komerční doprava rc modelem ?
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
komerční doprava rc modelem ?
Kucí , zas mě popadla bláznivá myšlenka. ' komerční doprava malých zásilek ' rc modelem - samozřejmě speciálem k tomuto účelu postaveným.
Technická představa - Praha místo startu - pilot naprogramuje trasu letu , odstartuje naložený model a uvede ho do autonomního modu - a teď nastává problém - model doletí na místo určení a ........ jak s ním přistát ? Přijímač komunikuje přeci jen s napárovaným rádiem -to má pilot v místě startu o 100 km dál . Napadá někoho řešení ?
Odhoz materiálu a návrat na místo startu nepřipadá v úvahu.
(legislativní otázku této záležitosti sem prosím netahejte ) .
Technická představa - Praha místo startu - pilot naprogramuje trasu letu , odstartuje naložený model a uvede ho do autonomního modu - a teď nastává problém - model doletí na místo určení a ........ jak s ním přistát ? Přijímač komunikuje přeci jen s napárovaným rádiem -to má pilot v místě startu o 100 km dál . Napadá někoho řešení ?
Rádio a nabíječ = základ modeláře .
Re: komerční doprava rc modelem ?
No a neuvažuje Amazon (byť to považuju jenom za povedené PR) o přepravě copterem právě proto, aby bylo možné přistát "na pětníku"?
BOSS8 píše:(legislativní otázku této záležitosti sem prosím netahejte ) .
Přitom ale právě tohle je jeden z největších problémů podobné akce...
Jinak ale nevím proč by měl být problém, pokud by něco takového skutečně fungovalo, mít na "cílovém letišti" dostatečně velkou zcela rovnou plochu, kam model pomocí výškoměru, GPS a sledování směru a síly větru automaticky přistane.
BOSS8 píše:Kucí , zas mě popadla bláznivá myšlenka. ' komerční doprava malých zásilek ' rc modelem - samozřejmě speciálem k tomuto účelu postaveným.
Jasně, chce to pořádnej koptér - nejlíp ten, co se sám přesně zadokuje a rovnou si pustí nabíjení, aby neměl hlad.
Takže v místě přistání žádnej vysílač netřeba.
A cestou zpátky to taky poletí samo, jen podle předvolby.
* * *
Ty seš, BOSS8, náramnej mazák.
Už jsem tu od tebe četl řadu "zajímavejch" nápadů (a taky názorů)...
Velký problém bych viděl v tom, že "drony" letí a navzájem neví o provozu kolem. Nejen o ostatních dronech, ale i o např. vrtulnících záchranné služby a pod...
Ještě je toho hodně, co by se muselo vyřešit, než by mohlo dojít k nějakému rozumnému využití....
Ještě je toho hodně, co by se muselo vyřešit, než by mohlo dojít k nějakému rozumnému využití....
Zajímavé, že tě tahle úžasná myšlenka napadla pár týdnů po tom, co stejné záměry zveřejnil Amazon. Podle mě oba (ač to nepovažujete za důležité) narazíte právě na tu legislativu. Sebelíp řešený copter (dopravu zásilek něčím jiným nepovažuji za reálné) pořád může spadnout na milión různých příčin a i když regulaci provozu modelů nijak nefandím, budu klidnější, když nám tohle nikdo nad hlavy volně nepustí...
2952 píše:...Ještě je toho hodně, co by se muselo vyřešit, než by mohlo dojít k nějakému rozumnému využití....
Já doufám, že k takovému využití nikdy nedojde.
A poté, co se mi tu včera u chalupy pohupoval koptér dokonce uvažuju, jak tyhle potvory svěsit.
Napadá mi proud vody, pod pořádným tlakem, jako maj hasiči, jen v malým provedení....
Já doufám, že k takovému využití nikdy nedojde.
A poté, co se mi tu včera u chalupy pohupoval koptér dokonce uvažuju, jak tyhle potvory svěsit.
Napadá mi proud vody, pod pořádným tlakem, jako maj hasiči, jen v malým provedení....
[/quote]
Souhlas...stačí ty zkurvený drony , co se potulují vzduchem a TCAS
( Traffic alert and Collision Avoidance Systém )
dopravních letadel je nevidí....
Souhlas...stačí ty zkurvený drony , co se potulují vzduchem a TCAS
( Traffic alert and Collision Avoidance Systém )
dopravních letadel je nevidí....
- gardenroute
A Tebe tato úvaha napadla rovněž pár měsíců poté, co několik jiných subjektů zauvažovalo naprosto vážně o rozvozu pizzy pomocí koptér a také o využití koptér jako rychlého a levného kurýra (dávno před Amazonem)...RedAce píše:Zajímavé, že tě tahle úžasná myšlenka napadla pár týdnů po tom, co stejné záměry zveřejnil Amazon...
A každému, který trochu sleduje vývoj jak v oblasti koptér, tak v oblasti robotiky by mělo být jasné, že technický problém to není (resp. v blízké budoucnosti nebude), a že to je pouze problém legislativní...
Ještě před pár roky spousta chytrých hlav tvrdila, že multikopéry nemohou létat, že na to nejsou baterie a senzory atd. atd.. Překotný vývoj v mobilních telefonech to vše dost akceleroval...
Ptaak 2 (Phantom 4 HDMI Mode) | FS Dominator HD2 | MarcoPolo Locator |
Jen at´všechno akceleruje, ale ty podělaný koptéry tu prostě nechci vidět se pohupovat všude tam, kde by nikdo nemohl lítat s jiným lítajícím RC modelem.gardenroute píše:.... a že to je pouze problém legislativní...
Ještě před pár roky spousta chytrých hlav tvrdila, že multikopéry nemohou létat, že na to nejsou baterie a senzory atd. atd.. Překotný vývoj v mobilních telefonech to vše dost akceleroval...
A jak jsem napsal - jestli se mi tu bude plácat nad pozemkem, budu hledat prostředky, jak ten krám svěsit z oblohy...!
Naposledy upravil(a) corona dne čtv 02.01.2014 12:30, celkem upraveno 2 x.
gardenroute píše:A Tebe tato úvaha napadla rovněž pár měsíců poté, co několik jiných subjektů zauvažovalo naprosto vážně o rozvozu pizzy pomocí koptér a také o využití koptér jako rychlého a levného kurýra (dávno před Amazonem).
Asi rychleji píšeš než čteš. Já se touhle myšlenkou nijak nezabýval a žádné závody ve zbrojení s Amazonem (ani nikým jiným) jsem neabsolvoval. A když sem třeba viděl, jak snadno a rychle se sesypala coptera s kamera lidem z National Geographic, tak mě nikdo nepřesvědčí, že Amazon (nebo kdokoliv jiný) do roku 2015 postaví nesmrtelného kurrýra, který nám bude létat bezpečně nad hlavou. Nehledě na to, že konkrétně v USA se víc lidí těší, jak bude kurýry sestřelovat, než na to jak si přes ně budou něco objednávat.
trochu se nám to tu zvrhlo ' nečekaně ' (
) jiným směrem. Drony ala ¨Amazon¨ považuju za nesmysl , koptéry mě vůbec nezajímají - stejně jako legislativa .
Přistání pomocí GPS mi taky nepřijde úplně reálný . Přítomnost pilota pro posouzení aktuálních podmínek v místě přistání mi přijde daleko rozumnější .
Proto mě zajímá technické řešení toho - jak donutit model ke komunikaci se dvěma rádiama ??? .
Přistání pomocí GPS mi taky nepřijde úplně reálný . Přítomnost pilota pro posouzení aktuálních podmínek v místě přistání mi přijde daleko rozumnější .
Proto mě zajímá technické řešení toho - jak donutit model ke komunikaci se dvěma rádiama ??? .
Rádio a nabíječ = základ modeláře .
BOSS8 píše:...
Nejspíš mít rádio na stejným kmitočtu/kódu, to je potom ouplně jednoduchý.
BOSS8 píše:..................................................
Přečti si jak letěli s modelem přes Atlantik, ať nevymýšlíš trakař
( a ta legislativa je taky dost zásadní).
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka