Potah kridla RCEK rekonstrukce

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Zpráva
Autor
Tom1974

Potah kridla RCEK rekonstrukce

#1 Příspěvek od Tom1974 »

Zdravim panove. Mam tady takovy orisek. V podstate se bez toho da zit uplne v pohode, ale me to vrta hlavou. Koupil jsem krasny lehounky rcek. Trup klasika gondola plus uhlikova trubka, kridlo 2m konstrukcni, nedelene na uhlikove trubce s uhlikovou stojinou. Vahove naaadhera a pevnostne bych se taky nebal uniku z termiky.

Jenze....posta pojala tento balik jako ingot a tak s nim taky paka zachazeli. Timto bych chtel ceske poste podekovat za nakraple kridlo a potrhany vlies. Nejak jsem to vyspravil a zaletal. Lita to fakt nadherne. Problem je v tom, ze jsem tak trochu estet a ten potrhanej potah a cara lepidla na kridle me stvala. Strhal jsem vlies, spravil poradne kridlo a ted potrebuju logicky zase potahnout. Bohuzel na balze po cele konstrukci kridla zustala barva. Proste spina je zazrana. Bud se na to muzu vybodnout a potahnout to proste s tim, ze barva poleze pres novy potah vliesem (barvit se mi nechce), nebo me napadlo cele kridlo potahnout lehkou 0,8 balzou, jeste ji trochu zbrousit na minimalni moznou fungujici tloustku a to cele potahnout vliesem. Jasne , pribyde na vaze, ale vzhleden k tomu, jak je kridlo lehky tak to nebude tragedie.

Tak a ted me zajima, jak by jste to resili Vy, kdoz jste take tak trochu perfekcionalisti a vadi Vam jakakoliv vada na takovemto vlastne uplne obycejnem, ale uzasne letajicim vetroni do termiky....

PS: postup potahovani znam, a Vekovy stranky a postupy jsem take cetl a dokonce prokomunikoval po telefonu ;-)
Naposledy upravil(a) Tom1974 dne pát 21.02.2014 13:55, celkem upraveno 1 x.
PetrD

Re: Potah kridla RCEK

#2 Příspěvek od PetrD »

Barevný Icarex by tu "špínu" neschoval? Navíc to křídlo bude ve výšce líp vidět, když použiješ výraznější barvu.

http://www.horejsi.cz/Pages/ListProdukt ... =56&fraze=
newor
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od newor »

Buď to nechať tak a zmieriť sa s presvitajúcou špinou, alebo postaviť nové krídlo - to vyjde niekedy časovo a "nervovo" najprijateľnejšie.
Pred časom som riešil podobný problém na podobnom starom krídle (F5J-400) po odstránení poťahu, a po rôznych laborovaniach a dlhých večeroch a´la mladý chemik som nakoniec krídlo spravil nové...
Tom1974

#4 Příspěvek od Tom1974 »

Jo, to by slo. Jen jsem s Icarexem jeste nedelal. Ale vypada to dobre....
Naposledy upravil(a) Tom1974 dne stř 19.02.2014 17:05, celkem upraveno 1 x.
HavelAircraft
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od HavelAircraft »

Jen takový nápad. nemám to vyzkoušené z modelů takže je to opravdu jen myšlenka.
Co kostru křídla nabarvit a pak potáhnout. Kostry křídel na modely jsem nikdy ani nelakoval protože to podle mě nemělo význam,ale na velkých letadlech je to běžná praxe jako ochrana proti plísním a vlhkosti.
Myslím že by jsi tím dosáhl toho co potřebuješ.
www.havelaircraft.cz
info@havelaircraft.cz
Facebook- Havelaircraft
Tom1974

#6 Příspěvek od Tom1974 »

HavelAircraft píše:Jen takový nápad. nemám to vyzkoušené z modelů takže je to opravdu jen myšlenka.
Co kostru křídla nabarvit a pak potáhnout. Kostry křídel na modely jsem nikdy ani nelakoval protože to podle mě nemělo význam,ale na velkých letadlech je to běžná praxe jako ochrana proti plísním a vlhkosti.
Myslím že by jsi tím dosáhl toho co potřebuješ.

To me taky napadlo. Zda se mi to jako nej reseni. Jen si nejsem jistej, jestli by se barva z kostry nerozpijela na vlies pri lakovani. Ale takhle by to bylo fakt nejelegantnejsi reseni....

Takze....jakou barvou natrit kostru, aby nereagovala s vypinacim lakem? Hmmm....
jindraj
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od jindraj »

pokud je vypínací lak nitro (což myslím je), tak jedině něco vodou ředitelného ... akrylát. fouknout tu konstrukci sprejem, aby se tak na styčných plochách uzavřela. Otázka je jak na tom pak bude držet ten přilepený papír -aby to nějak neseparovalo. nemám zkušenost jak by to na takové mezivrstvě drželo. Ale akryl by mohl být jediné co aceton moc nenaleptává. Jinak rozebere lecos.
Tom1974

#8 Příspěvek od Tom1974 »

jindraj píše:pokud je vypínací lak nitro (což myslím je), tak jedině něco vodou ředitelného ... akrylát. fouknout tu konstrukci sprejem, aby se tak na styčných plochách uzavřela. Otázka je jak na tom pak bude držet ten přilepený papír -aby to nějak neseparovalo. nemám zkušenost jak by to na takové mezivrstvě drželo. Ale akryl by mohl být jediné co aceton moc nenaleptává. Jinak rozebere lecos.

Hmmm... Nasel jsem tady Luxol, ale nevim. V barvach se moc neorientuju. Zkusil jsem natrit kousek dreva a pak na to zkusim dat ten vypinaci lak...
Tom1974

#9 Příspěvek od Tom1974 »

Byla to takova rychlovka, ale vypada to, ze s tim Luxolem by to slo. Je uz nejak naredenej a skvele kryje. Navic kombinace cerna kostra a "prirodni" vlies by se mi libila.... :-)

Mate nekdo jeste nejakej napad?
Naposledy upravil(a) Tom1974 dne čtv 20.02.2014 11:13, celkem upraveno 1 x.
Tom1974

#10 Příspěvek od Tom1974 »

newor píše:Buď to nechať tak a zmieriť sa s presvitajúcou špinou, alebo postaviť nové krídlo - to vyjde niekedy časovo a "nervovo" najprijateľnejšie.
Pred časom som riešil podobný problém na podobnom starom krídle (F5J-400) po odstránení poťahu, a po rôznych laborovaniach a dlhých večeroch a´la mladý chemik som nakoniec krídlo spravil nové...

Pokud to nedopadne podle mych predstav, tak nic jineho nezbyde. Zatim nehazim flintu do zita :-)
jindraj
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od jindraj »

pokud vyzkoušíš a bude při tvém použití fungovat, tak OK, ale Luxol se co si pamatuji ředí synťákem a to aceton/nitro vždy dokázal naleptávat. Možná ne úplně rozpustit, ale naleptat vždy spolehlivě. otázka je, co ti to pak provede v tom spoji - i kdyby to ten nátěr nestačilo naleptat do té míry, že by vzlínal do potahu, tak zda ta naleptaná barva neodseparuje zase pnoucí papír od konstrukce. měl bych z toho trochu obavu.
Tom1974

#12 Příspěvek od Tom1974 »

Ono to asi bude chtit pouzit vseho minimalne a delat co nejrychleji. Ta barva je hodne naredena, takze kostru v podstate umazu, ale jinak a celou :-) No uvidime. Chci to zitra spachat. Zatim na tom kousku dreva to nedela zadnou neplechu. Jeste ale urcite mrknu na ten akryl. Ve spreji tu mam jen zaruvzdornou Duplicolor :-)
blembondo

#13 Příspěvek od blembondo »

jindraj píše:pokud je vypínací lak nitro (což myslím je), tak jedině něco vodou ředitelného ... akrylát. fouknout tu konstrukci sprejem, aby se tak na styčných plochách uzavřela. Otázka je jak na tom pak bude držet ten přilepený papír -aby to nějak neseparovalo. nemám zkušenost jak by to na takové mezivrstvě drželo. Ale akryl by mohl být jediné co aceton moc nenaleptává. Jinak rozebere lecos.

Aceton ten vodou ředitelný akrylát naprosto spolehlivě rozpustí.Zkus si to.Aceton,xylen,toluen...jsou jedny z nejlepších rozpouštědel.Jen dvousložkové barvy vydrží a to ještě ne všechny.
Tome klidně to majzni tím Luxolem.Pokud se to vsákne do dřeva a budeš pak lakovat spíše hustším lakem tak by to nemělo být tak hrozné.
Tom1974

#14 Příspěvek od Tom1974 »

No....po vsech pokusech a letitych barvach, ktere tady prosly na chalupe mrazem je zatim nejlepsi ten luxol. Zitra to spacham, minimalne natru kostru. Mozna bude lepsi valecek, nez stetec. Uklidnuje me, ze horsi to uz byt nemuze, takze nadeje je velka :-D
pepin

#15 Příspěvek od pepin »

Tom1974 píše:No....po vsech pokusech a letitych barvach, ktere tady prosly na chalupe mrazem je zatim nejlepsi ten luxol. Zitra to spacham, minimalne natru kostru. Mozna bude lepsi valecek, nez stetec. Uklidnuje me, ze horsi to uz byt nemuze, takze nadeje je velka :-D

Tome, no nevím tím luxolem, to je mastná napouštěcí sračka nejtěžšího kalibru, horší už je jenom naředěný vyjetý olej.
Odpovědět

Zpět na „Dílna“