Grob 109
Grob 109
Ahojte.
Poprosil by som vás o názory na model Grob 109, rozpätie 1500mm, dĺžka 700mm, váha prb. 1kg. Ako prvý konštrukčný model, na prvé skúsenosti s letom. Že to nieje klasicky termicky vetroň som si na internete zistil, že musí ísť stále (takmer stále) pod motorom, imponuje mi ale výškovka hore (tento typ umiestnenia výškovky sa mi lúbi) + je to polomaketa. Štarty by boli z ruky pravdepodobne. Máte niekto skúsenosti?
Poprosil by som vás o názory na model Grob 109, rozpätie 1500mm, dĺžka 700mm, váha prb. 1kg. Ako prvý konštrukčný model, na prvé skúsenosti s letom. Že to nieje klasicky termicky vetroň som si na internete zistil, že musí ísť stále (takmer stále) pod motorom, imponuje mi ale výškovka hore (tento typ umiestnenia výškovky sa mi lúbi) + je to polomaketa. Štarty by boli z ruky pravdepodobne. Máte niekto skúsenosti?
Moje modely (tie ktoré som už zalietal) najdete na rcalbum.cz
Re: Grob 109
celadnik píše:Ahojte.
Grob je krásné letadlo a zaslouží si větší provedení. Pod 2 metry bych vůbec neuvažoval. Myslím že 2,5m rozpětí by bylo ideální a pořád ještě v pohodě použitelné pro start z ruky.
Heli: CopterX 450, HCP100S
Letadla: F3K Fenix, Super Zoom 4D, Discus 2,6m, Albatros 4,5m. T9x+FrSky
Letadla: F3K Fenix, Super Zoom 4D, Discus 2,6m, Albatros 4,5m. T9x+FrSky
Burys, a verzia 1500mm nieje dobrá? Súhlasím, pekný model, ale orientačne, 1500mm nieje letuschopná alebo má zle letové vlastnosti?
Zrovna tohodle mám 1500 rozpětí, zdědil jsem ho rozestavěný (laminátový trup a konstrukční křídla) dodělal, byl asi 3x ve vzduchu a už je rozebraný a schovaný. Lítalo to špatně, změna těžiště nepomohla, ono to má hrozně krátký trup na to rozpětí.
niečo som ale čítal, že aj tie 1500-vky sú viac typov. Niektorý je aj s funkčnou smerovkou v pláne, niektorý smerovku ovládanú nemá, niektoré krídelka nemajú, niektoré majú............. ty si mal ktorú verziu? Aj krídelka aj smerovka?
Ja teda neviem, ale pripadá mi to, že pomer rozpätie/dlžka je daný typom modelu. Videl som aj väčšie na internete a všetky mali pomer prb. 2:1 , čiže rozpätie bolo asi 2x krát (a viac) väčšie ako dĺžka modelu.
to mic-74, skús popísať, že prečo to nelietalo dobre, v čom to bolo zlé, nejaké bližšie info...
Mic-74 píše:ono to má hrozně krátký trup na to rozpětí.
Ja teda neviem, ale pripadá mi to, že pomer rozpätie/dlžka je daný typom modelu. Videl som aj väčšie na internete a všetky mali pomer prb. 2:1 , čiže rozpätie bolo asi 2x krát (a viac) väčšie ako dĺžka modelu.
to mic-74, skús popísať, že prečo to nelietalo dobre, v čom to bolo zlé, nejaké bližšie info...
Měl jsem i ovládanou směrovku. U tohohle letadla je ten poměr 2:1, ale u jiných letadel to tak není, čím kratší trup tak menší stabilita.
Muselo to lítat stále na rychlosti, padalo to po křídle do vývrtky, žádná pohoda, na řízení zatím moje nejhorší letadlo. Vyndal jsem elektroniku a odpočívá v regálu.
Mám i velkou verzi Groba 2.7 metru rozpětí na spalovací 6.5 také zděděnou, ale ten ještě nebyl ve vzduchu a je mu asi 15 let a zatím ani nepočítám že poletí, jsem spíše na elektro.
Muselo to lítat stále na rychlosti, padalo to po křídle do vývrtky, žádná pohoda, na řízení zatím moje nejhorší letadlo. Vyndal jsem elektroniku a odpočívá v regálu.
Mám i velkou verzi Groba 2.7 metru rozpětí na spalovací 6.5 také zděděnou, ale ten ještě nebyl ve vzduchu a je mu asi 15 let a zatím ani nepočítám že poletí, jsem spíše na elektro.
tiež niesom zástanca motorovych pohonov a planujem ostat len u elektro.
K tomu Grobu, viem ze potrebuje vykon motora a nejaku rychlost, ze neplachti. Ale je to tušim nemecke lietadlo a model vychadza z neho, zda sa mi divne, ze by nemci spravili zly navrh, 2:1 pomer rozpätie:dĺžka, keby to nebolo dobré. Nemôže to byť len zlým nastavením, prípadne zlým poskladaním, že ti nelietal dobre ten tvoj? Lebo nejaké videa na youtube (ale na väčšie rozpätie) vyzerajú fajn. Akú váhu mal ten tvoj (výslednú)?
Pozeral som aj iné modely čo mám doma (väčšinou EPP) a dĺžka trupu oproti rozpätiu je tiež dosť veľký pomer a lietajú pekne:
Gama 2100: rozpätie 2100, dĺžka 1200
Beta 1400: rozpätie 1400, dĺžka 960
ako príklad.
Mal som aj od Nine eagles model Sky 500, na to že to bolo také malé (rozpätie 50cm, trup bol krátky - 35cm), stabilita bola vcelku slušná (za bezvetria, nakoľko to bola ľahká blcha, tak inak to nešlo lietať).
K tomu Grobu, viem ze potrebuje vykon motora a nejaku rychlost, ze neplachti. Ale je to tušim nemecke lietadlo a model vychadza z neho, zda sa mi divne, ze by nemci spravili zly navrh, 2:1 pomer rozpätie:dĺžka, keby to nebolo dobré. Nemôže to byť len zlým nastavením, prípadne zlým poskladaním, že ti nelietal dobre ten tvoj? Lebo nejaké videa na youtube (ale na väčšie rozpätie) vyzerajú fajn. Akú váhu mal ten tvoj (výslednú)?
Mic-74 píše: U tohohle letadla je ten poměr 2:1, ale u jiných letadel to tak není, čím kratší trup tak menší stabilita.
Muselo to lítat stále na rychlosti, padalo to po křídle do vývrtky, žádná pohoda, na řízení zatím moje nejhorší letadlo
Pozeral som aj iné modely čo mám doma (väčšinou EPP) a dĺžka trupu oproti rozpätiu je tiež dosť veľký pomer a lietajú pekne:
Gama 2100: rozpätie 2100, dĺžka 1200
Beta 1400: rozpätie 1400, dĺžka 960
ako príklad.
Mal som aj od Nine eagles model Sky 500, na to že to bolo také malé (rozpätie 50cm, trup bol krátky - 35cm), stabilita bola vcelku slušná (za bezvetria, nakoľko to bola ľahká blcha, tak inak to nešlo lietať).
Už si tu váhu nepamatuju, je to nějaký rok zpátky co jsem stím laboroval.
Těžiště jsem zkoušel různé,ale moc se to nezlepšilo.
Ono to má také dost úzké křídla, to na stabilitě taky nepřidá.
Co jem zjišťoval tak ten velkej Grob lítá docela obstojně.
Třeba budeš mít více štěstí.
Těžiště jsem zkoušel různé,ale moc se to nezlepšilo.
Ono to má také dost úzké křídla, to na stabilitě taky nepřidá.
Co jem zjišťoval tak ten velkej Grob lítá docela obstojně.
Třeba budeš mít více štěstí.
Kamarád měl toho velkého Groba na spalovák. Létal docela dobře. Umělo to i základní akro a při akrobacii to vypadalo moc hezky. Musel se ale držet na rychlosti. Na termiku to éro není.
Rozpětí 1,5 m je zoufale málo, má to pak malou plochu, malou hloubku profilu a bude to hrozná mrcha. Krátký trup je řešitelný problém, stabilita se dá dohnat větší plochou výškovky. Existuje něco, co se jmenuje mohutnost ocasních ploch. Doporučuji postudovat. Pak bude jasnější jak je to s tou délkou trupu.
tak čo som čítal jednu debatu k modelu grou 109 s rozpätím 1500, tak tam majiteľ písal, že 20-30% plynu stačí na lietanie a na 3S 2200mAh to vydrží 30 min (čo je vcelku dosť dlho, pod motorom, bez plachtenia).
Ten Grob predávam ja tak popíšem letové vlastnosti.
Tých 1500mm rozpätia postačuje na pohodové polietanie, v horizonte mu stačí štvrtina výkonu, nahor treba pridať a stúpať pod malým uhlom. Z akejkoľvek vývrtky sa sám vyhrabe pritiahnutím. Samozrejme to nie je termik, ale keď ho dostanem hore vypínam motor a svižnejším tempom splachtím dolu. Ale nie zase ako hotliner, na to stavaný nie je. Výkrut to nedá, premet iba s rozbehom nadol ...
Ja som ho používal na rozhýbanie prstov pred ťažšími letmi, treba ho mať stále na očiach, lebo aj taký poryv vetra s ním zacvičí. A možno aj to je výhoda, že ho treba sledovať a často riadiť a nie pofajčiavať a kecať s kamarátmi (ako trebárs pri bete, ktorá letí aj keď ju nikto neriadi).
Takže tam - tá výškovka je tak na hrane... mne stačila.
A treba si uvedomiť, že sa bavíme o lietadielku za pár drobných, takže porovnávať jeho vlastnosti s lietadlami napr. od Precision Aerobatics je jaksi scestné.
Inak - mám aj Groba 2700mm - 5kg ... jasne, že to má úplne iné letové vlastnosti ...
Tých 1500mm rozpätia postačuje na pohodové polietanie, v horizonte mu stačí štvrtina výkonu, nahor treba pridať a stúpať pod malým uhlom. Z akejkoľvek vývrtky sa sám vyhrabe pritiahnutím. Samozrejme to nie je termik, ale keď ho dostanem hore vypínam motor a svižnejším tempom splachtím dolu. Ale nie zase ako hotliner, na to stavaný nie je. Výkrut to nedá, premet iba s rozbehom nadol ...
Ja som ho používal na rozhýbanie prstov pred ťažšími letmi, treba ho mať stále na očiach, lebo aj taký poryv vetra s ním zacvičí. A možno aj to je výhoda, že ho treba sledovať a často riadiť a nie pofajčiavať a kecať s kamarátmi (ako trebárs pri bete, ktorá letí aj keď ju nikto neriadi).
Takže tam - tá výškovka je tak na hrane... mne stačila.
A treba si uvedomiť, že sa bavíme o lietadielku za pár drobných, takže porovnávať jeho vlastnosti s lietadlami napr. od Precision Aerobatics je jaksi scestné.
Inak - mám aj Groba 2700mm - 5kg ... jasne, že to má úplne iné letové vlastnosti ...
Kdysi Groba s rozpětím 1500mm dělával JR models. Měl jsem možnost s ním párkrát letět, ale asi bych si ho nikdy nepořídil.
Na polomaketu moc malý. Z toho plyne malá plocha, úzký křídlo, velký zatížení, a jak tu už psali, tak krátký trup.
Nějak to lítalo, ale není to ono. Není to ani na krásný pohodový polítání, ani na vyblbnutí.
Na polomaketu moc malý. Z toho plyne malá plocha, úzký křídlo, velký zatížení, a jak tu už psali, tak krátký trup.
Nějak to lítalo, ale není to ono. Není to ani na krásný pohodový polítání, ani na vyblbnutí.
mám fox 1800 Pelikan, tiež polomaketa, tiež má pomerne úzke krídlo. A lieta pekne. Rozpätie 1800 (čiže tiež nie moc veľa). Dokonca s ním viem krátky čas aj pekne plachtiť bez motora. F4U Corsairy sú tiež polomakety, a aj na také rozpätie 800mm píšu všetci že lietajú parádne, že super model. Tak podľa čoho je možné hodnotiť, že kedy je polomaketa s malým rozpätím na ňu a kedy je už s dobrým rozpätím?
Ano - je to JR models. Na naučenie dobrý, aj na pohodové polietanie - samozrejme ako reprezentačný model skúseného modelára určite nie ...
Ako som už písal - neporovnávajme ho s 3-4 metrovkami.
Ako som už písal - neporovnávajme ho s 3-4 metrovkami.
tak som ho našiel aj na interente, vyzerá že je stále aj aktuálny:
http://www.hobbyclub.com/product_info.php?manufacturers_id=53&products_id=153&osCsid=b18527ef08849e6c3cb315555c890f3f
Neviem sa dopátrať k žiadnym videám z letu, akoby ho nikto nenatočil, ako s ním lieta (jeden z mála modelov čo som na youtube nenašiel s videom). Našiel som len väčšie verzie. Celkovo je na túto baby verziu aj google trochu skúpy.
http://www.hobbyclub.com/product_info.php?manufacturers_id=53&products_id=153&osCsid=b18527ef08849e6c3cb315555c890f3f
Neviem sa dopátrať k žiadnym videám z letu, akoby ho nikto nenatočil, ako s ním lieta (jeden z mála modelov čo som na youtube nenašiel s videom). Našiel som len väčšie verzie. Celkovo je na túto baby verziu aj google trochu skúpy.