FPV- Bixler/Maxiswift

Létání na výlety s přenosem obrazu je tu. Vysílače, přijímače, kamery či video-brýle. Pokus te se co nejvíce dodržovat zákony ČR. Samozřejmě, že i natáčení z modelů, výběr kamer a foťáků. Prostě věci související.
Zpráva
Autor
vojta mansfeld
Kontaktovat uživatele:

FPV- Bixler/Maxiswift

#1 Příspěvek od vojta mansfeld »

Ahoj, může někdo objektivně srovnat co je na natáčení videa a FPV lepší? Zda Bixler 2 nebo Maxiswift?
Pomalu ale jistě se chystám si něco sestavit, pro začátek nejdřív letadlo a létat vizuálně, potom kameru (Boscam Explorer HD19 nebo použitou GoPro) a pak a nakonec FPV, rovnou to vzít nemůžu kvůli financím, i když pravda cenou je jedno jestli to budu brát postupně nebo vše naráz, ale když se to bere postupně tak to člověku tolik nepřijde :D :D
Chci od toho samozřejmě aby to bylo stabilní, neklepalo se to a aby to bylo obratné abych s tím mohl točit i na nějakých omezených prostorách a přistávat u nohou.
Samokřídlo má + že bude odolnější a taky jsem se samokřídlem nikdy nelétal a chtěl bych to zkusit, - to zase má v tom že používám Eclipse 7 PRO takže bych nemohl mít mix plyn- výškovka, nevím jestli je to u Maxe potřeba... Ještě další + u toho Maxe je skladnost- jednoduše se pověsí na stěnu, lépe se přenáší, zase se s ním např. hůř jezdí na kole...
Uvažoval jsem i o copteře ale je dražší a nejhorší je že nevím nikdy přesně kolik to bude stát (celnice) a chci filmovat převážně přírodu a nebo krajinu z výšky, takže spíš nějaký plošník.
Jde taky o nosnost, nevím co je na to teda lepší... Oboje by finančně vyšlo asi na stejno, potřebuju to seskupit do 4000,- za stroj bez kamery a FPV, v případě Bixlera mám výbavu +- vybranou, v případě Maxe vůbec nevím a prosil bych o radu. Taky jsem uvažoval že bych si samokřídlo postavil jenže nemůžu nikde najít obstojný plán. FPV prosím zatím neřešte, asi ani kamery, to by bylo nadlouho a není to na pořadu dne... Taky nevím co onáší stavba Maxiswifta, jestli je to +- hotový, nebo jestli se to lepí, jestli jsou u toho nosníky nebo jestli se musí dokoupit... Natáčet s tím budu jak už jsem řekl přírodu, u domu na louce z výšky i město nebo vesnici, a pak třeba někde na horách nějaký záběry typu které dělají Black sheep- podél skal, hřebenů... Díky za rady. PS: ano, videa jsem viděl a vím že chybu neudělám koupí jednoho ani druhýho, ale nemůžu se rozhodnout. Děkuju.
Pioneer,Superzoom XL,Rally XP,F3K Manta,E-Hawk 1500,FPV MaxiSwift,MiniExtra 330,Quad500,FPV Swift2.
blesk
Kontaktovat uživatele:

Re: FPV- Bixler/Maxiswift

#2 Příspěvek od blesk »

Maxík je relativně pomalý, cca 35-40km za hodinu, hodně odolný, díky velké ploše ho ovšem poměrně rozhazují turbulence, dá se pomoct dvojicí gyr. Energeticky víc náročný než bixler (velká plocha + drsný povrch) já teď koupil Easy Star a je to o něčem jiném :)
vojta mansfeld
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od vojta mansfeld »

blesk píše:Maxík je relativně pomalý, cca 35-40km za hodinu, hodně odolný, díky velké ploše ho ovšem poměrně rozhazují turbulence, dá se pomoct dvojicí gyr. Energeticky víc náročný než bixler (velká plocha + drsný povrch) já teď koupil Easy Star a je to o něčem jiném :)

No, mě se ta rychlost špatně odhaduje, vůbec si nedokážu udělat obrázek, ale ano, prostě pomalejší... Vy jste Maxe měl? Jaká doba letu jde zhruba docílit s FPV když se to vytáhne nahoru a pak se to nechá pod plynem jen tak aby to letělo stabilně rovně? Samozřejmě tím myslím s nějakými baterkami co největšími při kterých by to ale bylo schopno stále aspoň trošku plachtit...
Zapomněl jsem napsat že se svými stroji jedu na 3S 2200 mAh takže by byla výhoda kdyby to do toho budoucího šlo taky, do Bixe je to přesně dělaný, a do toho samokřídla píšou taky asi 4000 tak kdyby se zapojily dvě k sobě... Ale aby to pak uneslo FPV... Turbulence mě netrápí, létal bych jen v hezkém počasí, i kvůli kvalitě videa i kvůli požitku. Já si nemůžu pomoct ale mám pocit že s Bixlerem bych nemohl přistávat na omezených prostorách- kdybych to chtěl hodit z nějaké hory atd... A taky mě to táhne že je to něco nového... Jak je to s potřebou toho mixu plyn/výškovka? A v čem by spočívala ta stavba Maxiswifta?
Pioneer,Superzoom XL,Rally XP,F3K Manta,E-Hawk 1500,FPV MaxiSwift,MiniExtra 330,Quad500,FPV Swift2.
blesk
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od blesk »

Maxíka mám, ale chci ho prodat. Lítám na 3S 4000mAh, motor velikostli 3530 + gopro s obalem v čumáku a těžiště je OK. Letový čas cca 25-30min s nastoupáním do 500m.
vojta mansfeld
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od vojta mansfeld »

blesk píše:Maxíka mám, ale chci ho prodat. Lítám na 3S 4000mAh, motor velikostli 3530 + gopro s obalem v čumáku a těžiště je OK. Letový čas cca 25-30min s nastoupáním do 500m.

No tak to je paráda! (ten letový čas)
Kdyby to s tím prodejem bylo vážnější, zkuste napsat co v tom máte za výbavu a cenu....
Jameson
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Jameson »

Ak by si šiel závodiť na preteky NASCAR, ktoré auto by si si zvolil: Škodu Fábiu alebo Volkswagen Golf? Tvoja otázka je obsahovo veľmi podobná, dokonca má úplne rovnakú správnu odpoveď - ani jedno z toho.

MaxiSwift je skvelý stroj na naučenie sa lietať v FPV, ale pekné video z toho nikdy nebude. Pretože je to rozkolísané ako stará briga s natrúbeným kormidelníkom. Udržať to rovno je prakticky nemožné. Netvrdím, že sa z toho nedá spraviť video, to by som klamal (sám ich pár mám), no "filmovú" kvalitu to nebude mať nikdy. Ako čiste lietadlo pre FPV (bez ohľadu na kvalitu záberov) je však Maxi fajn a odporúčam ho. Unesie podľa mňa aj žehličku, lieta pomaly, super sa dá riadiť... Proste ideálny stroj na "vyblbnutie" sa aj v náročnejšom teréne.

Bixler 2 (a všetky podobné stroje, odvodené od EasyStaru) je krpec. Rozpätie krídiel je síce väčšie ako u MaxiSwifta, ale ich plocha sa nedá porovnávať. Výsledok je taký, že ak naň naložíš FPV výbavu, je toto lietadlo extrémne preťažené. Obzvlášť s GoPro. Opäť - netvrdím, že to nepoletí, ale na filmovanie určite nie. Na naučenie sa lietať v FPV je toto lietadlo ešte lepšie, ako Maxo, no iba v prípade, že nechceš vláčiť nič väčšie ako Mobiusku, ideálne iba kľúčenkovku.

Takže takto: ak si nikdy v živote FPV nelietal a chceš sa to naučiť, kúp si Bixlera, no bez HD kamery, max. tá kľúčenka alebo Mobiuska. Určite nie GoPro. Naučíš sa s tým nejako poletovať, "cítiť" rýchlosť a výšku a potom to predaj a kúp si rozumnejšie lietadlo. Niečo s rozpätím aspoň 1,8 metra a klasickou konfiguráciou. To už poletí pekne...
Take my love, take my land, take me where I cannot stand
I don't care, I'm still free, you can't take the sky from me...
blesk
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od blesk »

vojta mansfeld píše:Kdyby to s tím prodejem bylo vážnější, zkuste napsat co v tom máte za výbavu a cenu....

Mrkni na modelbazar, je to tam. Stačí hledat maxi swift.

A o tom videu, jdou natočit i docela hezké :)
senil

#8 Příspěvek od senil »

vojta mansfeld píše:Ahoj, může někdo objektivně srovnat co je na natáčení videa a FPV lepší? Zda Bixler 2 nebo Maxiswift?
Pomalu ale jistě se chystám si něco sestavit, pro začátek nejdřív letadlo a létat vizuálně, potom kameru (Boscam Explorer HD19 nebo použitou GoPro) a pak a nakonec FPV, rovnou to vzít nemůžu kvůli financím, i když pravda cenou je jedno jestli to budu brát postupně nebo vše naráz, ale když se to bere postupně tak to člověku tolik nepřijde :D :D
Chci od toho samozřejmě aby to bylo stabilní, neklepalo se to a aby to bylo obratné abych s tím mohl točit i na nějakých omezených prostorách a přistávat u nohou.
Samokřídlo má + že bude odolnější a taky jsem se samokřídlem nikdy nelétal a chtěl bych to zkusit, - to zase má v tom že používám Eclipse 7 PRO takže bych nemohl mít mix plyn- výškovka, nevím jestli je to u Maxe potřeba... Ještě další + u toho Maxe je skladnost- jednoduše se pověsí na stěnu, lépe se přenáší, zase se s ním např. hůř jezdí na kole...
Uvažoval jsem i o copteře ale je dražší a nejhorší je že nevím nikdy přesně kolik to bude stát (celnice) a chci filmovat převážně přírodu a nebo krajinu z výšky, takže spíš nějaký plošník.
Jde taky o nosnost, nevím co je na to teda lepší... Oboje by finančně vyšlo asi na stejno, potřebuju to seskupit do 4000,- za stroj bez kamery a FPV, v případě Bixlera mám výbavu +- vybranou, v případě Maxe vůbec nevím a prosil bych o radu. Taky jsem uvažoval že bych si samokřídlo postavil jenže nemůžu nikde najít obstojný plán. FPV prosím zatím neřešte, asi ani kamery, to by bylo nadlouho a není to na pořadu dne... Taky nevím co onáší stavba Maxiswifta, jestli je to +- hotový, nebo jestli se to lepí, jestli jsou u toho nosníky nebo jestli se musí dokoupit... Natáčet s tím budu jak už jsem řekl přírodu, u domu na louce z výšky i město nebo vesnici, a pak třeba někde na horách nějaký záběry typu které dělají Black sheep- podél skal, hřebenů... Díky za rady. PS: ano, videa jsem viděl a vím že chybu neudělám koupí jednoho ani druhýho, ale nemůžu se rozhodnout. Děkuju.

Mrkni na rc-foto.cz , tam se tomu dost věnuje.
johny107

#9 Příspěvek od johny107 »

Pre mna maxiswift..Mal som tam 3x3S2200 teraz som to prerobil na 2x3S3000 ale kludne aj 2x3S4000 by som tam dal..Zavisi od motora..Ten tam mam 3536 1450kV 9x4.7 vrtulu a 40A regulator turnigy plush.Je to lietadlo na nezaplatenie..
vojta mansfeld
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od vojta mansfeld »

senil píše:
Mrkni na rc-foto.cz , tam se tomu dost věnuje.

Ano, ale tam se vůbec nevěnují FPV, RCfoto je supr obchod, ale nechci se řídit podle toho že píše že by šlo samokřídlo a že to ale nemá vyzkoušené... Chci zkušenosti, takhle si to řeknu taky.
Blesk- je to tohle? http://inzerce.modelbazar.cz/rc-model/l ... o/?page=11 To je za dva s motorem, reglem, servy, vrtulí i těmi gyry? Kdyby ano a stačilo dát jen příjmač a baterku a mohl bych letět, asi bych zauvažoval...
vojta mansfeld
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od vojta mansfeld »

Jameson píše:Bixler 2 (a všetky podobné stroje, odvodené od EasyStaru) je krpec. Rozpätie krídiel je síce väčšie ako u MaxiSwifta, ale ich plocha sa nedá porovnávať. Výsledok je taký, že ak naň naložíš FPV výbavu, je toto lietadlo extrémne preťažené. Obzvlášť s GoPro. Opäť - netvrdím, že to nepoletí, ale na filmovanie určite nie. Na naučenie sa lietať v FPV je toto lietadlo ešte lepšie, ako Maxo, no iba v prípade, že nechceš vláčiť nič väčšie ako Mobiusku, ideálne iba kľúčenkovku.

Takže takto: ak si nikdy v živote FPV nelietal a chceš sa to naučiť, kúp si Bixlera, no bez HD kamery, max. tá kľúčenka alebo Mobiuska. Určite nie GoPro. Naučíš sa s tým nejako poletovať, "cítiť" rýchlosť a výšku a potom to predaj a kúp si rozumnejšie lietadlo. Niečo s rozpätím aspoň 1,8 metra a klasickou konfiguráciou. To už poletí pekne...

Chci se to naučit ale nejen let ale i záběry, naložil bych na to Boscam Explorer HD19 (60g) a FPV s výkonem tak ideálně na 2km a s OSD s GPS modulem... Co bude lepší? Bixler nebo Maxík? Nevím co přesně si mám vyložit, ať vezmu spíš Bixlera ale že to určitě není na natáčení... :( Nějak se ale popravdě víc přikláním k Maxiswiftovi, ale nevím proč.
Boberts

#12 Příspěvek od Boberts »

Potom záleži ešte aj na prijímači - koľko máš kanálov. Max ušetrí jeden až dva oproti blixeru , ktoré sa potom dajú využiť na iné veci...
DX8 , YAK 54 , Crack YAK, SBACH 342, MaxiSwift, Skywalker X7
vojta mansfeld
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od vojta mansfeld »

Boberts píše:Potom záleži ešte aj na prijímači - koľko máš kanálov. Max ušetrí jeden až dva oproti blixeru , ktoré sa potom dajú využiť na iné veci...

Ano, tak jak jsem psal mám Eclipse 7, přijímač můžu dát Optimu 7 kterou mám doma, můžu jí pohodlně vyměnit za Minimu, nevyužívám u ní kanály takže bych měl plné využití, u Bixlera sop, vop, motor, 2x kř, 2x kl. takže přesně 7... Kdybych dal klapky na V kabel mohl bych ovládat pohyb kamery třeba nahoru dolu, ale stačí mi to na pevno... To je to nejmenší co teď řeším...
Jameson
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od Jameson »

vojta mansfeld píše:Chci se to naučit ale nejen let ale i záběry, naložil bych na to Boscam Explorer HD19 (60g) a FPV s výkonem tak ideálně na 2km a s OSD s GPS modulem... Co bude lepší? Bixler nebo Maxík? Nevím co přesně si mám vyložit, ať vezmu spíš Bixlera ale že to určitě není na natáčení... :( Nějak se ale popravdě víc přikláním k Maxiswiftovi, ale nevím proč.

Takto: Maxiswift je lepší, viac unesie, s danou kamerou určite nebude mať problém, ale ak si nikdy v FPV nelietal, s veľkou pravdepodobnosťou ho rozbiješ. Preto som odporúčal viac Bixlera bez HD kamery, naučiť sa lietať a potom kľudne prejsť na Maxa...

Maxo nie je však moc lietadlo na natáčanie pokľudných videí, skôr na takú divočinu. Je to jasná voľba ak chceš lietať nízko, okolo stromov, na malej rýchlosti a pritom s obrovskou nosnosťou, bez ohľadu na stabilitu videa.

Toto video z Maxa patrí k tým "značne stabilnejším" - aj napriek strihu vidieť, ako sa to stále kýve zo strany na stranu...

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=RhXmvI757-o[/youtube]
Take my love, take my land, take me where I cannot stand
I don't care, I'm still free, you can't take the sky from me...
blesk
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od blesk »

Jameson píše:
Takto: Maxiswift je lepší, viac unesie, s danou kamerou určite nebude mať problém, ale ak si nikdy v FPV nelietal, s veľkou pravdepodobnosťou ho rozbiješ. Preto som odporúčal viac Bixlera bez HD kamery, naučiť sa lietať a potom kľudne prejsť na Maxa...

Maxo nie je však moc lietadlo na natáčanie pokľudných videí, skôr na takú divočinu. Je to jasná voľba ak chceš lietať nízko, okolo stromov, na malej rýchlosti a pritom s obrovskou nosnosťou, bez ohľadu na stabilitu videa.

Toto video z Maxa patrí k tým "značne stabilnejším" - aj napriek strihu vidieť, ako sa to stále kýve zo strany na stranu...

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=RhXmvI757-o[/youtube]

já začal FPV na Maxíkovi a v klidu, na FPV jsem s ním nikdy nepraštil... Na dálkové lety je ale lepší Bixler - rychlejší.
Odpovědět

Zpět na „FPV, točení videa a focení“