Cheali Chargers – nabíjačky s Open Source

Nabíječky, zdroje, přístroje
Zpráva
Autor
Marena
Kontaktovat uživatele:

Cheali Chargers – nabíjačky s Open Source

#1 Příspěvek od Marena »

aneb přijde boom u levných nabíječek jako u pojmu "T9"?

Dnes vyšel na Cevaro zajímavý článek o možnosti open source na levné čínské nabíječky.

Nejde mi o to hodnotit kvalitu železa, ale jako další krok v open source, který se začíná rozmáhat v modelařině.

Viz. třebas na nabíječce typu Turnigy/Imax za pár dolarů měření vnitřního odporu?

http://rcmodely.cevaro.sk/index.php?id=607&n=cheali-chargers-%E2%80%93-nabijacky-s-open-source-%E2%80%93-1-cast
Flop II, C182, EasyStar, BladeDancer, Tracy-E, Extra EPP, Guppy (ve stavbě), Copter
mhabr

Re: Cheali Chargers – nabíjačky s Open Source

#2 Příspěvek od mhabr »

Nebudu řešit článek na cevaro, jen napíšu moje zkušenosti s firmware od Pawela a modifikace od Jozsefa a levnou nabíječkou vůbec.
S myšlenkou vyrobit vlastní nabíječku si hraji již asi tři roky (kdysi jsem se totiž profesionálně zabýval nabíječkami pro záložní akumulátor v různých zařízeních), ale z důvodu nedostatku času jsem se k tomu ještě nedostal. Někdy na podzim 2013 si kamarád koupil “nabíječku” Turnigy Mega 400W. Zjistili jsme poměrně rychle, že funguje na ho….. špatně měří, atd.
Rozhodl jsem se, že toto “železo” využiju jako základ pro stavbu vlastní nabíječky a za polovinu ceny ji odkoupil. Železo se zdálo celkem v pořádku, osazené poměrně služnými tranzistory, takže jsem začal vyvíjet vlastní program. Trvalo mi to dlouho, ale nakonec jsem nabíječku zfunkčnil, ale jen pro Lipol a bez uživatelského komfortu. Protože jsem věděl o Pawelových aktivitách, stáhl jsem si jeho zdroják a “vykradl” z něj obsluhu displeje a tlačítek, jakož i menu a další uživatelsky příjemné vychytávky, se kterými se mi nechtělo dělat. Při této příležitosti jsem si celý kód prolezl.
Řeknu to asi takto – Zdroják jsem luštil dost dlouho, nepřišel mi moc přehledný, kultura psaní kódu taková “domácká”, bez komentářů … Pawelův program funguje docela dobře, rozhodně lépe, než původní FW a hlavně umožňuje kalibraci. Pawel sám na git hubu píše, co není udělané, nebo co je udělané tak, že jemu samotnému se to nelíbí, např. AD převod neběží pod přerušením, ale ve smyčce. Rozhodně naflashováním nového firmware svoji nabíječku vylepšíte uživatelsky a stane se dokonce i použitelnou. Výpočet odporu ovšem není moc přesný (spíš hodně nepřesný), jeho hodnota neříká vůbec nic, ale pro sledování stavu článků to asi použitelné bude.
Jozsefovy modifikace jsou již jen kosmetická vylepšení (např. jsem nepochopil “knight rider” efekt při nabíjení … ).

Co je ovšem špatné, je samotný hardware. Např. reference pro AD převodník je dělaná pomocí TL431, což samo o sobě není až tak špatné řešení, ale teplotně závislé, takže měřené napětí jezdí s teplotou 0 – 40 stC např. od 4,18V do 4,22V (u lipolek). Vůbec celé měření je udělané dost jednoduše, takže se nelze divit ne-přesnosti měření. Pawel se to ve FW snažil vyřešit průměrováním deseti hodnot, ale i zde platí, že z výkalu bič neupleteš.

Ve volných chvílích se snažím si s nabíječkou hrát, ale jde to pomali a už mě to moc nebaví. Např. jsem vyměnil processor (už jsem se nevešel s programem do 32k flešky), vyměnil jsem reference, přepájel odpory v děličích za 1%, vyměnil operáky …

Závěr – FW sice hezký, ale z levné nabíječky pouhým upgrade FW CellPro neuděláte.
Marena
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Marena »

Díky za technické shrnutí. Jak píšeš, že z hovna bič neuděláš, s tím souhlasím. Je to samej případ jako u T9x. Původní zajímavý HW s nepoužitelným FW je nyní celkem zajímavej FW, kterej vytlačí z HW co se dá, ale Futaba a podobně z toho nikdy nebude.

Jinak z mého hlediska to byla spíše úvaha. Jak jsem psal, nechtěl jsem hodnotit HW samotný.
Jde spíš o to, že v dnešní době, kdy jsou programátory a vůbec IT vybavení za babku a dostupné pro každého, začínají vycházet takovéto zajímavé projekty, kdy FW samotný pak morálně převyšuje HW.
Flop II, C182, EasyStar, BladeDancer, Tracy-E, Extra EPP, Guppy (ve stavbě), Copter
TAZmania

#4 Příspěvek od TAZmania »

mhabr: udělat update na něco lepšího jak 431 snad není takový problém
mhabr

#5 Příspěvek od mhabr »

No však píšu, že jsem referenci vyměnil.
Šlo mi spíš o to, že pouhým upgradem FW se sice přidají nějaké featury, ale nabíjení se moc nezlepší.
Sofin

#6 Příspěvek od Sofin »

mhabr píše:No však píšu, že jsem referenci vyměnil.
Šlo mi spíš o to, že pouhým upgradem FW se sice přidají nějaké featury, ale nabíjení se moc nezlepší.

Můžeš tady doporučit nějakou kvalitní náhradu za TL431?
mhabr

#7 Příspěvek od mhabr »

Dal jsem tam lm4041, protože jsem ho měl zrovna k dispozici. Má ale jiné napětí, takže je potřeba přizpůsobit zpětnou vazbu.
Ve srovnání s 431 má poloviční odchylku.
mhabr

#8 Příspěvek od mhabr »

Pár lidí se mě ptalo, co je tedy přínos alternativního FW, odpovídám: možnost kalibrace. Originální FW tuto možnost nemá s poukázáním na to, že je nabiječka zkalibovaná z výroby. Nevím, ale měří podle plotu. Kalibrací se nabiječka stane použitelnou.
Ostatní věci jsou jen srandičky bez užitku.
Jicha

#9 Příspěvek od Jicha »

Zaplať pámbu za tu možnost kalibrace. Mám dvě Akucelky, které jsem kontroloval, a kupodivu jsou dost přesné. Pak mám dva GT Power A6-10, a ty jsou úplně hrozné. I původní majitel se v tom šťoural, proudy to měřilo +-30%.... Strávil jsem spoustu času dorovnáním snímacích odporů.
Shodou okolností jsem si minulý týden zkontroloval balancer na 6ti místném voltmetru, tak jsem se do toho GT Power pustil.
Výsledek po kalibraci je skvělý, na šestičlánku rozdíl 3-7mV (oproti zkontrolovanému Power Peak Infinity III).
Byl jsem tak nadšený, že jsem překopal i druhý kus GT A6-10. Nabíjím v dílně, takže teplotní stabilita v extrémních podmínkách pro mne není důležitá, ale při 68 stupních z horkovzdušky to běžným voltmetrem měřitelně neuplavalo.
DX8, 2x mCP X, Nano CP X, Gaui 200FBL, T-Rex 450PRO FBL, 3x T-Rex 550E FBL
Marena
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od Marena »

Taky jsem svoji Accucelku překopal. Trochu nezvyk, ale jinak super. Je jasné, že většina věcí je tak nějak jak to šlo, např. měření Ri nebude na 100% přesné, ale lze sledovat průběh stárnutí baterky alespoň pro orientaci. Takže u mne spokojenost.
vodvi

#11 Příspěvek od vodvi »

Zdravím všechny...

Nevíte někdo,jestli se dá do GTP A6-10 vlézt do kalibračního menu podobně jako do Turnigy?
Přes "start a DEC"?Nějak se mi to nedaří.
Nabíječka ukazuje na 3S po nabití 12,60V,můj multimetr(necejchovaný 12,43V a u kolegy v práci ukazuje cejchovaný měřák 12,412V...

Má vůbec smysl to řešit?
Nabíječku používám někdy na letišti,jinak nabíjím doma na C60.
Marena
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od Marena »

Čau, myslíte si, že se může EEPROM jen tak resetovat nebo "sama" pozměnit?

O víkemdu jsem byl lítat, nabíjel jsem i v terénu.
Dneska jsem vytáhl nabíječku a byla totál rozkalibrovaná.
Na prvním článku hlásila 0V, na druhám součet prvních dvou a celkové napětí u 3S asi 2V. No prostě úplně mimo. Stalo se někomu něco takového?
Ručně jsem ji stopro neresetnul. Jednak to je klikačka a zadruhé pak nabíječka hlásí, že je potřeba kalibrace a smažou se i paměti, tak co se to sakra stalo?

Po kalibraci znova OK.
Drondys

#13 Příspěvek od Drondys »

Sofin píše:...nějakou kvalitní náhradu za TL431?

REF192. Je v nabídce třeba u GM viz tento odkaz, ale momentálně není skladem. Také je třeba v nabídce TME viz tento odkaz.
Marena
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od Marena »

Čau,

koukal jsem, že vyšla verze 0.33m ale nenašel jsem nějakej changelog, neví někdo, co je nového?
jano101

má tu niekto skúsenisti s Open Source do nabíjačiek Turnigy

#15 Příspěvek od jano101 »

dozvedel som sa že jestvuje Open Source firmware do Turnigy Accucell 6 a podobných nabíjačiek

Turnigy: Mega400x2, Accucell 6 (régi), max200 (A6-10), Imax: b6 (originál/kopia), GTPower (A6-10)

Novinky v porovnaní s originálom (verzia Pawel):

Kalibrácia (musí sa použiť teplomer, ampérmeter a voltmeter)

Nabíjanie NiZn akumulátorov

Výpočet vnútorných odporov jednotlivých článkov

Výpočet odporu silových vodičov

Nastaviteľný –dV/dT pre Nixx akumulátory

Nastaviteľná presnosť balancéra (prednastavená hodnota 6mV)

Možnosť nastaviť limitné napätie zdroja na menšiu hodnotu 7V

Podpora Logview

32 pamätí

Funkcie pridané Nagy Józsefom:

Nastavenie maximálneho času nabíjania sa dá vypnúť, prípadne nastaviť podľa akumulátora, napr. olovené akumulátory potrebujú dlhší čas ako Li-Pol.

Zobrazenie aktuálnej a celkovej energie (W, Wh)

Stále zobrazenie percentuálnej hodnoty nabitia

Výpočet zostatkového času nabíjania (bez času balancovania, koľko času ešte zostáva?)

Hlasná signalizácia ukončenia programu (pôvodná signalizácia je trošku tichá)

Výpočet skutočnej percentuálnej hodnoty nabitia (počítané pre odber 2C)

Automatické zistenie nabíjania bez balancéra

Nastavenie napätia pre neštandardný typ akumulátora po 0,1V

„Super“ nabíjanie pre Lixx akumlátory. Na konci nabíjacieho cyklu sa nastaví menší prúd – čas nabíjania sa predĺži.

Ochrana napájacieho zdroja pred veľkými výkyvmi v odbere (maximálna zmena 3A/s, len pre 200W a 400W nabíjačky)

Grafické zobrazenie balancovania

Menšie grafické vylepšenia (animated screen-swap)

Podpora Logview, pridaná percentuálna hodnota nabitia a ETA

zdroj:
http://rcmodely.cevaro.sk/index.php?id=607&n=cheali-chargers-%E2%80%93-nabijacky-s-open-source-%E2%80%93-1-cast

chcel by som vedieť či sú tu nejaký čo to už máju flešnuté
začiatočník
Odpovědět

Zpět na „Pozemní elektronika“