daleko lepší, než takhle na dálku. Zkus si do profilu doplnit odkud jsi, třeba se někdo ozve. Až se budeš rozhodovat, jestli zvolit mode 1 nebo 2 (případně i jiný), je dobré zvolit ten, jaký používá případný kolega - může ti pak pomoci zalétnout éro.
Futaby T14SG, T9CP+Duplex, FC16+FrSky
už jen elektry, LMS Beckov
pert
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od pert »

Naprostý souhlas s tím co tu bylo již popsáno. Opravdu bych dal přednost navštívit partu modelářů, poptat se, případně zkusit "podržet vysílač v ruce" jestli ti bude víc vyhovovat tzv. "palcovka" nebo "pultovka". Každý má na to svůj názor a každému vyhovuje něco jiného.
Letu zdar
P.
bak65

#9 Příspěvek od bak65 »

ddano007 píše:Nuz... ak mozem parafrazovat, tvoja otazka znie: ktore auto je pre mna najlepsie. Ak ako mechanikovi je ti jasne, ze kolko ludi, tolko nazorov a hlavne kazda liska svoj chvost chvali :D
Ono vsetky prestrelky na tomto fore vznikaju po otazkach: Ktora je najlepsia vysielacka/ helina/ akrobat ... na svete?
Osobne by som ti doporucil:
1, kedze si s vysielajdou este nelietal - skus najst niekoho, kto by ta pustil na simulator, aby si si vyskusal, aky mod ti bude vyhovovat. Na mnohych vysieldach sa to sice da prehodit, ale nie na vsetkych.
2, ujasni si, ci chces nieco RTF - to jest komplet model + vysielajdu ( co by som skor nedoporucoval), alebo si zaobstaras zvlast vysielacku a zvlast model ( kedze modelarcis, tak to bude asi lepsia cesta). No a potom z toho vypadne aj druha otazka: Ake ero by bolo pre mna najvhodnejsie na zaciatok?

Přesně tak, pakliže se na mě někdo obrátí jaké třeba ojeté auto koupit do začátku s čerstvým řidičákem na občasné svezení, tak mu doporučím právě to Oktávku (dostatečně bezpečné), 1.4 nebo 1.6 v benzínu (asi nejpohodovější motorizace, starší diesel může být problém), bez výbavy (co na autě není, nemůže se rozbít, s klimou je dražší a obvykle už funguje špatně, na zamaskování závady je naplněna před prodejem), vyhnout se rozšířeným nápravám, sníženým podvozkům a tuningu obecně (většinou mladý majitel a auto dostalo zabrat)
Tak nějak...
Jsem z Milovic u Nymburka, takže velké letiště za barákem :D
Jiri

#10 Příspěvek od Jiri »

Já bych to definoval asi takhle:

Co se týče módů, popis najdeš třeba tady:
http://www.modelarina.cz/page.html?chapter=0&id=1
V našich končinách je zvykem létat na mode 1 (opraven překlep), byť se najdou výjimky. Tady je rozumné držet se stáda - pokud bys např. chtěl, aby ti někdo zkušenější model zalétal, do jiného modu než je zvyklý nepůjde. U spousty rádií lze mód změnit, ale zdaleka ne u všech.
Ohledně vysílačky:
Osobně bych volil klidně starší, ale splňující dvě základní kritéria:
- paměť na více modelů
- systém fungující na 2.4GHz
Více pamětí proto, že jakmile budeš ovládat víc jak jedno letadlo (třeba i loďku..), vzniknou potřeby na různá nastavení (reverzace serv, velikost výchylek...) a zdaleka ne vše lze řešit mechanicky.
Systém na 2.4 zejména kvůli spolehlivost (odolnost proti rušení), prakticky jakýkoliv co se prodává je lepší než cokoliv v MHz pásmech.

Starší vysílač splňující výše uvedená kritéria lze koupit zhruba od 1tis (např. nějakou Eclipse, jiný Hitec nebo Futabu s 2.4 modulem) , nový od cca 2500,- (T9X), tj. není to zas tak o penězích. Přijímače pak musí odpovídat zvolenému 2.4 systému.
Naposledy upravil(a) Jiri dne čtv 19.12.2013 12:17, celkem upraveno 1 x.
Símův axiom: Každý signál se zlepší, připojíme - li anténu
bak65

#11 Příspěvek od bak65 »

Jiri píše:Já bych to definoval asi takhle:

Co se týče módů, popis najdeš třeba tady:
http://www.modelarina.cz/page.html?chapter=0&id=1
V našich končinách je zvykem létat na mode 2 (byť se najdou výjimky). Tady je rozumné držet se stáda - pokud bys např. chtěl, aby ti někdo zkušenější model zalétal, do jiného modu než je zvyklý nepůjde. U spousty rádií lze mód změnit, ale zdaleka ne u všech.
Ohledně vysílačky:
Osobně bych volil klidně starší, ale splňující dvě základní kritéria:
- paměť na více modelů
- systém fungující na 2.4GHz
Více pamětí proto, že jakmile budeš ovládat víc jak jedno letadlo (třeba i loďku..), vzniknou potřeby na různá nastavení (reverzace serv, velikost výchylek...) a zdaleka ne vše lze řešit mechanicky.
Systém na 2.4 zejména kvůli spolehlivost (odolnost proti rušení), prakticky jakýkoliv co se prodává je lepší než cokoliv v MHz pásmech.

Starší vysílač splňující výše uvedená kritéria lze koupit zhruba od 1tis (např. nějakou Eclipse, jiný Hitec nebo Futabu s 2.4 modulem) , nový od cca 2500,- (T9X), tj. není to zas tak o penězích. Přijímače pak musí odpovídat zvolenému 2.4 systému.

No právě, ty uvádíš nejpoužívanější u nás mode2 a v tom odkazu od Tebe tvrdí opak, nepoužívanější u nás 1mode, ach jo...
Děkuji za tip na na vysílačky a vysvětlení vhodnosti 2.4
Váša2002

#12 Příspěvek od Váša2002 »

Ahoj, já než jsem začal s Rc modelařinou, navštívil jsem modelářské letiště a různé modelářské akce, abych vůbec věděl o co jde a co chci a co by mě mohlo vyhovovat. Pro začátečníka je to najednou velký zdroj informací, ale také velký zmatek. Proto je dobré to spojit s forem a tady už navazovat na to co si se dozvěděl a ptát se dál. Vysílačku jako takovou každý doporučí tu svojí kterou vlastní a je s ní spokojen. Až ty se musíš rozhodnout do jaké cenové relace chceš jít a co od ní očekáváš.
T-Rex 100X, T-Rex 450PRO, SAB Goblin 700 (HC3 sX)
Spektrum DX7
JMalik

#13 Příspěvek od JMalik »

bak65 píše:..........

Na tomhle fóru ( na jiných je to úplně stejné) to funguje tak, že se zeptáš na nějaký konkrétní problém se kterým si nevíš rady, sejde se několik odpovědí a ty si podle diskuse a svých dosavadních znalostí uděláš představu o tom, jak to nakonec s touhle pomocí vyřešit.
To na co ptáš, ale tady určitě nevyřešíš. Chtělo by to vyhradit si na to trochu času a dojít navštívit nějaké modeláře v okolí. Za tohoto stavu dvě hodiny s nimi budou přínosnější, než týden diskuse tady. Potom tady můžeš pokračovat a ptát se na to, co jsi napoprvé zapoměl, nebo co vyplynulo z toho modelářského setkání.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
RimmerCZ
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od RimmerCZ »

Evropa lita povetsinou Mode1, Amerika povetsinou Mode2. Valna cast solidnich vysilacek lze prehodit na opacny mod. Treba za me muzu klidne doporucit DX6i. Ja ji pred rokem a pul koupil za 2500 a ted jsem ji za 2200 prodal a koupil drazsi a lepsi vysilac. Ale podotykam, ze kdybych nesel do FPV, porad bych si ji nechal. Pokud zacinas, vyber si takovy mod, kde tvi znami s kteryma litas maji stejny. Z jednoho prosteho duvodu - kdyz jim to das do ruky, aby si to zkusili, zaletli, nebo zhodnotili, jestli mas ero dobre nastavene, tak kdyz budes mit jiny mod, tak to nepujde. To povazuju za dost dulezite. Clovek si zvykne na oba dva mody celkem bez problemu.
E-Maxx, Frsky Taranis, 90 Toro, 150 FPV a 200 SOPTIK a ruzne mikropoletuchy
Asek
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od Asek »

RimmerCZ píše:........ Clovek si zvykne na oba dva mody celkem bez problemu.

Správně, ale jak se naučíš jeden, přeškolit se na druhý je hodně těžkě. Ty reflexy už v člověku zůstanou. Takže zvolit uvážlivě.
Futaby T14SG, T9CP+Duplex, FC16+FrSky
už jen elektry, LMS Beckov
Odpovědět

Zpět na „Výběr vysílače“